rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Översikt-Vad jag har gjort i jul

Kategori: Allmänt

Tänkte göra en liten summering på vad jag har gjort för gott den här julen. Den blev inte lika innehållsrik som förra året, och det mesta har jag redan delat på bloggen. Men jag tänkte ändå berätta och även länka till recepten på det jag har gjort i år.

Knäck, ingen jul utan knäck!

Wienernougat, ett måste för farsan, så jag var snäll och gjorde en omgång till honom ;)

Brända mandlar, för skulle jag vara snäll mot pappa en gång måste jag vara det mot mamma också. Och hon är verkligen galen i de här!

Baileyspraliner, för de har blivit ett måste de senaste jularna. Lite jobbiga och tidskrävande att göra, men det godaste julgodis du någonsin haft till jul om du antar utmaningen att göra dom.

Farmors sillsallad, för visst ska man ha lite god sill till julbordet! Jag är lite kräsen när det kommer till sill, men det här är min favorit.

Det sista jag gjorde ligger inte på bloggen, men det är en mjuk pepparkaka med lingon. Jag tror jag har nämnt den på bloggen tidigare, men jag har inte givit er receptet. Men det har jag medvetet valt att inte göra, för vissa saker ska man hålla för sig själv ;)

Och det är min lilla summering på vad jag har gjort för gott inför jul! Vad har ni gjort? :)

Ikväll drar jag till mamma och pappa för att övernatta, så jag kan äta mysig julfrukost med min familj.
Jag vill passa på att önska er alla en underbar jul, så hörs vi i mellandagarna!

Rockin around the christmas tree
Rockbruden

Quesadilla sweet chili chicken

Kategori: Snabblagat

När jag kom hem från jobbet igår var jag sugen på nåt som var lite åt spicy & sweet-hållet. Jag var även sugen på kyckling och hade länge funderat på att göra quesadilla. Så det blev en himmelsk kombo av allt där.
Vissa av er undrar säkert vad en quesadilla är. Det är en mexikansk rätt där man grillar eller steker ett par tortilla med fyllning emellan. 
Det fiffiga är att du kan fylla och smaksätta med vad som helst. Det här är bara en variant. Jag googlade för att få lite inspiration, och hittade ett recept där de hade haft mozzarella i, det MÅSTE jag testa snart! Det var evigheter sen jag åt nåt med mozzarella :P

Men nu till gårdagens middag!

 
1 portion(eller flera små, till buffé kanske?)

1 kycklingfilé (jag hade stekt, tärnad kyckling klar i frysen sen tidigare)
1 bit paprika
1 liten klyfta vitlök
1½-2 msk sweet chilisås
1-½ msk rapsolja
Salt
1 näve riven ost
2 tortillabröd(mina var en lite mindre storlek)

Tärna och stek kycklingen om den är rå. Skär paprikan i bitar. Finhacka vitlöken.
Blanda kycklingen, paprikan, vitlöken, sweet chilin, olja och salt i en skål och låt dra en stund. Du behöver inte vara noga med dragtiden. Tror jag lämnade den i en kvart, men det går bra att lämna den bara ett par minuter.
Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Bred ut kycklingröran på ena brödet, strö över osten och toppa med andra brödet. 
Stek "mackan" i olja några minuter på varje sida. Lite svår att vända, så det jag gjorde var att låta quesadillan glida av på en tallrik, sen vände jag den med handen på toppen och stekspaden under. man kan ju göra det i själva stekpannan om man vill det, men jag är lite för feg för det ;)

 
Fyllningen på!

 
Och så locket. Ser lite ut som ett ufo, eller hur? :P Klar för stekpannan!

 
ÄT!
Det blev så gott, sådär lagom kryddigt, med sting av vitlök och lite crunch av paprikan och brödet. Jag delade faktiskt mackan i pizzaslicer och åt med händerna. Du kan göra någon form av sås till om du vill, men jag hade inte ingredienserna hemma för det. Men någon form av kall creme fraicesås med citron och örter kanske hade smakat kalas med det här. 

Idag ska jag göra baileyspraliner. Jag har redan recept och även beskrivning på hur man gjuter skal. Jag har planer att lägga upp en roundup på tisdag där jag berättar vad jag har bakat/lagat till jul, och även länkar til varje recept, förutsatt att recepten ligger ute på bloggen ;) 

Oh come all ye faithful!
Rickbruden

Ibland går det inte som man tänkt sig!

Kategori: Allmänt

Nä, verkligen inte. Idag blir det ett kort inlägg, men jag vill gärna ha respons av er :) 

Förra veckan köpte jag vegetarisk köttfärs, som enligt förpackningen var gjord av sojaprotein. Kul att testa, tänkte jag. Någon dag senare tar jag fram veggofärsen ur frysen o gör en vegetarisk köttfärssås. Så spännande!
Tråkigt nog smakade det inte som jag hade hoppats. Det gick att äta, men det var inte en hit. Riktigt synd, det hade gjort det lite lättare att laga veggomat, kanske dessutom lite oftare än en dag i veckan som jag gör nu.
Men jag ger banne mig inte upp!
Därför frågar jag nu er som som gärna äter vegetariskt, vare sig ni lever på veggokäk eller bara äter det ibland: Föredrar ni qourn eller soja?
Nåt speciellt ni rekommenderar? Bitar, färs, korv?
Och hur föredrar ni att tillaga erat favorit "köttsubstitut"? :P

Dagen efter veggodagen så avnjöt jagg för övrigt lite god, panerad rödspätta med potatismos, för er som ville veta ;)


Veggosåsen med pasta.

 
Underbara, läckra rödspätta. Jag är lite kräsen när det kommer till fisk, men panerad rödspätta är så hysteriskt jävla gott!

We're the last in line
Rockbruden

Ännu en veggo! Morotsoppa med färskost

Kategori: Grytor och soppor

Veggomiddag! Billig och enkel att laga. Den smaksatta philadelphian kan bytas mot en annan smak eller mot naturell. Creme fraice eller matyoghurt skulle säkert också funka fint.
Det här är första gången jag äter en slät soppa. Tidigare har jag bara ätit soppa med bitar i. Men någon gång måste vara den första ;)

½ gul lök
2-3 morötter
3 dl vatten
1 msk grönsaksfond (jag använder Bong Touch of taste)
½-2 msk philadelphia vitlök & örter
1 liten klyfta vitlök
Salt
Peppar

Hacka löken och skär morötterna i bitar. Du behöver inte vara så noga, men det går fortare ju mindre bitar du gör.
Fräs både lök och morot i olja lite snabbt, tippa sen i vattnet och fonden. På med locket och låt småkoka till moroten är mjuk, för mig tog det ungefär 10-15 minuter. Rör om då och då.
Tippa ur det mesta av buljongvattnet i ett glas eller liknande. Inte hälla ut i vasken!
Sen är det dags att rota fram mixern! Jag skulle nog rekomendera att köra soppan i mixer framför att ta fram stavmixern, som jag gjorde. Det stänkte rejält o jag fick torka av allt som stod i närheten ;) 
Men i vilket fall, mixa soppan tills den är slät. Eller så slät du kan få den.
På plattan igen, späd soppan med buljongen du sparade. Rör ner färskosten och pressad vitlök. Låt puttra upp och smaka av med salt och peppar.
Ät med både gott rågbröd och gott samvete!

 
Mmmm...

Julen närmar sig med stormsteg och jag är så uppspelt! Ni som följt med bloggen lite längre vet säkert vid det här laget att jag älskar julen. När det kommer till julmat och julgodis ska jag försöka göra nåt nytt, men jag kan inte lova något. Har ni några idéer, tips eller en önskan på nåt ni vill att jag gör, tell me! 

Come on up
Rockbruden

"Jag orkar inte tänka"-pasta och sås

Kategori: Pasta

Alla har vi dom dagar då man är alldeles för trött för att orka tänka på vad man ska laga till mat. Det e dom dagar då man överväger att gå ut och äta eller snoka fram en matlåda ur frysen. Eller, som i mitt fall igår, göra en pastasås som jag har gjort nästan hundra gånger förut. Jag skulle nästan kunna göra den i sömnen. Det är den typen av sås som är enkel nog att göra på sina slöa dagar, men är även lätt att variera o krydda till så att den blir lite roligare.
Jag vet att jag har lagt upp den här såsen förut. Men då hade jag ingen bild, så nu får ni, mer eller mindre, samma recept plus bild. En förbättring ;) "Originalet" hittar ni här, och enda skillnaden var att jag inte hade någon ost i såsen den här gången. Den var slut...

1 gul lök
1 paket bacon
1 rejäl sked vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde (eller vanlig grädde uttunnad med mjölk eller vatten)
1 liten burk svamp
Salt
Svartpeppar

Hacka löken och skär baconet i bitar. Fräs löken ett par minuter, släng ner baconet och fräs på ytterilgare någon minut. Pudra på mjölet och, återigen, fräs en kort stund. Slå på matgrädden och både svamp och spad i burken. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt puttra lätt en stund och red såsen tills den är så pass tjock/tunn som du vill ha den. Ät med valfri form av pasta. Är såsen klar innan pasta, så stäng av spisplattan o lägg på locket lite på snedden. Rör om lite då och då tills pasta är klar.

 
Puttrar på...
För er observanta; Ja, jag är vänsterhänt och föredrar därför att vila slevskaftet på pannans vänstra sida ;)


There you have it! Enklare kan man inte göra det. Enkel, men god, latmat. Går fort att göra och är svårt att misslyckas med.

Nästa inlägg, som kommer upp på fredag eller lördag, är vegetariskt. Så om du gillar att äta veggo-käk ibland, håll ögonen öppna ;)

Shame on me, my heart is black
Rockbruden