rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Duchess och helstekt rostas

Kategori: Kött och fågel

Duchess... Jag fick googla för att se hur det stavades!
Men duchess är potatismos som man klickar eller spritsar ut på en plåt och gratinerar. Jäklar så mumsigt! Med ett underbart gott kött som rostas till blir det en underbar, men ändå ganska lättlagad måltid. Köttet sköter nästan sig självt i gjutjärnsgrytan, potatisen kokas, stöts till mos o gratineras. Låter inte så svårt va? För det är det inte

5-6 portioner
Duchess:
750 g mjölig potatis.
Salt
Vitpeppar
1 ägg
25 g Smör
0.75 dl Mjölk

1-1.2 kilo rostas

Skala och skär ev potatisen i mindre bitar, så kokar den klart snabbare. Häll av vattnet. Värm mjölken och smöret i en kastrull, ett tips är att värma det på eftervärmen från plattan du kokade potatisen på.
Pressa potatisen eller stöt den. Ta sen fram elvispen och börja arbeta ihop ett mos genom att växelvis ha i smörmjölk och ägg. Smaka av med salt och vitpeppar. Och arbeta inte moset för mycket! Var lite försiktig med vätskan, moset ska vara ganska fast och liksom stanna kvar om man bildar en topp. Farsan använde inte all vätska utan lämnade kvar en skvätt.

Ge köttet stekyta i en gjutjärnsgryta, krydda med salt och peppar. Använd andra kryddor om du vill. Sänk sen värmen, lägg på locket och låt ligga kvar där tills det är så pass genomstekt som du vill ha det. Det blev en liten miss idag, köttet blev lite väl stekt. Men annars var det en kanonmiddag!


Tillbehör kan du bestämma lite själv vad du vill ha. Vill du ha t.ex en rödvinssås till, så gör det. Vill du ha lite grönsaker till så fixa det. Vi hade den trogna följeslagaren som oftast e med på liknande middagar, den kalla bea-såsen.

Pizzasöndag

Kategori: Paj & Pizza

Söndag brukar vara en bakisdag, och då är pizza det första många tänker på. Och pizza är precis det jag har gjorde i söndags, fast jag inte var bakis.
När vi gör pizza brukar vi använda tomatpuré istället för tomatsås, mest på grund av lathet. Men vill ni göra en riktig tomatsås så gör det.
 
4 lagom stora pizzor

Degen:
50 g jäst
3 dl vatten
1 nypa salt
1 tsk socker
½ dl olivolja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader. Blanda jäst, vatten, salt, socker och olivolja. Ha i mjölet, börja med 5 dl och ha sen i lite i taget tills degen är fast. Knåda den smidig, lägg på bakduk och låt jäsa 25 minuter. Dela sen degen i 4 delar och kavla ut och bred på tomatpuré eller tomatsås.
Lägg på fyllningen. Använd det du vill ha och i den mängd du vill ha. Ost, skinka, svamp, ananas, räkor, stekt köttfärs, banan... Vad du än vill. Avsluta med lite god oregano.
Grädda mitt i ugnen på 225-250 grader tills pizzan har fin färg och ser klar ut.

 
 
Det börjar närma sig december och första advent. Och julen närmar sig också. Jippie! Julen är en av mina absoluta favorithögtider. God mat, gott godis, tid med familj och en massa mys. Älskar det!
Så snart kommer ni få lite recept på gott julgodis och lite annat som hör julen till. Vissa saker kommer vara lättare än andra. Mycket av det jag kommer visa er är saker som jag gör varje år, då det har blivit ett "måste" vid jul. Men varje år försöker jag även testa något nytt som jag inte har gjort förut. Få se vad det bli i år...
Ser ni också fram emot julen?

I've got evil eyes
Rockbruden

Farsdag middag

Kategori: Kött och fågel

Nu har jag äntligen tid att blogga lite igen! Har saknat att dela med mig av det jag gör, men mid mina jobbtider, 13-19 på vardagar, så är det lite svårt att hinna med någonting annat än sova, äta och jobba. Så jag ska prata med min chef o se om jag kan få ändra mina arbetstider åtminstone 2 dagar i veckan, så att jag börjar tidigare och därmed slutar tidigare. Lite pusslande så får vi säkert ihop det. Förutom att jag inte har tid att blogga, baka eller laga mat så blir det även väldigt lite tid med familj o vänner, vilket är dötrist. Så jag håller tummarna för att det löser sig.

Idag samarbetade jag och farsan med maten. Tillsammans gjorde vi hasselbackspotatis, fläskkotletter och rödvinssås. Till det lite minibaguette(köpta) och lite grönsaker som gurka, paprika och spenat. Satt som en yxa i skenbenet, som farsan brukar säga ;) Och det betyder jävligt gott!

Hasselbackspotatis är bäst att göra på fasta och väldigt jämstora potatisar, vi använde ca 13 stycken till 6 personer. Skala potatisen och skär ev. en lite plattform så att de är stadiga och inte rullar omkring. Skär snitt i potatisen, nästan genom hela potatisen. Ett knep är att lägga potatisen i en slev och använda slevens kanter som stopp.
Lägg på plåt och pensla med flytande margarin eller smält smör. In i ugnen, 225 grader i 20 minuter. Ta ut, pensla en gång till med smör och strö på salt och ströbröd. In i ugnen igen i ungefär 20 minuter till. Kolla med sticka för att se om den är klar.



Skalade, snittade och penslade. Klara för ugnen!
 


Efter andra penslingen. Där gottar de till sig.

Det var länge sen jag åt rödvinssås, men den jag åt idag var godare än den jag åt innan!

50 g smör/margarin
2 shalottenlökar, finhackade
1 msk socker
Svartpeppar
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
2 dl vatten
2.5 dl rödvin eller ersättare av rödvin

Smält smöret i en kastrull och släng ner shalottenlöken. Låt fräsa på ordentligt innan du har i sockret och några stänk svartpeppar. Låt löken fräsa på en stund till. Det kommer lukta väldigt gott i köket!
Häll i fonden, sojan, balsamvinägret, vattnet och rödvinet. Vi hade en alkoholfri ersättare.
Låt sjuda en bra stund och vispa med jämna mellanrum. Vi började med såsen när vi hade slängt in potatisen i ugnen. En bra sås behöver ta tid på sig!
När det börjar bli dags att äta, skruva upp värmen och låt såsen koka upp. Sila bort löken om du vill ha en slät sås och red såsen till den konsistens du vill ha på den.

 
Löken fräser.
 
 
Ingredienserna vi använde. Vinersättaren vi använde kan bytas ut mot samma mängd rödvin. Kolla på flaskan om du tar en ersättare som vi gjorde. Alla är säkert inte likadana, så såsen kan bli på tok för stark om ersättaren är mer koncentrerad än vanligt vin.
 


Allt annat tillsatt. Låt den sjuda länge.
 
 
Underbara rödvinssås <3 Redd och klar att äta.

Farsan tog hand om köttet. Han snittade fettranden så att köttet inte skulle kupa sig och stekte med lite salt och vitpeppar. Mer ville han inte krydda med tack vare att såsen ger så mycket smak.

 
 
Rasande gott! Det var ett tag sen jag lämnade bordet så belåten.
Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj. Men enbart för att pappa vill ha det. Jag personligen är inte så förtjust i enbart blåbärspaj. Blandar man i hallon så att det blir en drottningpaj är det gott, men inte bara blåbär. Men jag gjorde en blåbärspaj precis som pappa vill ha den. Snålt med socker och mycket smuldeg. Han tyckte om den, men nu är blåbären slut i frysen...
Imorgon är det ny vecka och nya tag. Vad ska ni hitta på?

Love bites
Rockbruden