rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Köttfärspaj

Kategori: Paj & Pizza

Enkelt, gott och passande om man gör hundra saker samtidigt. Man kan lämna köket lite då och då, speciellt när pajen står i ugnen. Glöm den inte där bara ;)
Något jag missade med pajen, just för att jag gjorde hundra saker samtidigt, var att lägga paprika på pajen innan jag strök över creme fraicen. Fan! Det hade givit pajen lite mera krisp och friskhet. Gillar man inte paprika kan man byta ut det mot något annat. Majs kanske?

Deg:
125 g kallt smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
400-450 g köttfärs
1 gul lök
1-2 msk sweet chilisås
En skvätt soja
½ dl vatten
Salt
Peppar
Grillkrydda
Chilipulver
½ paprika, skuren i stavar
½ burk creme fraice
Ost

Börja med degen!
Nyp ihop smör och mjöl till en smulig deg. Tillsätt vattnet, en matsked i taget, och arbeta snabbt ihop en del. Tryck ut i en form, nagga ordentligt och ställ i kylen att vila i 20-30 minuter. Låt under tiden ugnen bli 225 grader varm och gör fyllningen.
Skala och hacka löken. Fräs den i olja i några minuter och släng i köttfärsen. Stek tills färsen är klar. Sen, för att pajen inte ska bli snustorr, pytsa i sweet chilin, sojan och vattnet. Krydda med salt, peppar, grillkryddan och chiliulvret. Jag var lite försiktig med chilipulvret. Jag ville inte att det skulle märkas för mycket, bara ge lite mild värme. Jag var mer generös med resten av kryddorna.
När köttfärsen smakar som du vill, ställ åt sidan tills det är dags att fylla pajskalet.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter och sänk ugnen till 200 grader. Fyll skalet med färsen, lägg på paprikan, bred på creme fraicen och strö på ett generöst lager ost. Grädda sen pajen tills osten smält och fått fin färg, ungefär 15-20 minuter.

 
Ihopmonterad och klar för gräddning!

 
Ät och var glad! Och trots att jag var en klant som glömde att lägga paprikan på pajen fick den vara med på tallriken ändå. Älskar man paprika så gör man ;)


Gryta med kokosmjölk och "mormorskryddor"

Kategori: Grytor och soppor

Jag har aldrig lagat mat med kokosmjölk förut. Förrän nu då, såklart. Jag hade en kompis på besök och vi skulle bland annat laga mat ihop. I affären så föreslog han att vi skulle ha kokosmjölk i maten. Och jag har ätit hans mat förut och han är en flitig användare av just kokosmjölk. Jag gick med på det, och så blev det lite över, så jag bestämde mig för att pytsa ner resten i den här grytan. 
I övrigt har jag haft i lite mer kryddor, dom som jag använde för att krydda buljongen med när jag gjorde sälva basen. Anledningen till att jag kallar dom för mormorskryddor är för att det är den kryddningen som min mormor använder till sin underbart goda kalops. Sojan tror jag inte ingår i det receptet, men jag kände att det behövdes här ;)
Om du vill så kan du ha i lite mer morot, eller kanske lite svamp eller något annat som du gillar. Och gillar du inte kokosmjölk så byt ut den mot vanlig grädde.

1 del grytbas (länka recept)
½ burk kokosmjölk
Salt
Peppar
Piffi-krydda
½ tsk soja

Värm upp basen om den har varit kyld eller fryst. Ha i kokosmjölken, sojan och krydda efter smak. Jag hade inte så mycket salt i, men var generös med piffin och lagom generös med pepparn. Jag älskar piffi-krydda! Har ni inte testat stekt potatis med piffi, då har ni missat något!
Låt grytan puttra lite, smaka(men bränn inte tungan som jag gjorde :P) och krydda lite mer om du tycker att det behövs.
Första gången jag smakade hade jag inte haft i kryddorna, bara kokosmjölken. Smaken förde tankarna till pina colada, haha. Men efter kryddningen smakade det mer mat och mindre som en tropisk drink ;) Jag känner att kokosmjölken ger både smak och fyllighet.
I vilket fall, red grytan till önskad konsistens, krydda lite extra om du tycker att det behövs. Sen är det bara att servera med vanlig kokt potatis.

 
Grytan får en fin gräddkola-nyans tack vare kokosmjölken. Och så tittar lite färgglad morot fram. Underbart!
Mört kött som simmar i fyllig, kokosdoftande sås. Mmmmm...

Meet the devil I know
Rockbruden

Långkokt grytbas

Kategori: Grytor och soppor

Förra veckan köpte jag ett stort paket grytbitar av gris. Nu har jag gjort en bra bas, som delades i 4 delar. 3 av delarna fick åka ner i lådor i frysen, den sista blev middag den dagen(14/10, för er som undrar). Receptet på middagsgrytan kommer upp här på bloggen om ett par dagar!
Jag valde att göra basen väldigt enkel, så jag kan krydda upp den efter smak nästa gång jag är sugen på köttgryta. Och när jag delade upp grytan så slevade jag först i kött, lök och morot i lådorna, och öste sen på buljongen. Jag öste på ganska generöst med buljong, så att det inte blev så mycket kvar i den fjärde delen(Jag skulle dryga ut grytan med något annat, vänta o se! :P), men det var fortfarande lite buljong som kunde ge lite god smak.
När det kommer till basen kan du göra precis vad du vill. Ha i vilka grönsaker du vill, använd vilka kryddor du vill. Nu i efterhand önskar jag att jag hade haft en liten burk öl att ha i grytan, jag har läst många recept där de har öl i grytor och jag är nyfiken på att testa. Men det ska jag tänka på nästa gång!

1 gul lök
4-5 morötter
ca 1400 g grytbitar(fläskkött) eller annat kött som blir gott att långkoka
7-8 dl vatten, så det täcker 
salt
peppar
piffi-krydda
½ köttbuljongtärning

Börja med att köttet! Jag delade de största bitarna, för jag föredrar lite mindre bitar. Bryn i olja och stek inte för mycket kött på en och samma gång. Jag stekte i 4 omgångar. Jag stekte köttet i samma kastrull som jag skulle koka i sen, för att få med så mycket smak som möjligt.
Skala och grovhacka löken, skala och stava morötterna. Ringla lite ny olja i kastrullen o släng ner löken. Låt fräsa ett par minuter innan du har i morötterna. Fräs på lite till, sen i med köttet, vatten, kryddorna och buljongtärningen.
På med locket och låt småkoka tills köttet är mört, för mig tog det ungefär 1½ timme. Vill du att köttet ska vara så mört att det ramlar isär så fort man petar på det så låt det koka längre, men jag vill att köttet ska vara lite mer tuggigt än så. Men mört och lättuggat blev det ändå ;)
Dela upp i lådor, låt kallna och frys in.

 
Brynt guld!

Den färdiga basen delade jag som sagt upp i 4 delar o frös 3. Grytan jag gjorde med den fjärde delen av basen kommer på tisdag!

We will rock you!
Rockbruden

Min första hemkokta sylt!

Kategori: Frukt och bär

I torsdags var jag och handlade. Kommer hem och märker att det är så packat i frysen att frysvarornna jag köpte inte gick in... Bara att packa om lite och ta fram mat till dagen efter. Ännu ingen plats. Då åkte björnbären, som jag plockade hos mamma och pappa för några veckor sen, ut ur frysen och jag beslutade mig för att koka sylt på dom, eftersom min jordgubbssylt var slut.
Jag var lite orolig över att den inte skulle bli god, men den blev jättegod! Konsistensen blev ganska fast, och jag behöver röra runt lite i burken när jag ska använda sylten, men annars blev den kalasbra. Riktigt stolt över mig själv! Lyckas på första försöket e det inte alla som gör ;)
Föredrar du att sylten e lite lösare så ha i lite mer vatten

Typ 5-6 dl

1 liter björnbär(jag använde frysta, som jag tinade lätt innan jag lade dom i kastrullen
¾ dl vatten
250 g socker

I med bären och vattnet i en kastrull och sjud en stund. I med sockret och låt koka upp. Låt koka under omrörning i 10-15 minuter. Häll upp i steriliserade, varma burkar och skruva på locket medan sylten fortfarande är varm. Sen lät jag mina 2 burkar med sylt svalna under natten(gjorde sylten på kvällen) och lade in dom i kylen på morgonen. 

 
Ja, jag vet, bilden är långt ifrån den finaste, men alla vet väl hur en burk sylt ser ut? :P Nu har jag sylt till pannkakorna igen!

Steriliserade burkarna gjorde jag genom att lägga dom i diskhon(som jag hade skurat ren), slå på lite varmt vatten och sen ösa på med kokhett vatten från spisen. Hade även locken i diskhon. Tog upp burkarna med skaftet på diskborsten, torkade av dom lite snabbt med en handduk och hällde i sylten. Fiskade upp locken på samma sätt som burkarna och skruvade på det.

Det här är ett jättebra sätt att använda upp bär som glömts bort i frysen, eller när du har plockat färska bär under sommaren. Jag hade gärna plockat hallon i sommar, men det blev så torrt att bären torkade ut :( Tur att mamma och pappa har en björnbärbuske på gården. Och trots att jag plockade en liter så fanns det så det räckte och blev över åt dom också. Nu e det bara att vänta ett år på att nya björnbär ska mogna, då tänker jag göra en stor sats av den här och spara o det lilla skåpet ovanför mitt skafferi! 

Love bites, so do I
Rockbruden

Yummie kycklinggryta med vitlök och morot

Kategori: Grytor och soppor

Hoppsan! Nu har det gått för lång tid sen senaste inlägget! Som plåster på såren så är den här kycklinggrytan magisk! 
Jag hittade en burk smaksatt creme fraice som verkade riktigt intressant, nämligen vitlök & permasan. Det stod på bburken att det skulle passa bra till kyckling, så jag testade det! Lite tam, så jag hade i lite extra vitlök för att få lite skjuts i grytan. I med lite morot oxå, eftersom jag köpte en påse eko-morötter(som dessutom skänkte lite pengar till bröstcancerfonden för varje såld påse, det gillas!) på 1 kilo. Med lite ris till blev det en underbar middag! 

2-3 portioner

2 kycklingfiléer
1 gul lök
2-3 morötter
1 burk creme fraice vitlök&permasan
1 klyfta vitlök, pressad
En skvätt soja
Salt och peppar

Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i stavar. Lägg åt sidan och skär kycklingen i tärningar. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i olja, i 2 omgångar. När kycklingen har fått yta, lägg undan och fräs löken några minuter. I med morötterna och låt fräsa ihop en stund till. Släng ner kycklingen och creme fraichen. Häll även i lite vatten, för att få lite mer sås. Krydda på med vitlöken, sojan och peppar.
Låt koka upp och smaka av. Ha i lite mer peppar och ev. salt. Vid det här laget vred jag ner värmen, lade på locket och lät allt gotta ihop sig medan riset blev klart.
Om du vill vara säker på att kycklingen är klar, så ta upp en bit och skär igenom den. Är köttet helt vitt, utan minsta spår av rosa, så är det klart.
Ät med ris och må gott!

 
Hamnade i matkoma efteråt. Men det var så gott! Det här gör jag garanterat fler gånger!

You are out of controll
Rockbruden

Veckans veggo! Het soppa med pasta

Kategori: Grytor och soppor

Japp, det blev en god soppa idag ;) Och en vegetarisk sådan! Så gott! Mat som är baserad på tomat tycker jag är jättegod att krydda med starkare kryddor, plus att chili värmer gott i magen när det blir kyligt ute. 

 
2 portioner

1 gul lök
2 morötter (jag tog en, men det berodde bara på att moroten var gigantisk)
1 förpackning krossade tomater á 500 g (eller passerade om du föredrar det)
Ca 2 dl vatten
½-1 burk svamp
En liten näve spaghetti
2 msk sweet chili
Paprikapulver efter smak
Chilipulver efter smak
Ett uns vitlökspulver
Några droppar citronsaft
Salt och peppar

Hacka löken, skala och slanta morötterna. Fräs löken i olja i en stor kastrull. Släng i morötterna efter ett par minuter och låt allt fräsa ihop några minuter. Häll i de krossade tomaterna, svampen(spadet oxå! Det ger mer smak än du anar) och en skvätt vatten. Krydda med paprikapulver, chilipulver, citronsaft och sweet chili efter din egen smak. Ha även i salt och peppar nu. 
Ta spaghettin, bryt den i 2 delar och släng ner i kastrullen. På med locket och låt koka på medelhög värme. Rör om och smaka av då och då, och passa på att finjustera smaken med kryddor. Nu är det även bra tillfälle att reda soppan. Jag vet inte hur det är med er, men jag är mer eller mindre allergisk mot vattnig soppa! Jag tycker absolut inte om när soppan är för lik vatten i konsistensen, så därför reder jag den.
Fortsätt koka tills spaghettin är klar och vips! Så är godingen klar att ätas med en bit gott bröd.

 
Varm och god soppa, ihop med en skiva rågsiktskaka. Det värmde skönt. Och nu har jag fått lite blodad tand. Det blir deffenetivt mer soppa här nu i höst. Och grytor. Jag hittade nåt roligt i affären igår som jag bara längtar efter att få använda! Vi får se vart den hamnar ;)

Feed my Frankenstein!
Rockbruden

Fläskkarré med kroketter är måndagslyx

Kategori: Kött och fågel

Som rubriken säger, så blev det lite extra god mat i måndags med ett stycke gott kött och mumsiga kroketter. Till det blev det lite röd paprika och vitlökssås. Och så en liten vitamintablett, som ni ser bredvid klicken med sås på tallriken. Jag tycker personligen att jag har blivit lite bättre på att äta frukt och grönt sen jag flyttade, men jag vet att jag äter fortfarande för lite av det, därför tar jag vitaminer.
 
 
Knappast ett riktigt recept egentligen. Jag tillagade kroketterna enligt beskrivningen på påsen, och när det var ungefär 10 minuter kvar på kroketterna hade jag min skiva kött, som jag hade kryddat med salt och peppar, och lade det i en het stekpanna med olja. Stekte på mellanhög värme ungefär 5 minuter på varje sida, så köttet blev genomstekt och fick fin stekyta.
Och under tiden som köttet låg i stekpannan så skar jag bitar av paprikan och dukade fram

 
Det här är såsen jag har! Det har länge varit en trogen anhängare i min familj, speciellt under sommarens grillkvällar och alla tacomiddagar. För mig är den ett måste i kylen! :P Alla familjer har någon form av tillbehör som alltid hänger på. Vilket är ditt?

Sen vet jag inte hur det är med er, men nu när det är höst, det är kallare och mörkare, så är jag extra sugen på mustiga grytor och soppor. Ska vi sikta på en god soppa eller gryta till nästa inlägg? Eller ett gott bröd som är ett rent måste till en sån höstig måltid? :)

It's never too late
Rockbruden