rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Släng inte maten del 2!

Kategori: Allmänt

Jag har fått fler idéer om vad man kan göra med matrester! Fyll på om ni själva har några knep. Alltid bra att veta ;)
 
Har du bacon, fläsk eller något liknande över kan du göra pannkaka med det. Och tjocka ugnspannkakor måste det inte heller vara, om du inte gillar det. Min farfar tycker inte om den "puddingliknande" konsistensen på ugnspannkaka, och farmor älskar fläskpannkaka, så farfar kom med förslaget att göra tunna pannkakor med små fläskbitar på. Stek fläsket(eller vad du nu har) och tippa över i en liten skål så länge. Vispa ihop pannkakssmeten. Sen är det bara att grädda pannkakor som vanligt, bara det att man strör på lite fläskbitar i stekpannan innan pannkakssmeten stelnar på ovansidan. Busenkelt!

Kokt pasta kan man spara och göra pastagratäng på. Eller pastasallad.

Små mjölrester i botten av påsen ska inte slängas! Samla ihop alla små slattar och ha det i bröddegen. Lite rågmjöl här och lite vetekli där... Se bara till att det är ganska mycket vetemjöl i degen, så att det inte blir platt och torrt.

Blasten på purjolök är det många som slänger. Skölj den istället, skär i mindre bitar och göra soppa med den. Eller spara undan i frysen och fyll på med grönsaksrester som annars slängs. När du har tillräckligt med grönsaker så kan du ta fram, tina och koka buljong!
Detsamma gäller köttrester. Seniga delar, ben, koka på med lite kryddor bara! Se bara till att det är oprocesserat kött, alltså inte torkat eller något sånt. Delar från färskt kött blir bäst. Frys sen ner buljongen i en istärningform(gärna i silikon, då blir de lättare att få ur) och ta fram en tärning eller två när du ska göra något gott. Jag har inte testat det här än, men jag ska lugnt testa!

Ostkanter som i många fall glöms bort i kylen och upptäcks först när de är blå-gröna och luddiga kan rivas(ta bort eventuellt parafin först) och frysas. Då är det bara att ta fram när du ska göra pastasås eller behöver ost till gratäng.
 
Vispad (osötad) grädde kan användas i maten. Jag har gjort pastasås med vispad grädde och mjölk. Grädden smälter, men det blir ett skummigt lager ovanpå. Det försvinner när du reder såsen.

Har du tomater du inte vet vad du ska göra av? Skär i små bitar och använd på samma sätt som krossade tomater! Om du vill skala dom först, så skär ett litet kryss i mitten av tomaten. Inte där den där lilla gröna biten växer, utan på tomatens bak, om man säger så. Sänk sen ner i kokande vatten, några i taget, tills du ser att skalet vid krysset börjar krusa sig. Ta då upp, låt svalna lite så att du inte bränner dig, och dra av skalet. Ha tomaterna skållats tillräckligt så är det en enkel match. Är skalet envist så ta hjälp av en skalkniv.
Man kan även mixa tomaterna och använda på samma sätt som krossade/passerade tomater.

Har du en bit gurka som bara ligger och blir sur? Skala, grovriv och gör tsatsiki! Sen är det bara att dippa grönsaker eller ha på bakad potatis eller vad du nu gillar att ha tsatsiki till. Kalasgott!

De där små förpackningarna som ofta följer med nudlarna, använder du inte dom i nudlarna så kan du ha dom i något annat. Jag har testat att ha i chilismak i en sås, jättegott. Riktigt bra om man är trött och inte orkar tänka vad man kan krydda med. Latkrydda!

Köpt en kruka färksa örter i affären, och inte använt allt? Börjar dom vissna? Häng upp och ner( klipp bort från krukan först, såklart) med lite cellofanplast runt på ett varmt, torrt ställe så torkar dom. Sen är det bara att förvara i burkar, smulade eller i större bitar. Då slipper du köpa färdigtorkade örter i kryddhyllan i affären. Smart va?

Vem vet, jag kanske kommer på ännu mer! Hoppas det, för ätbar mat ska banne mig inte slängas eller få ruttna innan det slängs! Det är bara onödigt.

Dagens middag är ris och sötsur sås. Och då köper vi en burk med sås och häller över brynda fläskfilébitar och puttrar på. Och så äts det med ris. Inga konstigheter. Men jag undrar jag om jag inte ska ta och göra lite morotskaka idag eller om det blir imorgon. För det är mors dag imorgon och då vill morsan ha morotskaka. Och det ska hon få! Och så kommer jag dela med mig till er, så att ni också kan bjuda era goa mödrar på kaka.

I wanna rock!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: