rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Duchess och helstekt rostas

Kategori: Kött och fågel

Duchess... Jag fick googla för att se hur det stavades!
Men duchess är potatismos som man klickar eller spritsar ut på en plåt och gratinerar. Jäklar så mumsigt! Med ett underbart gott kött som rostas till blir det en underbar, men ändå ganska lättlagad måltid. Köttet sköter nästan sig självt i gjutjärnsgrytan, potatisen kokas, stöts till mos o gratineras. Låter inte så svårt va? För det är det inte

5-6 portioner
Duchess:
750 g mjölig potatis.
Salt
Vitpeppar
1 ägg
25 g Smör
0.75 dl Mjölk

1-1.2 kilo rostas

Skala och skär ev potatisen i mindre bitar, så kokar den klart snabbare. Häll av vattnet. Värm mjölken och smöret i en kastrull, ett tips är att värma det på eftervärmen från plattan du kokade potatisen på.
Pressa potatisen eller stöt den. Ta sen fram elvispen och börja arbeta ihop ett mos genom att växelvis ha i smörmjölk och ägg. Smaka av med salt och vitpeppar. Och arbeta inte moset för mycket! Var lite försiktig med vätskan, moset ska vara ganska fast och liksom stanna kvar om man bildar en topp. Farsan använde inte all vätska utan lämnade kvar en skvätt.

Ge köttet stekyta i en gjutjärnsgryta, krydda med salt och peppar. Använd andra kryddor om du vill. Sänk sen värmen, lägg på locket och låt ligga kvar där tills det är så pass genomstekt som du vill ha det. Det blev en liten miss idag, köttet blev lite väl stekt. Men annars var det en kanonmiddag!


Tillbehör kan du bestämma lite själv vad du vill ha. Vill du ha t.ex en rödvinssås till, så gör det. Vill du ha lite grönsaker till så fixa det. Vi hade den trogna följeslagaren som oftast e med på liknande middagar, den kalla bea-såsen.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: