rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Det är inte samma sak!

Kategori: Allmänt

Vissa ingredienser kan verka lika då de har samma funktion. Men har du aldrig undrat varför vanillin är billigare än vaniljsocker? Eller varför smör är dyrare än margarin? För att även om de verkar lika så är de inte det.
Jag tycker att man ska veta skillnader på olika saker, för kunskap är makt! Sen kan det vara roligt att veta skillnaden bara för att, eller hur?
Så nu tänker jag berätta skillnaden mellan olika ingredienser.
 
Vaniljsocker vs Vanillin
Vaniljsocker är finfördelat socker smaksatt med vanilj, helst ska det vara äkta vaniljstång i. Det ser man på att det är små svarta prickar i sockret, vaniljfrön.
Vanillin är en arom med vaniljsmak som framställs från barrvedslignin, alltså från trä. Jag har läst att det till och med är ruttet trä! Den tanken är inte lockande när man behöver köpa något vaniljsmakade och får synd på det billigaste i affären: vanillin.
 
Smör vs margarin
Smör kärnas från grädde och salt, det är något som människan har tillverkat i flera hundra år. Det är en väldigt naturlig produkt, då grädde såklart kommer från komjölk. Smör har också mycket mer smak än margarin.
Margarin görs vanligt på palmolja eller kokosfett, som importeras från indonesiska regnskogar. Detta, efter en några olika processer, säljer man som ett brunt raffinerat industrifett som säljs till företag som antingen tillverkar margarin, målarfärg eller hudkräm. Mysigt att veta? Inte direkt...
 
Vetemjöl Special vs Vetemjöl
Här är skillnaden enkel: Vetemjöl special är det mer protein och gluten i, vilket gör att brödet eller bullarna man bakar blir högre och luftigare. Den extra halten av protein och gluten förbättrar nämnligen jäsförmågan.
"Vanligt" vetemjöl saknar alltså det lilla extra, men jag har bakat med enbart vanligt vetemjöl med gott resultat.
 
Crème fraice vs Gräddfil
Gräddfil är en syrad grädde med fetthalt på 10-12%. Crème fraiche är också syrad grädde, men innehåller även bakteriekultur som inte gräddfil har. Dessutom är oftast crème fraiche fetare än gräddfil, omkring 34% om det inte är en lätt-produkt. Men i många fall kan man byta crème fraiche mot gräddfil och vice versa med bra resultat.
 
Potatismjöl vs Maizena
Potatismjöl kommer, inte så svårt gissat, från potatis. Det är sjävla stärkelsen i potatisen som är potatismjölet. Maizena är också stärkelse, men kommer från majskorn. Men de används på samma sätt: som redning!
Hur många här använder "Maizena Redning"? Man kan tro att det är maizena i det, men icke! Det är potatismjöl, blandad med lite andra ingredienser, bland annat någon ämne som gör att redningen inte klumpar sig.
 
Lite roligt vetande, och jag lärde mig lite saker själv när jag skrev inlägget.
Nu är det inte så att jag skriver det här för att smutskasta olika saker, utan för att kasta ljus över dom, så att man vet vad det är för något. Jag tycker att man ska veta vad man har i sin kyl och i sitt skafferi, man ska veta vad man får vad man än köper när man traskar runt i affären.

I'm a wild child!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: