rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Citronchoklad cookies

Kategori: Småkakor

Minns nu chokladen som jag sa att jag var så nyfiken på i förra inlägget? Farsan kom för ett tag sen hem med en kaka vit choklad med citronsmak. Och först nu har jag testat. Jag började med att smaka på själva chokladen, och den var inte lika söt som vanlig vit choklad. Den hade en friskare ton. Det var inte för mycket citronsmak och inte för sur heller, utan chokladen smakade fräscht, helt enkelt. Riktigt gott och jag kände att chokladen skulle passa bra i desserter. Men just den här kakan fick bli kakor.
Lite knaprigare i kanten, mjukare mot mitten och med en god smak av kola(från muskovadosockret) och citronchoklad. Löjligt gott!

12 kakor, mer eller mindre beroende på hur stora du gör dom

100 g smör
1 dl ljust muskovadosocker (råsocker eller farinsocker funkar oxå)
½ dl sirap
1 ägg
3 dl mjöl
½ tsk bikatbonat
Nypa salt
1 tsk vaniljsocker
75-100 g vit citronchoklad, eller vilken choklad du vill

Knäpp på ugnen på 175 grader
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Grovhacka chokladen. Rör smöret, sockret och sirapen poröst. Blanda först i ägget och rör ordentligt innan mjölblandningen åker i. Blanda till en kladdig deg. Rör i chokladen.
Klicka ut degen på en plåt med papper på. Se till att det blir lite utrymme mellan kakorna, de flyter ut.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

 
Mums! Jag hoppas jag kommer kunna få tag i den här chokladen oftare :P
 
 
Kakburken är en gammal trevåningskakburk, kanonfin!

Jag hade hoppats hinna med en speciell tårta den här veckan, men jag har lovat att hjälpa till med lite dekorationer till en halloweenfest som är nu på lördag, så jag är lite upptagen. Men jag har allt hemma för att göra tårtan, så efter halloween så ska ni få se :) Då kommer ni även få veta vad som jag tycker är lite speciellt med den. Men tills dess kan ni ju baka de här kakorna och mumsa på!

Don't you know what's inside this heart of stone?
Rockbruden

Enkla brödbullar med honung

Kategori: Bröd

Jäst mår bra av att det är något sockerhaltigt i degen. Idag tog jag honung som sötning. Det, lite brödkryddor och olivolja, mjöl och vätska och så vips! Gott bröd!

16 bullar
50 g jäst
5 dl vätska(jag tog 3 dl mjöl och 2 dl vatten)
Nypa salt
1 msk honung(kan bytas mot sirap)
1 msk brödkryddor
2-3 msk olivolja(kan bytas mot annan olja)
8 dl vetemjöl
2-3 dl rågsikt

Ljumma vätskan och smula jästen i en bunke. Rör ut jäst och vätska och ha i saltet, honungen, kryddorna och oljan. Börja arbeta in mjölet, först allt vetemjöl och arbeta sen in rågsikten lite i taget tills degen är fast och lite kladdig.
Täck med bakduk och låt jäsa en halvtimme.
Ta upp degen på mjölat bord och dela i 16 bitar. Jag tycker det blir enklast att först dela degen på 4 och sen dela varje fjärdedel på 4. Jag har sånt dåligt ögonmått, så det passar mig kalasbra! :P
Rulla till jämna bollar, lägg på plåt och täck med bakduk. Låt jäsa 30 minuter till. Låt ugnen bli 225 grader varm under jästiden.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. Vill du vara säker på att de är klara tar du bara ut en bulle och knackar på undersidan. Om brödet ger vika för beröringen, låt stå en stund till i ugnen. Men är det kvar o du hör ett ihåligt ljud så är det klart.
Ta ut, ta bort från plåten och snurra in i en bakduk och låt svalna.

 
Visst ser degbullarna mysiga ut? De ser nästan ut som små kuddar som man kan vila sitt trötta huvud på...
 
Medan de fortfarande var lite varma passade jag på att äta en till mellanmål

 
Pålägget är smör och min favoritost, Ockelbo Svart. Smakrik och så god att man inte vill sluta äta. Men den är dyr, så det är inget man äter varje dag. Men så förbannat gott att för varje tugga dansar smaklökarna.
Det ni ser i bakgrunden är en choklad som jag verkligen är nyfiken på. Det kommer ett inlägg om det snart!

Welcome to the nightmare in my head
Rockbruden

Rosépepparkyckling och ris

Kategori: Kött och fågel

I söndags fick jag chans att laga mat. Wiie!
Det fick bli något gott med kyckling. Och jag vet att rosépeppar är gott till kyckling, så det fick bli det.
Jag gjorde det enkelt för mig. Stekte kycklingen klar och slog på matgrädde och kryddor. Och så ris och paprika till det. Jädrans gött!

6 portioner

6 kycklingfiléer
Salt
Vitpeppar
½-1 tsk rosepeppar, beroende på smak
3 dl matgrädde
1½ dl vatten
Soja

Stek kycklingfiléerna med salt och vitpeppar tills de är klara. Jag stekte de 3 åt gången och lade sen alla 6 i pannan. Pudra över lite vetemjöl, häll i grädden och vatten, krydda med rosépepparn och smaka av. Krydda med soja och ev. lite mer av någon av pepparsorterna. Smaka och finslipa på smaken tills du tycker den är god. Red såsen om det behövs
Jag hade ingen soja i min, utan använde bara salt och peppar, men jag kände i efterhand att jag hade velat ha lite soja för att ge färg och sälta.

Ät kycklingen och såsen med ris och paprika. Mumsigt värre!


Såsen tar smak av saften från kycklingen och blir kalasgod. Föredrar du grönpeppar kan det säkert bli gott det med. Testa gärna och berätta hur det blev! Vore kul att få höra era egna erfarenheter :P

Senare i veckan hoppas jag kunna ge er lite roligt att se på! Jag tänkte göra en tårta, och jag håller på att fixa dekoren. Är halvklar med ena delen, men framåt går det. Bara att hoppas att det går som jag vill, annars får jag improvisera ;) Är ni nyfikna nu?

You're a rainbow in the dark
Rockbruden

Helstekt fläskfilé och potatis i ugn

Kategori: Kött och fågel

Så enkelt, men så gott!
Potatisen sköter sig själv i ugnen efter att man har skalat och skivat den och slutligen varvat den med kryddor i en form.
Tänk på att formen bör vara ganska stor om du ska göra mycket, det ska vara ett tunt lager potatis, typ 1-2 cm tjockt.
 
Potatis, så mycket som det behövs för det antalet portioner du ska göra.
Salt
Vitpeppar
Vitlökspulver

Skruva på ugnen på 250 grader.
Skala, skiva(bäst i matberedare) och bred ut hälften i formen. Krydda efter smak och häll på resten av potatisen.
In mitt i ugnen. Potatisen är klar när den har fin färg och känns klar när man kör ner en provsticka. Farsan gav mig ingen direkt tid.

Till detta, helstekt fläskfilé, vitlöksbaguette och vitlökssmör i massor! Och så ett glas cola till det. Ja för fan, det är ju lördag!


Matporr deluxe! Himla gott och enkelt.
Besök har vi också. Kusin Vitamin kom igår med sin jycke, Sigge. Och hon o farsan har samma åsikt. Man kan alltid äta mer kött ;)

Nu till "efterrätten". Jag är, som ni alla vet, en riktig sockerråtta och godisfreak. Och tidigare i veckan fick jag en påse ICA Jelly Beans av farsan. Och de är precis som de står på påsen. Gelébönor. Men det är 20 olika smaker, så man får lite känslan av "bönor i alla smaker" från Harry Potter. Bara det att det här är riktiga smaker, och goda sådana. Av alla 20 smaker var det 2 jag inte var så glad i, och det var vanilj och kola. Det trodde jag faktiskt inte.
Alla smaker står på baksidan av påsen, tillsammans med de olika bönornas utseende, så man vet vilka smaker man tar. Jag blev lite skeptisk till banansmaken, men den var riktigt god. Dock älskade jag körsbär, äpple och passionsfrukt bäst. Andra smaker som fanns var björnbär, kiwi, ananas, bubbelgum och jordgubb-cheesecake. Jag har ingen bild, men påsen är rosa och har den klassiska ICA-loggan högst upp, så den går inte att missa i godishyllan.
Så det är ett tips till er som också gillar smågodis! Jag ska leta efter en till påse till nästa helg ;)

Burn with me
Rockbruden

Söndagspasta med bacon, morot och paprika

Kategori: Pasta

Låter kanske som en konstig kombination, men jag lovar, det blev skitgott! Det kan jag, morsan och grannen intyga, så proppmätta och glada som vi blev igår.
Grannen bjöd på middag i fredags, och då tyckte morsan att vi kunde bjuda henne idag. Vi var inte helt säkra på hur många av grannfamiljen som skulle komma. Grannen har 3 barn, så jag gjorde mycket mat. Men av dom var inte hemma och den tredje hade redan ätit, så det var bara grannen. Men inte klagar jag. Jag och farsan fick ju några matlådor ;)
 
Ungefär 6-7 portioner

2 paket bacon
2 schalottenlökar
1 liten burk champinjoner
1 buljongtärning italiensk ört
2.5 dl grädde
3-4 dl vatten
1 morot
En bit paprika, jag tog ungefär en tredjedel av en hel. Ta mer om du vill
Knappt 1 msk viltfond(annan köttbuljong funkar. Det ger fyllighet)
Svartpeppar
Redning eller dylikt

Hacka löken, skala moroten och skär i tunna stavar, skär paprikan och baconet i bitar.
Hetta upp en rymlig traktörpanna och fräs löken i olivolja. När löken har börjat få lite färg, släng ner baconet och moroten. Rör runt och stek på en liten stund. Strö vetemjöl över och rör om. Öppna svampburken, kör ner saxen och klipp lite om bitarna är stora. Häll i allting i pannan, både svamp och spad.
Smula ner buljongtärningen, i med lite svartpeppar och häll i grädden, vattnet och fonden. Låt småputtra en stund innan du reder såsen och smakar av med mer peppar. Salt kommer inte behövas, baconet och svampspadet är salt nog.
När pastan nästan är klar, släng ner paprikan. Jag kokar aldrig paprika, den blir slemmig och otäck då. Så slänger man ner den i slutet så att den bara blir varm, då blir det gott!
Ät med nykokt spaghetti. Eller vilken pasta du vill.
 
 
 
Medan jag lagade maten så gick morsan och min ena bror och dukade. Morsan tände lite ljus och släckte taklampan, så det blev mysig stämning.
Bröderna var som vanligt inte så glada i maten, men de är ju kräsna. Men resten, vi mumsade på och blev mätta. Synd bara att farsan inte var med o kunde smaka maten när den var nylagad. Det är då den är som godast, precis som allt mat. Men behöver man jobba så behöver man...

Tips! Om du gillar vitlök kan du ha lite vitlökspulver på maten när du har slevat upp din portion. Det blir kalasgott!

Kickstart my heart
Rockbruden

Bärpuffar

Kategori: Småkakor

Ett tips är att ha smördeg i frysen. Då tar det inte lång innan du kan ta ut en plåt med något gott ur ugnen.
När jag kom hem från jobbet igår, hade lagat mat och gått med hundarna var jag sugen på att baka nåt litet och gott, men kände att jag var inte så jättesugen att kladda med deg. Ja, vaddå? Det är stressigt på jobbet på lördagar. Många fikasugna som vill ha kaffe dit och varma mackor dit, bakelser och småkakor till höger och vänster. Men kul är det i alla fall!
Ja, just ja, baka, så var det! Så tog jag helt enkelt ut lite smördeg och bär ur frysen och gjorde gulliga små puffar med hallon eller blåbär i.

Ca 12 stycken
2 plattor smördeg
Hallon och blåbär, eller vilka bär du nu råkar ha hemma. Jag tog frysta, och det gick bra
Ev. lättvispat ägg till pensling, hoppa över det om du känner dig lat
Ev. garnering, jag hade lite pärlsocker och strösocker på

Knäpp på ugnen på 200 grader.
Tina smördegen, det tar ungefär 20 minuter. Kavla ut tunnt. Lägg små grupper med bär på ena plattan, se till att det blir lite mellanrum. Lätt på den andra smördegsplattan och tryck ihop degen i kanterna och mellanrummen. Du behöver trycka rätt hårt för att inte degen ska gå upp igen. Skär ut puffarna och lägg på plåt. Pensla och strö på lite topping om du känner för det. Jag hade pärlsocker på de med blåbär och strösocker på de med hallon. Man vill ju veta vad man får ;)
Grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter. De växer lite, och när de är i ugnen ser det nästan ut som att de andas. Se efter själv i slutet av gräddningen :)

 

Busenkelt och gott! Jag gillade de med hallon bäst. Men då har jag en riktig förkärlek till just hallon.
Men de här små sötnosarna kan man fylla med lite vad som helst. Har du inga bär kan du klicka ut lite sylt. Eller marmelad. Eller nutella eller choklad. Smördeg och nutella vet jag är förjävla gott ihop! Min första erfarenhet av den blandningen var på en flygplats i tyskland, jag var lite småhungrig och köpte en nutellafylld croissant. Vilken dröm!

Och angående pannkakslagget jag pratade om senast, I fucking love it! Pannkakorna lossnade hur lätt som helst och blev jättefina. Lagget var även lätt och smidigt och inte tungt som gjutjärnsstekpannan är. Jag kan tänka mig att man kan steka mer än bara pannkakor i lagget, typ bacon. Eller potatisbullar. Men i med att det är väldigt låg kant på lagget ska man nog inte steka något som ger ifrån sig mycket vätska. Men den låga kanten var väldigt praktisk när man skulle smyga in stekspaden under pannkakan och vända på den. Helt underbar! Och roligare blev pannkaksstekningen när jag tog in datorn och lyssnade på musik och dansade runt medan jag höll koll på maten. Fest i köket!

Idag står pasta på menyn, och blir det som jag har tänkt mig får ni se imorgon vad det blev för smarrigt :P

I don't give a damn of my bad reputation!
Rockbruden

Choklad- och marsipanknyten

Kategori: Godis

Vet ni vad dumplings är? Små fyllda degknyten, ursprungligen från kina. Vanligen är de gjorda på mat, men nu har jag gjort "dumplings" av kaka. När jag lät mina föräldrar och grannen smaka fick jag höra att de såg ut som dumplings ;) Och ställde man dom upp och ner såg de ut som små spöken! Tips till halloweenfesten!

För ett tag sen gjordes det dessert här, som syrran stod för. Men av förståeliga skäl ville hon inte att jag skulle blogga om det. Hur som helst blev det sockerkaka över, och synd att slänga, tänkte jag när jag stuvade ner bitarna i en påse och frös in. Igår när jag kom hem från jobbet hade jag bestämt vad jag skulle göra med smulorna. Resultatet blev de här små kakbollarna, klädda med marsipan. Testa att byta chokladsåsen mot något annat kladdigt och få en helt annan smak!

100 g mjuk kaka, smulad
1-2 msk chokladsås, gärna hemmagjord med stark chokladsmak
1 msk kallt kaffe (kan bytas mot något annat eller uteslutas, men ha då i mer chokladsås)

Blanda smulorna med lite chokladsås och smaksättningen(i mitt fall kaffe).
Mängden chokladsås kan variera beroende på hur torr/saftig kakan är. Så ta lite i taget och blanda noga. Degen ska bli fast nog så att man kan göra små bollar av den.


Sådär ungefär. Blir kanoners det!

Rulla bollar i den storlek du vill ha dom. Jag gjorde de som munsbitar, ungefär i samma diameter som en 5-krona. Då fick jag ut 10 stycken. Vill du ha fler så dubbla receptet tills du får så pass många du vill ha
Ställ kallt en stund.
Kavla marsipanen tunnt och ta ut rundlar eller skär rutor i passande storlek, de ska kunna täcka bollarna helt. Klä bollarna i marsipan och nyp ihop till ett gulligt litet knyte. Om du vill kan du doppa bollarna i choklad istället, eller varför inte doppa de marsipanklädda bollarna i choklad? Choklad och marsipan är gott ihop!

 

Sött, eller hur? Och tummen upp fick dom av alla som smakade. Enkelt, snabbt och gott. Och dekorerar man dom enligt ens egen fantasi kan de bli riktiga små konstverk. Varför inte färgad marsipan, valfri färg, och doppa den spretiga änden i choklad och ha på en massa roligt strössel? Perfekt till barnkalas.

Idag äter vi pannkakor här hemma. Jag ska testa vårat nya pannkakslagg. Hoppas den är bra, för senast jag stekte pannkaka i stekpannan med teflonbeläggning så fastnade dom och jag svor som djävulen själv. Det slutade med att jag hivade ner stekpannan i diskhon och tog fram gjutjärnsstekpannan istället. Då var allt frid och fröjd! Men den pannan e tung den...

Over and out
Rockbruden