rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Drömrulle är en dröm på rulle

Kategori: Bakverk

Dagens ordvits? Kanske, men det är inte därför jag skriver nu :)
Drömrullen har länge varit en gemensam favorit här hemma. Men vi gör den inte så ofta. Kanske för att vi inte ska tröttna på den. Men även för att drömrullen blir godast om man har riktigt smör och inte margarin, och smör är inte riktigt det billigaste som finns. Men gott är det!


När jag strök på fyllningen så märkte jag att det verkade lite snålt, jag jag gjorde en halv sat till och strök på. Då var jag nöjd. Så jag skriver med den ändringen. I vanliga fall är det ju farsan som gör drömrullen, och jag vet inte om han brukar dubbla fyllningen.
Nu till kakan!

3 ägg
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl(jag hade bara en halv dl, så jag fyllde på med vetemjöl. Det funkade bra, men bäst blir det med bara potatismjöl)
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Skruva upp ugnen på 225-250 grader
Blanda ihop som en vanlig sockerkaka, blanda torrvarorna, vispa socker och ägg och blanda sen ihop. För en gångs skull siktade jag mjölmixen i äggsmeten, just för att det blir en ganska lös smet, och då blir det klumpar extra lätt.
Häll ut smeten i en långpanna, 30x40 cm, som är klädd med bakplåtspapper och grädda i 5 minuter. Använd sticka för att se om kakan är klar.
Medan kakan fortfarande är varm, stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper med strösocker på och låt kallna helt. Det tar inte lång tid med tanke på att kakan är så tunn.

Fyllning:
150 g smör (och återigen, godast med äkta vara!)
3 dl florsocker
1 äggula
4-4.5 tsk vaniljsocker

Vispa smöret med florsockret. Men var försiktig! Dra inte på full kraft på envispen direkt, för då flyger florsockret och det ser ut som att det har snöat inomhus. Ett annat tips är att ha i lite florsocker i taget, så dammar det ännu mindre. Ha i äggulan och vaniljsockret och vispa krämen smidig. Bre ut på kakan och rulla ihop.
Det jag gör när jag ska rulla ihop en rulltårta är att först tar jag ena kanten och viker upp den en liten bit och liksom limmar fast den på fyllningen. Då har jag en bra början, sen är det bara att använda papperet för att smidigt rulla ihop godsaken.
Skär bort kanten i båda ändarna, packa in först i bakplåtspapper  och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen. Rulltårtan är godast när fyllningen är kall och fast :P


Vad gäller om man ska rulla den från kortsidan eller långsidan är en smaksak. Jag rullar den från långsidan så att rullen blir längre men smalare. En del föredrar att en lite tjockare kaka. Jag gör det, men tänkte inte på det när jag rullade ihop kakan. Men man lär sig att tänka på sånt :P

Hello, it's Mz Hyde
Rockbruden

Drottningpaj sådär på lunchkvisten

Kategori: Frukt och bär

Jag börjar jobbet klockan 2 om dagarna, så jag har ofta gott om tid att baka något gott innan jag åker. Och idag blev det en enkel smulpaj med blåbär och hallon. Jag brukar ha grovhackad vit choklad i smuldegen, det blir jättegott, men idag fanns det ingen vit choklad hemma. Men bara jag har vaniljsås till pajen är jag nöjd

125 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
En nypa salt

Nyp ihop ingredienserna till en smulig deg. Det gör inget om det är mindre smörklumpar kvar, de smälter ändå.

Nu var jag klantig nog att inte kolla hur mycket bär jag använde, men jag gissar på att det var 4 dl, blandat blåbär och hallon. På detta hade jag 1 msk socker. Potatismjöl fanns inte hemma, men jag hade velat ha minst en matsked av det också, så att pajen inte skulle bli så blöt. För blöt blev den, men god var den i alla fall!

På med smuldegen och in i ugnen i 20-30 minuter på 175 grader. Jag går mest på färgen när jag avgör om en smulpaj är klar.


Jag passade på att använda pajformen jag köpte för ett litet tag sen. Visst är den fin :P
 

Nybakad, varm drottningpaj med kall vaniljsås... Kontrasterna mellan smakerna och temperaturerna är oslagbart goda!

Idag ska farsan laga lasagne till middag. Det finns nästan inget som slår farsans lasagne! Med lite tur hinner jag hem precis i tid, när den är klar. Men med tanke på att jag kommer hem ungefär halv 8 så får jag inte hoppas för mycket. Att lasagne är kalasbra i matlåda gör inte saken sämre. Nom nom nom!

Don't stop me now!
Rockbruden

Kolakakor med kanel

Kategori: Kakor

Minns ni kolakakorna jag gjorde för ett tag sen? Minns ni även att jag testade att smaksätta lite av degen med kanel? Nu har jag gjort receptet i full skala, och det blev väldigt populärt av ena brorsan :P Han är i vanliga fall lite kräsen vad gäller det jag bakar, men kanelkolakakorna verkade han lite kär i.

200 g smör, rumsvarmt
1.75 dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
5 dl mjöl

Bränn på ugnen på 175 grader.
Blanda ihop vaniljsocker, bakpulver, kanel och mjöl.
Blanda smör, socker och sirap och rör det poröst. Jag använder elvisp med degkrokar.
Blanda i mjölblandningen.
Dela degen i 4 delar, rulla ut till korvar och lägg på plåt, inte mer än 3 på varje, och platta till lätt med fingrarna.
Och så skjuts in i ugnen i ungefär 15 minuter. När de är klara, skär sneda snitt direkt de kommer ut ur ugnen och låt sen svalna på plåten.


Kanongott! Nu har vi lite att kalasa på när kaksuget kickar in.

Do you think I'm a fool? Well you better think twice!
Rockbruden

Piggelindricka-svalkande tips

Kategori: Dryck

Jag tänkte komma med ett roligt tips om hur man kan använda piggelin. Ett par vänner började för ett tag sen att göra drinkar med fruktsoda, en piggelinglass och vodka. Mums!
Men den är uppfriskande även utan spriten! Och mer barnvänlig.
Allt du behöver göra är att lägga en piggelin i ett glas(med eller utan pinne bestämmer du, jag har pinnen kvar som drinkpinne) och fylla på med fruktsoda. Glassen smälter långsamt och håller under tiden läsken kall. Och när glassen väl har smält så får fruktsodan god smak av piggelin.

 
Det här behövde jag verkligen idag. Jag var på bakluckeloppis i stekande sol och kände när jag kom hem att jag behövde dricka något jävla kallt. Väldigt skönt när man är så varm i kroppen att ryggen nästan känns som stekt bacon ;)
Vill du att glassen ska smälta fortare så är det bara att ställa glaset i solen en stund.
 
 
Och känner du för det så kan du ta upp glassen och mumsa lite på den innan den åker tillbaka ner i glaset ;)

Och på loppisen hittade jag 6 filmer och en kakform. Allt för knappt en hundring. Fynd på hög nivå! Jag ska lugnt gå dit nästa vecka också, om jag har tid vill säga

Punk's not dead!
Rockbruden

Lyxgrillning med oxfilé

Kategori: Grillat

Idag lyxgrillar vi! Jag fyllde ju 20 i onsdags, men då jobbade farsan och då kändes det lite elakt att laga extra god mat när han inte kunde vara med och äta. Men nu, när han och kusin C är på besök, då skulle det grillas oxfilé!
Synd bara på att vädret inte var på våran sida. Från att ha nästan 30 grader i skuggan på morgonen till att det började regna och åska. Men grillade gjorde vi i alla fall! Farsan flyttade på grillen så att den stod precis framför boden, så kunde han stå under tak med sin öl och sin grilltång utan att bli blöt. Och köttet låg i tryggt förvar under locket på grillen. Men äta fick vi göra inomhus.

Det farsan gjorde var att penska filén med Santa Marias sweet chili marinad. Själva köttet har ju mycket smak, och den vill man ju känna. Så lite smak bara på ytan verkade som en bra idé. Sen grillades köttet tills det var ganska rött i mitten, precis som jag vill ha det. Den smalare delen blev mer välgrillad, men bröderna uppskattade det, de som helst vill ha helt genomgrillat kött utan något spår av rött eller rosa. Medan jag praktiskt taget tänker att ju blodigare desto bättre ;)
Men marinaden, som fick agera glaze, var ganska stark ändå. Det var riktigt gott ihop med själva köttsmaken!

Farsan hittade ett recept på BBQ-sås på ICAs grillapp på mobilen, men gjorde ett par ändringar. Det skulle vara något som heter liquid smoke i den och så skulle det vara hälften så mycket cayenne. Men liquid smoke hittade vi inte, plus att med tanke på namnet så gissar jag på att det är rökig smak på den och det tål inte morsan. Men det blev ett jävla drag i såsen kan jag lova! Jag smakade lite på fingret innan grillningen, sen hojtade jag till när hettan spred sig i munnen. Jag svalkade tungan med lite smultron!
Så till er som inte är van vid hetta, ta max 1 krm cayenne! Cayennepeppar är inte att leka med, starka grejer det.

BBQ-sås
3 vitlöksklyftor
3 dl ketchup
3 msk råsocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk soja
1 msk dijonsenap
2 msk mald ingefära
2 krm cayennepeppar
Flingsalt(eller vanligt, det spelar nog ingen större roll)
Svartpeppar

Skala och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser utom salt och peppar i en kastrull och koka sakta i ungefär 25 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sen är det bara att låta svalna och antingen använda som glaze, i marinad eller som sås vid sidan av på tallriken.

Sen rörde jag ihop ett vitlökssmör av 50 g smör, en nypa salt och en klyfta pressad vitlök. Mums!

Potatisgratängen är faktiskt köpt, sån där som man häller ut i en form och gräddar. Den av märket Peka är faktiskt väldigt god och krämig. Men ICAs potatisgratäng är inte lika god, det ska vara Peka! Så det så.

 
Den mörka fläcken på tallriken är BBQ-såsen. Som ni ser så är den riktigt mörk i färgen. Morsan tittade på den och tyckte att den liknade chokladpudding.
Bredvid såsen ser ni vitlöksbröd och en klick vitlökssmör, under det potatisgratängen och längst till vänster köttet. Gud vad gott! När jag lämnade bordet var jag så mätt att jag nästan vaggade fram som en pingvin.

I wanna rock n roll all night
Rockbruden

Chokladmuffins med daim

Kategori: Bakverk

Idag kommer kusin C på besök med hunden Sigge. Förhoppningsvis kommer hennes man också, så man får säga hej till honom också.
I vilket fall så behövde vi ju fika, och jag ville testa de söta muffinsformarna jag fick lördags. Och resultatet blev de här stora, mumsiga muffinsarna med daim :)

8 stora muffins eller 12 normalstora

100 g smör, smält och svalnat
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl mjölk
1 dubbeldaim, grovhackad

Skruva på ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vispa äggen och sockret vitt och fluffigt
Vänd i mjölblandningen, sen smöret och sist mjölken. Se till att allt blandas ordentligt innan du har i nästa ingrediens.
Häll upp smeten i formar och strö lite hackad daim på varje muffin.
Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter, beroende på hur stora formarna är. Är de stora så titta till dom efter 15 minuter och se om de är klara. Är de inte det så vakta dom och se hur mycket extra tid det tar, då vet du tills nästa gång.
Och klumpiga jag glömde att sätta på timern, så jag vet inte exakt hur lång tid de stora muffinsarna behövde. Men minst 15 minuter är det i alla fall!

 
Mums! Jag kan tänka mig att de är goda med en liten klick grädde till, så blir det som en liten bakelse :P Inte så tokigt en fredag.
Och formarna, som finns att köpa på Åhléns, höll formen kalasbra! Har man ingen muffinsplåt så brukar ju pappersformar ge vika för smeten, men de här höll perfekt! Ett annat tips är annars aluminiumformar, om du är trött på pappersformar som säckar ihop när man har smet i dom.
Ännu ett plus i kanten med de här formarna är att det ser ut som att man har gräddat muffinsarna i blommor ;)

Snart bär det av till jobbet sista dagen den här veckan, och när jag kommer hem blir det grillmiddag. Det ligger både fläskfilé och 2 sorters korv i kylen.
Jag tycker att vi har testat en massa korvar än så länge i år. Det är spännande! Vi har ju testat allt från mini-chorizo som spottar när man sticker gaffeln i dom till kryddig kabanoss som får det att glöda i käften ;) Så det ska bli kul att se vad dagens korv är för roligt.

För övrigt går Terror on Elm Street på tv inatt. Jag funderar på om jag ska se den igen, med brorsan den här gången. Men jag ska nog bara se den om hans ska, annars finns det ingen ledig tv. Har sett den förut, men det är bra! Ska se om jag hittar fortsättningarna. Vet att en kompis har hela Elm Street-serien... Så nästa gång hon och jag ses så ska jag tigga lite ;)

Rock the night!
Rockbruden

Grundrecept på snabbglass!

Kategori: Glass

En av bloggarna jag själv följer är Kryddburken. Vid ett tillfälle för några månader sen hade jag tråkigt och slöläste olika bloggar och hittade det här receptet på glass som går fort att göra. Rättare sagt, smeten går fort att göra, sen måste den frysa. Men ibland är det bra att ha ett recept som inte är tidskrävande, om man skulle ha bråttom eller inte har lust att stå tre kvart och göra en simpel glassmet.
Sen är det bara 2 ingredienser i själva grunden, sen kan man smaksätta hur man vill. Praktiskt! Jag har redan en massa idéer om vad man kan smaksätta med :P

Men nu till själva grundsmeten!

5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (finns på burk i hyllan med bakgrejer i affären, eller fråga personalen)

Vispa grädden ganska löst, eller till "mjuka toppar" som det står i Kryddburken. Häll i den kondenserade mjölken och blanda ihop. Då är grunden klar. Enkelt va?
Och sen var det bara att smaksätta! Jag gjorde som så att jag delade upp smeten i 2 urdiskade glassbyttor. Ena halvan smaksatte jag med en halv liter skivade jordgubbar. Andra halvan hade jag 80 gram plopp i, som jag helt enkelt delade i de markerade rutor och sen delade jag rutorna på 2 med en liten kniv. Sen var det bara på med locken och in i frysen! Minst 5-6 timmar ska den stå. Men har du smaksättning i form av större bitar så rör om ett par gånger de första timmarna, annars hamnar de på botten, precis som mina jordgubbar...
Låt tina i kylen ett litet tag, typ en kvart, innan du skopar upp i skålar eller strutar. För den är stenhård när den kommer direkt från frysen.

Kalasgod! Nu har jag ingen glasskopa att göra fina kulor av, men jag tänkte skaffa mig en snart. Det lär behövs om man vill fixa snygga bilder till bloggen. Men i vilket fall så ser ni vilken smak som är vilken.


Smaken var jättegod! Krämig och lagom söt. Den med jordgubbar i smakade somrigt och friskt, men jag skulle ha låtit glassen tina lite till innan jag smakade. Jordgubbarna var stelfrusna.
Den med plopp var barnsligt god, med chokladen och kolan. Kolan hade fryst till så den var sådär mumsigt mjukseg. Yummie!
Och konsistensen var underbar! Silkeslen, precis som glass ska vara enligt mig. Men bättre hade den blivit om jag hade haft tid att tina den lite till. Jag sov över idag, så jag hade lite brådis. Men jag hann med att provsmaka innan jag drog till jobbet!

Sen tänkte jag ge lite tips om vad ni kan smaksätta med:
Diverse frukter och bär
Hackad choklad
Kakbitar
Sylt eller kompott
Vaniljsocker (om ni vill ha en mer vaniljsmakande bas)
Kolasås eller annan glassås
Godis av olika slag

Nu hoppas jag att jag har kickat igång den glassälskande delen av er!

I'm going of the rails on a crazy train
Rockbruden

Födelsedagsfrukost på altanen

Kategori: Bröd

Gud vad mysigt det är att sitta i bara morgonrock ute på altanen och äta frukost! Speciellt när frukosten består av nybakade scones med smör, ost och lemon curd, en jordgubbs- och melonsallad och stor mugg Oboy. Vad härligt det är att fylla 20!

Sconesdegen gjorde jag igår kväll och lät den ligga i en påse i kylen över natten. Ja, man kan göra det med bakpulverbröd, så det var bara att grädda på morgonen :P

4 dl mjöl
1 nypa salt
Knappt en halv tsk socker
2.5 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk

Skruva på ugnen på 250 grader om du ska grädda sconesen direkt.
Blanda de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölmixen. Jag nöp även ihop smöret och mjölet lite. Häll i mjölken och knåda snabbt ihop degen. Håll inte på med degen för mycket, då blir sconesen sega. Nu är degen klar och du kan välja om du ska spara degen eller baka ut direkt.
Dela degen i 2 delar, platta ut till runda kakor på en plåt med papper på. Använd mycket mjöl vid utbaket så blir det mindre kladd.
Skåra ett kryss på varje kaka och nagga. Grädda mitt i ugnen i ungefär 12 minuter. Låt svalna och ät! Jag älskar att äta scones med smör och smakrik ost, typ Ockelbo Svart. Det är min favoritost.

Fruktsalladen var ungefär lika delar jordgubbar och vattenmelon i tärningar. Riktigt gott och fräscht.


Visst är min Nalle Puh-mugg söt? Jag fick den av en kompis när jag fyllde 10.
 
Har även fått 2 presenter av familjen. En jättesöt kakburk och en skruvdragare. Glad tjej!
Ja, jag har önskat mig en skruvdragare. En sån är väldigt praktisk när man flyttar. För hur lång tid skulle det ta att skruva ihop en ikea-möbel utan skruvdragare?

 
Idag blir det ris och köttfärsgryta till middag. Och då är det bara att ta överbliven köttfärssås och fylla på med lite vätska, kanske lite morot och krydda på lite. Inget konstigt med andra ord. Sen tänkte jag att jag skulle försöka baka lite kakor idag. Kakburken har ekat tom för länge ;)

You rock my world!
Rockbruden

I våran trädgård...

Kategori: Allmänt

... flödar växtlivet för fullt! Förutom alla fina blommor som morsan har planerat så har vi en massa frukt och bär!

Vi har äpplen, som växer för fullt just nu

 
Röda vinbär somlyser som röda små stoppljus. Och vi har inte en buske, utan ett litet träd med vinbär.

 
Vindruvor har vi också, men med tanke på hur vädret har varit så hinner de nog inte mogna. För mig gör det inget, jag gillar inte vindruvor. Men andra i familjen gillar vindruvor

 
Underbara hallon! Inte mogna än, en förhoppningsvis blir det några innan hösten. Det är för övrigt så kallade mormorshallon, jättesöta och goda

 
Plommon! En av våra numera bortgågna hundar älskade plommon en sommar. Morsan undrade vart tusan alla plommon tog vägen, tills hon tog Flizan på bar gärning när hon reste sig på bakbenen och knuffade till plommonträdet med framtassarna. Då trillade plommonen ner. Så Morsan blev praktisk taget utan plommon det året ;)
 
 
Björnbären blommar och växer. Förhoppningsvis blir det lite bär i år
 
 
Och sist, men inte minst (eller jo, kanske)- smultron! Och de sprider sig som ringar på vattnet! Trots att vi köpte såna smultron som inte ska föröka sig. Men för mig gör det inget, smultron är gott! Och de är så fina när de är mogna och röda.
 
 
Och det är inte bara i trädgården vi har bär och frukt. Ena grannen har rabarber, andra grannen har körsbär, grannen mitt emot har vinbär, både svarta och röda, och en stort äppelträd. På mormor och morfars gårdhar de jordgubbar, körsbär, vinbär och rabarber, plus att det kryllar av bär i skogen de bor intill. Det växer blåbär praktiskt taget utanför dörren hos min farmor och farfar.
Intill tvättstugan, ett stenkast från huset, växer det vinbär så det knakar, och där får alla plocka!
Och så har vi våran egen skog här hemma i bomhus. Vid en liten sjö, rudsjön, är en stor skog som har mycket gott att bjuda på. Hallon, blåbär och lingon. Vet man vart man ska leta kanske man hittar lite björnbär också.

Så man kan knappast säga att det råder någon nöd på mig vad gäller frukt, problemet är att hitta användning för allt! Men jag planerar att koka saft och sylt på en massa bär. Sen vet jag att jag vill göra paj och muffins med äpplena. Jag kanske kan göra lite rårörda lingon till farsan att ha till blodpudding och pannkakor också. Jag har för mig att han har bett om det.

Imorgon fyller jag 20, och jag vet att när jag kommer hem från jobbet ska jag förbereda morgondagens lyxfrukost. Vad det blir får ni se då ;)

If you play with fire, you're gonna get burned
Rockbruden

Lövbiff och råstekt potatis, matlådelyx!

Kategori: Potatis

I fredags åts det lövbiff hemma. Jag passade på att lägga undan lite i frysen till matlåda och tog fram den igår kväll. Till detta råstekte jag tärnad färskpotatis. Kalasgott!
Lövbiffen är jag osäker på vad den är kryddad med, troligen bara salt och peppar, men potatisen kryddade jag med piffi allkrydda. Underbar krydda till just stekt potatis!

1 portion råstekt potatis
2-3 potatisar
Knorr Piffi allkrydda
Smör till stekning

Skala och tärna potatisen. Hetta upp en stekpanna och stek potatisen i smöret/oljan. Ha på kryddan, så mycket som du vill ha, så fort du har slängt ner potatisen i stekpannan.
Stek på medelhög värme tills potatisen är helt genomstekt, och det beror på hur stora bitar du har skurit. Jag skar mina i ganska små bitar, så det tog inte så lång tid, ungefär 4-5 minuter. Provsmaka en bit, gärna den största bit du hittar, och känn efter om den är helt genomstekt.
Sen är det bara att äta!


Japp, ännu en ful matlådebild, men återigen var det gott ;)
Gurkan lade jag dit för att liva upp bilden lite, annars skulle den bara bli blek och tråkig. Men sen så är ju gurka en grönsak, och grönsaker är nyttigt!
Och ja, jag vet att gurka är mest vatten, men vatten är också nyttigt! :)

Så nu står alltså potatisen på svalning, jag börjar inte jobba på några timmar, men mitt rum ser ut som skit. Städa lite kanske? Jadå, jag ska bara... (som Alfons Åberg sa)

I'm on a highway to hell!
Rockbruden

Kolla vad jag fick i födelsedagspresent!

Kategori: Allmänt

 
 
 
muffinsformar i 2 olika storlekar, strössel i form av pyttesmå rosa hjärtan, minimaränger, 2 små nalle-formar och en rolig bagarmössa. Och så den fina, gröna korgen allt låg i. Mig glad! :D

Ja, jag hade 80-talsfest med mina vänner igår, och så fick jag det här. Finfint! Nalleformarna ska jag prova så snart jag har piggnat till, för just nu är jag trött och har träningsvärk i magen efter limbo-tävlingen vi hade. Så resten av dagen tänker jag äta choklad, spela Sims Castaway och titta på True Blood. Därför blir det ett kort inlägg idag.
 
På onsdag fyller jag 20, och då tänkte jag baka lite gott. Jag håller tummarna för att hallonen är mogna då, så kanske jag kan hitta på något roligt med dom. Plus att det kryllar av blåbär i skogen vid sjön som ligger någon kilometer bort. Mysigt!

Imorgon vet jag inte riktigt vad jag ska lägga in, men jag har en idé. Dock kräver det att det är fint väder imorgon. Men vi får helt enkelt se hur det blir :)

Metal on!
Rockbruden

Dagens fula lunchlåda

Kategori: Pasta

Ja? För någon fröjd för ögat är det knappast, men gott är det :P Familjen åt mjölkmakaroner och stekt falukorv igår. Jag hade ätit väldigt sen lunch (vid klockan 6, men jag brukar äta vid 5) och var därför inte hungrig när jag kom hem. Men jag sparade ändå lite falukorv och tänkte att jag behöver ju något att göra matlåda på. För om det är något jag tycker är tråkigt att äta så är det falukorv som man bara har stekt på lite.
Och resultatet blev enklaste såsen ever och makaroner.
Jag har ätit mycket makaroner på sista tiden. Lite väl mycket. Jag hoppas att det blir något med ris till middag idag, för det var det ett litet tag sen vi åt.
Men nu till såsen!

1 portion

5-7 tunna skivor falukorv(stekt eller inte spelar ingen större roll. Falukorv kan man ju äta rå om man vill)
En halv burk creme fraice
En skvätt mjölk
Paprikapulver
Svartpappar
Salt

Skär korven i små bitar och släng ner i en varm kastrull. Slå på creme fraicen och rör om tills den har smält. I med mjölken, så mycket som du tycker att det behövs för att få den mängd sås du vill ha. Jag hade i knappt en halv dl.
Smaka av med kryddorna. Red ev. såsen om du tycker att den är för lös. Jag struntade i redningen.
Klart! Slå såsen över makaroner eller annan pasta och ät, eller kyl ner och ha som matlåda.

 
Ser inget vidare ut, men det funkar som vardagsmat ;)

Snart tänkte jag pallra mig iväg till jobbet och jobba sista dagen den här veckan. HELG! Och imorgon är det fest, så jag har lite att förbereda. Men en massa saker är redan gjorda, så det blir nog inga problem. Med lite tur hinner jag baka lite gott.

We will rock you!
Rockbruden

Snabb steg för steg- Kalla

Kategori: Dekoration

Ja, den här veckan lär det bli mycket spring. Har saker som ska göras, så just idag blir det ett kort inlägg om hur man gör den vackra blomman kalla. Det är busenkelt!

1. Kavla ut marsipan, sockerpasta eller vilket du nu använder. Se till att kavla riktigt tunt, det blir finast och mest naturtroget

2. Använd en liten, vass kniv och skär ut kronbladet ungefär som på bilden.


3. Platta ev. till kanten på bladet. Vik det sen som på bilderna. Nyp till vid skarven så att blomman inte går upp igen.

 
 
4. Nu är det bara att låta blomman torka. Och för att blomman inte ska rasa ihop så knöla till en liten bit hushållspapper eller nåt sånt och stick in i blomman, så att den hålls upprätt. När blomman är stadig så kan du göra en pistill. Rulla helt enkelt ut en liten bit ljusgul marsipan till en liten korv som är rundad i ena änden. Sen är det bara att sätta in pistillen med den rundade delen pekande utåt. Klart!


Riktigt enkelt, men imponerar stort. Vill du så kan du ha lite färg på den i form av pulverfärg och borsta lite lätt på kanterna. Det blir riktigt snygg effekt. Eller använd helt enkelt marsipan i valfri färg om du inte vill att kallan ska vara vit.

Mer idag blir det inte, men det är bättre än ingenting ;)

Och ett tips om du har marsipan som har legat och blivit lite torr: Släng in den i micron! Bara några få sekunder, max 5 sekunder i stöten och knåda smidig. Jag brukar köra bara 3 sekunder när jag använder små mängder marsipan.
Visst blir marsipanen lite mer följsam?
Det är för att värmen lockar fram mandeloljorna i marsipanen, och så blir den smidigare. Ett knep jag lärde mig på en praktikplats ;) Är marsipanen ganska torr så är det bra att skvätta på lite vatten och knåda in också. Men är den torr rakt igenom så går den inte att rädda, då är det sopkorgen som gäller. Tro mig, jag har försökt rädda helt genomtorr marsipan utan att lyckas.
Men nu hoppas jag du svär mindre över torr marsipan. För det här knepet har jag använt mig av mycket.
Och för att undvika att marsipanen blir torr förvarar jag den i en knuten plastpåse i en liten, lufttät burk. Det är det bästa sättet att förvara marsipan på. Ju mindre luft den kommer i kontakt med desto bättre.

Hello it's Mz Hyde
Rockbruden

Gårdagens grillmiddag- fläskkotlett med grillad potatis

Kategori: Grillat

För en gångs skull behövde jag inte värma mat när jag kom hem från jobbet igår! Kunde sitta och äta helt nylagad med familjen, härligt!
Farsan grillade fläskkotletter som han kryddade enkelt med lite salt och grillkrydda. Japp, ingen peppar den här gången, faktiskt ;) Plus att han grillade lite kabanoss, som var riktigt god.
Till det där blev det potatis i foliepaket, lite gurka och paprika och så, självklart, kall bea. Jag kan inte rå för att det är himla gott!


Göttan!
Både kotlett och lite korv hamnade i min matlåda i sällskap med lite makaroner. Men innan jag lade in matlådan i kylen så skar jag av benet på kotletten och skar köttet i mindre bitar. Det går fortare att värma då ;)

Igår köpte jag en himla söt pajform också! Nu har jag ingen bild än, men den är rektangulär med vågiga kanter, starkt turkos och så ett par praktiska handtag. Man skulle nästan kunna ha den stående i köket på en hylla, som dekoration. Men det vore synd, då blir den ju dammig! Då är det bättre att baka i den när man helt enkelt vill baka paj i en fin form.

Jag kände att trots att det var ganska tomt på jobbet igår så var det skönt att vara tillbaka. Och det är det fler än jag som tycker. Min jobbarkompis som jag oftast jobbar med större delen av dagarna har saknat mig, sa hon. Alltid kul att höra ;)

Shame om me, my heart is black
Rockbruden

Muffins med minimarshmallows

Kategori: Bakverk

Vi fortsätter lite på godistemat med de här sockersöta muffinsarna. Smeten gjorde jag utan vaniljsocker. Jag tänkte att marshmallowsen skulle ge tillräckligt med sötma. Sen så hade jag en nypa salt i smeten. Det är alltid bra för smaken!
 
ca 12 muffins

100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mjölk
3-4 minimarshmallows per form
 
Kräma på ugnen på 200 grader
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. I med mjölet och rör om. Sikta mjölet om du vill vara säker på att det inte blir klumpar.
I med smöret och rör, gör sen samma sak med mjölken. Rör till en jämn smet.
Klicka ut smeten i muffinsformar, max 2/3 av formen får vara fylld med smet. Peta ner marshmallows i formarna.
Grädda i ungefär 15 minuter.


Jag mumsade i mig en nybakad muffin när jag skrev inlägget, och satan vad goda! Saftiga också! De här gör jag fler gånger!

Jag har lite idéer om vad jag kan göra härnäst vad gäller att baka med godis. Och gör jag verklighet av de idéerna så kommer det dyka upp 2 nya recept så snart jag har tid att baka. Jag jobbar nämnligen extra den här veckan, plus att jag har fest på lördag. Anledningen till att jag jobbar extra är att jag måste jobba ikapp de timmar jag missade tack vare den lediga veckan jag har haft. Jag räknas inte som anställd ännu(arbetsträning) och ska jobba 20 timmar i veckan. Men förra veckan blev det 30 timmar och veckan som kommer nu blir det likadant. Men jag hoppas kunna baka lite så att ni får något roligt att läsa ;) Kanske kan slänga in en novell om det krisar.

We're the last in line
Rockbruden

Home again och helstekt karre

Kategori: Potatis

Hemma igen efter en väldigt mysig helg i Knutby. Det har varit god mat, härligt sällskap och en massa härlig musik! För min farbror och hela hans lilla familj(ja, lilla jämfört med min egen, hehe) är hårdrockare ut i fingerspetsarna. Jag följde med farsan och min farbror ut på en sväng i bilen och då lyssnade vi på Judas Priest, bra skit det!
Senare, på kvällen, när vi hade ätit och satt och småpratade, gick vi och köade låtar på spotify. En massa punk, rock och metal, och så några pop-sånger. Men himla härligt i alla fall.
Jo, det blev hamburgare den dagen. Men det fanns 3 olika sorters korv också! Så jag mumsade i mig en... hm, tror det var kabanossen, som var kryddad med vitlök och paprika. De andra korvarna var extra kryddig sremska med chili och vitlök och en "traditionellt kryddad" chorizo med vitlök, cayenne och paprika. Men kabanossen(om det nu var den jag åt) var i alla fall riktigt god.

Men nu ska jag börja prata om dagens middag, bestående av helstekt fläskkarre, svampsås och kokt potatis!
Farsan stekte på hela 1 kilo!
Krydda köttet, farsan hade bara salt och vitpeppar på. Smält lite smör i en traktörpanna eller gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om på hög värme. Sänk sen värmen så att den är medellåg. Lägg då på locket och låt steka tills köttet är klart. Vänd då och då så att ytan inte blir bränd.
Och var gäller fläskkött så behöver man lite fingertoppskänsla. Fläskkött ska vara helt genomstekt, men steker man det för länge så blir det torrt. Och är det ljust rosa i mitten så gör det heller inte så mycket. Är du osäker så stick en köttermometer mitt i köttets tjockaste del och stek tills innertemperaturen når 80-85. Då är köttet klart. Annars kan du göra som så att du skär ett snitt i köttet och ser på färgen. Men att skära ett snitt kan göra att köttet blir lite torrare, plus att snittet inte ser så fint ut. Så jag skulle i alla fall rekomendera en köttermometer om du är osäker på om köttet är klart.

Såsen är en bechamelsås med champinjoner på burk och lite soja i för att få den vackert brun. Just den här typen av sås är alltid uppskattat till potatis.

 
Mumsig söndagsmiddag! Och god matlåda till imorgon. För imorgon börjar jag jobba igen. På ett sätt ska det bli himla skönt att komma tillbaka, efter en hel vecka av slappande och resande. Man kommer tillbaka i rutin helt enkelt. Och det är skönt på sitt sätt det :)

Hm, undrar om jag ska ta och kvällsbaka lite grann...

Judas is rising!
Rockbruden

Svammel från Knutby

Kategori: Allmänt

Igår åkte jag, syrran och föräldrarna till Knutby! Varför? För där bor nämnligen min ena farbror, hans fru och en av mina kusiner. Eller ja, 2 kusiner bor i knutby, men bara en bor hon min farbror. Den andra är vuxen och bor med sin karl :)

Innan vi drog till Knutby så åkte vi till Uppsala och mötte en kvinna som numera är Plutos nya matte. Hon är alltid hemma, så nu när hon har Pluto så kan han få en massa uppmärksamhet, kärlek och motion, precis vad han behöver! Men jag kommer sakna honom. Han var ju så folkkär, lillen. Ja, jag hade börjat vänka mig vid att kalla honom för lillen, trots att han är en amstaff-korsning ;)

Väl i Knutby så fick vi käka, och på menyn stod västerbottenpaj som förrätt, grillad fläskytterfilé med potatisgratäng som huvudrätt och så chokladpudding med jordgubbar och grädde till efterrätt. Och ja, efter all den maten såg verkligen magen ut som en sprickfärdig ballong.
Västerbottenpajen som "faster" T gör är verkligen to die for. Det blev lite paj över, så senare den kvällen mumsade jag i mig lite paj direkt ur formen, så god är den!
Sen måste jag få veta vad köttets marinad bestod av, för satan vad gott köttet blev! Och potatisgratängen... *frossa frossa*
Så ja, maten var fantastisk.

Idag är morsan på hundutställning med Inca. Hon har varit nervös i flera dagar, så nu är det bara att hålla tummarna för att det går bra. Mest för hennes skull, att hon inte kraschar av nervositeten. Syrran är i alla fall med som stöd, och det kan göra det hela lite lättare.

Jag har hört rykten om att det vankas hamburgare till middag. Lite synd bara att jag e trött på burgare, av någon anledning. Men ja, jag vet att det är bara att äta och se glad ut eller vara hungrig, så jag får göra det bästa av situationen. Sen kanske vi bestämmer oss för att äta något annat, det återstår att se.

Imorogn åker vi hem, och jag hoppas hinna baka något innan det är läggdags. För på måndag börjar jag jobba igen. Och jag har listat upp lite saker jag kan behöva göra innan helgen, då jag har födelsedagsfest på lördag. Men om jag är lite kvick så hinner jag säkert, annars är det bara att be om hjälp :)

Men nu ska nog jag gå tillbaka till den stekheta, inglasade altanen, dricka något kallt och surra. Ja, det låter bra det!

I'm a wild child
Rockbruden

Rabarberpaj utan krusiduller

Kategori: Bakverk

Smulpaj med rabarber, helt enkelt. Varför krångla till det, menar jag? Okej att jag är konditor, men ändå är det alltid det klassiska man tänker på om man tänker på en speciell ingrediens.
Efter semestern i Järvsö stannade vi hos mormor och morfar innan vi drog hem. Och nyfiken som jag är så traskade jag fran till rabarbern för att se om den var tjock eller om den fortfarande var ätbar. Och den var späd och fin, fortfarande användbar och god. För rabarber som har vuxit så att stjälken är tjock blir besk och träig, usch! Så skörda rabarbern när den är smal. Använder du inte allt på en gång så skölj, skala, skär i bitar och frys. Det blir lättare om du skär den i bitar och inte fryser hela stjälkar. För det första så blir förvaringen lättare, sen är det bara att låta tina lite snabbt, ner i en form, sockra, smuldeg och grädda. Klart!

Några stjälkar fick bli en simpel smulpaj som äts med vaniljsås. Inget mer komplicerat än så. Kalasgott att fika på en så härlig torsdag som den här.

8-10 stjälkar rabarber, beroende på storlek på rabarber och form. Anpassa.
0.5 dl socker
1 msk potatismjöl
175 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl

Knäpp på ugnen på 175 grader.
Skölj, skala och skär rabarbern i cm-tjocka bitar. Släng ner i en pajform och strö på potatismjöl och socker.
Nyp och blanda slarvigt ihop ingredienserna till smuldegen. Det gör inget om det är några små smörklumpar kvar, de smälter ändå.
Strö smulorna över rabarbern och grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
Låt svalna lite innan du äter pajen med vaniljsås, glass eller grädde, vilket du nu föredrar. Jag vill ha vaniljsås till min pajbit!

 
 
Det gick åt lite mer rabarber än vad jag hade trott, och hoppet om att kunna göra lite rabarbersaft försvann. Men nu har jag rabarber till en liten paj i frysen, och det är inte helt fel det heller. Om jag ber grannen snällt kanske jag kan snoka lite bland hennes rabarber också ;)

We will rock you!
Rockbruden

Minisemestern i Järvsö!

Kategori: Allmänt

Nu är jag hemma igen efter ett par dagar i mysiga Järvsö. Vi åkte måndag förmiddag och kom hem vid 18-tiden idag. Och trots att det bara var 3 dagar så hann vi med väldigt mycket! Så det vi gjorde ska jag berätta nu, i ett lååångt inlägg med en massa bilder!

Just Järvsö har en speciell plats i hjärtat på mina föräldrar, för det var i Järvsö kyrka som de gifte sig i. Morfar är från Järvsö, så morsan åkte dit en massa gånger när hon var liten för att hälsa på sin farmor och farfar. Hon pekade ut en massa ställen och berättade vad det hade varit när hon var liten. I ett stort hus intill järnvägen hade hennes faster haft en affär, i ett annat hus nära utkanten av byn hade det varit en kiosk där hon ofta gick och köpte godis. Det är himla kul att höra, men allt är ju inte glatt. Hon blev paff när hon såg att konsum hade slagit igen. Och hon blev lite ledsen när vi var ute och gick och så hade en massa träd kapats sen hon var där sist. Hon och farsan älskar naturen, de tycker den är väldigt vacker. Det tycker i för sig jag också, naturen är världens konstverk och så mycket försvinner när det ska byggas eller vad det nu ska göras.

När vi var framme i Järvsö efter en lång bilfärd som resulterade i en värkande häck och stela ben så packade vi upp i stugan vi hade hyrt på campingen. Bara campingen hade förändrats en del sen jag var där sist. Senast jag var där hade de en studsmatta och sålde inte nybakat bröd till gästerna. Men stugorna var desamma. Charmiga små trästugor med små fönster och liten dörr. Jag som ändå är ganska kort fick ducka för att inte slå huvudet i dörrkarmen. I stugan fanns det 3 våningssängar, såna där med 2 sängar per möbel, så totalt 6 bäddar. Och så fanns det ett litet bord med några stolar, en träbänk vid ena fönstret, en upphängningsanordning bredvid dörren och så vita utemöbler. Innan man checkar ut så måste man nämnligen städa stugorna ocg ställa in utemöblerna.

Men när vi hade packat upp, givit hundarna vatten och ställt ut utemöblerna så fick vi för oss att vi var hungriga, så vi traskiade iväg och letade efter en restaurang med uteservering, för vi hade hundarna med oss. Och vi hittade ett ställe bredvid en mack som verkade mysigt. Jag och bröderna tog varsin pizza, men senare ångrade jag mig och önskade att jag hade beställt något annat, som en bit gott kött. Morsan och farsan tog varsin filé black and white, alltså en skiva fläskfilé, en skiva oxfilé, både bea-sås och rödvinsås, pommes och frästa grönsaker. Det verkade ju bara för gott. Jag fick smaka på oxfilén med lite rödvinsås och tänkte att äter vi på något ställe som har filé black and white så ska jag banne mig beställa en sån! Inte för att det var något fel på pizzan. Den var tvärt om väldigt god. Riktigt tunn och frasig botten och den var smakrik.

Efter maten gick vi på ica och handlade lite till frukost, plus lite jordgubbar och glass. Sen köpte farsan nån sorts kaka som påminde välsigt mycket om kexchoklad, mums.


Japp, papperstallrikar och plastbestick. Det funkar!
Efter kvällsfikat så gick jag, morsan, farsan och lillebror K på långpromenad med hundarna. Mys!

 
 
Min typ av humor. Hehe
 
 
Efter det satte jag mig och läste lite innan vi spelade canasta. Lillebror K hade djävusk tur och fick skitmycket poäng redan första rundan! Skitungen ;)
Men vi gick och lade oss tidigt, vi släckte vid 23.

Tidigt nästa dag var det uppstigning, frukost och sen drog vi till ljusdal, för morsan behövde mat till hundarna. Och de får ju färskfoder, så vi letade upp djuraffären och frågade efter hundmat. Döm våran förvåning när dom inte sålde hundmat. Inte ens vanligt torrfoder. Vad i hela... En djuraffär som inte säljer hundmat? Vi fick tips om att kolla på Granngården. Och ja, de hade hundmat, men inte färskfoder. Men de tipsade om att Lås & Nyckel kunde ha... Men vi ville inte leta efter fler affärer, så vi åkte därifrån, fortfarande skrattandes över att en djuraffär som inte sålde hundmat.

När vi kom tillbaka till stugan så var det bara att ta på sig ett par långbyxor och rejälare skor än sandaler, trots värmen. För vi skulle bestiga ett berg! Eller ja, Järvsöklacken. 1350 m till toppen från foten av berget. Det finns en stig som man enkelt följer, men stundvis var det väldigt stenigt och brant, och jag flåsade mycket. Men gud vilken utsikt! Helt underbar! Man såg hela Järvsö därifrån och lite till. Man såg kyrkan, den långsmala byn och andra närliggande berg. Wow!
Sen var det bara att dra sig ner igen. Jag tyckte att det var lättare att ta sig ner än upp, men alla höll inte med ;) Men efter en promenad på 2.7 km kan man inte bli kallad lat!

 
 
 
 
 
Ett trollbo!

 
 
Det fanns gott om roligt formade träd vid toppen av klacken
 
 
 
Efter klacken drog vi oss hem och vilade lite innan vi började tänka på mat. Men innan vi drog iväg och käkade så åkte vi till Järvsö Gårdsbageri. Fan vilket mysigt ställe! Det fanns mycket jag var nyfiken på, men jag höll mig i skinnet och köpte en hallonbulle med vit choklad. Men den fick vänta med att bli uppäten, för vi skulle snart äta mat i alla fall. Morsan och farsan köpte ett levainbröd, ruskigt gott!
Först gick vi till Lill-Babs caffär(visst låter det roligt? Caffär!) som låg mitt emot campingen, tvärs över gatan. Men där behövde man först och främst boka bord, plus att de hade grillkväll. 250 kr per person, aldrig i livet! Så vi gick till ett annat ställe. Men då började det duggregna, och de hade inget tak på uteserveringen, bara parasoller. Verkligen synd, för de hade grillkväll de oxå och jag var väldigt nyfiken på flapsteaken man kunde beställa.
Så vi suckade och pallrade oss iväg till ett tredje ställe och äntligen kunde vi sätta oss o käka. Men då smakade maten inte bra. Jag beställde en grillbiff med pommes. Men det jag fick var allt annat än en biff! Den var svampig och jag är helt hundra på att den var gjord av köttfärs. Och smakade ingenting. Men pommesen var i alla fall goda. Friterade och inte värmda i ugn. Så jag åt mig mätt på pommes och de grönsaker jag fick. Jag åt inte ens upp biffen, för den var inte god. Bröderna verkade i alla fall gilla sina pizzor(ja, de är galna i pizza).
Efter maten var det hemfärd i duggregnet, klä sig lite varmare väl tillbaka i stugan och sen fortsatte vi med canasta-partiet. 3 rundor till blev det, och sista hade jag riktig tur och fick en massa poäng. Mig glad :D
Sen var det läggdags.
Jo, jag åt min bulle innan vi började med canastan igen. Riktigt god, men jag hade velat att det skulle vara mer hallon i den, för jag kände ingen smak av hallonen. Men annars var den mumsig.
 
 
 
 

På morgonen var det frukost och städning av stugen som gällde. Efter det checkade vi ut och drog iväg på de sista äventyren. Vi besökte kyrkan och dess kyrkogård, vattenfallet intill klacken, och ett ställde där de höll på att bygga stugor för vinterturister som vill åka skidor. Där var vi inte länge, för en vän till morsan och farsan ringde och sa att han var vid campingen nu och undrade vart vi var. Så vi åkte tillbaka och tog en snabb fika innan vi åkte till en av mammas kusiner och fikade igen. Hon och hennes man har får, och det märks att de gillar får... Det var får på kuddarna i kökssoffan, underlägget under kaffekannan var format som ett får, skålen med jordgubbar var det får på... Ja, ska man fixa nån present till dom så vet man vad man ska kolla efter i alla fall ;)

 
 
 
 
Fick ingen bättre bild på kyrkans utsida, men den är vacker, den kyrkan.
 
 
 
Vattenfallet var mer som en brant fors, men ändå fint att se.

När vi hade sagt hejdå till den familjen så var det bara hemfärden kvar. Hemfärd och mer värk i häcken! Inte lika illa som när vi åkte till Järvsö, för den här gången stannade vi på 2 ställen på vägen, inte bara 1. Sista stoppen var hemma hos mormor och morfar. Där fick vi fika(igen) och så såg jag att rabarbern på gården fortfarande var ganska späd och fin, så jag fick med mig en rejäl knippe hem. Imorgon blir det pajbak!

Så nu är jag hemma, har nyss ätit färdigmarinerade, grillade kycklingklubbor med potatisklyftor och kall bea. Latmat, men vem orkar laga mat från grunden efter en lång bilfärd efter semester? Inte jag och inte farsan.

 
Den här skylten satt på toan på en pizzeria i Kilafors. För rolig att inte dela med sig!

 
Jordgubbstårta a la mormor. Gottigott!

Så, nu har jag summerat min minisemester i Järvsö, så nu tänker jag luta mig tillbaka och vila upp mig inför nästa minisemester som startar på fredag. Då bär det av till Knutby och min farbror M. Morsan ska på utställning i närheten av Knutby på lördag, så vi blir kvar ett par dagar där. Härligt! Så medan morsan är på utställning med Inca så kommer jag, farsan och farbror M prata strunt, precis som vi vill ha det, haha ;)

Nu hoppas jag bara att få sova i min egen säng inatt, för just nu ligger det en hund i den. Syrran har passat huset, och hon har hand om en hund tills han kan omplaceras. Och den här goa hunden verkar vara smått kär i min säng...

Metal on!
Rockbruden

Tobleronekakor

Kategori: Kakor

Jag tänkte försöka sätta igång ett litet godistema här ett tag, och först ut är de här smarriga tobleronekakorna.
Om man ska äta enbart toblerone så tycker jag att den är godast om den har fått ligga på ett halvvarmt ställe en stund, så att chokladen är lite mjuk. Då tycker jag att toblerone är som godast!
När jag gjorde kakorna utgick jag från receptet till de här kakorna, men bytte helt enkelt bara chokladen mot grovhackad toblerone. Jäkligt gott!

Ungefär 25 kakor
 
200 g toblerone
125 g mjukt smör
2.5 dl socker
1 ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm(eller en rejäl nypa)
3.5 dl mjöl

Börja med att lägga tobleronen i kylen. Då smälter den inte lika fort när du hackar. Skruva upp ugnen på 200 grader
Vispa ihop smör och socker ordentligt och knäck i ägget.
Blanda alla torra ingredienser i en annan skål.
Grovhacka tobleronen och ha i smör- och sockerblandningen. Ha i de torra ingredienserna och blanda noga.
Rulla degen till bollar och lägg på plåt med papper på. Kakorna flyter ut en del, så se till att det är lite mellanrum mellan bollarna. Platta till lite lätt och grädda ungefär 10 minuter. Låt svalna på plåten, sen är det bara att frossa!

 
Mumsigt!
Framåt planerar jag att göra något med marshmallows och något annat med dumle. Vi får se vad det blir ;)

Do you think i'm a fool? Well you better think twice!
Rockbruden

Nu har JAG grillat!

Kategori: Grillat

Japp, jag snodde farsans grilltång och grillade en fläskytterfilé som hade marinerats i ungefär 3-4 timmar. Och gott blev det! Saftigt, mört och gott. Jag ska grilla fler gånger!
Och inte brände jag mig heller! Ännu bättre! Jag trodde jag skulle bränna mig i med att handtaget på grillens lock är borta, så locket kan vara knepigt att ta av om man inte e van, som mig med andra ord. Men det gick riktigt bra.
 
Marinad:
0.5-0.75 dl grillolja med vitlök (vi hade Caj P)
1 dl allroundmarinad (vi hade Santa Maria)

Blanda ihop marinaden i en skål, gärna med höga kanter. Rulla in köttet(i det här fallet 850 g kött) i blandningen så att det blir täckt med marinad. Täck med plast och ställ i kylen tills det är dags att grilla. Några gånger under den tiden så gå och vänd på köttet, så att det blir jämnt marinerat.
Grilla, pensla på rikligt med marinad några gånger under grilltiden. Pensla första gången när du har vänt på köttet första gången och fått fin stekyta. Då kan du börja pensla, och inte snåla! När det kommer till matlagning så ska det vara rejält! Pensla lite då och då, passa på att göra det när du tittar till köttet och vänder på det. Pensla varje gång du vänder på köttet.
Jag hade skurit av en bit kött som fick vara omarinerad, till mina bröder. Just för att den var mindre lades den på grillen strak innan stora läckerbiten togs av att vila. När stora köttbiten låg på skärbrädan så lade jag på majsen.
 
 
Återigen: snåla inte med marinadpenslingen! Det är det som ger smak. Ju mer du penslar, desto bättre. Och grövre köttstycken som just fläskytterfilé ska inte ligga mitt på grillen, utan på sidan. Lägger du köttet precis ovanför glöden blir köttet bränt på utsidan och rått på insidan.



Lillbiten och majsen på gallret medans storbiten vilar. Den lilla köttbiten lades vid sidan av glöden, precis som den stora. Men den fick ingen fin stekyta där, så jag flyttade den lite närmare. Majsen är i så tunna bitar att de går fort att grilla. Se bara till att vända!
 
 
Grillat, vilat och uppskivat. Så saftigt att det verkligen rinner av köttet.
 

Underbart! En saftig köttbit, pommes med bea och så lite sallad med tsatsiki. Som farsan brukar säga, det satt som en yxa i skenbenet!

Imorgon åker vi bort några dagar, men jag hoppas ha lite tid att uppdatera här på bloggen. Innan jag lämnar datorn för idag ska jag göra klart ett inlägg med jättegoda kakor och schemalägga det till imorgon, så slipper jag "bloggstressa" och ni får ändå något roligt att läsa. Jag älskar funktionen att schemalägga inlägg :P

Die my darling
Rockbruden

Grillfest!

Kategori: Grillat

Idag har vi haft middagsgäster. Syrran kom, och ett par kompisar till mina föräldrar och deras lilla dotter på 1 och ett halvt år. Mysigt!
Farsan började fixa med maten redan imorse. Han hade hittat ett recept på marinad till kyckling som han tyckte verkade spännande och det är en av väldigt få gånger han följer ett recept till punkt och pricka. Antalet gånger jag minns att han har gjort det kan jag räkna på ena handen. Men ruskigt gott blev det! Kycklingspett som marinerats i chili, soja och whisky.
Annat på bordet var flankstek, minichorizo(cocktailchorizo), majskolvar, potatis i foliepaket och sallad.

Kycklingspett, ungefär 4 portioner (enligt receptet)

500 g kycklingfilé, skuren i bitar.
2 citrongräs
1 röd chili
1 klyfta vitlök
0.5 dl japansk soja
2 msk whisky, i receptet står det bourbon, men farsan använde famouse gouse
1 tsk salt

Krossa citrongräset med knivskaftet och skär i bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och pressa vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utom salt och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 4 timmar. Farsan lät kycklingen marinera i ungefär 6 timmar.
Ta upp kycklingen, låt marinaden rinna av och trä på spett(om du använder träspett så låt ligga i blöt i minst en halvtimme innan du trär på kycklingen och grillar). Strö på saltet och grilla tills kycklingen är genomgrillad.

Flanksteken rubbade vi enkelt med grovmortlad 4-pepparmix och lite salt. Det blev en het stek, men attan så god!
Chorizon såg så liten och gullig ut på grillen och på tallriken, men den var riktigt god! Ganska mild, men inte lika mild som den chorizo jag smakade förra tisdagen. Det var lite mer drag i den här.
Receptet på potatisen i foliepaket hittar du här. Bara att bläddra ner lite grann.
I salladen är det vitlöksmarinerade tomater, hemodlad sallad och smulad fetaost.
Till bröderna fanns det pommes och grillspett med korv och köttbullar, men de kom inte på bild. Kamerablyga kanske?
Till detta dukade vi fram 3 olika sorters kalla såser: bea, tsatsiki och en creme fraice-sås med färska, hackade örter.
Nu kommer lite bilder, så se och njut! Förhoppningsvis så inspirerar jag tillräckligt för att ni ska ta med er något till nästa grillning ;)
 


Allt på grillen! Den stora köttbiten är flanksteken, de svart-bruna under foliepaketen är kycklingen. Vad som är korv ser man ju, och det var lite roligt att korven satt ihop. Lika bra det, annars hade de trillat genom gallret och badat i glöden ;)
 
 
Örtsåsen, jättegod till potatisen tycker morsan.
 
 
Fräsch sallad.
 


Ser ni blåsorna på korven? Det var där de var tvinnade, så att man fick små korvar. Skar man i de där blåsorna så flög det saft ur korven. Vi skojade om att korven spottade på oss.
 
 
Det är så mysigt att grilla! Att det är jättefint väder gör inte saken sämre. Sitta ute med lite gott att dricka, en massa gott att äta och småprata med allihop. Så nu tänker jag lämna datorn och fortsätta småprata.

Rock on!
Rockbruden

Onsdagens kvällsmat: Fruktsallad

Kategori: Desserter

Jag kom hem onsdag kväll efter en timmes extra jobb. Det pågår ett evenemang kallat Sommarkväll här i Gävle under onsdagarna i juli, och då är gallerian, inklusive Café Cappuccino, öppet till 8 på kvällen istället för 7. Men då börjar jag en timme senare igår istället ;)
Men hur som helst, jag kom hem och var lite småhungrig. Någon direkt middag var jag inte hungrig på, men familjen hade tidigare den dagen ätit fruktsallad, och så hade det blivit frukt över till mig! Nam nam!


Jordgubbar, hallon, kiwi, vattenmelon, nektariner och så ananas. Och så ett par skedar vaniljglass till det. Jättegott! Plus att jag har fått i mig den rekommenderade dagliga dosen med frukt.

Det fanns päron i kylen också, men trots att den låg i vatten så var bitarna ändå bruna och såg otäcka ut, så dom åt jag inte.

Och vad gäller fruktsallad så kan man ta sina favoritfrukter, ev. skala och tärna och sen äta med grädde, vaniljsås eller glass. Eller utan något tillbehör om man tycker det är godast så. Men jag gillar att ha något till frukten. Jag föredrar också att frukten läggs sorterade i mindre skålar framför att man blandar ihop allt i en stor skål. För är det uppdelat så kan man ta mer av de frukter man tycker om bäst. Sen tycker jag att det ser mer aptitligt ut när det är uppdelat än när allt är ihoprört.
Och vem har inte ätit fruktsallad någon gång? Till efterrätt eller mellanmål? Enkelt, men himla gott!

Vad vill du helst ha i din fruktsallad? Och vad vill du ha till den? :P

I won't follow the ones that bring me down
Rockbruden

Min lunch idag: omelett med kyckling

Kategori: Mjölmat och omelett

Nu har jag lagat mat för första gången på länge <3 Helt underbart, har saknat spisen.
Det blev inte mycket kvar från gårdagens middag. Ett litet kycklingben bara=ingen matlåda. *Pust* Men man kan säkert göra något roligt med det i alla fall. Så jag gjorde lunch på den genom att göra en omelett med den. Kyckling och en ung gul lök. En ung gul lök är mindre, har blasten kvar och jag, som brukar gråta skapligt när jag hackar lök, hade inga problem med den här, så jag skulle tippa på att den är mildare också. Men du ta vanlig gul lök om du vill det. Eller varför inte rödlök?

1 omelett
 
Kött från 1 litet kycklingben, skuret i bitar
1 ung gul lök
2 ägg
0.5-0.75 dl mjölk
Salt, en rejäl nypa
Peppar, och snåla inte!
Trocomare Örtsalt, en lagom stor nypa

Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och örtsalt. Hacka löken och fräs i olja i en het stekpanna. Ha i kycklingen när löken har börjat få färg och låt fräsa ihop en stund. Slå på äggsmeten och stek på medelhög värme tills smeten inte dallrar om man skakar på stekpannan. Se till att peta runt lite med stekspaden, hacka lite i botten så att ogräddad smet rinner ner.
När omeletten är klar så slänger du över den på en tallrik, eller i mitt fall matlådan. Enklast blir det om du viker omeletten på mitten och sen försöker få in stekspaden in under och lyfter. Jag försökte med det, men den blev ändå lite trasig. Men den ska ätas i vilket fall, så det gör inget för mig ;)
Ät ev. med lite grönsaker.

 
Lök och kyckling gosar ihop sig i stekpannan.
 
 
Trasig med god lunch :)

För att smakbedömma omeletten så smakade jag lite innan jag ställde den att svalna. Riktigt gott, men skulle nog ha haft i lite mer trocomare. Sen hade jag velat ha riven ost i äggsmeten, men den rivna ost vi hade i en påse hade börjat bli blå på vissa ställen och jag struntade i att riva ny ost, för farsan väntade på att jag skulle bli klar så att han kunde foga det nya kaklet.
Men ost i omelettsmeten är himla gott, speciellt om det är en ganska stark och smakrik ost.

Och nu börjar köksrenoveringen igen. Det har stått still ett tag igen, men nu har vi nytt kakel och förhoppningsvis ny tapet snart också.

Men nu ska jag förbereda mig för att dra och jobba.

I like it like that
Rockbruden

Hemmagjorda chips!

Kategori: Smått och gott

Jag gjorde chips i lördags. Och trots att jag använde färkspotatis så gick det kanonbra. Jag lärde mig snabbt hur chipsen ser ut när de är helt genomfriterade, så att det inte blir några mjuka partier.
Vad gäller kryddning så saltade jag det mesta av chipsen, men jag testade också grillkrydda. Det blev riktigt gott det också. Sen så finns det ju popcornkrydda i affären som säkert funkar på chips också. Men jag skulle gissa att den här popcornkryddan bara finns i större mataffärer, för jag har inte sett något i någon kvartersbutik. Däremot på Ica Kvantum har jag sett. Men kolla om affären har en hylla med amerikansk mat eller fråga personalen om de har sån krydda. Om inte kan man testa att fixa egen kryddmix.
 
Och så lite säkerhetsåtgärder. När man ska fritera så är det alltid bra att ha ett passande lock nära kastrullen, utifall oljan tar eld. Sen så tar jag undan allt som är nära kastrullen, speciellt sånt som lätt tar eld. Inget annat än locket och hålsleven var närmare än 30 cm från kastrullen. Och sen, håll koll på temperaturen på oljan. Beroende på vilken olja du använder så har de säkert olika temperaturer de kan klara. Rapsolja klarar max 180 grader, stod det på flaskan. Så kolla på flaskan hur mycket oljan tål. Och använd för guds skull inte olivolja om du friterar! Olivolja klarar inte av så höga temperaturer. Använd en annan olja. Det brukar stå på flaskan vad den är bra till.

Men tillbaka till chipsen. Jag googlde lite och bestämde mig för att hyvla potatisskivorna med potatisskalare. Och visst, de blev tunna och fina, precis som de ska vara. Precis innan jag skulle lägga skivorna i oljan så pressade jag dom mellan handerna för att få ut stärkelse och vätska ur dom. Sen torkade jag av dom lite hastigt på en bit papper.
Jag tippade upp några cm rapsolja i en tjockbottnad kastrull, hettade upp till ungefär 110-120 grader och friterade några(de ska inte trängas!) chips i taget. Och feg som jag är(het olja är inte att leka med!) så lade jag potatisskivorna på en hålslev och sänkte ner dom i oljan.
Efter ett par minuter, när hela chipsen var gyllengula och inte bara i kanten, så tog jag upp dom med hålsleven, skakade runt de lite och lade på en bit papper att rinna av och svalna. Innan de torkade helt så kryddade jag dom. Och så fortsatte jag.
Men jag visste inte att det skulle ta så lång tid! Jag fick avbryta för att gå och lägga mig och fortsätta på söndagen. Så ett tips är att börja tidigt, för det tar längre tid än man tror.

Men sablar vilka goda chips! Tunna och krispiga.

 
Så i söndags satt jag i soffan med mina chips och började titta på tredje säsongen av True Blood. Härligt!

Vad kommer ni krydda era chips med?

Yeah right!
Rockbruden

Kalljäst limpa med vetekli

Kategori: Bröd

Det var för länge sen jag bakade bröd. Det är svårt att planera in brödbak när jag börjar jobba klockan 2 på förmiddagen. Men nu har jag bakat! Lösningen är kalljäsning! Man gör degen på kvällen med kall vätska och låter jäsa i kylen över natten och gräddar på morgonen. Smidigt, och hur härligt är det inte med nybakat bröd på morgonen utan att behöva lyfta ett finger?
Så numera blir det mer kalljäst bröd, eller bröd som bara behöver jäsa en gång. Det är latare, men även mer tidseffektivt. Passar mig bra som ibland kan avskräckas av toklånga jästider!
Tänk bara på att göra degen på kvällen, jag gjorde min ungefär 10 på kvällen. Men du kan även göra degen på morgonen, låta jäsa under dagen och få nybakat bröd till kvällsmaten.
 
1 limpa

25 g jäst (Ett halvt paket. Dela från hörn till hörn så blir det exakt)
2.5 dl kall mjölk
1 ägg
1-1.5 msk olivolja
Ett par nypor salt
1 dl vetekli
5-6.5 dl vetemjöl
 
Lös upp jästen i en skvätt av mjölken. Tippa i resten av mjölken, knäck i ägget och i med olja och salt. Ner med kliet och lite i taget av mjölet. Degen ska bli lite kladdig, men ändå vara en riktig bröddeg. Arbeta degen blank i bunken, jag använde en trägaffel. Ta sen upp på ett bord med mjöl och forma till en limpa. Lägg i en liten långpanna eller på plåt med papper på. Lägg plast eller bakduk löst över och ställ i kylen mellan 8 och 10 timmar. God natt!

På morgonen skruvar du upp ugnen på 225 grader. Pensla ev brödet med ägg och strö på vallmofrön eller något annat fint och gott. Jag skippade penslingen. Grädda brödet i ungefär 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna lite, skär upp och njut av nybakat till frukost!

 
Skulle ha haft i lite mer mjöl, ser jag nu... Men gott blev det!
Vetekliet hade jag i för smakens skull, detsamma olivoljan. Du kan ta vanlig raps- eller matolja om du vill. Och kliet kan du hoppa över, eller ersätta med något annat. Men reglera mjölmängden då och gå på magkänsla vad gäller konsistensen på degen.

Rock me like the devil
Rockbruden

Vanilj- och kanelpannacotta

Kategori: Desserter

För några år sen gjorde jag kanelpannacotta till nyår. Jag minns smaken än. Mild kanelsmak ihop med den gräddiga smaken och konsistensen av själva pannacottagrunden. Helt oslagbart gott!

Jag vet att jag har tjatat en del om kanel, men det är ju så himla gott! Dock har jag blivit tvungen att ändra lite i receptet jag hade, då gelatinbladen var slut, vi hade ingen vaniljstång och vi hade bara 2 dl grädde och inte 3 som jag först trodde... Men jag lyckades jättebra ändå!
Dock smakade den mer vanilj än kanel, så till nästa gång så ska jag ha i mindre vaniljpulver och låta kanelen dra längre. Morsan hade föredragit att den var lite fastare, så lite mer gelatin, typ 0.5 tsk extra, och så 2 msk av gräddmjölken.
Men även om smaken inte blev som jag hoppades på så var den ändå riktigt god!

3-4 portioner

2 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk gelatinpulver
0.25 dl socker
1 kanelstång
Knappt 1 tsk vaniljpulver

Blanda grädde och mjölk. Ta 1 msk och häll i en liten kopp med gelatinpulvret. Låt detta svälla under tiden du gör resten.
Ha i kanelstången och vaniljpulvret i gräddmjölken. Koka upp, ta från plattan och låt dra i 30 minuter. Ta upp kanelstången, ställ på plattan igen och värm upp, inte koka den här gången. Ha i gelatinmixen och vispa tills gelatinet är upplöst. Låt sen svalna (inte stelna, bara svalna) innan du tippar upp i små skålar eller glas. Låt stelna i kylen.

Vid servering så kan du toppa pannacottan med något. Lite bär, en kaka eller något. Jag toppade med lite smultron!


Jättegod! Vi åt den igår, efter kycklingmiddagen. Jättemysigt att sitta i hammocken, njuta av kvällsolen och äta pannacotta. Livskvalitet på hög nivå!

Freedom to rock, freedom to talk
Rockbruden