rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Sockersöta brända mandlar

Kategori: Godis

Klassiska brända mandlar. Mamma har blivit beroende av dom. Förra året gjorde jag 3 satser, och hon åt så att hon fick magknip, men ville ändå ha mer. Förhoppningsvis är hon lite lugnare i år. Med med tanke på hur mycket hon redan har mumsat i sig så tror jag inte riktigt det ;)

200 g hel sötmandel
1½ dl strösocker
½ dl vatten

Rosta mandlarna i en torr, het stekpanna tills de har fått lite mörkare färg. Ställ åt sidan medan du gör sockermixen. Lägg ut ett bakplåtspapper på bänken. Eller på plåt om du inte vill att mandlarna ska svalna på bänken.
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Släng ner mandlarna och nu är det bara att röra röra röra. Jag föredrar att använda en trägaffel vid det här momentet.
Det tar en stund, men till slut dunstar vattner och sockret börjar vitna och fastna på mandlarna. När det väl händer, ta av kastrullen från plattan och häll ut mandlarna på bakplåtspapperet. Mandlarna kommer fastna i varandra, så separera dom med trägaffeln innan de har svalnat.
Ett tips för att göra det hela lättare är att inte hälla ut alla mandlar på samma punkt på papperet, utan sprid ut det lite. Då ser du för det första vilka mandlar som du behöver peta o hacka på, sen så fastnar färre mandlar i varandra redan från början.
Låt svalna hela, häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur.

 
Vackert, inte sant?

Ett tips är att göra en strut av papper och fylla med mandlar. Fint i julgranen eller som present till de som älskar brända mandlar.

Over and out
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: