rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Vanlig knäck

Kategori: Godis

Helt vanlig, simpel, god knäck. Inget konstigt! Och att receptet är lätt att komma ihåg är ett plus.
Jag vill gärna att knäcken ska vara ganska kladdig med lite hårdare yta, mest för att de inte ska kladda ihop. Men de ska vara så sega och kladdiga att de fastnar i tänderna. Då är dom som godast tycker jag.
 
60-70 stycken

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap

Förbered med knäckformar på en plåt eller bricka. Lägg hellre ut för många formar än för få.
Blanda allt i en kastrull, låt koka upp och koka tills den når rätt temperatur(se längre ner för tabell).
Häll upp knäcken i formarna. Jag brukar använda en såsslev. Allt med en lite pip i änden gör att det blir mindre spill, och därmed även mindre brända fingrar förhoppningsvis!
Låt stelna, gärna i kyla.
Släng ner i en fin burk och voala! Ett av julens mest klassiska julgodis är klart och redo att ätas! Vill du ha i hackad mandel så ha i det, men jag gillar inte det. Jag har däremot testat att strö lite kokosflingor på knäcken innan den har stelnat, och det blev riktigt gott! Så det är ett tips för er kokosälskare!


Alla vill ha knäcken olika hårt kokta. För att få knäcken som du vill ha den är det klokast att ta en digitaltermometer och kolla temperaturen på smeten. Tänk på att vara snabb, smeten kan plötsligt hoppa upp i temp och sen svalna lika fort och stelna i kastrullen.
122 grader: Mjuk
125 grader: Mjuk och seg utan hård yta
126-130 grader: Segare än 125 och med lite hård yta
130-145 grader: Hårda på utsidan med en liten seg kärna.
150-160 grader: Nu är det inte knäck längre. Det är hårda karameller!

Ett sista tips. Knäckrester i botten av kastrullen är knappast roligt att skrubba. Lösningen är att hälla vatten i kastrullen och låta den stå tills smeten har löst sig. Vill du snabba på det hela så ställ den vattenfyllda kastrullen på spisen och låt bli varm. Låt den sen stå där på den fortfarande varma plattan tills knäcken är borta. Det funkar även för rester av smält socker efter att ha byggt pepparkakshus!

Det som finns kvar att göra av allt julgott är 2 mjuka kakor som föräldrarna har bett om. En av dom är råsockerkaka med chokladglasyr och en mjuk pepparkaka efter ett recept som farmor fick för många år sen. Men receptet på den kakan tänker jag faktiskt inte ge er. Vissa saker ska man hålla för sig själv, och den här kakan är en sån sak.
Jag tänkte skriva ett inlägg till på måndag där jag berättar lite grann om hur vi firar jul här hemma. Alla har ju lite olika saker som "måste" göras varje jul. Efter det tar jag lite julledigt och är tillbaka till mellandagarna.

Metal on!
Rockbruden

Marsipan till jul

Kategori: Godis

Sen några år tillbaka har jag gjort egen marsipan till jul. Det är väldigt enkel och går fort att göra efter att sötmandeln har skållats, skalats och torkat.

200 g sötmandel
2½ dl strösocker
1 äggvita
1-2 msk kallt vatten
3-4 dl florsocker

Skålla och skala sötmandeln. Jag vet att det är tråkigt och segt, men tro mig, det är värt besväret.
Låt mandeln torka över natten
Ta fram matberedaren och montera in kniven. Kör mandeln ordentligt. Det låter rejält i början, så att varna folk i närheten vore en idé, om du nu inte vill skrämma slag på dom ;)
Häll i sockret och kör till pulver. Det tar lite tid, så ha tålamod.
Tillsätt äggvita och 1 msk vatten och kör tills du har en klump mandelfärgad deg. Häll i florsockret, lite i taget, och låt matberedaren gå mellan varven. Känns marsipanen torr så ha i lite mer vatten, droppvis. Förvara i kyl.

Färga marsipanen om du vill och gör figurer. Du kan även doppa figurerna i smält choklad om du tycker att det blir gott

 
Jag valde att göra små söta snögubbar med gröna toppluvor av en del av marsipanen. Gulligt!
Mamma, som inte är ett fan av marsipan, gillar den här. I små doser dock, men ändå ;)

Imorgon kommer ett av de mest klassiska julgodis som finns, någonting som många tar för givet att det finns på julens gottebord. Kan ni gissa vilket? ;)

Burn with me
Rockbruden

Wienernougat värd att dö för

Kategori: Godis

I alla fall om man frågar min pappa. Och min farmor. Och min kusins man...
Den här wienernougaten är långt mycket godare än den man köper. Och busenkel att göra. Hur många bitar det blir beror på hur stora bitar du skär.

200 g mandelspån
300 g ljus choklad
500 g nougat

Rosta mandelspånen i en riktigt het, torr stekpanna tills den har fått fin färg. Tippa ut på ett fat och låt svalna. Vid det här tillfället kommer det lukta pringles i köket. Nä, jag skojar inte. Lukta på mandeln. I alla fall jag tycker att det luktar lite grann som pringles...
Klä en stor, avlång sockerkaksform men bakplåtspapper.
Smält samman choklad och nougat i ett vattenbad. Häll i mandeln, blanda ordentligt och häll upp i formen. Ställ i kylen att stelna, ungefär 1 timme. Skär sen i lagom stora bitar och förvara i en låda med bakplåtspapper mellan lagren. Låt gärna stå i kylen en bra stund till, så att allt stelnar ordentligt.


De här godsakerna blir fort populära på julens gottebord. Och jag, som inte är ett jättefan av mandel och nötter, tar gärna några bitar jag också. Men i det stora hela är det inte min favorit. Men rätt goda ändå ;)

 
If it's illegal to rock and roll, throw my ass in jail!
Rockbruden

Ischoklad vit som snö

Kategori: Godis

Eller ja, nästan så ;)
Vem åt inte ischoklad redan som barn? Jag älskade i alla fall ischoklad när jag var mindre, men kände för några år sen att jag liksom växt ifrån det. Synd. Och den ischoklad som vi gör är en blandning av lika delar ljus och mörk choklad, plus kokosfett.
Men så förra julen ville mamma testa något nytt o gjorde ischoklad på vit choklad. O fy jävlar, vad gott! Jag vet inte hur många jag klämde i mig första dagen ;)
Nu har jag gjort vit ischoklad, och får kämpa för att inte gå och nalla ur burken hela tiden.

100 g vit choklad
50 g kokosfett

Hacka chokladen och skär kokosfettet i mindre bitar. Smält samman i ett vattenbad på spisen. Häll upp i formar. Jag hittade hjärtformade formar på ICA som såg för söta ut, så jag köpte såna istället för de klassiska runda :)
 


Mumsigt! Enkelt och gott julgodis. Görs i ett nafs och går att smaksätta. Apelsin- eller citronskal, hackade nötter, kokosflingor... Men jag vill ha min ischoklad naturell :)

Snart ska jag fixa klart inläggen med knäck och wienernougaten. Efter det finns det ännu lite mer godis att göra, plus bröd och småkakor. Och nu är det 2 veckor kvar till jul. Fler än jag som längtar till en av årets bästa dagar?

Rock n roll will never die!
Rockbruden

Sockersöta brända mandlar

Kategori: Godis

Klassiska brända mandlar. Mamma har blivit beroende av dom. Förra året gjorde jag 3 satser, och hon åt så att hon fick magknip, men ville ändå ha mer. Förhoppningsvis är hon lite lugnare i år. Med med tanke på hur mycket hon redan har mumsat i sig så tror jag inte riktigt det ;)

200 g hel sötmandel
1½ dl strösocker
½ dl vatten

Rosta mandlarna i en torr, het stekpanna tills de har fått lite mörkare färg. Ställ åt sidan medan du gör sockermixen. Lägg ut ett bakplåtspapper på bänken. Eller på plåt om du inte vill att mandlarna ska svalna på bänken.
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Släng ner mandlarna och nu är det bara att röra röra röra. Jag föredrar att använda en trägaffel vid det här momentet.
Det tar en stund, men till slut dunstar vattner och sockret börjar vitna och fastna på mandlarna. När det väl händer, ta av kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på bakplåtspapperet. Mandlarna kommer fastna i varandra, så separera dom med trägaffeln innan de har svalnat.
Ett tips för att göra det hela lättare är att inte hälla ut alla mandlar på samma punkt på papperet, utan sprid ut det lite. Då ser du för det första vilka mandlar som du behöver peta o hacka på, sen så fastnar färre mandlar i varandra redan från början.
Låt svalna hela, häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur.

 
Vackert, inte sant?

Ett tips är att göra en strut av papper och fylla med mandlar. Fint i julgranen eller som present till de som älskar brända mandlar.

Over and out
Rockbruden

Pepparkakor

Kategori: Småkakor

Pepparkakan är nog den kaka som vi förknippar med julen allra mest. Det blir helt enkelt ingen jul utan pepparkakor, håller ni inte med?
Våra pepparkakor är lite mildare i smaken än de flesta andra, och passar huvudsakligen de som kan tycka att andra pepparkakor är för starka. Jag brukar föredra de lite starkare, jag gillar när man känner tydliga smaker, men det gör inte morsan ;) men de milda är också goda. Ett glas hallonsaft till att doppa kakorna i blir kalasgott det.

½ kilo smör
½ kilo(6 dl) strösocker
2 msk sirap
2 ägg
1½ msk ingefära
1½ msk nejlika
2 msk bikarbonat
1 kilo(17 dl) vetemjöl

Börja med att blanda smöret med socker och sirap. Blanda sen ner kryddorna och äggen. Blanda en del av mjölet med bikarbonatet och blanda ner i smör-blandningen. En del av mjölet ska vara med till utbaket, så ta inte allt. Ett tips är att börja med 14 dl och sen pytsa i lite i taget tills degen är som en pepparkaksdeg ska vara.
Plasta in och ställ in i kylen över natten
När det är dags att baka, knäpp på ugnen på 200 grader, knåda degen smidig, kavla ut och stansa ut kakor. Grädda 5-10 minuter. Jag går inte efter tid när jag bakar pepparkakor, jag avgör på färgen när de är klara

 
Den lilla pepparkaksgubben blev lite blek, men bocken bredvid gubben är, enligt mig, perfekt. Just kakorna på bilden är gjorda med mini-formar, så de är rätt små, som munsbitar. Jättebra till glöggbordet!

Jag har även gjort ischoklad, brända mandlar och wienernougat, recept på det kommer senare i veckan. Och mer blir det. För jag är verkligen inte klar med julbaket. Inte på långa vägar ;)

He is the painkiller
Rockbruden