rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Chokladwhoopies med dulce de leche

Kategori: Mjuka kakor

Det blev ingen glass av dulce de lechen som blev över från syrrans tårta. Glassuget försvann när snön kom tillbaka under veckan. Igår är det dock skönt och mycket snö har försvunnit och fortsätter försvinna i den 10 gradiga värmen ;) Idag är det också soligt och fint. Det får gärna fortsätta så!
Men dulce de lechen slutade som fyllning i de första whoopisarna jag bakar här hemma. Receptet på kakorna tog jag från en bok jag fyndade på bokrean, Whoopies! av Åsa Swanberg, och jävlar vad gott det blev!

 
Chokladwhoopies, ca 20 st:
50g rumsvarmt smör
½ dl solros- eller rapsolja
1¼ dl socker
1 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
½ dl mjölk

Börja med att skruva på ugnen på 175 grader.
För att spara disk gör jag alltid såhär: Mät upp sockret i en stor skål, ta sen en mindre skål och häll först i mjöl, sen bakpulver, salt, vaniljsocker och kakao. Sockret lämnar inga större spår o måttet, men det gör mjölet och kakaon. men kakaon häller jag ner i måttet, istället för att doppa hela måttet i behållaren som jag gör med mjölet. Sen kan jag börja med de blöta ingredienserna, som alla hälls i måttet.
Vispa socker, smör och olja. För att undvika klumpar började jag med smöret och sockret, och hällde i oljan lite i taget under tiden som jag vispade. Knäck i ägget och vispa tills smeten är fluffig.
Sen stod det i boken att de torra ingredienserna skulle vispas i, men jag tog en slickepott och blandade med den istället. Det gick bra det också!
Häll i mjölken och blanda snabbt ihop ett stabbigt mellanting mellan en deg och en smet. Blanda inte mer än nödvändigt.
Klicka eller spritsa ut smeten på plåt, de ska vara ungefär lika stora som en 5-krona. Jag kände mig lat och orkade inte bråka med spritspåsar, så jag klickade ut smeten med ett par teskedar. De blev kanske inte så fina, men ingen kan göra allt fint hela tiden ;)
Grädda längst ner i ugnen i ungefär 10-12 minuter. Låt sen kallna helt innan du fyller dom.

Fyllning:
Ungefär 1½ dl dulce de leche

Spritsa eller bred på kolakrämen på hälften av kakorna. Återigen orkade jag inte bråka med kladdiga spritspåsar utan använde en vanlig matkniv för att bre på krämen. Para ihop med en kaka utan kolakräm så att det blir som små söta hamburgare! Om du vill kan du rulla kanterna i strössel, men jag hade inget matchande strössel hella så jag skippade det.
 
 
 
De här småttingarna är mjuka och söta. Kalasgoda! Det blir garanterat mer whoopies bakat här :P

Just let it roar
Rockbruden

Födelsedagstårta till goa syrran

Kategori: Tårta

Min storasyster har fyllt år och igår firades det! Självklart stod jag för tårtan, som förra året ;) 
Och min syster är en sån som för det mesta tycker ju sötare desto bättre. Så hon ville ha en sötsliskig skapelse som var "vuxet"dekorerat och inte innehöll för mycket choklad.
Hon älskar vaniljsås, så det var solklart att det skulle få bli ena fyllningen. Andra fyllningen blev lite svårt, eftersom jag oftast tänker på smakkontraster, så har jag något sött vill hjärnan tänka på sånt som är lite syrligare eller i alla fall mindre sött, så jag fick tänka till ordentligt. Jag hittade en lösning och fick samtidigt chans att testa något som jag har velat prova ett bra tag, nämligen att koka en burk kondenserad mjölk och skapa en underbar kolakräm. Och ännu gladare blev jag när det blev kolakräm över... Undrar hur dulce de lechen gör sig i en glass nu när våren knackar på dörren här i Gävle?

 
Men nu till receptet! Botten gjorde jag för ungefär 1½ vecka sen och frös in, så jag hade det ur världen. Dulce de lechen kokade jag på fredagsmorgonen och så monterade jag ihop hela läckerheten fredag kväll, så allt fick tid att safta till sig :P

Botten:
4 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
¾ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk hett vatten

Börja med att skruva på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Blanda båda mjölsorterna, kakaon, vaniljsockret och bakpulvret i en liten bunke. 
Vispa äggen och sockret tills smeten är ljus och fluffig, som molnen en solig dag! Vänd sen ner de torra ingredienserna i äggfluffet och blanda ordentligt. Blanda sen ner det heta vattnet.
Ner i formen med smeten och grädda på nedersta falsen i 40 minuter. Använd sticka för att se om kakan är torr rakt igenom.
Ta ut och vänd upp och ner på en skärbräda eller ett fat, vilket du nu föredrar, och låt kakan svalna. Klart!

Dulce de leche:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)

Jag minns inte vilket märke jag använde, men jag minns att det var en regnbåge på etiketten! Ta bort etiketten på burken och lägg den oöppnade burken i en kastrull. Fyll på med vanligt vatten tills burken är helt täckt. På med locket(jag tog ett genomskinligt lock som egentligen tillhörde en annan kastrull, men jag ville ha koll!), ställ på spisen, låt koka upp och småkoka i 2 timmar. Titta till ibland och fyll på med vatten om det dunstar. Är burken inte helt täckt med vatten hela tiden under kokningen kan den explodera och då får du städa bort het kolasås från hela köket.
Jag var lite nojig och nästan vakade över burken som en hök ;) Men det var första gången, o så blir man ju lite rädd när man läser att burken sprängs om den inte är helt täckt med vatten...
Låt burken svalna helt innan du öppnar.

Vaniljkräm:
2 dl mjölk
4-5 msk vaniljsåspulver

Häll mjölken i en skål och vispa i pulvret. Tänk på att krämen stabbar till sig lite extra i kylen, så se till att den är lite lösare än vad du vill ha den. Ställ in i kylen 10-15 minuter.


Montering:
Dela tårtbotten i 3. Bred ut dulce de lechen på ena botten (och försök låta bli att äta upp allt själv ;P). Du måste inte använda allt, ta så mycket som du tycker blir lagom.
Jag rev över lite choklad också. På med nästa botten och kleta ut vaniljkrämen. Lite riven choklad på, och sen på med sista botten. Sen plastade jag in tårtan och ställde den i kylen att gotta ihop sig under natten.
Dagen efter så vispade jag 2½ dl grädde och täckte tårtan. Det som blev över från täckningen åkte ner i en spritspåse med stjärntyll och så spritsade jag lite ränder på tårtan. Sen dekorerade jag med chokladflarn, som jag gjorde genom att smälta choklad och sen stryka ut en klick på ett bakplåtspapper med hjälp av baksidan på en sked. Jag tryckte även fast kokos på kanten av tårtan, fast det blev svårt att fånga på bild.

 
Ser läckert ut va? Det var det också :D dock, som sagt, väldigt sött. Så om du inte är mycket för söta smaker är det här inte en tårta för dig, men är du som min underbara syster så kommer du älska den här godbiten. För hon älskade den. O så blev det en liten bit kvar... Jag undrar jag om den biten finns kvar nu, 24 timmar efter kalaset ;)

I wish I had your angel tonight
Rockbruden