rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Släng inte maten!

Kategori: Allmänt

Visst händer det ofta att man får mat över? Nån ensam potatis kvar i kastrullen, några köttbullar som ingen orkar äta upp?
Vad händer med de där små resterna?
Jo, de slängs! Mycket av det slängs.
När den är fullt ätbar, men ingen tycker att det är värt att spara...
 
Börja spara istället! Det finns pengar att spara, plus att maten kommer till nytta istället för att hamna i komposten.
Köttfärssås kan man göra oändligt mycket saker. Förutom att man kan bara värma och äta som köttfärssås med pasta så kan man spä ut den, och kanske ha i lite morotsbitar, så har man en köttfärsgryta att servera med ris. Man kan även koka ner den och ha i en paj. Det, pajdeg, lite paprikabitar och så brer man på creme fraice och strör på lite ost. In i ugnen. Skitgott! Köttfärssås är också gott på pizza. Se bara till att såsen är inte är för blöt, koka ner den, alternativt red den. Du kan ju också vispa ihop en bechamelsås och göra lasagne på köttfärssåsen.
 
Kokt potatis kan man spara i kylen i flera dagar! Gott att steka i bitar. Eller i en klassisk bondomelett. Eller i en pytt. Vi brukar äta stekt potatis med falukorv, bacon och ägg, allt i samma stekpanna! Fast inte samtidigt ;). Något som är gott att krydda stekt potatis är Knorr piffikrydda.
 
Överblivna köttbitar kan skäras i bitar och frysas. När man har tillräckligt med kött så kan man göra pytt på det. Allt från korv och köttbullar till lite finare kött som kotletter och filé går att steka i pytt. Ner i stekpannan bara!
 
Tacoköttfärs kan frysas in och värmas till nästa gång. Eller göra något av det man även kan göra med köttfärssås som jag beskrev lite tidigare i inlägget. Min mamma råkade ta tacoköttfärs när hon gjorde köttfärssås en gång. Hon gillade det inte, men resten av familjen tyckte att det var gott.
 
Överbliven kyckling kan man skära i bitar och göra en pastasås på. Eller en soppa. Eller kanske en röra till bakad potatis?
 
Brödkanter och bröd som har blivit torrt, men inte mögligt, kan ställas framme utan påse så att det torkar. Sen kan man göra ströbröd av det. Bara att köra i matberedaren men antingen den fina rivsidan eller med kniven inmonterad. Enkelt, plus att du slipper köpa ströbröd. Torrt och tråkigt bröd kan även bli fattiga riddare. Eller skäras i skivor och torkas i ugnen till skorpor.
 
Halva salladshuvuden och andra grönsaker som ligger i kylen och blir bortglömde kan man göra mycket med! Blanda en sallad, som man antingen kan äta som den är eller använda den som tillbehör till typ, en matpaj. Många grönsaker kan man ha i grytor, soppor och såser. Paprikor är gott att halvera, kärna ur och fylla med en köttfärssås, på med lite ost och gratinera. Servera med ris.
 
Frukter som ligger i skålen och inte blir uppäten kan man göra mycket roligt med! Banan går att blanda ner i sockerkaka. Det gör kakan saftig och mumsig. Ännu godare blir det om man har i hackad choklad också. Eller kakao i kaksmeten. Äpplen kan bli paj, kaka, muffins, stekta äpplen med vaniljsås eller glass... Päron kan man också göra både paj och kaka på. Man kan även koka dom. På nätet kryllar det av recept på kokta päron med olika smaksättningar. Och inlagda päron ska tydligen vara mumsigt... Apelsiner kan man pressa och får man en god juice! Det går att koka marmelad och saft på dom också.
 
Ser ni nu hur mycket man kan göra av det som normalt kastas?
Har jag missat något? Vad är era bästa tips att ta vara på mat istället för att slänga? Dela med er av era kunskaper, så kör vi på att få Sverige att slänga mindre!

Punk's not dead!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: