rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Farsdag middag

Kategori: Kött och fågel

Nu har jag äntligen tid att blogga lite igen! Har saknat att dela med mig av det jag gör, men mid mina jobbtider, 13-19 på vardagar, så är det lite svårt att hinna med någonting annat än sova, äta och jobba. Så jag ska prata med min chef o se om jag kan få ändra mina arbetstider åtminstone 2 dagar i veckan, så att jag börjar tidigare och därmed slutar tidigare. Lite pusslande så får vi säkert ihop det. Förutom att jag inte har tid att blogga, baka eller laga mat så blir det även väldigt lite tid med familj o vänner, vilket är dötrist. Så jag håller tummarna för att det löser sig.

Idag samarbetade jag och farsan med maten. Tillsammans gjorde vi hasselbackspotatis, fläskkotletter och rödvinssås. Till det lite minibaguette(köpta) och lite grönsaker som gurka, paprika och spenat. Satt som en yxa i skenbenet, som farsan brukar säga ;) Och det betyder jävligt gott!

Hasselbackspotatis är bäst att göra på fasta och väldigt jämstora potatisar, vi använde ca 13 stycken till 6 personer. Skala potatisen och skär ev. en lite plattform så att de är stadiga och inte rullar omkring. Skär snitt i potatisen, nästan genom hela potatisen. Ett knep är att lägga potatisen i en slev och använda slevens kanter som stopp.
Lägg på plåt och pensla med flytande margarin eller smält smör. In i ugnen, 225 grader i 20 minuter. Ta ut, pensla en gång till med smör och strö på salt och ströbröd. In i ugnen igen i ungefär 20 minuter till. Kolla med sticka för att se om den är klar.



Skalade, snittade och penslade. Klara för ugnen!
 


Efter andra penslingen. Där gottar de till sig.

Det var länge sen jag åt rödvinssås, men den jag åt idag var godare än den jag åt innan!

50 g smör/margarin
2 shalottenlökar, finhackade
1 msk socker
Svartpeppar
1 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
2 dl vatten
2.5 dl rödvin eller ersättare av rödvin

Smält smöret i en kastrull och släng ner shalottenlöken. Låt fräsa på ordentligt innan du har i sockret och några stänk svartpeppar. Låt löken fräsa på en stund till. Det kommer lukta väldigt gott i köket!
Häll i fonden, sojan, balsamvinägret, vattnet och rödvinet. Vi hade en alkoholfri ersättare.
Låt sjuda en bra stund och vispa med jämna mellanrum. Vi började med såsen när vi hade slängt in potatisen i ugnen. En bra sås behöver ta tid på sig!
När det börjar bli dags att äta, skruva upp värmen och låt såsen koka upp. Sila bort löken om du vill ha en slät sås och red såsen till den konsistens du vill ha på den.

 
Löken fräser.
 
 
Ingredienserna vi använde. Vinersättaren vi använde kan bytas ut mot samma mängd rödvin. Kolla på flaskan om du tar en ersättare som vi gjorde. Alla är säkert inte likadana, så såsen kan bli på tok för stark om ersättaren är mer koncentrerad än vanligt vin.
 


Allt annat tillsatt. Låt den sjuda länge.
 
 
Underbara rödvinssås <3 Redd och klar att äta.

Farsan tog hand om köttet. Han snittade fettranden så att köttet inte skulle kupa sig och stekte med lite salt och vitpeppar. Mer ville han inte krydda med tack vare att såsen ger så mycket smak.

 
 
Rasande gott! Det var ett tag sen jag lämnade bordet så belåten.
Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj. Men enbart för att pappa vill ha det. Jag personligen är inte så förtjust i enbart blåbärspaj. Blandar man i hallon så att det blir en drottningpaj är det gott, men inte bara blåbär. Men jag gjorde en blåbärspaj precis som pappa vill ha den. Snålt med socker och mycket smuldeg. Han tyckte om den, men nu är blåbären slut i frysen...
Imorgon är det ny vecka och nya tag. Vad ska ni hitta på?

Love bites
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: