rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Blixtsnabb limpa igen, plus mindre ändringar

Kategori: Bröd

Minns ni det där brödet som man bara blandade ihop och ställde i en ugnen när den var kall? Jag har gjort det igen, men den här gången med mindre sirap i degen plus att jag har skårat det, så att det ser lite finare ut. Och det blev bättre än förra gången!

2 limpor:
1 paket jäst
6 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
8 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl

Blanda ut jästen med vattnet. Häll i olja, sirap, salt och rågsikten. Ha i vetemjölet, först 6 dl och sen lite i taget, till degen är bra. Knåda tills degen är smidig, dela den i 2 och baka ut till limpor. Lägg limporna tätt intill varandra på plåt och lägg ett bakplåtspapper mellan dom. Ställ bröden mitt i en kall ugn och skruva upp till 200 grader. Låt bröden stå i ugnen i 45-50 minuter.
Låt svalna under bakduk.

 
Gott mellanmål innan jobbet!
 
 
Det här blev finare och inte lika sött som det förra, och det tycker jag blev mycket godare. För förra blev så tokigt sött att man nästan fick en sockerchock som hette duga. Men nu, med hälften av sirapen, blev det gott. Nästa gång ska jag krydda det också, så man får mer smak än råg på brödet. Jag planerar även baka lite frukostbullar nu i helgen, då familjen föredrar det framför limpor. Få se om jag hittar tid till det!

All hail the metalgods!
Rockbruden

Vanilj- och jordgubbsmilkshake

Kategori: Dryck

Egentligen börjar det kanske bli lite kulet för milkshake, men jag var så sjukt sugen på milkshake så jag kunde inte låta bli att göra en. Jag hade ett halvt paket jordgubbsglass, en sån där halvliters från gb, som jag använde. Jag hade inga jordgubbar att förstärka smaken med, så jag fick ta sylt istället. Men ni kan ju ta riktiga bär om ni har det. Släng ner en näve, frysta eller färska, och mixa som vanligt

½ paket(2.5 dl) GB jordgubbsglass
1.5-2 dl mjölk
2 små matskedar jordgubbssylt.

Släng allt i en mixer, på med locket och kör tills milkshaken är slät. Häll upp i glas och drick direkt. Akta er för hjärnfrys bara!


Mmmmums! Lite sött sådär mot kvällen är inte helt fel.

 
Rock the night!
Rockbruden

Smootie med blåbär och hallon

Kategori: Dryck

Någon här som brukar gå till naked juice bar? Jag har varit där 2 gånger och köpt smootie. För jag har märkt att jag oftast inte äter mellanmål de dagar jag jobbar. Och i med att jag är så smal redan så är det inte bra att hoppa över ett mål, även om det bara är något litet. Och äta mellanmål på jobbet är inte helt optimalt, då man snabbt ska kunna serva kunderna. Det är inte lätt med mat i munnen! Så antingen ska det vara något extremt lättuggat eller så ska det vara flytande. Och smootie funkar riktigt bra har jag märkt. Man ställer den på ett ställe och tar en slurk när man har tid eller bara går förbi. Jättepraktiskt!
Men vem har råd att gå till naked juice bar varje dag? Inte jag i alla fall...
Så antingen ska jag försöka komma ihåg att äta innan jag går hemmifrån till bussen, eller så går jag en smootie och tar med till jobbet. Bara det att jag har inget bra kärl till smootien. Jag har ju termosar, men de är stora och klumpiga, plus att jag vill gärna ha den lättåtkomlig. Det är den inte direkt om den är i en termos, då måste man hälla upp den i glas.
Men jag tror jag har en lösning. På Åhlens finns det nämligen termosar i bra storlek, termomuggar. Men frågan är inte om öppningen är lite för liten för att en trög smoothie ska kunna flyta igenom den utan att man behöver skaka termosen? Men man kan säkert bara ta bort locket om så är, så det kan vara ett alternativ. Jag går ju ändå förbi Åhlens varje dag när jag ska till jobbet, så jag kan smita in dit och ta mig en närmare titt på de där termomuggarna.
Brukar ni dricka smooties?

Men nu till smootien jag gjorde idag och drack hemma! Jag gjorde en klassisk kombo

1 rejäl näve blåbär
1 rejäl näve hallon
0.5 dl mjölk
1-1.5 dl yoghurt, gärna med smak av blåbär och hallon. Men naturell och vanilj funkar de också. Jag använde vanilj

Häll allt i mixern, på med locket och mixa tills det är slätt. Häll upp i ett stort glas, stick ner ett sugrör om du vill ha det och drick! Den här smootien är ganska mild i smaken, så ta mer bär om du vill ha starkare smak på den.


Riktigt mumsigt och passar de flesta. Och så älskar jag mitt AC/DC glas! Tråkigt nog blev bilden lite mörk, jag har inget redigeringsprogram på datorn och jag vågar heller inte installera ett eftersom datorn är uråldrig. Men så snart jag har råd ska jag fixa en ny dator och därmed bättre bilder till er!
 
Smooties kan man ju variera hur mycket som helst. Och frukt är nyttigt, så jag ska nog försöka dricka smooties lite oftare. Men om jag lyckas eller inte får vi nog se i framtiden. För just framtiden är lika osäker som tunn is på sjön.

I wanna rock
Rockbruden

Äppelpaj med botten och smul

Kategori: Frukt och bär

Jag har fixat till mitt vanliga recept på äppelpaj så att den fick en botten. Den är det bara att strunta i om du inte vill ha botten på din paj. Men det finns en anledning till att jag har bakat pajen såhär, och den får ni veta snart. Men nu får receptet duga!

Pajbotten:
150 g smör, kallt
2 tsk socker
5 dl mjöl
0.5 dl vatten

Skruva upp ugnen på 200 grader. Nyp ihop mjöl, socker och smör. Skvätta i vattnet, lite i taget, tills degen precis går ihop. Arbeta inte degen för mycket.
Tryck ut i en form, ända upp till kanterna. Ställ åt sidan medan du gör resten.

Smuldeg:
50 g smör
2.5 dl mjöl
0.5 dl socker

Nyp ihop ingredienserna lite slarvigt till en smuldeg.

3-5 äpplen, beroende på storlek och hur mycket äpple du vill ha i pajen. Jag tog 4 från trädgården, men kände att jag gärna hade haft i ett litet äpple till.
Socker efter smak, jag hade i 0.5 dl och fick en lite syrlig paj
Kanel efter smak

Skala, kärna ur och klyfta äpplen. Lägg i pajskalet, strö på socker och kanel. Strö på smuldegen och grädda mitt i ugnen 20-30 minuter, tills smuldegen har fått färg och äpplena är tillräckligt mjuka.

Låt svalna lite och ät med vaniljsås eller glass. Och godast blir det med glass med riktig vanilj i, vi hade carte dor. Mumsigt värre!

 
Fick ingen bra bild på en skuren pajbit med glass till, så ni får nöja er med en form-bild. Men pajen blev riktigt god! Vi hade farmor och farfar på besök igår, när jag gjorde pajen, och de tyckte att den var god. Även morsan sa högt att den var god. Så det var lite roligt att höra, speciellt när degen till pajskalet var improviserat. Jag såg på ett recept på pajdeg, men ändrade proportionerna. Och skalet blev jättefint!

Nu ska jag börja förbereda mig för att dra till jobbet. Arbetsträningen slutar nu den sista augusti och från och med första september så är jag anställd. Känns så himla roligt! Ännu gladare blev jag när chefen erbjöd mig tjänst på 75%, och inte 50 som det var tänkt från början. Mig glad!

Burn with me
Rockbruden

Köttfärspaj med paprika

Kategori: Paj & Pizza

Jag har fått stå för maten idag. Wiie! Roligt, tills jag såg att det inte fanns så mycket mat hemma. I princip inget kött alls och lite taskigt med grönsaker. Men i frysboxen hittade jag köttfärs, och det brukar man kunna göra lite roligt på. Småpratade med en vän, som tipade om paj. Sure, paj är gott!
Men jag gjorde lite för lite pajdeg, såg jag när jag skulle fylla det förgräddade skalen. Därför tycker jag att ni borde dubbla pajdegen. Sen skulle jag ha kryddat köttfärsen lite mer, den blev så tam. En dutt cayennepeppar kanske hade givit pajen lite mer smak, tillsammans med lite mer salt och peppar.
Men annars så blev pajen riktigt god!

Pajdeg(dubbla receptet så räcker det till en normalstor form):
100 g smör
4.5 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
Nypa salt
 
Fyllning:
750-800 g köttfärs
1 gul lök
Salt
Peppar
1 msk tomatpure
1 msk mjöl
1 paprika
1.5 dl creme fraice
En näve ost

Skruva upp ugnen på 175 grader och börja med degen: Nyp ihop mjöl, salt och smör. Skvätta i vattnet och arbeta ihop en deg. Tryck ut i en form och förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Nu till fyllningen: Hacka löken och fräs i en stekpanna.  med köttfärsen och bryn. I med tomatpuren, smaka av med salt och peppar. Pudra över lite mjöl om köttfärsen har släppt mycket köttsaft. Det är mest för att undvika att pajen blir blöt.
Ha köttfärsen i det förgräddade pajskalen, lägg på paprikan, skuren i strimlor. Bred på creme fraicen och strö på osten. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter, tills allt är varmt och mojsigt!



Min mat brukar inte vara så fin att se på, så jag passade på att fixa en snygg paj när jag ändå var igång ;)
 
 
Klar! Bara att käka med lite vitlökssås, eller någon annan god sås, och lite grönsaker!

I wanna rock!
Rockbruden

Gårdagens kvällsmat: Stekta äpplen

Kategori: Frukt och bär

Syrligt, sött och kaneligt. Och ett bra sätt att använda äpplen på om man har sådana i överflöd. Eller om man helt enkelt är sugen på ett enkelt kvällsfika eller mellanmål. Jag åt det igår kväll till kvällsmat. Jag kände ett starkt sug efter just stekta äpplen.
Sockret kan man minska och öka, beroende på vad man själv föredrar. Jag vill ha mina äpplen syrliga, så jag hade inte så mycket socker. Men är du en sockerråtta så ha bara i mer socker.

2 äpplen
En klick smör
1 msk socker
Kanel

Skala och klyfta äpplena. Smält smöret i en stekpanna på ganska stark(men inte högsta!) värme och släng ner äpplena. Strö på sockret och så mycket kanel du vill ha. Svep runt med stekspade och se till att äppelbitarna får lätt stekyta på alla sidor.
Sen är det bara att steka tills äpplena är som du vill ha dom. Jag vill fortfarande ha lite krisp i frukten, men vill du ha äpplena genomstekta och mjuka så stek vidare. Testsmaka en bit och känn efter om de smakar bra och konsistenden är som du vill ha den.

Sleva över i en skål och ät med något gott till. Mitt förslag är vaniljglass, men igår åt jag äpplena med vaniljsås för att glassen var slut.

 

Yummie yummie! Ytterligare två äpplen borta från trädet. Bara typ 20 kvar... Men redan imorgon tänkte jag använda upp några till!

Kickstart my heart!
Rockbruden

Röra-ihop-äppelkaka

Kategori: Bakverk

Första gången jag åt den här kakan var det en kompis till mamma som bjöd på den. Så jäkla gott! Och enkel att göra. Det är bara att röra ihop alla ingredienserna, ner i en form och grädda.

100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2-3 äpplen, beroende på storlek och hur mycket äpple du vill ha i
Kanel
Torkad ingefära
Skruva upp ugnen på 175 grader
Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg i vatten medan du gör smeten så blir de inte bruna. Smält smöret, blanda ihop med alla andra ingredienser. Kanelen och ingefäran höftar jag alltid med, men jag skulla gissa att det blir väl mellan 1-1.5 tsk kanel och drygt hälften av ingefäran.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Servera med vaniljsås

 
Enklare äppelkaka får man leta efter. Nu när äpplena är fina ska jag baka ett gäng såna här kakor, frysa och ta fram när helst jag känner för det. Det är alltid mysigt att sitta inne en regnig höstdag och äta varm äppelkaka med kall vaniljsås.

Keep on rocking in a free world
Rockbruden

Bildbomb! Mina tårtor

Kategori: Tårta

Igår försov jag mig, idag ska jag ner på stan tidigare för att jag har lite hemligstämplade business för mig. Men jag tänkte ge er lite ögongodis i alla fall, även om ni inte får något recept. Jag tänkte att om jag har ork ikväll så ska jag baka lite. Låter bra, eller hur?

Men nu till bildbomben! Jag tänker visa er ett urval av de tårtor jag har gjort. Se och njut!
 

Först ut är en gräddtårta med volangkant. Ser ni den lilla tyllen till vänster om tårtan? Den använder man för att få till den dekorativa kanten. Man bara håller den spetsigaste delen av tyllen utåt och den lite bredare sidan mot tårtans kant och spritsar från sida till sida. 
Men ett varningens ord om ni vill göra detsamma, det går åt mer grädde av vad man tror.
Fyllningen minns jag inte vad det var, jag minns bara att det var något med banan i den.

 
 
En av tårtorna från mittslutprov i skolan. Slutproven var ett sista bageriprov där vi fick en lista på vad vi skulle göra, däribland en valfri tårta och min blev såhär. Extra hög (6 bottnar + fyllning!) och randig både utanpå och inuti. Fyllningen var en limemousse, mest för att jag ville fräscha upp tårtan och inte göra den för mastig.
 
 
 
Nästa tårta, även den från slutprovet, är en moussetårta med den klassiska smakkombon mörk choklad och hallon. Dekorationerna var enkla att göra, men jag fick beröm för kreativiteten! Ingen hade tydligen haft en tanke på att göra en chokladspiral och använda den som jag gjorde.

 
 
Ännu en tårta från slutprovet, och det här var mitt "varfria projekt" och min stolthet! Man såg tydligt att det var jag som hade gjort den ;) Smakerna minns jag inte helt, annat än att det var hallongrädde i den. Men god var den!

 
En annan gång, långt innan slutprovet skulle alla göra en valfri tårta med vintertema, och jag gjorde en kälke-tårta. Lite knepigt att få till kälken, men den ser bra rolig ut. Den var fylld med vitchokladgrädde och vaniljkräm
 
 
Och nu ännu en moussetårta, den här med chokladbotten, jordgubbsgelé och jordgubbsmousse med lime. Vi gjorde även en speciell kantdekoration som ni ser. Det är en sort mjuk kaka som man lägger i tårtringen(typ som ringen i en springform) innan man har i moussen. Sen fick vi dekorera hur vi ville och jag gjorde det enkelt för mig. Men visst är den vacker, om man bortser från kupolen? Locket alltså ;)

Vattnas det i munnen på er nu? Eller har ni inspirerats till att göra lite roliga tårtor? I vilket fall hoppas jag att ni njöt av att få se alla tårtorna.

Chokladbollar gör måndagen söt

Kategori: Smått och gott

Okej att jag är konditor och ofta tänker på en massa komplicerade saker att baka, men i längden vinner de gamla godingarna. Trender inom bakning kommer och går, men chokladbollarna kommer alltid att finnas, vad som än händer. Och i med att måndagar brukar vara tråkiga i med att det betyder att helgen är slut, varför inte göra den lite roligare med just chokladbollar? Inget jag har emot i alla fall...


Receptet hittar du här. Mums!

Nu börjar det bli hög tid att plocka äpplena. De har börjat falla från trädet. Och de ser bättre ut än förra året, då många av de var maskätna och såg allmänt ofräscha och oaptitliga ut. Men fick äpplen ändå, av granngubben som har ett mycket större äppelträd än oss. Han kom över med en stor ica-kasse med äpplen och frågade om det var jag som var konditorn. Ja, det var bara att baka som en tok. Och som tack fick han en paj och lite vaniljsås.

Så jag ska snart ta reda på alla äpplen och göra lite roligt med dom. Jag vet redan 3 saker jag ska göra, så räkna med lite recept med äpplen redan nu i veckan ;)

Och anledningen till att jag inte skrev någonting i helgen var att jag var i Ockelbo. Fest och bio stod på menyn. Men nu ska jag köra hårt igen!

Punk's not dead
Rockbruden

Blixtsnabb limpa!

Kategori: Bröd

Brukar ni läsa tidningen Hembakat? Jag gör det, köper varje ex numera. Jag har även "gillat" deras sida på facebook. Och det var just där jag hittade receptet på snabba limpor. Jag tycker jag känner igen bilden, så troligen har den varit med i tidningen förut, men jag har varken tid eller ork att leta upp vilken just nu. Dessutom får ni ju receptet nu ;)
De här bröden tar typ en timme att göra, med gräddningen inräknad. Man bara blandar ihop degen, bakar ut och skjutsar in i en kall ugn. Ingen jäsning, bröden jäser medan ugnen blir varm. Jättebra! Ännu bättre är att man får 2 rejäla limpor, och det är alltid bra, speciellt om man bor 5 pers i huset, och vi äter mycket bröd. Så det här receptet kommer jag använda fler gånger!

2 limpor

50 gram jäst, 1 paket
6 dl fingervarmt vatten
3 msk rapsolja
1 dl mörk sirap, jag tog brödsirap
2 tsk salt, jag tog 1, det lät lite väl mycket med 2.
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Häll i olja, sirap, salt och rågsikten. Blanda sen i vete mjölet, börja med 6 dl och ha sen i lite i taget tills degen är bra.
Knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma limpor. Lägg limporna på plåt, lägg en bit bakplåtspapper mellan så att de inte växer ihop.
Ställ in plåten mitt i en kall ugn och skruva sen upp ugnen på 200 grader. Låt sen brödet stå där i 45-50 minuter. Vill du kontrollera att brödet är klart, så ta ut det och knacka på undersidan. Ger ytan efter för knackningarna, så grädda det längre. Men hör du ett ihåligt ljud så är det klart.
Låt svalna under duk.

 

Riktigt gott, men lite väl sött. Jag tänkte dra ner på sirapen till nästa gång och se om smaken blir bättre. Men om du tycker om ganska sött bröd så används 1 dl sirap. Nästa gång tänkte jag även skåra brödet, så att ytan blir finare och förhoppningsvis inte spricker. Det är de förändringar jag tänkte göra och förhoppningsvis få ett både godare och finare bröd. Men i övrigt gillade jag brödet skarpt. Mjukt och saftigt. Snabbt och busenkelt, perfekt om man har bråttom och behöver mycket bröd.

Heaven can wait
Rockbruden

Mitt första örtsalt

Kategori: Kryddor

Meningen var att jag skulle lägga in ett bröd idag som jäste under natten, men brödet blev inte som jag ville ha det, så jag ska göra ett nytt och hoppas det blir bättre. Idag får ni istället mitt första örtsalt.

Jag gjorde en liten sats, just för att jag inte visste om metoden jag använde var bra. Men jo, det gick riktigt bra. Men några små ändringar ska jag göra. Jag ska först och främst ta bort stjälkar och använda enbart bladen. Sen ska jag nog hacka storbladiga örter innan jag mortlar dom, men det är nog det enda. Och så kanske jag gör en större sats!

1 liten skål blandade örter, ihoppressat var det typ 1 dl
Knappt 1 dl grovt havssalt

Jag började med att riva större örter i mindre bitar. Sen lade jag alla örter i morteln och stötte och rörde runt tills örterna hade börjat släppa ifrån sig sina vätskor. Då hade jag i saltet och mortlade tills allt var finfördelat. Det tog sin lilla tid, men det blev riktigt bra om man bortsåg från stjälkarna. Större satser kan man säkert göra i matberedare!
Sen spred jag ut den lilla saltmixen på ett bakplåtspapper och ställde in i 100 grader ugnen, varmluft, och rör ofta. Det går säkert på vanligt vis också, om du inte har en varmluftsfuktion på din ugn, men då blir det nog bäst att sänka värmen till typ 50-75.

Torktiden beror på vilka örter du har använt, då alla örter har olika fuktighet. Jag använde gräslök, rosmarin och basilika och det tog ungefär 30 minuter att torka min lilla sats. Det tar säkert längre tid att torka större satser.

 
Mitt salt blev roligt grönt. Fint att ha i en liten glasburk bredvid spisen bland allt det svarta och vita. Nu hade jag ingen lagom stor, fin burk att ha saltet i, så det fick bli den där lilla skålen. Men den är ju också söt!

Nästa gång ska jag mixa i andra örter och kryddor. Undrar hur det blir om man blandar i lök? Eller lite chili? Kan vara värt att testa ;)

I wanna rock
Rockbruden

Kryddor är magiska

Kategori: Kryddor

Vi åt köttfärsgryta idag, gjord på överbliven köttfärssås. Vi hade inte mycket att ha i, jag brukar ju ha i lite morot med den var slut.
Så jag förlitade mig på kryddorna, och fick en helt annan smak!
Förutom lite salt och några rediga stänk svartpeppar hade jag i cayenne och tabasco. Men grytan blev inte stark. För jag använde bara små mängder av kryddorna. Två små stänk cayenne och bara en droppe tabasco. Men vilken stor skillnad det blev! Kryddor är ren magi, även i så små mängder.


Grytan gjordes på knappt 1 liter köttfärssås, som jag spädde med lite vatten och sen kryddade som jag beskrev ovan. Och så ris med soja till det.

Nu ikväll, när jag har städat klart, tänkte jag göra en kakdeg och en jäsdeg som får jäsa över natten. Imorgon gräddas allt. Jag kommer vara i Ockelbo i helgen, så jag ska försöka göra så mycket jag kan och schemalägga så att ni får att läsa.
Det finns lite saker jag tänkte testa att göra, så det är bara att hoppas att det går bra. Jag tänkte bland annat försöka mig på att göra eget örtsalt. Få se hur det går!

I'm a wild child
Rockbruden

Baileyspraliner

Kategori: Smått och gott

Idag har jag inget nytt att skriva om, men jag har en "gammal goding" som jag tänkte skriva om...
Hemmagjorda praliner imponerar, men det är tidskrävande och knepigt för den som inte är van. Men gör man rätt så blir resultatet to die for!

Först och främst: Skaffa bra formar att gjuta pralinskalen i. Leta på nätet så hittar du en massa fina formar. De jag har fick jag i julklapp för flera år sen, så jag vet inte exakt vart de kommer ifrån.
Sen: Ha tålamod, låt det hällre ta tid och var nogrann än att ha bråttom. Börja i god tid.
Och sist: Skaffa en digital termometer som visar minst 50 grader, gärna mer, då har du mer användning för den.

Okej, nu kan jag börja med att beskriva steg 1 i pralintillverkningen, nämnligen tempereringen av chokladen till skalen.
Men innan du gör någonting med chokladen, rengör formarna och putsa dom med en tuss bomull. Då släpper pralinerna lättare och blir glansiga som speglar!
Till baileyspralinerna behöver du ungefär 200 g mörk choklad.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt i vattenbad eller ännu försiktigare i micron(använd plastbunke. inga metallföremål i micron!) och rör ofta. Värm chokladen tills den är 48-50 grader.
Ta bort från värmen, häll ut på en noga rengjord bänk i rostfritt stål eller någon form av sten och stryk ut, samla ihop, stryk ut igen och fortsätt så tills chokladen har svalnat till 27 grader.
Har du ingen bänk i rostfritt stål eller sten så går det att låta chokladen ligga kvar i bunken och röra tills den är sval nog.
Ställ sen på värmen igen och värm tills chokladen är 31 grader.

Varför tempererar man chokladen? För att arbeta fettet i chokladen. Om man inte tempererar så riskerar man att fettet stiger till ytan och chokladen blir grå. Det ska inte påverka smaken, men det ser inte fint ut. Otempererad choklad smälter fortare när man berör den, det är mattare och liksom mjukare.
Men om man tempererar chokladen så blir den hård, glansig och fin, perfekt att göra skal av.

Men åter till chokladen. Nu har du alltså en skål med mörk choklad på ungefär 31 grader. Ta pralinformarna, fyll upp till brädden med choklad och slå sen försiktigt formen i bordet så att luftbubblor försvinner. Häll sen ut chokladen. Håll formen över bakplåtspapper, stålbänk eller annat glatt underlag som är noga rengjort. Rör formen i cirkelrörelser, då fördelas chokladen jämnt i formarna. Använd en metallskrapaoch skrapa bort överflödig choklad från ovansidan av formen. Ställ sen formen i kylen så att chokladen får stelna.
Upprepa ev. processen, om det första lagret choklad blir för tunnt.Spara chokladen som blir över, den är till locken.

Nu till steg 2, fyllningen!

0.5 dl vispgrädde
2 msk baileys
100 g vit choklad

Hacka chokladen. Koka upp grädde och baileys och ta sen kastrullen från värmen. I med chokladen och rör tills chokladen har smält och du har fått en god kräm. Ställ kastrullen åt sidan och låt den vara ifred i rumstemperatur ett par timmar, så stabbar den till sig och blir mer sirapslik i konsistensen. Det är för det första godare, plus att det är lättare att försluta pralinerna om fyllningen inte är allt för rinnig.

Och nu till steg 3, att fylla och försluta pralinerna.
Använd en såslev med pip, det är lättast, och häll baileyskrämen i pralinskalen. Fyll inte ända upp, utan lämna lite utrymme för locken. Lämna typ 3-4 mm, inte mindre. Ställ sen formarna i kylen så att ytan på krämen stelnar. Smält sen chokladen som blev över från skalgjutningen och häll lite i varje pralin. Stryk slätt med en skrapa eller linjal, eller något annat spikrakt. Ställ i kylen tills chokladen har stelnat.
Nu är det dags att knacka ut läckerbitarna. Vänd formen upp och ner och slå formen lätt i bordet. Vill inte pralinerna lossna trots att du slagit formen i bordet flera gånger? Ställ formen i frysen i några minuter. Kyla får chokladen att krympa. Inte så att man ser det, men tillräckligt för att de lättare ska lossna från formen. Men glöm inte formen i frysen bara. Det handlar om max 5 minuter.
Lägg pralinerna i en fin burk och förvara i kylen. Ta gärna fram dom en stund innan du ska äta, dom är godare när de är lite mer rumstempererade.


Praliner tar tid och tålamod att göra, därför gör jag dom inte så ofta. Min farbror M önskade sig 45 stycken(!) när han fyllde 45. Jag fick göra 3 satser för att få så många, men de blev väldigt uppskattade. Annars gör jag dom bara till jul.
Och praliner kan man variera i det oändliga. Bara man tempererar chokladen rätt och får bra konsistens på fyllningen så blir det bra. Baileysen går att byta ut till vad ni vill. Jag har testat amaretto med mjölkchoklad istället för vit choklad. Det blev inte så stark smak, men malibou med mjölkchoklad blev bättre. Det är syrrans favorit, hon älskar kokos

Som avslutning tänkte jag skriva de olika temperaturerna som olika sorters choklad ska få när de tempereras.
Mörk choklad: Värm till 48-50 grader, kyl till 27 och värm till 31
Ljus/mjölkchoklad: Värm till 45, kyl 26 och värm till 30
Vit choklad: Värm till 40, kyl till 25 och värm till 28


Chokladcupisar med blå vaniljfrosting

Kategori: Bakverk

Det blev cupcakes med blå frosting, precis som kusin A ville. Vi bakade de här igår och hade riktigt roligt.
Och så hade vi lite roligt att dekorera med. Minimarshmallows, kokosflingor och minipärlor. Minipärlorna är Dr Oetker och säljs i en rund burk som är delad i fyra, så man får 4 färger. Grön, lila, blå och vit. Och just för att frostingen var blå så använde inte vi de blåa pärlorna, men de andra färgerna. Dock är det lite svårt att se den gröna färgen på bilderna tycker jag. Cupisarna fick frosting och dekor på kvällen, och därför är även bilderna tagna då, så de bästa bilderna är det knappast. Men inget är perfekt hela tiden, inte ens en bloggerskas bilder ;)
Muffinsreceptet fick jag ändra lite, för det blev mer deg än smet! Jag löste det, och fick något som påminde om kladdkakemuffins. Jättegott! Frostingen experimenterade jag fram.

Muffins, cirka 16 stycken (jag fick 15)

2 ägg
3 dl socker
3.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 dl neutral olja, typ rapsolja
1 dl mjölk

Skruva på ugnen på 175-180 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.
Vispa ägg och socker tills det är ljust och fluffigt, som Maria Montazamis hår ungefär.
Blanda/sikta i mjölmixen i äggsmeten och blanda ihop. Rör i oljan, sen mjölken.
Häll ner i formarna och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Mina stod inne i nästan 20 innan jag tog ut dom.

Är de fortfarande lite kladdiga, som kladdkakemuffins, så sjunker muffinsarna ihop i mitten. Men det går att dölja med frostingen. Låt kallna helt innan du har på frostingen.

Frostingen

200 g philadelphiaost eller annan naturell färskost
50 g smör
0.5 dl mjölk
0.5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2.5-3 dl florsocker (mer om du vill ha en fastare frosting)
Blå karamellfärg (valfritt)

Börja med att vispa ihop färskosten och smöret. Ha i vaniljpulvret och mjölken. Ha sen i florsockret, lite i taget, tills konsistensen blir som du vill ha den. Ha sen i karamellfärg om du vill ha det. Spritsa sen på muffinsarna och dekorera hej vilt!
Frostingen räcker till en liten klick på varje muffin. Dubbla receptet om du är en sån som vill ha mycket frosting på. Men är du lite som mig(eller iaf som jag är ibland) o föredrar mindre mängd frosting om den är ganska söt, så räcker det till alla muffinsarna.

 
Alice dekorerade sina cupcakes så här, 2 med varje färg på strösslet. Den i mitten är grön, men det är som sagt svårt att se. Men i verkligheten är färgerna jättefina.



 
Såhär dekorerade jag mina. Jag tycker om när alla inte ser likadana ut. Jag tycker att det höjer känslan av att de är hembakta!
Vi lämnade en muffins utan strössel, för morsan ville inte ha något sånt. Det räckte med muffins med frosting för henne. Men gott tyckte hon att det var ;) Det tyckte även alla andra som har smakat. Och de är fortfarande goda efter en natt i kylen. Frostingen hade stelnat till lite, men den såg precis likadan ut som dagen innan, så frostingen håller formen. Strösslet hade färgat av sig lite, och om man stör sig på det så löser man det enkelt genom att inte dekorera cupisarna förrän man ska äta dom. Och bara dekorera så många som kommer att gå åt. Busenkelt!
Men jag stör mig inte på att strösslet har färgat av sig lite. De smakar ju likadant ändå, och det är det som är huvudsaken, tycker jag.

Men nu ska jag lyssna på lite Judas Priest, äta en till cupcake och ladda inför morgondagens jobb. Och försöka låta bli att tycka synd om hunden. Märta har eksem som hon inte vill sluta klia på, så nu har hon tratt och så har morsan rakat av det mesta av hennes päls. Det är mest ryggen och sidorna som pälsen har kortats ner ordentligt. Rakapparaten kunde inte ta mer än så, men även om Märta skäms hur mycket som helst nu så kommer hon ju må bra sen. För det första får eksemen läka ifred, sen blir det inte lika varmt åt henne, då hon vanligen har både päls och tjock underull som gör att hon inte vill gå på promenad, för att det är för varmt. Så även om det verkar elakt att raka hunden, så mår hon snart bättre. Och päls växer, det är långt lagom till hösten och vintern, då den behövs!

Metal on!
Rockbruden

Quesadilla-frukost efter gårdagens tacos

Kategori: Bröd

Dagen efter att vi har ätit tacos brukar jag spara lite av grönsakerna och osten, plus ett bröd. För då kan jag göra quesadilla till frukost dagen efter!
Quesadilla är en rätt där man fyller tortillabröd med något gott och sen steker eller grillar det. Använd gärna grillpanna när du steker brödet, då får det dekorativa ränder. Dock har inte jag någon grillpanna, så jag använder en vanlig stekpanna med teflonbeläggning.
Vad gäller fyllning så kan den varieras efter vad du har hemma. Olika grönsaker, kanske lite överbliven kyckling, korv eller vad du nu har. Dock bör det vara mat som är tillredd på något vis. Vill du ha kyckling i så tillaga den först. Kryddor kan du också variera efter smak.

1 Portion

1 tortillabröd
Ungefär 2 nävar fyllning, i mitt fall gurka och paprika i bitar
En skvätt olivolja
Salt
Peppar
1 rejäl näve riven ost

Lägg fyllningen i en skål, ringla över oljan och krydda. Rör runt och låt stå och dra några minuter.
Lägg fyllningen på en halvan av brödet, strö på osten och vik ihop.
Hetta upp en stekpanna eller grillpanna och stek quesadillan i olja på medelstak värme tills osten smälter och brödet har fått fin yta. Vänd och låt få fin färg på andra sidan också.
Klart!

 
 
Min frukostvariant av quesadilla! Lagom stor, inte för mastig men man blir ändå mätt. Jag brukar föredra att dricka någon form av juice till, och idag blev det tranbärsjuice!

Idag har jag även bakat lite med kusinen. Och mer blir det, den bakglada tokan insisterar på att göra cupcakes med blå frosting på. Vi får se hur det blir. Ni kommer självklart få veta genom ett inlägg senare ;)

All hail the metalgods
Rockbruden

Snabba mellanmålsbullar

Kategori: Bröd

Fick för mig att jag skulle baka lite bröd, för det var toklänge sen. Men i med att det inte är morgon, och därmed inte frukost längre, så blev det mellisbullar :) Och det här brödet behöver bara jäsa en gång, så man kan baka ut direkt, låta ugnen bli varm under jästiden och så gräddas de snabbt

16 bullar

50 g jäst
50 g smör, smält
5 dl mjölk (jag hade i lite vatten, då mjölken inte räckte ända upp)
1 tsk salt
3 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl

Värma smör och mjölk tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av mjölken.
I med resten av mjölken, saltet, rågsikten och 7 dl mjöl. Är degen för kladdig så ha i lite till. Men lite kladdig ska degen vara, annars blir brödet torrt för att det är för mycket mjöl i.
Baka ut 16 bullar och lägg på plåt, 8 på varje, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Låt under tiden ugnen bli 250 grader varm.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 7-10 minuter, och låt svalna under duk.

 
 

Jättemums mellanmål :P Nu slipper jag vara tokhungrig ändå till klockan 5, då äter jag "lunch" på jobbet.

Sista arbetsdagen den här veckan, sen är det helg. Det verkar bli regnigt, och det innebär innesittande och baka en massa :) Kanske kan få lite hjälp av lilla kusinen. A gillar att baka, så jag tror att hon gladeligen hjälper mig att baka kakor ;) kanske ska göra en kakdeg som man kavlar ut och stansar ut figurer? Sånt brukar ju barn gilla.

I wish I had an angel for one moment of love
Rockbruden

Kycklinggryta med paprikaost

Kategori: Grytor och soppor

Idag kom min ena farbrors fru, "faster" T och min lilla kusin A :) T och farbror M ska på getaway rock festival som börjar imorgon. Men M kommer senare, troligen imorgon.
I vilket fall, det blev att laga mat till 6 pers, mig, bröderna, morsan och till T och A. Farsan jobbar sent, men det finns matlåda till honom ;)
Det blev kycklinggryta med ris. Halvvägs in i matlagningen tittade T in i köket och ville smaka. Och när hon väl gjorde det så fick man höra en massa tillfredställda hummanden. Både morsan, A och T åt som hästar, de slängde sig över kycklingen när jag ställde pannan på bordet. Kul att min mat uppskattas!

6-8 portioner

1 stor gul lök
700 g kyckling, jag använde lårfilé.
En rejäl näve blandsvamp (jag använde fryst, tinad blandsvamp) eller 1 burk valfri svamp
2.5 dl matgrädde
En halv liten ask philadelphia med grillad paprika
1 liten klyfta vitlök
Salt
Svartpeppar
Några droppar soja

Hacka löken och lägg i en skål. Skär svampen i små bitar. Är svampen färsk eller fryst och tinad så måste den förvällas, och det gör man genom att lägga svampen i kastrull, ingen olja eller smör, och sätter på medelstark värme. Då kommer vätskan koka bort. Rör då och då. När svampen är klar, när den inte släpper mer vätska, lägg i en skål och ställ åt sidan. Under tiden svampen förvälls så skär kycklingen i lagom stora bitar.

Bryn kycklingen i omgångar i en traktörpanna eller gryta och häll sen i en skål. När all kyckling är brynd, fräs löken i pannan en stund innan du har i kycklingen igen, plus svampen. Vänd runt lite, slå på matgrädden, häll lite vatten i gräddförpackningen, skaka och häll i grytan. I med färskosten, pressa i vitlöken och droppa i sojan. Rör om, låt bubbla upp och smaka av med salt och peppar. Red grytan tills du tycker att den är tjock nog.
Så, nu är grytan klar och redo att ätas med ett par slevar ris!


Wunderbart :D T sa flera gånger att det var jättegott, morsan tog 2 portioner, och det är ytterst sällan hon gör det och A åt som om hon aldrig hade sett mat. Matvrak ;)

Bang your head!
Rockbruden

Improviserade snabbkaka

Kategori: Bakverk

Jag fick för mig att spontanbaka brownies innan jobbet! Bara att det fanns ett, nej två, problem. Inget strösocker och inget bakpulver. Men jag löste det i alla fall! Kruxet var att jag gräddade kakan för länge, så de blev inte sådär kladdiga som de ska vara. Sen hade jag velat ha mer chokladsmak. Möjligen hade chokladsmaken blivit bättre om jag hade haft strösocker istället för sirap, just för att sirap är lite kolaaktig i smaken.
Men en god kaka blev det i alla fall, men jag tänker inte kalla det för brownies. Men den gick fort att göra! Därav namnet.

100g smör
100g choklad (jag använde mjölkchoklad, men du kan ta mörk om du vill)
2 ägg
1 dl sirap
1.5 dl mjöl
0.5 tsk bikarbonat

Skruva upp ugnen på 175 grader.
Smält ihop smör och choklad på svag värme. Blanda mjölet med bikarbonatet. Knäck i äggen i kastrullen och vispa ihop. Ha sen i mjölet och sirapen. Vispa ihop till en slät smet.
Klä en form, typ 20x30cm (min var typ 17x26 cm) med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ungefär 25 minuter.

Egentligen skulle det vara 2 dl strösocker och 1 tsk bakpulver. Och nästa gång jag gör de här så ska jag grädda dom i 20 minuter, inte 25.

Gottigott för att vara misslyckade brownies :P nu ska jag slänga upp väskan på axeln och kuta till bussen!

Rock n roll saved my life
Rockbruden

Söndagsgrillning med fläskfilé

Kategori: Grillat

Fläskfilé igen. Inte för att jag klagar ;) Samtidigt testade vi en spännande korv med bacon och äpple. Och jag höll återigen i grilltången istället för farsan.

Marinaden till fläskfilén var en 50/50 med marinad allround och grillolja med vitlök. Nu är båda de där slut, undrar om farsan tänkte testa någon ny marinad eller grillolja? Det skulle jag vilja i alla fall, mest för att det är roligt att upptäcka.

Men hur som helst, filén putsades, skars i skivor och lades i marinaden i ungefär en timme. Vi hade inte mycket mer tid, vi hade varit hos syrran och hälsat på. Därför skar vi köttet i skivor innan vi lade det i marinaden.
Starta grillen, på med lite aluminium- eller grillfolie på grillgallret och vänta på rätt glöd. Sen grillades köttet ganska snabbt, bara några minuter på varje sida. Jag grillade även lite majs till morsan. Korven kom farsan på i sista stund, så den grillade han.

Till detta blev det pommes och kall bea-sås.

Korven hade inte lika spännande smak som jag hade hoppats. Den var ganska tam, inget märkvärdigt. God, men inget speciellt. Jag hade hoppats att det hade varit lite mer krut i den. Lite mer av både bacon och äpple hade piffat upp den.
Filén var god, detsamma pommesen och såsen. Mätt blev man.


Igår var jag på Gävles stadsfest med ett par kompisar. Vi traskade runt, smakade på chips (jag smakade en sort utan att kolla, chilimix! Det brände i käften i flera minuter efteråt), jag köpte lite godis och en snygg klänning i svart och grönt.
Det fanns en bullride som jag försökte få min kompis att testa, men han tyckte inte att det var värt 40 spänn. Inte ville han heller när jag erbjöd att betala. Och jag erbjöd det enbart för att se om han klarade av det, och jag gissar på att jag hade fått skratta om han hade gått med på att sätta sig på fake-tjuren. Man har ju sett hur det kan gå i filmer ;)

Imorgon är det jobb, och blir det så varmt som väderrapporten säger så blir det ganska tomt. Men är det lågsäsong under sommaren så är det. Vi har ju ingen uteservering, fiket ligger nämnligen på källarplan i gallerian. Så somrarna kan bli lite tomma.

Nu ska jag smita iväg på lite sent blåbärsplock, sen ska jag rensa bären och försöka lista ut vad jag kan göra med dom och hallonen jag plockade igår.

You rock my world
Rockbruden

2 kilo choklad

Kategori: Allmänt

Idag har jag inget recept att ge, så jag babblar istället!
I onsdags startade Gävle Stadsfest. Knallar, karuseller, lottförsäljare och langosvagnar. Jag älskar såna här tillfällen!

Och i onsdags jobbade jag, så på väg till bussen när jag hade slutat för dagen så såg jag ett chokladhjul, märkte att jag hade en tia i fickan och tänkte "äsch, jag testar!"
Går fram, stoppar tian på mitt lyckotal, 24, och väntar på att tjejen ska trycka på knappen som stannar hjulet. Hjulet börjar sakta ner efter 24, och då tänker jag att dit hinner den inte igen. Men jo, 24! Jag blev skapligt paff, måste jag säga. Sen när jag stod med 2 kilo mjölkchoklad i famnen så skrattade jag på väg tillbaka till bussen. Jag blev ganska populär när jag kom hem, gottegrisar som vi är i familjen ;)

Men hittills har bara 2 gått åt. Syrran fick en igår när hon var på besök, och så har jag ätit en. Bröderna ska nog få varsin kaka, och så ska jag erbjuda föräldrarna varsin. Sen kan jag passa på att baka något roligt med lite av chokladen. Men jag behöver garanterat inte köpa choklad på ett litet tag.

Igår var jag nere på stadsfesten en stund, men så började det regna! Först duggade det mest, sen öste det ner. Tack och lov höll det inte länge, men jag ville inte ta några risker utan åkte hem. Men jag hann kolla in hela området. Och jag har sett lite saker jag vill ha. Sen om jag har råd är en annan femma... Får prioritera lite helt enkelt. Jag ska ju ner imorgon också med några vänner.

Men jag ska försöka göra lite roligt till bloggen mellan jobbet och stadsfesten. Har recept på en dessert som jag skulle vilja prova, bland annat. Sen funderar jag på att göra något som uppmärksammar Pride, som just nu pågår i Stockholm.

Men idag jobbar jag för sista dagen den här veckan. Med tanke på stadsfesten och det fina vädret så blir det inte så mycket att göra idag
 
Men nu ska jag ta och stänga ner datorn, ha ihjäl flugan som surrar runt huvudet på mig och förbereda mig för jobbet.
Vad gör ni idag?

We will rock you
Rockbruden

Isglass på vattenmelon

Kategori: Frukt och bär

Isglass är bland det härligaste man kan svalka sig med en tokvarm sommardag. Men blir det inte ibland lite väl sött om man gör dom på saft? Inte för att det är något fel med det, men ibland är man sugen på något mindre sött. Det tänkte jag när jag såg en bit vattenmelon i kylen och tänkte på en bild på facebook(Rockar fett vid spisen finns på facebook och bloglovin, utifall ni inte visste ;)) jag såg för ett tag sen. Där hade man gjort isglass med melon som man hade mixat, och sen hade man petat ner en massa bär och frukt i bitar och sen fryst in. Det verkade ju himla gott, tänkte jag och bestämde mig för att prova i sommar.
Jag startade med bara vattenmelon. Och just för att alla glassformar rymmer olika mycket så är det svårt att berätta hur mycket melon det går åt varje glass. Man får helt enkelt höfta lite och gissa. Mixar man för lite är det bara att mixa lite till.
Och enklast blir det ju om man använder kärnfri melon, sen är det bara att peta ner i mixern och köra! Det stänker en del, så är du rädd om kläderna så använd en mixer och inte stavmixer.


Smakade inte så mycket, mest is med en lätt smak av vattenmelon i efterhand. Sög man på glassen så kände man smaken bättre, men sög man ju ur saften och glassen smakade bara is. Så ingen jättehit med bara vattenmelon. Kanske för er som föredrar milda smaker?
Vill man ha mer smak på själva melonen så kan man testa en mer smakrik melon eller mixa med något mer i melonen. Jag undrar hur det skulle bli om man hade i lite ananas eller apelsin.
Man kan säkert smaksätta med juice istället för bär om man vill det.

Men uppfriskande var det i alla fall! Jag mumsade i mig en pinne melonglass på altanen efter jobbet i tisdags. Då gick det att vara ute, till skillnad från tidigare den dagen. Det var varmt och riktigt fuktigt ute, vilket resulterade i luft som drog tankarna till luften i en bastu. Kvav och otäck, hua. Men mot kvällen, när jag väl var hemma, så var luften lättare att andas.

Die my darling
Rockbruden