rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Veggomiddag! Omelett med svamp och paprika

Kategori: Mjölmat och omelett

Sen jag flyttade så bestämde jag mig för att äta vegetarisk minst en gång i veckan. Jag har läst att kroppen mår bättre av att äta lite mindre kött, plus att det blir lite mer skonsamt mot miljön.
Jag har egentligen redan ätit vegetariskt den här veckan, i måndags, men jag hade inte tagit fram nåt kött ur frysen, så jag struntade helt enkelt i den delen. Men vill du absolut ha någon form av kött i omeletten så testa bacon eller korv.
 
 
1 Portion

2 ägg
1½-2 dl mjölk
Salt och peppar
En gnutta piffi-krydda
En näve riven ost
En bit paprika
½ burk champinjoner(resten av svampen kan sparas i spadet i en liten burk i kylen)

Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor och ost. Skär paprikan i små bitar och dela ev. större svampbitar.
Hetta upp en stekpanna, i med lite olja och häll i smeten. Släng i svamp och paprika och stek på mediumvärme till smeten inte dallrar när du skakar på stekpannan.
Servera med en skiva gott bröd till. Ät och må bra!

 
Snabbt och busenkelt att göra. Precis vad jag behövde en lördag som den här. De senaste 3 veckorna har jag nämnligen arbetstränat på ett bageri i Valbo, som heter Kavlat & Klart :) Jag jobbar halvtid, måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar. Och ni anar inte hur bra jag trivs där! Det är ett litet, relativt nytt bageri, som öppnade i Maj i år, och jag kommer jättebra överens med de som jobbar där. 

Hoppas ni har en skön lördag, alla matglada datortokar som läser det här ;)

You'll allways be my lunatic #1!
Rockbruden

Ljust bröd på torrjäst

Kategori: Bröd

Torrjäst är något väldigt fiffigt att ha hemma! Speciellt om man är en så person som kan få väldigt plötsligt begär efter att baka, men inte har tid eller lust att gå till affären och köpa jäst. Det är även bra för att det håller längre än färsk jäst, så man kan ha det i skafferiet i månader istället för en vecka. Så torrjäst är numera något som jag alltid kommer ha i skafferiet, utifall baklusten håller på att ta kål på mig eller om jag behöver baka bröd snabbt ;)

75g smör
½ liter vätska, jag blandade 3 dl mjölk med 2 dl vatten
1½ tsk salt
1 tsk socker
1 paket torrjäst
12-13 dl vetemjöl

Börja med att smälta smöret med vätskan och låt det bli 37 grader. Det jag gjorde sen var att jag blandade torrjästen med 7 dl av mjölet. Jag ville inte blanda ut jästen med allt mjöl, utifall jag inte skulle behöva allt mjöl så får jag ändå i all jäst.
När smörblandningen var varm nog så hällde jag upp den i min maskin och hade i socker, salt och mjölmixen. Jag startade maskinen, med degkroken i, och passade på att tillsätta 3 dl mjöl till. Under tiden som degen knådades hade jag i lite mjöl i taget tills degen såg och kändes bra (gör du också brödet i maskin så stick för guds skull inte ner fingrarna i bunken medan maskinen går! Stäng av den först, annars kan det säga knak i näven)
Gör du degen för hand så är det bara att blanda ihop allt, inte i med allt mjöl på en gång, och knåda tills degen känns smidig och inte fastnar allt för mycket på händer.
När degen var färdigknådad så lade jag en duk över och lät degen jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 2, sen har man ett beslut att fatta! Antingen kan man baka ut limpor eller så kan man trycka ut degen i formar klädda med plåtpapper. Eller så gör man båda, som jag gjorde. Formbrödet blir kanon att rosta, kalasgott med smör och massa ost! Den andra limpan, som blev steget plattare och bredare, kan man ju också rosta, men det är nog lättare att få upp skivorna från ett formbröd än en vanlig limpa, med tanke på att bröden har olika höjd ;)

När degen är utbakad så lägget man på en bakduk o låter jäsa 30 minuter. Låt under tiden ugnen bli 200 grader varm. Grädda långt ner i ugnen i ungefär 25-30 minuter. Bröden ska ha fin ljusbrun färg och låta ihåligt när man knackar på undersidan. Vill du vara helt säker så stick in en termometer och se om tempen når 96 grader. Gör den det så är brödet klart, är den lägre så låt bröden ligga kvar en stund till.


Bröd som ligger i form får ingen färg på sidorna, men vill du ha färg på sidorna så ta ut brödet ur formen när det är 5-10 minuter kvar på gräddningstiden. Jag gjorde det när det var 5 minuter kvar, och tycker sidorna fortfarande var något bleka, så nästa gång ska jag ta ut det ur formen tidigare så det får mer färg.

Men riktigt gott blev det :P och eftersom jag bor ensam numera så delade jag båda bröden på hälften och frös in alla utan en halva av formbrödet, så jag hade något att äta till kvällsmat och frukost :)

Fight back, don't give in!
Rockbruden