rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

På måndag jobbar jag!

Kategori: Mjölmat och omelett

Jag ska börja arbetsträna på ett café i gallerian. Fan vad glad jag är! Jag kommer vara på topphumör hela helgen! Inget kan få mig på dåligt humör idag eller nu i helgen. Inte ens en klumpig pannkakssmet!
För idag blev det pannkakor till middag, en lite mindre sats eftersom farsan inte äter hemma.

3 ägg
7 dl mjölk
5 dl mjöl
50 g smör, smält
Lite salt

Vispa ihop äggen med lite av mjölet. Vispa sen växelvis i mjöl och mjölk till en jämn smet. Häll sist ner smöret. Jag smälter alltid det i stekpannan som jag ska grädda pannkakorna i.
Grädda pannkakorna och är med sylt, socker eller sirap, vad du nu föredrar.

Idag öppnar en ny rockbar i Gävle, så jag skulle vilja gå dit. Men om jag och mina kompisar drar dit eller någon annanstans bestämmer vi när det drar ihop sig, kan man säga ;) Jag ska ha på mig klänningen som jag köpte på sekond hand senast. Svart och vitrutig, jättesöt. Ja, jag vet att jag sa att jag är kär i prickar, men rutigt är inte heller fel ;)

Ledsen att ni inte fick något att läsa igår, men jag kommer snart bygga upp ett förråd med inlägg i utkastet, så att ni alltid kan få något att läsa, även om jag inte skulle ha något vettigt att skriva om just den dagen. Bra va? Jag har redan ett inlägg om hur man handlar och äter smart, alltså att man handlar och äter så att man sparar pengar. Imorgon ska jag sätta mig och göra ett "lyckas med bröd" och ett inlägg om vad man kan ersätta en ingrediens med när man bakar eller lagar mat. Det är alltid bra att veta. Och snart tänker jag börja fixa inlägg så att jag kan lägga till en dryckeskategori. Jättebra att ha sånt i en enda kategori, speciellt på sommaren när man gärna fixar något gott att dricka i den varma solen. Diverse milkshakes, goda drinkar(mest alkoholfria, så att de flesta kan dricka det, även barn, gravida och de som tar avstånd från alkohol av andra skäl) och lite annat kul. Det låter väl bra?

Och föresten, hur många här kan blogga, festfixa sig och steka pannkakor samtidigt?
Jajamen, medan jag stekte pannkakor så skrev jag det här inlägget plus att jag bytte om och valde smycken. Jag kan ha flera bollar i luften om jag vill ;) Och just nu är jag så glad att jag skulle kunna springa jorden runt, om någon bad mig göra det.

Nothing can break me down!
Rockbruden

Uttråkad konditor bakar

Kategori: Bakverk

Farsan jobbar, morsan letar efter den ännu bortsprugna valpen, syrran har åkt hem och bröderna är i skolan. Kvar är jag och stora lunsen Märta. Har lite ont idag också, så jag följde inte med på valpjakten.
Istället har jag diskat lite, gått ut med soporna... Och bakat kalasgoda muffins med kokos och bär!
Kakorna är slut, och jag var sugen på något gott, plus att jag ville sysselsätta mig med något. Då ramlade valet på just muffins. Innan jag börade rotade jag runt lite i jakt på något roligt att smaksätta med. Blåbär och hallon o frysen, och kokos i skafferiet. Kanoners!
 
Ungefär 12 muffins. Jag fick 13.
100 g smör, smält
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Knappt 1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker. Vaniljsockret är slut här)
1 dl mjölk
1 dl kokos
Valfria bär att peta ner i formarna, jag hade frysta blåbär och hallon. Frysta eller färska tror jag inte spelar någon större roll

Skruva upp ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt och fint. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljpulvret.
Häll smöret i äggsmeten och rör om. I med mjölblandningen och kokosen. Rör jämnt och blanda sist i mjölken.
Häll smeten i formar, peta ner lite bär.
Grädda i 15 minuter. Medan de gräddas kan du gotta i dig smetresterna ur bunken!
Låt svalna lite och mumsa på!


För att göra dom lite sötare så klippte jag ut ett hjärta i papper och använde som mall och pudrade på lite florsocker.
Visst är formarna söta? Just nu är jag lite kär i prickigt ;) Tur att jag har 3 olika prickiga formar, så jag har så jag klarar mig ett litet tag.

 
Lite goda muffins och lite saft blir finfint fika. Jag ska förbereda lite kaffe, så att morsan kan få kaffe och nybakad muffins när hon kommer hem. Det kommer hon uppskatta!

Punk's not dead!
Rockbruden

Tråkig dag

Kategori: Allmänt

Idag är det en sån dag som man känner är tråkig. Man känner det i hela kroppen att det här blir en lat dag framför tvn eller något sånt. En sån dag då man bara är trött. För trött är jag. Vaknade klockan 6 imorse av att jag hade ont, så det var bara att kliva upp, ta en värktablett och återvända till sängen och värmen och hoppas det går över så att man kunde få sova en stund till.

Just för att jag har haft ont idag så ville inte morsan att jag skulle följa med ut och fortsätta leta efter den bortsprugna valpen. Hon själv har varit ute i ungefär 4 timmar, då kom hon hem strax efter 3 i eftermiddags. Och hon ska ut senare ikväll och leta, när det är öugnare med folk, då kanske valpen vågar sig fram lite mer än mitt på dagen när det är full rulle. Jag hoppas valpen snart hittas, så att det inte händer henne något.

Idag blir det till och med lite tråkig mat. Ingen orkar handla, så det blir mjölkstuvade makaroner, köttbullar och lite korv. Men syrran kommer i alla fall och äter med oss. Och farsan kommer hem från Stockholm, där han har varit med jobbet sen igår.

Men nu har jag gnällt färdigt och ska tänka lite positivt!
På torsdag ska jag till arbetsförmedlingen och söka jobb och ha ett kort möte. På fredag ska jag till ett café och presentera mig, troligen intervju också. På fredag öppnar även en ny rockbar här i Gävle, så jag funderar på att dra dit och se om det verkar vara ett roligt ställe.
Kanske drar jag iväg och sekond hand-shoppar lite också. Hittar jag inget så gör det inget. Det är ju gratis att titta ;)

När jag piggar på mig tänker jag modellera lite med marsipan, så att jag kan göra fler steg-för-steg beskrivningar till er. Sen ska jag nog göra ett inlägg med tips om hur man lyckas med bakningen :)
Vad vill ni se på bloggen? Jag vill ju inte att ni ska bli uttråkade av inlägg som ni inte är intresserade av, så lämna gärna en kommentar och berätta vad ni vill se mer av. Mer småkakor? Mer av någon speciellt typ av mat?

Metal on!
Rockbruden

Mumsig köttfärssås

Kategori: Pasta

Den här gången blev köttfärssåsen kalasgod! Såsen blev godare i med att jag hade i matgrädde istället för vatten som jag vanligen har. Matgrädde, en skvätt vatten och så mjölk för att spä ut den.
Morsan slängde i sig maten fortare än kvickt. Inte enbart för att det var gott, hon är uppriven eftersom en 10 veckor gammal valp är försvunnen. Hon och kusinen har varut ute och letat efter den, och morsan tänker gå ut och leta igen och jag tänker följa med!
Men nu till maten!

700 g köttfärs
1 gul lök
2.5 dl matgrädde
2-3 msk tomatpuré
2-3 msk tomat- och chilisås
1 buljongtärning italienska örter
En liten skvätt köttfond (eller en halv tärning köttbuljong. det ger fylligare och mustigare smak)
2-3 dl mjölk
Peppar
Soja
Paprikapulver

Hacka och fräs löken(jag finhackade noga den här gången. Kusinen gillar inte stora lökbitar)
Släng ner köttfärsen och bryn. Häll i matgrädden, häll lite vatten i förpackningen, skaka runt och häll i såsen. Rör runt. I med mjölken, så mycket som krävs för att få så mycket sås du vill ha.
Ha i tomatpurén och chilisåsen och rör. I med buljongtärningen och fonden. Skvätta i lite soja. Smaka av med peppar och paprikapulver. Låt såsen puttra upp och smaka. Något som saknas? Ha i det i så fall. Blir såsen klar innan pastan är det så vrid ner till lägsta temperaturen på spisen och lägg på locket.
Ät med spaghetti. Eller nån annan pasta du gillar.


Och så lite ketchup på! Gottigott
 

Idag lyssnade jag på lite blandade rockklassiker när jag fixade käk. Jag nynnade med och dansade fånigt till allt från W.A.S.P I wanna be somebody till Black Sabbath Iron man. Härligt!

Nu är det dags att börja förbereda sig för valpsökandet. Jag hoppas vi hittar den och att den är välbehållen. För er som bor i Gävle och också vill leta: Valpen försvann från Alderholmen i fredags. En 10 veckor gammal, liten och luddig. Brun. Ras vet jag inte, men det är en liten hundras.

Rock on
Rockbruden

Grillade burgare i fulvädret

Kategori: Grillat

Nu är morsan och farsan hemma från den lilla minisemestern och allt är som vanligt igen ;) Morsan älskade morotstårtan. Grattis på mors dag älskade mamma <3

Idag grillar vi igen. Dagen började med strålande solsken och ungefär 18 grader i solen, men nu har solen försvunnit och det blev kallt. Borde jag efterlysa solen kanske? Men hade i vilket fall hoppats på att äta ute i kvällssolen, men så blev det inte.
Hamburgare blev det i alla fall. Och vi är lata och köper färdiga burgare och lägger direkt på grillen.
Hur många av er känner er föresten tvugna att bygga era burgare på ett speciellt sätt? I en speciell ordning?
Jag har först burgaren och brödet. Jag lägger på osten på övre delen av burgaren. På det har jag sen ketchup och rostad lök. Sen lägger jag på bröd och vänder på burgaren. Sen har jag på hamburgerdressing eller bea-sås och ibland gurka.
Gör jag inte burgaren på det här sättet är det något som känns fel. Farsan är likadan (fast han bygger sin burgare på samma sätt)

Till burgaren äter vi pommes. Brorsan brukar vilja ha grillkrydda på sina, jag brukar växla mellan det och salt. Men vanligen blir det salt. Idag hade farsan köpt en annan sorts pommes än de vi brukar äta. De här var väldigt finräfflade, men det var ända skillnaden jag märkte. Och att de var lite krispigare än de mer grovräfflade pommes vi brukar äta. Smakmässigt tyckte jag att de smakade precis som de vi brukar äta.
 

Förlåt att bilderna är suddiga, jag var lat nog att iakta farsan genom den stängda altandörren. Ja, det var ju kallt!
 

Mamma ville ha ha något speciellt att grilla, men hon hade glömt vad det hette, så hon beskrev för oss att hon ville ha "gula, runda popcorn som man grillar"
Majskolv! Det tog ett tag, men när jag väl fattade och berättade att hon menade majskolv, fick vi alla varsitt gapskratt.
När farsan sen kom hem från affären såg jag att det låg majs i en påse på bänken. Så jag flinade och sa till honom att jasså, han hittade gula, runda popcorn till morsan. Han flinade tillbaka och sa att ja, det gjorde han.
Men morsans minne är lite trasigt, om man säger så. Men ibland kan man få lite roligt åt det ;)

I'm on a highway to hell
Rockbruden

Det skulle ha blivit en morotskaka...

Kategori: Bakverk

... men det blev en morotstårta istället! Jag vet inte riktigt vad jag gjorde för fel, men första kakan jag gjorde blev bara 1 cm tjock och kompakt. Fortfarande saftig och god, men inte som en morotskaka ska vara! Jag tänkte och kom fram till att jag hade ju ställt kakan på fel plats i ugnen! Den ska vara i nedre delen, inte i mitten!
Så jag bakade en ny, men fick praktisk taget samma resultat! Den andra blev något högre, men inte mycket.

Men om de smakar gott och är saftiga vore det väl synd att slänga, och jag kände inte för att vispa ihop en ny kaka, så jag tog kakorna, gjorde en dubbel sats glasyr och lite kokos och gjorde en liten tårta istället! Praktiskt tips för den som får platta, men ätbara, goda kakor.

Men morsan får en typ av morotskaka imorgon på mors dag i alla fall. Det smakar ju som morotskaka!




Det är svårt att ta fina, livfulla bilder på sånt som är vitt! Det ser så blekt ut.
 
Just för att mina morotskakor blev platta och "misslyckade" så blir det tråkigt nog inget recept. Men så fort jag lyckas få till en bra morotskaka som är som den ska vara, då ska ni få veta :)
Det konstiga är att det recept som jag använde idag har jag använt förut och fått kanonbra resultat, så jag förstår inte vad som har gått fel idag. Kan det vara ugnen? Jag har inte bakat morotskaka på länge, och vi har hunnit få en ny ugn sen senast. Hmm...
Men det var i alla fall bra att jag kunde vänta ett misslyckande till något bättre. Jag själv tyckte att tårtan blev god(jag ville ju ha jämna, fina kanter på tårtan, så jag skar i kanten så att det blev jämnt och åt upp spillet)
Få se vad morsan säger imorgon. Och skulle hon inte gilla den så tror jag i alla fall att hon kommer uppskatta tanken ;)

Nu tänker jag slappa lite. Äta chips, se om det finns något roligt på tv eller något annat lördagsmysigt. Vad gör ni ikväll?
Och glöm för guds skull inte att gratta era mödrar på mors dag imorgon. Dom förtjänar det <3

If it's illegal to rock n roll, throw my ass in jail!
Rockbruden

Släng inte maten del 2!

Kategori: Allmänt

Jag har fått fler idéer om vad man kan göra med matrester! Fyll på om ni själva har några knep. Alltid bra att veta ;)
 
Har du bacon, fläsk eller något liknande över kan du göra pannkaka med det. Och tjocka ugnspannkakor måste det inte heller vara, om du inte gillar det. Min farfar tycker inte om den "puddingliknande" konsistensen på ugnspannkaka, och farmor älskar fläskpannkaka, så farfar kom med förslaget att göra tunna pannkakor med små fläskbitar på. Stek fläsket(eller vad du nu har) och tippa över i en liten skål så länge. Vispa ihop pannkakssmeten. Sen är det bara att grädda pannkakor som vanligt, bara det att man strör på lite fläskbitar i stekpannan innan pannkakssmeten stelnar på ovansidan. Busenkelt!

Kokt pasta kan man spara och göra pastagratäng på. Eller pastasallad.

Små mjölrester i botten av påsen ska inte slängas! Samla ihop alla små slattar och ha det i bröddegen. Lite rågmjöl här och lite vetekli där... Se bara till att det är ganska mycket vetemjöl i degen, så att det inte blir platt och torrt.

Blasten på purjolök är det många som slänger. Skölj den istället, skär i mindre bitar och göra soppa med den. Eller spara undan i frysen och fyll på med grönsaksrester som annars slängs. När du har tillräckligt med grönsaker så kan du ta fram, tina och koka buljong!
Detsamma gäller köttrester. Seniga delar, ben, koka på med lite kryddor bara! Se bara till att det är oprocesserat kött, alltså inte torkat eller något sånt. Delar från färskt kött blir bäst. Frys sen ner buljongen i en istärningform(gärna i silikon, då blir de lättare att få ur) och ta fram en tärning eller två när du ska göra något gott. Jag har inte testat det här än, men jag ska lugnt testa!

Ostkanter som i många fall glöms bort i kylen och upptäcks först när de är blå-gröna och luddiga kan rivas(ta bort eventuellt parafin först) och frysas. Då är det bara att ta fram när du ska göra pastasås eller behöver ost till gratäng.
 
Vispad (osötad) grädde kan användas i maten. Jag har gjort pastasås med vispad grädde och mjölk. Grädden smälter, men det blir ett skummigt lager ovanpå. Det försvinner när du reder såsen.

Har du tomater du inte vet vad du ska göra av? Skär i små bitar och använd på samma sätt som krossade tomater! Om du vill skala dom först, så skär ett litet kryss i mitten av tomaten. Inte där den där lilla gröna biten växer, utan på tomatens bak, om man säger så. Sänk sen ner i kokande vatten, några i taget, tills du ser att skalet vid krysset börjar krusa sig. Ta då upp, låt svalna lite så att du inte bränner dig, och dra av skalet. Ha tomaterna skållats tillräckligt så är det en enkel match. Är skalet envist så ta hjälp av en skalkniv.
Man kan även mixa tomaterna och använda på samma sätt som krossade/passerade tomater.

Har du en bit gurka som bara ligger och blir sur? Skala, grovriv och gör tsatsiki! Sen är det bara att dippa grönsaker eller ha på bakad potatis eller vad du nu gillar att ha tsatsiki till. Kalasgott!

De där små förpackningarna som ofta följer med nudlarna, använder du inte dom i nudlarna så kan du ha dom i något annat. Jag har testat att ha i chilismak i en sås, jättegott. Riktigt bra om man är trött och inte orkar tänka vad man kan krydda med. Latkrydda!

Köpt en kruka färksa örter i affären, och inte använt allt? Börjar dom vissna? Häng upp och ner( klipp bort från krukan först, såklart) med lite cellofanplast runt på ett varmt, torrt ställe så torkar dom. Sen är det bara att förvara i burkar, smulade eller i större bitar. Då slipper du köpa färdigtorkade örter i kryddhyllan i affären. Smart va?

Vem vet, jag kanske kommer på ännu mer! Hoppas det, för ätbar mat ska banne mig inte slängas eller få ruttna innan det slängs! Det är bara onödigt.

Dagens middag är ris och sötsur sås. Och då köper vi en burk med sås och häller över brynda fläskfilébitar och puttrar på. Och så äts det med ris. Inga konstigheter. Men jag undrar jag om jag inte ska ta och göra lite morotskaka idag eller om det blir imorgon. För det är mors dag imorgon och då vill morsan ha morotskaka. Och det ska hon få! Och så kommer jag dela med mig till er, så att ni också kan bjuda era goa mödrar på kaka.

I wanna rock!
Rockbruden

Grillplock!

Kategori: Grillat

Farsan kom hem med lite allt möjligt, så att man får äta det man föredrar. Gud vad gott!
Han grillade lammracks, lax och kalkonfilé. Bröderna fick göra varsitt grillspett med korv och köttbullar. Han gjorde en sorts glaze av grillolja med vitlökssmak, flingsalt och 4-peppar. Det penslade han på både kalkonen och lammet. Allt fick även lite flingsalt. Farsan hade velat ha lite citronpeppar till laxen, men den var slut, så det fick bli bara salt.
 
 
Laxen.

 
Kalkonen.

 
Lammet :P Gottigott.



Kryddor som fixar allt!
 
Och så grabbarnas spett!
Annat på bordet var blandsallad med tomat, räksallad, pommes stripes och bea.


Blandsalladen var en färdigköpt blandning av olika sallader. Till det hade vi avlånga, röda tomater och mörkgröna, runda tomater. Och så lite flingsalt och olivolja på det.


Jag är inte så jätteglad i lax, men lammracks älskar jag! Så det mumsade jag glatt i mig tillsammans med stripes, lite sallad utan tomat(äta tomat rakt upp och ner gillar jag inte, men smaken har jag inget emot. Jag tror att det är konsistensen på tomat jag inte gillar), bea och en liten bit kalkon


Och så ett par grillade marshmallows till dessert. Mums! Ett gott skratt fick man också när marshmallowen blev så mjuk att den "sjönk" och spettet hamnade i överkant på godiset istället för i mitten. Vad vi i familjen brukar kalla det ska vi inte gå in på, för då förstör jag eran aptit är jag rädd ;)
Så nu är jag mätt och glad. Det har varit en bra dag! Jag är väldigt nöjd.
Imorgon åker farsan och morsan iväg till min ena farbror och hans familj på minisemester, så kommer de hem igen på söndag. De tar Inca med sig. Så kvar blir jag, alla mina 3 syskon och dreggelfian Märta. Det blir nog lugnt det.

Rock n roll saved my life!
Rockbruden

Billiga chips och sekond hand-fynd!

Kategori: Nu i livet

Farsan ska grilla idag, men vet inte vad än så länge. Han handlar fortfarande, men det han grillar blir alltid gott! Undrar om det blir korv, burgare eller något gott kött. Gissningsvis något lite lyxigare eftersom det e fredag, och därmed fredagsmys!

På tal om fredagsmys så var det extrapris på chips och glass idag på affären som jag, morsan och syrran stannade till vid. Vi har varit och "fattigmansshoppat" lite, det vill säga att vi har handlat på sekond hand ;) Jag köpte en jättefin skål, en kjol och en klänning, allt för knappt 120 spänn! Lugnt värt det!
Men hur som helst, innan vi åkte hem åt vi lite glass, sen stannade vi till vid affären, på min begäran, och så sprang jag in o köpte OLW Ranch chips och ett litet paket chokladglass. Och så en normalstor kexchoklad. Nu har jag så att jag klarar mig i helgen ;)

Jag e nyfiken på "nyheterna" som OLW har slängt ut, ranch och peppar. Just idag blev det ranchen som sagt, och de var riktigt goda! Ja, jag vet att man inte ska äta chips före maten, men jag var så nyfiken så jag snodde åt mig lite. Jag kan tänka mig att de här chipsen skulle vara kalasgoda med en dipp, typ ost eller vitlök, eller något sånt. Men någon creme fraice och dipmix köpte jag inte, för jag hade inte råd. Men de är goda som de är också!

Sekond hand-affären vi var i hade de sorterat kläderna i storleksordning. Tjohoo! Då behöver man inte leta genom halva klädavdelningen och bara hitta ett plagg. Det känns onödigt, så mycket tid för bara ett litet linne eller nåt sånt. Så tummen upp för storleksordnat! Och jag som annars kan ha riktigt svårt att hitta jeans, shorts och kjolar som passar bra, blev jätteglad över kjolen.
Jag har väldigt smal midja, men har höfter som heter duga(i proportion till resten av kroppen, om man kan säga så), så det är lite svårt att hitta sånt som passar i både midja och höfterna. Antingen brukar de sitta bra vid höfterna och vara tokstora i midjan, eller så får jag inte på mig ett par jeans för att byxorna är för små vid höfter och häck. Inte kul! Så därför blir jag glad när jag hittar något som passar.
 
Men trots att det är svårt att hitta vissa kläder så älskar jag min kropp! Jag föddes med den, och då är det meningen att jag ska se ut såhär! Visst hade det inte skadat om min midja hade varit något större, men det är ingenting jag tänker på dagligen, så jag lider ionte av det ;)
Och ni andra, både män och kvinnor, tjejer och killar- älska era kroppar! Ni får bara en var, så förstör den inte.


Det här är skålen jag köpte. Fin va? Tänk att ha lite fin småsten eller sand och ett par fina ljus i den. Me like!

Love me for who I am!
Rockbruden

Jag tänker på en grönsak...

Kategori: Allmänt

...en som det finns lite olika varianter på. Lite olika färger och smaker. Gissa vad!

Har ni klurat ut det? Inte? En till ledtråd då! De är väldigt vanliga i matlagning och är ofta väldigt billiga.
Ringer det några klockor än? Nähä? En till då! En grönsak med flera lager. Den kan både stekas, kokas och friteras och bli god.
Nu då? Okej, en sista ledtråd då. När man skalar dom avger dom en gas som ofta får folk att gråta.
Har ni listat ut det nu?


Japp, jag pratar om lök! Något som jag alltid tar för givet att det finns i kylen. Något som man alltid kan använda om man vill ha något mer. Något som är en självklar smaksättare i såser och grytor, och ändå kan vara gott som skräpmat, när den är friterad.

Lök är så gott! Den som används ofta här hemma är den klassiska gula löken. Sen kommer vitlök. Och purjolök. Och sist kommer rödlöken.
Jag vill gärna använda lite mer rödlök i min mat. Den har finare färg än den gula, och är lite mildare i smaken för den som föredrar det.
Jag lagar inte mat med purjolök, men pappa gör det. Jag brukar peta bort de största bitarna. Smaken av purjolök har jag inget emot, men jag gillar inte att den kan gnissla mot tänderna när man tuggar. Jag tycker det är otäckt.
Men ska jag nämna min favoritlök så kniper vitlöken den platsen! Vitlök är så himla gott. Jag älskar att krydda allt från pastasåser till dipper med vitlök. Och då använder jag inte bara en vitlöksklyfta, sådär rätt upp och ner. Jan kan använda färskost med vitlökssmak. Eller vitlökspulver. Yummie!

Gul lök har jag i mycket av det jag lagar. Såser, grytor, soppor, gratänger. Och dagens middag som bestod av enkel pastasås med bacon, lök, matgrädde och ost... Gul lök är god, mångsidig och billig. Den är väldigt nyttig också! Men nyttig är alla grönsaker, även all form av lök ;)

Det finns små lökar, som charlottenlök, knipplök, syltlök och silverlök. De kan också hackas och användas i som vanlig lök, men man ska även kunna helsteka och lägga in dom. Men jag har inte testat, så jag vet inte.

Så, jag är inte så glad i purjolök, men älskar vitlök och gul lök. Utan de 2 skulle jag inte klara mig i köket.
Gillar du lök? Och hur ofta använder du det?

So far, so good, so what?
Rockbruden

Bloglovin och middagsplaner

Kategori: Allmänt

Jag har börjat använda bloglovin, nu ska jag bara figgra ut vad tusan man kan göra med det och hur man gör det ;)

I övrigt så undrar jag vad det ska lagas för middag. Lite tidigare idag tittade jag i lilla frysen och vad hittade jag där? Billys pizza och en jäkla massa glass! För det mesta i alla fall. Jag såg ett ensamt paket korv i ett hörn tror jag, och en fläskfilé.
Skrattande för mig själv traskade jag ut till frysboxen i boden, och vad fanns där? Hundmat, bröd och ännu mera Billys pizza!! Då skrattade jag högt.
Ett litet paket torsk låg på botten av frysboxen, lite mer korv och något kött som jag skulle gissa är fläskkotlett. Och så lite godis till hundarna, bland annat något som såg ut som en bit hamburgare.
 
Vi har hundmaten i frysen för att hundarna äter färskfoder, vilket ser ut som finmalen, grisrosa köttfärs. Men Märta är allergisk, och det blir lättare om hundarna äter samma mat, så båda får den där illaluktande köttblandningen. Men det är knappast så att de klagar. Färskfodret går i mycket fortare än torrfodret de fick förut.

Pizzan äter min bror till frukost ibland. Han är inte hungrig på mornarna, men Billys pizza kan han äta för att det är gott. Och hällre att han äter fryspizza till frukost än att han inte äter något alls, tycker både morsan och den person hon har pratat med angående att brorsan skippar frukosten. Men han äter det inte varje dag, bar anär han känner att han inte är hungrig, mest de mornar när han ska till skolan.

Nu till planeringen av dagens middag! Korv eller köttet som jag gissar på är fläskkotlett? Eller ska jag gå och köpa bacon och lök och göra en pastasås?
Ska rådfråga morsan, kolla om syrran käkar här och ev. ta fram för att tina!
Tänkte även be syrran om hjälp med att fixa in smileys på bloggen.

I'm a liver, not a thinker
Rockbruden

Kasslergryta som inte ska smaksättas med sweet chili!

Kategori: Grytor och soppor

Vi hade en stor bit kassler i frysen, så då tänkte jag att jag gör väl en kasslergryta med ris! Och gjorde misstaget att ha i lite sweet chilisås. Smaken blev riktigt konstig! Tack och lov hade jag i ganska lite, så efter lite andra kryddor och spä gryta med mjölk så blev den skapligt god. Och sen så hade jag ingen matgrädde, så jag fick använda mjölk, så den blev ganska blaskig, trots att jag redde den. Inte direkt det bästa jag har gjort, men absolut inte det sämsta! Men för att ni ska slippa de fallgropar jag trillade i så modifierar jag receptet lite och hoppas ni får bättre gryta än vad jag fick.
Det blir väldigt mycket gryta, så halvera om du vill eller gör en stor sats och frys in.

800g kassler
2 små röda lökar, eller 1 stor
1 liten burk champinjoner+spad
2.5-3 dl matgrädde
2-3 msk ketchup
Mjölk
Svartpeppar
Ev. lite salt, men smaka på grytan innan du har i det! Kasslern kan ge sälta så att det räcker
Ev. lite mjöl att strö på kasslern när den är i pannan, då behöver du inte reda grytan lika mycket senare

Hacka löken och skär kasslern i fina kuber. Öppna svampburken och klipp svampen i mindre bitar.
Fräs löken tills den har fått lite färg. Släng ner kassern, dra ner på värmen och låt steka på en liten stund, bara så att det bli varmt. I med svamp och spad och matgrädden. Fyll sen på med mjölk tills du får så mycket sås som du vill ha.
Låt puttra upp och smaka. Är det salt? Tänkte väl det. Men sälta kan man lindra genom att ha i något sött, och i det här fallet är det ketchup! Så ha i ketchup och peppar och puttra en kort stund och smaka. Bättre? Ha i mer ketchup om du vill, kanske mer peppar om du vill ha det.
Red grytan med den redning du föredrar att använda.
Servera med ris.

Idag är jag trött, så det blev ingen matbild. Men jag kan avslöja att jag vill lära mina bröder (ena 17 år och den andra 14 år)hur man lagar enkel vardagsmat. Ja, de har ju gått hemkunskap, men de har knappt lagat något här hemma. Och jag hoppas ju på att flytta snart, och morsan avskyr att laga mat, så då kommer bröderna få hjälpa till med maten när farsan jobbar.

Istället för en matbild så bjuder jag på en "blombild" på den roliga lilla växten som jag kallar för kaktus, bara för att den har små taggar på bladen. De syns inte på bilden, för det blev nåt knas när jag lade in den på datorn och sen bland bildarkivet, så den blev suddig. Men den har tjocka blad med små taggar på, riktigt charmig.
 

Den här filuren bor på min fönsterbräda och varje gång jag sätter mig på stolen vid datorn så ser jag den, för mitt skrivbord står precis framför fönstret.

I wish I had your angel tonight
Rockbruden

Mjuksega klassiker!

Kategori: Kakor

Klassiska sirapskakor är så jäkla gott! Mjuksega, söta och busenkla att göra. Bara att göra degen, rulla till långa korvar och grädda. Snittkakor är väldigt effektivt om man vill slippa kladda för mycket med deg men ändå vill ha goda, hemgjorda kakor.
Jag testade att krydda en fjärdedel av degen med kanel, för jag tyckte att det verkade gott. Hur det blev? Läs vidare så får du veta :)

ca 50 kakor, beroende på hur breda/smala du snittar dom
 
200 g smör, mjukt
1.75 dl socker
1 msk sirap
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Bränn på ugnen på 175 grader
Blanda vaniljsocker, bakpulver och mjöl i en skål.
Rör(inte vispa!) ihop smör, socker och sirap poröst, enklast med degkrokar med elvispen. Blanda sen ner mjölblandningen och arbeta ihop en deg.
Dela i 4 delar, rulla till korvar(eller rulla och rulla... jag fick platta till, vända så att degen stod på kortsidan, platta till igen och vända tills de var långa nog), knappt lika långa som plåten. Lägg korvarna på plåt, 2 på varje, med papper under.
Grädda ungefär 15 minuter mitt i ugnen. Använd sen något någorlunda vasst verktyg och skär snedda bitar av de varma kaklängderna. Jag använder ett så kallat skrapkort när jag skär kakorna i bitar, men jag tror ni förstår bättre om jag säger degskrapa istället ;) Bageritermer kan vara lite knepiga att förstå sig på.


I en av de här deglängderna hade jag i en halv tsk kanel innan jag rullade ut och gräddade. Jättegott, det blev lite tvist på kakorna! "Smakpanelen", det vill säga morsan och hennes väninna, gillade också kakorna, både de med och utan kanel. Nästa gång ska jag nog smaksätta mer av degen med kanel, för det var en höjdare!

Receptet kommer från en bakbok som verkar riktigt gammal, med tanke på att den är sliten, nedfläckad och så är det nedkluddade anteckningar och justeringar i recepten. I boken så finns ett recept på mintt favoritbröd som farsan alltid bakar till jul, nämnligen grötbröd. Ja, det låter lite konstigt, men det är verkligen jättegott även om det är havregrynsgröt i degen. Men det är ett julbröd, så receptet på det får ni först till juletider ;)
 
 
Som sagt, lite sliten. Men en jättebra bok om man känner för att baka lite mer klassiska bakverk. Om den här boken fortfarande finns att köpa har jag ingen aning om, men något liknande lär väl finnas?

Metal on!
Rockbruden

Vardaglig gulaschsoppa

Kategori: Grytor och soppor

En enkel, billig variant på gulaschsoppa görs på köttfärs. Hittar du billigt kött, typ skinkstek, karré eller högrev, så kan du använda det, men det tar längre tid då köttet ska kokas tills det är mört. Skär i bitar, fräs först lök och bryn sen köttet, slå på buljong och kryddor och låt småkoka länge. När köttet är mört så kan du ha i morot och potatis.
Gulash är Ungerns nationalrätt och är en gryta med potatis och kött som traditionellt kryddas med lök, paprikapulver och kummin. Men då jag inte gillar kummin så hoppar jag den. Men paprikapulver har jag gärna i. Mycket ;) Och chilipulver! Soppan ska vara het! Man ska bli varm i hela kroppen när man äter.
Vill du ha mer tomatsmak så ha i krossade eller passerade tomater. Då kan du skippa tomatpurén.

5-6 portioner
 
1 gul lök, hackad
6-700g köttfärs
5 potatisar, skalade och tärnade (jag hade bara 3 stora, så det blev skapligt. Men hade gärna haft minst 1 till)
2-3 morötter, skalade och skurna i bitar
2-4 msk tomatpuré
En halv köttbuljongtärning, eller en msk fond
Vatten så att det täcker
Paprikapulver
Svartpeppar
Salt
Chilipulver
Ev. pressad vitlök, om du vill ha det. Jag brukar inte ha vitlök i.

Fräs löken i olja i en stor, vid kastrull. Släng ner köttfärsen och bryn. Släng ner morötterna och potatisen och slå på vattnet. Ha i tomatpurén och smula i buljongtärningen. Krydda som du vill. Jag har i ganska mycket paprika- och chilipulver. Salt är också viktigt, men smaka soppan först eftersom buljong är salt. Och så i med lite peppar.
Låt puttra upp. Smaka. Nåt som saknas? Fyll på i så fall. Annars, lägg på locket och låt småkoka tills potatisen är klar, rör om då och då. Red soppan lite. Om man reder den, så binder smakerna ihop sig och soppan blir mer smakrik. Detsamma gäller såser och grytor. Red så smakar det mer!
 
 

Ät soppan med ett gott bröd, gärna ett ljust. Vi käkar det nybakade, flätade brödet jag gjorde tidigare idag :P


Smarrigt värre!
Dock så skulle jag ha haft lite mer vatten i soppan. Det lite för lite sås. Men man blev mätt och glad!

Time to unleace the wild!
Rockbruden

Flätat bröd- Steg för steg

Kategori: Bröd

Det är vad jag ska visa er idag! Hur man göra en fin fyr-fläta av degen. Anledningen till att det kallas fyr-fläta är ju såklart för att man jobbar med 2 längder=4 ändar!

Gör först en valfri limpdeg, jag använde mig av grundreceptet och gjorde ett vanligt vitt bröd, som ska ätas till dagens soppa. Du kan ta vilken sorts limpa som helst, bara degen är ganska fast och inte kladdig. När degen är klar, låt jäsa enligt det recept du använder.

Istället för att slå upp 2 vanliga limpor, så dela hela degen i 4 delar. Rulla till fina, släta bollar. Lägg 2 åt sidan, gärna med bakduk över så att degen inte torkar.
Rulla ut de 2 första bollarna till lika långa längder, ungefär 55-60 cm långa. Mät ut mitten på varje längd och markera genom att platta till lätt med fingrarna. Lägg deglängderna på bakbordet som ett kors




Nu har du alltså 2 längder korsade. Ta de 2 ändar på undre längden och korsa dom.


Ta sen den andra längdens ändar och korsa.


Fortsätta korsa på samma sätt tills hela längden gått åt. Nyp ihop alla 4 ändar i slutet och vik in under brödet, så slipper man se fula skarvar. Lägg på plåt och dra ev. lätt i flätan om du vill ha en längre, något smalare fläta.


Gör precis samma sak med de 2 andra degbollarna, så har du 2 fina bröd som får jäsa enligt receptet du använder innan de kastas in i ugnen på det gradantal som ditt recept säger, bara att grädda som vanliga limpor.


Ser ni också att det vänstra brödet nästan ser lite sprucket ut till skillnad från det vänstra? Jag har kommit på varför det blev så! Jag hade arbetat degen när jag delade den och rullade bollar, och lät inte degen vila. Degen vill vila i en minut eller två, så att spänningarna släpper. Då blir degen lite lättare att hålla på med, drar inte ihop sig lika mycket och blir slätare, som det till höger. Degen till det högra brödet fick ju vila medan jag flätade det första.
Och dra inte i ändarna! Då blir längderna längre och smalare, och då blir brödet smalare i ena änden och tjockare i andra. Fint? Inte direkt...



Vackert va? Om du vill så kan du ju pensla brödet med ägg eller vatten och strö på lite vallmo- eller sesamfrön. Eller solroskärnor om du tycker det är gott. Eller pumpafrön... Välj själv. Men eftersom mina bröder är så kinkiga så skippar jag frön på brödet, även om jag själv tycker att det är gott. Mörka vallmofrön på ett ljus bröd blir så fint och gott.
Det blev ett snabbt och gott mellanmål!



Snart ska jag laga middag! En god, enkel soppa som passar speciellt mulna dagar, som idag. Det är inte direkt kallt, men det ser ut som att det ska börja regna här i Gävle. Så det ska bli gott med en mustig, het soppa med nybakat bröd. Receptet kommer senare idag, så håll utkik!

A metalheart is hard to tear apart
Rockbruden

Blixtsnabb pastasås

Kategori: Pasta

Morsan och farsan skulle iväg och hade bråttom, så farsan lagade till den snabbaste pastasåsen någonsin! Tog ingen bild, klumpigt nog. Jag var så hungrig efter att ha varit på arbetsförmedlingen och inte hunnit äta något till mellanmål.
Ingen lök i, för vi hade ingen. Men det blev gott i alla fall!

1 paket bacon
1 liten burk champinjoner (ge svampen ett par omgångar med saxen om du vill ha mindre bitar)
2.5 dl matgrädde
Några droppar soja
1 Buljongtärning örtagården franska örter
Ev. salt
Svartpeppar
 
Fräs baconet. Häll i svampen och spadet. Häll i matgrädden och låt puttra upp. Smäksätt med soja, buljongtärning och peppar. Ha ev. i lite salt om du tycker att det behövs. Red såsen med den redning du föredrar.
Sleva såsen över spaghetti, rör ihop och mumsa på!

Nu ska jag bråka med mp3n, den vill inte spela musiken i den ordning jag vill att den ska göra. Min mobil har dåligt minne och jag har inte råd att köpa ett minneskort, så jag har tagit över ena brorsans gamla mp3, som han inte använder längre. Och självklart är instruktionsboken borta, grrrr. Men skam den som ger sig!

I övrigt ska jag väl äta lite kladdkaka(hejsan sockerkick!), fundera ut vad jag ska göra till middag imorgon lyssna på bra musik. Hmm, sugen på att höra lite Girlschool. Härlig musik det ;)
Girlschool är ett tjejband som grundades sent 70-tal, och spelar ännu. Jag vill gärna se dom live, gärna med originalsångerskan Kelly Johnsson. Med det är omöjligt, eftersom Kelly dog 2007 i cancer :(

Rock n roll will never die!
Rockbruden

Farsans fläskfilegryta den här dagen

Kategori: Grytor och soppor

Farsan gör väldigt sällan samma gryta 2 gånger. Det är alltid någonting han ändrar. Han tar ofta det som finns i kylen och gör något gott av det. Oftast så blir det gott. Men idag gick det inte riktigt som han hade tänkt sig...

1 fläskfilé, putsad och skuren i bitar
1 purjolök, det vita och drygt 1 tredjedel av blasten
250g fryst blandsvamp
2.5 dl matgrädde
En tredjedels burk creme fraice (blev kvar efter fredagens tacogratäng)
1-2 dl mjölk, beroende på hur mycket sås du vill ha
2 buljongtärningar örtagården, basilika & timjan
Blandpeppar (den där 4-pepparmixen i kvarn), eller vilken peppar du föredrar
Salt

Bryn köttet i olja i 2 omgångar, lägg över i en skål. Ställ svampen på förvällning, det kommer ta tid.
Skär purjon i bitar och fräs på i pannan med lite ny olja. När den har fått fin färg, lägg i köttet och stek på en kort stund. Häll i matgrädden och mjölken. Farsan hade i creme fraicen här också, men såsen skar sig(ganska lite, och det märktes inte när grytan väl var redd) och han gissar på att det var creme fraice, eftersom den är syrad. Så ha i den i slutet, innan servering, eller skippa den och ha i lite extra mjölk istället.
Smula i buljongtärningarna och låt puttra upp på svag värme. Smaka av med peppar och salt. Lägg på locket och låt puttra ett tag. Smaka av och ha ev i lite mer peppar och salt. Red grytan tills du tycker att den är lagom tjock. Ha i den förvällda svampen , och ev. creme fraicen, i slutet så att det bara hinner bli varmt.
Ät med ris.
 

Men farsan blev inte nöjd. Såsen var ganska tam och det fanns en del saker han önskar att han hade haft i. Såsen var ju fullt ätbar och smak fick man ju när man tuggade på köttet och svampen, men såsen var tam.
Medan vi käkade mumlade farsan att han önskar att vi hade haft bacon hemma, då hade han kunnat ha i det. Han hade velat tina svampen så att han hade kunnat skära dom i mindre bitar. Han tänkte även att grytan hade smakat mer om han hade haft i lite fond, så att grytan skulle få sig ett lyft.
Men han vet att majoriteten av gångerna han lagar mat så blir det gott! Men alla misslyckas. Även solen har mörka fläckar, som farsan sa och så var det inget mer med det.
Ja, själva såsen var lite tam, men den gick ju att äta sig mätt och glad på. Och desserten får vänta till kaklingen i köket är klart
Renoveringen har stått still ett tag till, men nu kommer vi ta ett steg till. Efter det ska elen fixas, och det ska tapetseras och listas. Men kaklet först! Och jag håller mig undan så att jag inte är i vägen, jag har tendens att vara det om jag prompt vill hjälpa till. Min bricka i spelet blir att gå och köpa kaffe när jag går ut med ena hunden ;)
Så kladdkakan kommer ätas först när kaklingen är klar för idag, så det blir väl mer kvällsfika än dessert. Men spela roll, vi får kaka i vilket fall!


Tråkig bild, jag vet. Men jag ville inte vara i köket och störa när pappa håller på vid skåpen där det finns snygga uppläggningsfat. Men bara att se på bilden och veta att det är en kladdkaka kanske gör det hela lite mer lockande?

Heaven can wait!
Rockbruden

Maffig kladdkaka

Kategori: Desserter

Senast jag bakade kladdkaka använde jag ett recept av Mia Öhrn. Riktigt maffig och god kaka. Ett recept som jag kommer använda fler gånger framöver, även idag. Det receptet hittade jag i ett nummer av baktidningen Hembakat, första numret 2010.
Kladdkakor brukar bli godare om de har fått stå i kylen en stund när de har svalnat, får så stabbar kladdet till sig och blir mindre rinnig och mer krämig. Men om man föredrar rinniga kladdkakor, eller inte orkar vänta på att frossa i kladd och choklad, kan man äta dom när de har svalnat tillräckligt. Hur mycket tillräckligt är får du själv bestämma.
En annan kladdkaka som är jävligt god är baileyskladdkaka, men det är en annan historia, för idag blir det mer basic ;)

150g smör
3 ägg
3 dl socker
3.5 dl mjöl
1 dl kakao (låter kanske mycket, men det är rätt)
1 krm salt (förhöjer smaker även i bakverk!

Bränn på ugnen på 200 grader. Klä en form, ungefär 22 cm i diameter, med plåtpapper.
Smält smöret. Vispa lätt ihop ägg och socker, ner med smöret.
Blanda resten av ingredienserna och blanda ner i den blöta smeten.
Häll ner smeten i formen och grädda ungefär 12 minuter, i nedre delen av ugnen. Medan kakan gräddas kan du ta en tesked och skrapa ur bunken på de små resterna av smet och mumsa på.

Ät direkt eller låt svalna och ställ i kylen. Vi ska äta kladdkakan till efterrätt idag med grädden som blev över från våffelmiddagen igår.
Och eftersom vi alltså inte äter nu så blir det nog ingen snygg, frestande bit på kakan förrän efter maten. Istället lånar jag en bild från cdon.com, ett av ställena där man kan köpa den här boken Fler kladdkakor som tydligen ska innehålla bland annat det här receptet. Och jag som älskar kladdkaka känner ett ha-begär när jag ser boken.

 
Och om man ska ha efterrätt måste man ju såklart äta middag först! Farsan tänker laga till en fläskfilégryta idag, smarrigt :D

All hail the metalgods!
Rockbruden

Glömska jag gör våfflor

Kategori: Mjölmat och omelett

Morsan tyckte att det lät gott med våfflor idag. Men vi hade inte tillräckligt med våffelmix, så jag fick göra en från grunden istället. Innan jag gjorde det gick jag och köpte grädde. När jag kommer hem och börjar googla efter ett bra recept på våfflor kommer jag på en sak.
Vi har fortfarande inga ägg hemma! Det hade jag glömt!
Men det stoppar inte mig! Bara att googla fram recept på äggfria våfflor.

Receptet jag använde var DET HÄR

Jag gjorde en och en halv sats, för även om vi bara var 4 som åt så gick nästan allt åt. En enda våffla blev kvar, och den fick hundarna dela på. Storlunsen Märta slukade sin del "med hull och hår" medan Inca, som inte är lika stor i käften som Märta, fick något att gnaga på. Men inom en halv minut fanns det inte ens en smula på golvet ;)

Och numera tänker jag använda det här receptet när det är dags för våfflor! Mycket godare än pulvervåfflorna! Och inte märkvärdigt svårare heller. Vill man kan man blanda mjöl, salt och bakpulver i en burk, så har man sin egen våffelmix, redo att blandas på precis samma sätt som den köpta mixen. Finare färg fick våfflorna också!


Fint upplagt


Mindre fint upplagt. Men det är såhär jag vill ha mina våfflor! Sylt och grädde ihopgeggat på en frasig, nygräddad våffla.


Smaskigt!
Nu ska jag titta igenom senaste numret av hembakat(favorittidningen) och vänta på att min proppmätta mage ska lugna sig lite. Då kanske jag får plats med lite glass och choklad senare ikväll.

Rock the night!
Rockbruden

Boråsbullar, en gammal favorit

Kategori: Bakverk

Morsan och min systers pappa var ute i en gammal stuga en gång, en stuga utan el och rinnande vatten. Och så kom mammas gamla granne dit. Med sig hade hon en påse med bullar, som värmdes vid öppna spisen. Det luktade bulle i stugan i flera dagar efteråt. Det e mammas bästa minne av de här bullarna
Den här bullen har länge varit mammas favorit. Min också. Busenkla att göra, går fort och så är de så goda i all sin enkelhet med vaniljfyllning. Men varför de heter Boråsbullar vet jag inte
Jag brukar göra en dubbel sats fyllning. Mycket fyllning är alltid gott!
Hur många bullar det blir beror på hur stora du gör dom.
 
150 g margarin, rumsvarmt
2 dl kall mjölk
6 dl mjöl
2 msk socker
1 paket jäst, 50 g

Blanda mjölken och jästen. Blanda ihop margarinet och mjölet. Häll i mjölken och sockret och blanda till en deg. Det blir en riktigt mjuk och kladdig deg, så idag blandade jag ihop den med elvisp och degkrokar.
Kavla ut till en lagom tunn fyrkant och skär rutor. Har du inte gjort fyllningen i förväg så lägg en bakduk över degen så att den inte torkar medan fyllningen rörs ihop

Fyllningen(enkel sats)
100 g smör, rumsvarmt
3 msk socker
3 tsk vaniljsocker(jag tog 1 tsk vaniljpulver istället och fick rejält med vaniljsmak)

Blanda ihop allt i en skål. Det blir lättast med gaffel har jag märkt.

Klicka ut fyllningen på degrutorna, ta tag i hörnen och nyp ihop till ett litet knyte. Lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 25 minuter. Vrid på ugnen på 250 grader medan bullarna jäser.
Pensla med ägg(äggen var slut här hemma, så jag använde vatten) och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter. Låt svalna under duk.
 

Förstår ni nu vad jag menar med att bullarna är superenkla? ;)
Idag får vi besök, så därför bakade jag lite gottis. Från början hade jag tänkt baka en chokladkaka, med ett recept från min gammelmormor, men vi hade inga ägg hemma. Men jäst fanns! Och jag hade ju ändå lovat morsan att baka bullar inom snar framtid.

We will rock you!
Rockbruden

Tacofredag

Kategori: Kött och fågel

En av de vanligaste rätterna att äta på fredagar är tacos. Och idag åt vi det här hemma. Det är enkelt, hyffsat billigt(beror på hur man gör...) och gott. Fast farsan är trött på det. Därför passar vi på att äta sånt han inte gillar när han inte äter hemma, som idag! Men vi blev fem vid bordet i alla fall, för syrran kom över.
Ibland när vi äter tacos brukar jag göra en tacogratäng! Skitgott att ha på tacochips, eller bara att ha lite gratäng på en gaffel med lite vitlökssås och paprika och gurka. Nam nam!
Jag är inte noga med hur mycket av varje jag tar, men jag tror det brukar bli såhär:

100-150 g philadelphiaost
350-400 g stekt, tacokryddad köttfärs
1-1.5 dl creme fraice
2-3 rejäla nävar ost

 
Knäpp på ugnen, 175-200 grader.
Bred ut philadelphian i botten på en form, typ rund sockerkaksform. Ha i köttfärsen. Klicka ut creme fraicen och stryk ut så gott det går. Oftast blir det som så att det översta delen av köttfärsen blandas med creme fracien.
Strö på osten och hiva in i mitten av ugnen tills osten har fått fin färg, 15-20 minuter.
Sen är det bara att äta med favorittillbehören. Vi har tacochips, paprika, gurka, salladskål, ost, salsa, vitlökssås och bröd.
 
 
Bröderna är kräsna och vill inte ha gratäng, så jag ser alltid till att det finns vanlig tacoköttfärs kvar till dom.
Det jag gör när jag äter tacos med gratänd är att jag river bitar av brödet och fyller med gratäng, grönsaker och sås och äter. Ibland öser jag på lite gratäng på ett chips och doppar i nån an såserna som e framme. Vissa gånger river jag brödbitar och fyller med bara gurka och paprika. Beror på vad jag känner för ;)

 
Och handen på hjärtat! Det här är min systers fina tacotallrik. Visst ser det underbart gott ut? Det var det också!
När maten har lagt sig tillrätta i magen så tänker jag skutta iväg till affären o köpa lite godis. Gottigott.
Ja, jag är en riktig godisråtta. Och bara för att jag är konditor så betyder inte det att jag en en godissnobb som bara äter "fint" godis och komplicerade bakverk. Icke sa Nicke! Vanligt köpegodis som finns i mataffären är gott, och oftast så är det de enklaste och mest klassiska bakverken som är snäppet godare än det moderna. För vad är godare än en kanelbulle, direkt från ugnen? Eller simpla drömmar, vaniljiga och spröda?
Just klassiker har en speciell plats i många hjärtan, som i mitt. Kanelbullar, gräddtårta, sirapskakor...
Sen finns det ju moderna grejer som verkligen tar smaklökarna till himlen. Förra nyår gjorde jag bland annat en fantastiskt god kanelpannacotta <3 Mmmmm

Punks not dead!
Rockbruden

Köttfärssås goes köttfärsgryta!

Kategori: Grytor och soppor

Vi sparar alltid köttfärssås, fryser och tar fram när det är dags att käka köttfärsgryta och ris!
Det vi gör är att tina, värma, späda den lite och har i något för att dryga ut den, som en burk svamp eller lite morötter. Lätt att göra, plus att man sparar pengar på att inte slänga köttfärssåsen. 2 flugor i en smäll!
I den här köttfärssåsen fanns det redan svamp, så såhär blev det idag:

Köttfärssås
2 morötter
Vatten
Salt och peppar efter smak
Ev andra kryddor efter smak. Men tänk på att såsen redan är kryddad, så smaka först
Redning, antingen pulverredning eller gör en toppredning(rör ihop vatten och mjöl, klumpfritt, och tillsätt i såsen)

Värm köttfärssåsen i traktörpanna(stekpanna med höga kanter, som en korsning mellan stekpanna och kastrull).
Skär morötterna i bitar(när jag gör köttfärsgryta gör jag tunna stavar) och släng ner i grytan. Späd grytan med vatten, så mycket som du tycker behövs. Krydda och låt koka en stund. Red grytan så att det verkligen blir gryta och inte soppa.
 
 
Ät med ris med soja på!

 
Gottigott!
Imorgon är det fredag! Och i en av de närmaste affärerna har de gb-glassar, såna där halvliters som är inpackad i papp, 3 för 25. Och förra sommaren kom de ut med lite nyheter, så som glass med päronsplit i och en annan med nogger. 88an ska också finnas, men jag gillar inte 88an!
Dessa är jävligt goda att mixa milkshakes på! Så jag tänkte köpa lite god glass och förvara i frysen tills milkshake-säsongen har dragit igång på allvar :)

Keep the flame burning
Rockbruden

Marionetten-en novell som håller i trådarna

Kategori: Berättelser

Jag har fått lite positiv respons på mitt förslag att utöka bloggen med lite av mina noveller.
Anledningen till att jag vill göra det är att det är inte alltid jag har tid, lust, ork eller råd att baka o laga mat spännande mat. Just nu har vi i familjen lite körigt med pengar, så det blir inget kakbak på ett litet tag. Men jag vill ändå underhålla er läsare med något, och då tänkte jag se om någon gillar mina skriverier.
Jag är kreativ och gillar att skriva, gärna skräck och mystisk/fantasy. Jag har några noveller klara, men vissa vill jag behålla utifall jag bestämmer mig för att gå med i en novelltävling. Men vissa är redan publicerade någonstans, så då kan jag lika gärna skriva in dom här också.
Först ut är en otäck novell jag skrev för länge sen. Jag hade läst en berättelse om en ond trasdocka, och fick en idé om en novell om en flicka och hennes marionettdocka, ni vet, en docka som styrs med hjälp av trådar.
Vem håller i trådarna egentligen?

Astrid var 5 år när hon fick Billy. Marionettdockan med clownliknande kläder som hon blev så glad över. Ett tag bar hon med den överallt- till dagis, till affären, ut i sandlådan. Den blev ovärdelig för henne, som det kan bli för många barn. Bara efter någon vecka kunde hon få Billy att nicka och buga och gå. När Astrid var 7 år kunde Billy dansa, klättra och göra olika gester med armarna. Astrid fantiserade fram små berättelser med Billy i huvudrollen. De två hade roligt ihop. Men just då märkte inte Astrid att knappögonen glänste mer än vanligt. Just då märkte hon inte att dockans rörelser såg så verkliga och levande ut. Hon märkte inte att ögonen blev matta och tomma och leendet blev mer som ett ledsamt grin när hon lade upp Billy på hyllan igen. Ingen lade märkte till detta.

En dag när Astrid var fjorton år satt hon på den mjuka mattan i sitt rum och läste. Hon var djupt inne i berättelsen och hoppade högt när Billy ramlade ner från sin plats i hyllan. Astrid reste sig upp och tog upp dockan. Han hade ett tunt lager damm på sin strutformade mössa och på träpinnarna man håller dockan i. Det runda huvet var lite grått, som om Billy höll på att bli gammal. Ögonen var glanslösa och leendet tomt. Astrid kom att tänka på att hon inte ens hade tittat på Billy på länge. Hon trasslade ur dockans armar ur de knappt synliga nylontrådarna och lekte prövande med Billy. Hon lät dockan ta en promenad runt rummet och sen klättra upp på sängen och sätta sig på sänggaveln. Hon var fortfarande bra på att hantera dockan. Det såg så naturligt ut. Men det var inte lika roligt längre, det kändes barnsligt. Men Billy hade varit hennes favoritleksak sen hon fick honom. Hon var inte helt bered på att lämna honom nu. Tanken fick henne att grimasera. Det var något med Billy som var speciellt, det kände Astrid ännu. Men hon kunde inte sätta fingret på vad som var så udda med Billy. Hon hade inte tänkt så mycket på det egentligen. Hon hade lagt märke till något med Billy redan när hon var 6 år, men hon hade glömt bort vad hon tänkte på och fortsatt med leken. Billy hade fortsatt öva på att sparka och vifta med armarna. Och Astrid hade skrattat. Men nu skrattade hon inte. Hon satt på sängen och tittade på dockan. Hon fick en plötslig lust att sluta tänka och bara bli ett par år yngre igen, leka med Billy. Astrid blev så förvånad av känslorna och släppte omedvetet dockan. Leklusten försvann med det samma. Som att trycka på en knapp. Astrid var förvirrad. Att en barnslig lust att leka med en docka bara kunde komma och sen försvinna på det där viset, var det möjligt? Hon fick en känsla av att något var fel. Hon reste sig upp och gick ut ur rummet utan att den obehagliga känslan försvann. Och Billy låg kvar på golvet. Han tittade mot dörren. Kanske hoppades han att Astrid skulle komma tillbaka?

När Astrid kom in i rummet igen försökte hon glömma det hon hade känt. Hon sparkade in Billy under sängen, lade sig på mage på sängen och började läsa. Obehagskänslan hade försvunnit och nu skulle Astrid inte tänka på det mer. Hon skulle fortsätta med sitt liv. Men vad skulle hon göra med Billy? Hon hade redan slängt alla andra leksaker, men inte marionetten. Varför egentligen? Det var bara en leksak som hon inte hade använt på länge, vad skulle hon med honom till? Astrid bestämde sig för att det var dags att göra sig av med Billy. Hon slog ihop boken och kröp ner på golvet. Men Billy var inte där. Astrid kröp  in under sängen och letade, men hon hittade inte dockan. Hon krälade sig ut och såg sig omkring. Ingen Billy. Hon satte sig på sängen och kliade sig i huvet. Vart hade han tagit vägen?
"Äh! Jag hittar honom nån gång. Inget att reta sig på." Hon ryckte på axlarna och sträckte sig efter boken. Då rörde hon vid något runt och slätt. Billys huvud. Dockan låg på boken som låg på sängen. Om Astrid inte hade vetat bättre hade hon trott att det var något retsamt i knappögonen som tittade upp i taket. Astrid fick otäcka rysningar. Hur hade han hamnat där? Astrid tog tag i Billy och kastade iväg honom. Ut genom det öppna fönstret for han. "Oj." Astrid stod kvar och undrade vad som flög i henne. Hon funderade om hon skulle gå ner och leta efter Billy, men hon skakade av sig tanken. Varför skulle hon leta efter något hon inte ville ha?

"Aaaastriiiid." Astrid var halvt medveten om att någon sa hennes namn. Det var säkert någon i en dröm hon inte kom ihåg. Hon öppnade ena ögat. Det var mörkt i rummet. Det var tyst och lugnt. Alla sov. Astrid sträckte sig efter mobilen på bordet bredvid sängen. Klockan var nästan två på natten såg hon på displayen. Plötsligt såg hon i ögonvrån att något som rörde sig i mörkret. Hon tryckte på knappen till sänglampan, men den tändes inte. Hon tog mobilen och använde displayen som lampa. Där, på sänggaveln vid hennes fötter, satt Billy. Det var något längtansfullt i dockans ögon. Astrid kände hjärtat slå så fort att det kändes som om det skulle flyga ut ur bröstet. Hade mamma satt honom där? Nej, hon skulle ha lagt Billy på skrivbordet, direkt innanför dörren. "Aaaastriiiid." Rösten igen. Det var på något med den som var bekant, men Astrid kunde inte sätta fingret på det. Billy ramlar ner från gaveln och hamnar vid Astrids fötter. Astrid flämtar till och kryper undan. Hon kurar ihop vid kudden. "Aaaastriiiid." Rösten blir starkare. Nu visste hon vad som var så bekant med den. När hon hade lekt med Billy och kommit på sagor om honom, då hade hon föreställt sig att Billy skulle låta sådär om han kunde prata. Astrids blod frös till is när Billys röst ekade i huvet. Marionettens huvud rörde sig lätt. Sen ryckte det till i den lilla kroppen. Men han reste sig inte upp. "Astrid." Rösten var tydlig. Den nästan kallade på hjälp. Den bad en bön bara genom att säga hennes namn. "Billy?", viskade Astrid prövande. Mobilen höll på att slockna, så Astrid tryckte på en knapp för att det skulle bli ljust igen. Sen sträckte hon sig långsamt från och tog träkorset med trådar och lyfte upp Billy. Då hörde hon att han skrattade. Han rörde sig inte, men skrattet ekade i hennes huvud. Sen var det som om någon styrde hennes rörelser. Nu var det hon som var marionetten. Hon tog Billys huvud och tryckte det mot bröstet, precis vid hjärtat. En skarp stöt av smärta.

Nästa dag vid frukostbordet kom Astrid som vanligt ner och skulle äta frukost. "God morgon.", sa mamman. Astrid log, "God morgon mamma. Jag tänker byta namn så fort jag är myndig." Mamman tittade upp från tidningen och såg förvånat på sin dotter. "Vad kommer du heta då?" Astrid log ännu bredare, "Billie Jean!" Sen sprang hon upp på sitt rum igen. Hon såg sig i spegeln. Astrids ögon, som dagen innan hade varit gröna, var nu svarta. Lika svarta som Billys ögon hade varit dagen innan. Hon såg marionetten på hyllan i spegeln. Hon log hämdlystet, "Nu är det din tur att känna dig bortglömd.". Marionettens såg rädd ut. Ögonen var gröna.
 
Vad tycks? Vill gärna ha respons, bra som dålig.
Med den här novellen kom jag bland de bästa fem i en skräcknovelltävling, men inte första plats. Gissningsvis på femte plats. Men det är ändå bra, bästa 5 av hur många som helst är inte dumt ;)

Rock on!
Rockbruden

Dubbelchokladiga tigermuffins

Kategori: Bakverk

Kalasgoda! Jag har gjort dom flera gånger, och de strykande åtgång. Men jag har inte gjort dom på ett tag, bilden e gammal. Det finns inget mjöl hemma, så jag kan inte baka något.

Receptet ger ungefär 12 muffins
 
100 g smör, smält
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2-3 tsk kakao, beroende på din egen smak
100-150 g mörk choklad, grovhackad
100-150 g vit choklad, grovhackad

Bränn på ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker. Blanda ihop mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och häll ner det i äggsmeten och rör slätt. Blanda ner det smälta smöret och sist mjölken.
Häll hälften av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon och den mörka chokladen. I den ljusa smeten vänder du ner den vita chokladen.
Klicka ut båda smeterna i muffinsformar, både lite mörk och lite ljus i varje form. Släng in i ugnen i ungefär en kvart!
 

På bilden har jag använt zebra-mönstrade formar. Jag fick dom av min syster. Liknande finns att köpa på nätet. Leta även på marknader nu i sommar.
Jag jar en massa formar i olika storlekar och mönster och färger. Jag har militärmönstrade, zebrarandiga i svart och grönt, rosa med stora, gula blommor på, svarta med spiraler på, prickiga... Ja, min samling är stor, en av mina laster ;)

The fire burns forever
Rockbruden

Meatloaf a la Farsan

Kategori: Potatis

Farsan är bra på att göra köttfärslimpa. Den bli alltid saftig och god.
Oftast fyller han den med något gott. De vanligaste fyllningarna är bacon och ost i små kuber, som det blir idag. Vid ett par tillfällen har han fyllt med svamp. Idag kryddas köttfärsblandningen med 4-peppar, för nu har farsan bytt och fått en ny kvarn med 4 olika sorters peppar, som funkar skitbra.

Börja med att blanda 1 glas vatten med ströbröd så att det blir en kletig deg, lite som en kakdeg. Det är mest för att dryga ut blandningen, så att man får lite mer köttfärslimpa. Det påverkar inte smak eller konsistens. Skippa det här om du vill.
 
Blanda i en stor bunke:
1 ägg
1 gul lök, hackad
750-800g köttfärs
1-2 msk köttfond (farsan tog viltfond)
2-3 msk senap
Salt
Peppar, vanlig svart eller det du föredrar
Ev. lite soja
Ströbrödblandningen

Blanda ihop allt detta, gör en liten provbulle, stek i stekpanna och smaka. På så sätt så känner du om det behövs mer kryddor.
Och självklart så ska man lyssna på Meatloaf när man gör köttfärslimpa, så knäpp på nån bra låt, typ Dead ringer for love.
Lägg hälften av köttfärsen i en ugnsform och forma till en rektangel. Lägg på valfri fyllning, här med bacon skuret i bitar och ostkuber. Täck fyllningen med resten av köttfärsen. Hiva in i ugnen på 200 grader i ungefär 40 minuter minuter.

Ät med kokt potatis och brunsås med svamp i. Farsan brukar sila skyn som blir i formen med köttfärslimpa och ha det i såsen, det blir kanongott!

 
Insåg lite sent att jag inte hade någon ost i min bit limpa, men jag hade bacon i alla fall. Salt och gott!



Och så ett stort glas mjölk till detta! Mjölk är, enligt mig, den godaste måltidsdrycken.
Vad dricker du helst till maten?

I don't know anything about you baby, but you're everything I'm dreaming of
Rockbruden

Nyttigt formbröd som inte smakar tråkigt

Kategori: Bröd

Degen blev kladdigare än jag hade tänkt mig, och det var helt slut på vetemjöl, så det blev inte brödflätor idag :(
Men får att "rädda" brödet, så kladdade jag ner det i ett par avlånga sockerkaksformar. Det skulle inte ha blivit bra om jag hade lyckats form limpor, degen var tok-kladdig.
Resultatet blev ett lite nyttigare bröd som inte blev platt! Det här ska jag göra fler gånger om degen blir för kladdig.

2 formbröd
5 dl vatten(eller annan vätska)
50 g jäst
50 g smält smör
2 tsk salt
2-3 msk honung(eller sirap)
8 dl vetemjöl
2 dl vetekli
3-5 dl rågmjöl, kanske mer

Arbeta ihop som vanligt, lös jästen i vätskan, ner med allt annat. Knåda(hoppas du har en ängels tålamod med kladd, eller en hushållsassistent) tills degen känns smidig och elastisk, minst 3 minuter.
Låt jäsa 30 minuter. Kleta ner i 2 avlånga formar(smörja och bröa är inget måste, men du behöver inte banka nåt om du smörjer), låt jäsa 30 minuter till och in i ugnen på 200 grader i 35 minuter.
Jäs- och gräddningstid är lätt att komma ihåg i alla fall ;)
Låt svalna lite, ta ur formen och ställ på plåt. Ställ in i 5 minuter en avstängd ugn, så att de mjuka kanterna på brödet stabbar till sig lite. Ta ut och låt kallna helt, utan duk för knaprig skorpa och med duk för mjuk skorpa.

Tuggigt och gott.

Nu står köttfärslimpan i ugnen, och magen kurrar. Tanken på limpan, fylld med bacon och ost får det att vattnas i munnen.

Jag har även haft en liten tanke idag som har gnagt i skallen... Jag skriver både noveller och dikter. Vad skulle ni tycka om jag delade med mig av ett par noveller? Jag skriver mest otäckingar, men har även en "prisbelönad" novell om en mobbad flicka, som jag fick första pris för i skolans novelltävling för några år sen.
Skulle ni vara intresserade av mina skriverier? Ni kan se det som underhållande läsning medan ni äter de nybakade kakor som jag har berättat hur man gör ;)

If you play with fire you're gonna get burned
Rockbruden

Gott och ont

Kategori: Snabblagat

Så kan man beskriva dagen än så länge.

Var på en grusplan en bit bort o såg på när en massa hundar tränade olika saker. Bland annat en 10 veckor gammal schäfervalp och en ung rottweiler! Jättemysigt, plus att det e skönt väder, lagom svalt för hundarna också. Nu sitter jag här, har en kaka i ugnen och skrollar genom facebook.

Men det har även hänt något tråkigt idag. Jag blev uppringd av arbetsgivaren från konditori Prinsess, där jag var på arbetsintervju förra veckan, och jag får inte jobbet :( Skit också!

Men det e bara att hålla huvudet högt, för idag ska jag ända bort till Järvsö på rekryteringsträff. Detta betyder att ni inte får något matinlägg, för tåget går kvart över 4 och så räknar jag med att vara hemma ungefär 10 ikväll. Får äta en stadig lunch och käka rester när jag kommer hem. Vet jag vad det blir för middag idag kanske jag kan skriva om det imorgon ;)

Kakan jag bakar är råsockerkaka, receptet finns redan på bloggen, men den här gången använder jag vaniljpulver istället för vaniljsocker, dock hälften så mycket vaniljpulver som vaniljsocker.
Jag har en idé på en kaka jag vill testa snart, nämnligen en chokladkaka, smaksatt med arrak. Lite som arraksboll, fast i form av en mjuk kaka med glasyr. Och kanske lite svagare arraksmak än en arraksboll, för morsan gillar inte stark arrak.
 
Imorgon blir det brödbak. Sen vette tusan!

Men vad tusan säger jag?!?
Klart ni ska få ett matinlägg! På min "stadiga lunch"!
I vanliga fall äter inte jag lunch, jag äter mellanmål. Frukost, mellis, middag, kvällsmat. Så äter jag! Men nu blir mellisen en lunch.
Det först jag tänkte vore bra är en snabb omelett, men vi hade bara 1 ägg. Tittade runt i skafferiet och kylen. Till slut komponerade jag ihop nån simpel sås som blev skaplig, men den skar sig lite. Se upp så att den inte kokar!

En bit korv, så stor som du vill ha den
En bit paprika, också den så stor som du vill ha den
En halv ask ICA-färskost, valfri smak(jag tog resten av den farsan fyllde kyckling med för ett par dagar sen)
Mjölk
Salt o peppar

Skär korv o paprika i bitar. Snabbfräs korven, ner med osten och tillräckligt med mjölk för att få mer sås. Lägg ner paprikan och krydda. Ät med makaroner.

Det märks att matdelen av inlägget är skrivet i all hast va? Förlåt för det, men ni får nåt att läsa i alla fall.

Rock on!
Rockbruden

Fläskiga kotletter!

Kategori: Grillat

Som har fått bada i smaskig marinad ett par timmar! Och så grillar man det och käkar med pommes! Vilken söndagsmiddag!


Så saftigt att det dryper köttsaft om det. Och så lagom salta pommes stripes till. Och så den där pulverbean som rörs ihop med creme fraice (som jag tänker kalla grillbea, för den smakar inte tillräckligt mycket bearnaise för att få kallas bea enligt mig, men den är ändå god till grillat, grillbea!) Om inte farsan gör om det här så får han stryk! ;)
Marinaden är en blandning av bbq-såsen vi testade tidigare i veckan, en skvätt överbliven grillolja(vet inte vilken, men det var vitlökssmak på den!), salt och peppar. Kruxet är att farsan inte hade koll på hur mycket av varje han hade i. Han och jag är såna, fast just för att jag bloggar försöker jag ha en aning om hur mycket av varje jag har i, så att ni också har chansen att testa.

Ett tips: skär inte bort allt fett på köttet innan ni tillagar det. För fett gör köttet saftigt! Skär istället av det när du ska äta, om du nu inte vill äta fettet såklart :) Fläskkotletter har en liten fettrand som man ska skära några skåror i innan man tillagar det. Varför?
För att fettet liksom drar ihop sig mer än vad köttet gör, och då formas köttet om och blir en liten skål! Det kan se kul ut, men blir det så så blir inte köttet jämnt tillagat.
Så kött med fettrand ska skåras! Inte längs med randen, utan tvärs igenom den.

Nu ska jag spåna lite på ett nytt inlägg om vad man kan göra med olika matrester. Och smälta maten innan jag går kvällis med ena vovven.

Can't resist a touch of evil
Rockbruden

Paprika- och chiliostfylld, baconlindad kyckling...

Kategori: Potatis

...med hemmagjorda potatissklyftor med örter. Låter inte så dumt va? Det var det inte. Jag åt så mycket att jag knappt kunde resa mig ur stolen när jag skulle diska tallriken.
Farsan kom hem med en färskost med paprika och chili som han var nyfiken på. Det lät utan tvekan spännande, så jag såg fram emot att få smaka.
 
6 portioner

Potatisklyftorna:
ca 10 potatisar(beroende på storlek), skalade och klyftade
Salt
Vitpeppar
Färska örter, farsan tog oregano den här gången
1 msk honung
Olivolja
 
Lägg klyftorna i en form. Salta och och peppra och lägg på grovhackade örter. Ringla över honung och olivolja.
Rosta i ugnen, på falsen under den mittersta, på 200 grader ungefär 30 minuter, mer eller mindre beroende på storlek. Pappa gjorde ganska stora klyftor.
 
 
Kycklingen:
1 kg kycklingfilé
1 ask Ica färskost paprika & chili. Du kommer troligen inte behöva använda allt, så häll typ hälften i en skål, så slipper du slänga. Rå kyckling är inte att leka med.
2 paket bacon
Olja till stekning

Skär ett snitt i varje filé och fyll med färskost. Linda 2 bitar bacon runt varje filé(du kommer troligen få lite bacon över, men det är gott att knapersteka och servera vid sidan av!). Stek i ugnen i en ugnsfast form på falsen över potatisen. Stek i ugnefär 25-30 minuter. Kolla noga att köttet är vitt rakt igenom.


Smarrigt!
Till detta åt vi kall bea (såklart! Vi gävlebor är tokiga i bea!)
 
 
Osten hade gärna fått smaka mer. Man kände bara något i början, men någon vidare eftersmak hade den inte. Tur att man kände sältan från baconet i alla fall, så det räddade. Men vad gäller osten så kan ni ta vilken smak ni vill. Farsan har gjort samma sak med ost med vitlök och örter förut. Det är en höjdare!

Jag skulle ha publicerat det här igår, men datorn ville inte det. Min lilla laptop var trött och hängde sig hela tiden. Men den är gammal, typ 6 år, så inte konstigt att den beter sig som en sengångare ibland.

Cuz I never walk away from what i know is right!
Rockbruden

Receptets gränser- Rågfrallor

Kategori: Bröd

Nu testar jag grundreceptets gränser! Hur reagerar degen på mjöl med lite sämre bakegenskaper? Blir det lika platt som i det gamla grundreceptet? Och hur blir det om man trillar brödbullar av det?
Det fanns lite för lite rågsikt för min smak, så jag hade i lite rågmjöl också.

16 frallor
50 g jäst
5 dl degvätska(den här gången blev det 3 dl mjölk och 2 dl vatten)
50 g smör, smält
2 tsk salt
1.5-2 tsk brödkryddor, färdigmalda eller hela, stötta med mortel
2-3 msk sirap (jag tog brödsirap)
3.5 dl rågsikt
1.5 dl grovt rågmjöl
8-10 dl vetemjöl, ev ännu mer. Jag tror jag behövde ha i 2-3 dl extra mjöl

Lös jästen i lite av den fingervarma vätskan, ha sen i resten av vätskan. Ner med smöret, saltet, kryddorna och sirapen. Häll i rågsikten och rågmjölet. Ha sen i vetemjölet, mycket i början och var sen försiktigare. Pytsa i lite mjöl i taget tills degen känns fast och fin.
Jäs godingen i 30 minuter. Dela i 16 bitar och rulla till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa 30 minuter till. Bränn på ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i ungefär 8-10 minuter och låt svalna under duk.

Jag har följt flera recept på olika frallor, och jag tycker de blir så små! Jag vill ha frallor som man kan äta sig mätt på vid frukosten, så jag gör mina större. Jag har en tumregel att en halvliter degvätska ger 16 frallor.

 
Gott blev det! Dom blev lite platta, så jag var rädd att de skulle bli som tegelstenar- stenhårda. Men det blev dom inte! Inte lika luftiga som det ljusa brödet jag gjorde tidigare i veckan, men klart godkända. Saftiga blev dom också.
Allt bröd är ju gott när det precis har kommit ur ugnen, så jag testade de här när de hade svalnat ordentligt och skulle packas. Gott!
Så grundreceptet kan klara att man byter mjöl, och det blir ändå inte helt kompakt. Stort plus!

Vill du stöta kryddorna till brödet själv, men aldrig lyckas få de "finmalda" om du vill ha det? Jag har ett knep! Börja med att stöta kryddorna så fint det går. Sen har du i salt och stöter och maler mot mortelns väggar en stund till. Saltet funkar som slipmedel och hjälper att stöta kryddorna riktigt fint. Jag tycker inte om att hitta ett kumminfrö i brödet! Finstötta vill jag ha det!
 
Ikväll blir det lite sen mat (igen...), för pappa vill laga kyckling. Antingen gryta eller fylld kyckling. Jag hoppas på fylld, det var länge sen man åt det, och det är så satans gott!
 
I won't follow the ones that bring me down.
Rockbruden

Gårdagens middag! Som jag missade

Kategori: Grillat

Det blev tajt med tid igår! Morsan var på freestyle-kurs med Inca(freestyle är dans med hunden) och så skulle jag på konserten, och så skulle farsan grilla. Så jag fick slänga i mig en tråkig billys-pizza och dra och äta resterna av grillmiddagen när jag kom hem.

Förutom att det blev kalv med vitlöksrub så testade vi en ny sorts bearnaisesås på pulver, en som man blandar med creme fraice och serveras kall. När det var precis ihoprörd var den lite som varm bea, fast syrligare, smakmässigt alltså. Det finns ju en viss smakskillnad på kall o varm bea. Men den vi testade smakade alltså som varm bea smakar innan den fick stå och dra.
När den hade stått i kyl en stund så smakade den ungefär likadant. Lite syrligt för en bea, så morsan ville inte kalla det för bea, utan hon vill snarare kalla det för grillsås. Men den var god.

Vet ni vad rub är?
Det är som en torr marinad, en kryddblandning som man täcker köttet med innan det läggs på grillen. Busenkelt och asgott! Idag blev det roast garlic rub, som pappa täckte kalvytterfilé med. Sen grillade han köttet och serverade med kroketter och såsen.

Jag åt när jag hade kommit hem, klockan 1 på natten. Kroketterna blev mjuka i micron, men köttet var gott. Jag älskar rub, speciellt vitlök. Vitlök över lag tycker jag är riktigt smarrigt. Generöst med färskost med vitlök i en pastasås är jättegott!

Konserten var helt och hållet kanon! Idag är jag trött och har ont i nacken för att jag har sträckt på mig för att se bättre, men jag har även headbangat lite. Inte lika mycket som jag brukar göra, men det gjorde jag medvetet! Jag fick träningsvärk, men inte lika farligt som tidigare. Jag måste träna nackmusklerna...
Jag köpte en av deras skivor. Jag har den senaste(det tredje), och köpte det första albumet igår. Bara det andra kvar ;)
Hade skitkul, vill gärna göra det igen! Och igen!

Nu har jag även fått veta att jag har en ny kusin! Min morbror och hans fru har fått en liten son. Grattis till er 2 <3
Och det jag tänkte när jag fick höra det var att nu har jag 2 killkusiner, och inte bara en. Haha.

Nu ska jag baka bröd. Lika bra att börja baka tidigt, för då hinner man baka mycket! Bröd, och kanske en god, mjuk kaka ;)

Rock me like the devil!
Rockbruden

Chokladbollens dag!

Kategori: Kakor

Det är det idag!
Så chokladbollar ska jag göra!
Men inte exakt nu, just för att jag sitter och syr fast ett tygmärke på min jeansväst!
Sen så ska jag tigga om att få håret blonderat.
SEN kan jag göra chokladbollar!

Anledningen till att jag skriver det först nu är att jag skulle förbereda inlägget, men så råkade jag publicera det med enbart en rubrik och ingen text eller bild. Ops... Men alla gör vi misstag! Bara att försöka rätta till så gott det går!

Men det recept jag använder är ett som finns i en gammal bok som liksom har gått i arv från mammas sida. I den här boken finns även det recept som jag använder när jag bakar drömmar.
Jag använder alltid det här receptet när jag ska göra chokladbollar. Gottigott!

100g smör
1 kkp(1.5 dl) socker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
1.5 msk kallt kaffe
 
Det enklaste man kan göra! Bara att blanda ihop allt till en deg (jag använder numera degkrokar med elvispen) och rulla bollar av den. Sen är det bara att rulla i det man tycker är gott. Strössel, pärlsocker, kokos... Vi använder pärlsocker. Låt stå i kyl en stund, sen är det bara att äta! Jag tycker att de är godast om de antingen är kylskåpskalla eller om de är lite mitt emellan kylskåpskalla och rumsvarma. Yummie yummie!

Senast jag gjorde chokladbollar så hann jag rulla 3 stycken innan mamma kom in. Hon pekade mot diskhon och sa "Vad är det där för något?"
Jag tittade ju såklart dit och frågade "Vaddå?"
Mamma: "Jag vet inte."
Sen gick hon tillbaka till vardagsrummet. Och jag märkte att det bara låg 2 chokladbollar på fatet... Busmorsan snodde en!

 
Ikväll ska jag rocka arslet av mig, för jag ska gå och se ett av mina favoritband, Crucified Barbara. Biljetten är utskriven, t-shirten ren och jag ät taggad! Känns som att det kommer bli en bra dag.
Och eftersom jag inte har någon bild på chokladbollarna, så bjuder jag på en bild av CB istället. Ja, det ser ju så himla tomt ut utan minst en bil i inlägget, håller ni inte med? ;)
Bild lånat av klicktrack.com

Shame on me, my heart is black
Rockbruden

Grillad fläskfilé med amerikansk bbq-sås

Kategori: Grillat

Vi har testat en bbq-sås! For the first time ever...
Märket är Sweet Baby Ray's som finns i flera smaker, vi tog Sweet Vidalia Onion. Vidalia-lök är tydligen en ganska söt lök, så det var spännande att prova.
De här såserna är tydligen mångsidiga. Man kan marinera i dom, använda som glaze och som sås vid sidan av på tallriken.


Det farsan gjorde var att först och främst putsa köttet(För vem vill ha senigt kött? Usch!) och sen helgrillade han köttet och penslade på såsen.

 
Och sen skulle han krydda med kryddorna han tog hem igår, de snygga kryddkvarnarna med 4-peppar och havssalt. Bara det att kvarnen med peppar ville inte mala... Saltkvarnen funkade finfint, men inte pepparkvarnen. Mutter mutter. Bara att lämna tillbaka den och få en ny nästa gång han drar till affären. Så istället för pepparmixen så blev det finmalen vitpeppar.
 
Till det blev det någon sorts potatishalvor med havssalt och peppar som vi hittade i frysdisken igår. Spännande! Och gotteligott! Lagom mycket peppar och salt.


Om bbq-såsen var god?
När jag smakade en klick på fingret tyckte jag att det smakade lite ketchup-aktigt, fast med kraftigare, mer "vuxen" tomatsmak, lite som en blandning av ketchup och tomatpuré. Men skam den som fördömer! Jag vet att smaker blir helt annorunda när det blir varmt, så en chans till skulle såsen få!
Jag hade goda förhoppningar när jag smakade på det färdiga köttet. Jag skar en bit, stoppade den i munnen, började tugga...
Tomat!
Det var det jag kände. Det värsta av ketchup-känslan hade försvunnit, men det känns ändå som att man hade kunnat göra något som smakar likadant med lite tomatpuré och kryddor.
Så det var ingen höjdare. I alla fall inte som den här sorten. Krydda upp den kan man säkert göra, kanske ha i en marinad med en massa annat gott. Eller krydda, låta dra och använda som glaze.
Så även om såsen inte var någon hit i sig kan man säkert göra en del roligt med den i alla fall! Med lite fantasi så går det ;)

The fire burns forever!
Rockbruden

Tårtan som har allt!

Kategori: Tårta

Och extra allt! Sockerkaksbotten med maräng på, fyllning i form av söt-frisk lemon curd-grädde och hallon. Det här är en av mina favoriter vad gäller tårta. Mycket fyllning, men ändå inte för mäktig. Sött, friskt och syrligt, allt på samma sked!

Jag brukar kalla den för mammas sommartårta. Dels för att den smakar sommar, och att det är mammas favorittårta. Enkelt!
Den är lätt att göra, inga komplicerade moment och det gör inget om den inte är så jättesnygg, att fyllningen rinner över eller nåt sånt. Den ska vara så!
 
Botten:
100g smör, rumsvarmt
1.5 dl socker
5 äggulor(spara vitorna!)
4 msk mjölk
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Vrid på ugnen på 150 grader.
Vispa smör och socker poröst. Rör sen ner en äggula i taget och rör noga. Blanda sen ner mjölken och sist mjöl blandad med bakpuvret.
Smeten blir ganska fast.
Bred ut smeten i en långpanna, ungefär 30x40 cm, men plåtpapper på. Ställ åt sidan och gör marängsmeten.

Maräng:
5 äggvitor
2.5 dl socker

Vispa äggvitorna och hälften av sockret till skum. Häll i resten av sockret, lite i taget, medan du fortfarande vispar.
Bred ut marängen lite slarvigt och toppigt på den ogräddade sockerkakssmeten. Grädda i lägre delen av ugnen i ungefär 35 minuter. Känn efter med sticka om botten är klar.
När kakan är ute ur ugnen, lyft den ur långpannan med hjälp av plåtpapperet och låt svalna. Använd en tårtspade eller liknande och lossa botten från papperet. Låt ligga kvar på papperet och kallna helt.

Fyllning:
3 dl grädde
2 dl lemon curd (finns i marmelad och sylthyllorna i affären. Jag använder Robertsons lemon curd)
En halvliter hallon, frysta och tinade eller färska.

Vispa grädden ganska hårt, men inte så att det blir smör. Rör lemon curden mjuk och blanda med grädden. Märker du att konsistensen på grädde blir mjukare när du har i citronkrämen? Det är därför den vispas hårt.

Dela botten på mitten, inte genom som på vanliga tårtbottnar, det ska bara sockerkaka och maräng på båda delar av botten.
Bred ut citrongrädden på ena botten och strö på hallonen, spara lite till dekoration. Lägg på den andra botten, garnera med hallon.

Tårtan är som allra godast att ätas samma dag som den lades ihop, då marängen fortfarande är krispig.
Vill du förbereda tårtan dagen innan den ska serveras så gör botten och täck med plast när den är klar och gör citrongrädden. Då är det enkelt att lägga ihop tårtan när den ska ätas.

Bilden är gammal, och inte bra för fem öre(eller ens 10 öre!), men jag hoppas ni står ut med det och förstår vad jag menar med att den här godbiten har allt och lite till ;)
Jag har inte gjort den på ett tag, men jag vill dela med mig av receptet, för den här är så god att du inte kommer ångra att du gjorde den!
Mums mums mums... Nu blev jag sötsugen!
This is our life, this is our song!
Rockbruden

Bortlängtan?

Kategori: Allmänt

Man kanske kan säga att jag har det, och det börjar märkas mer och mer.
Inte så konstigt egentligen.
Jag är 19, vill visa att jag är vuxen och kan klara mig på egen hand, i ett eget hem.

Det märks att jag har "eget-hem-längtan" i med att jag ofta tittar på sidor med allt möjligt för hemmet. Allt från köksredskap till soffor. På blocket, facebook-sidor, i fysiska affärer. Överallt!
När jag o föräldrarna nyligen var och handlade såg jag en stekpanna som jag ville ha. Man behöver ju stekpannor, och att den var lila gjorde att jag bara ville ha den ännu mer.
 
Jag väntar fortfarande på besked från morsans kompis, som kan tänka sig hyra ut sin lägenhet till mig i andra hand. Jag håller verkligen tummarna att jag får den. Blir den min har jag ett eget hem i slutet av juni, eller början av juli, någonstans där.
Läget är kanske inte helt 100 som jag vill ha, men det finns ändå fördelar med det. Jag behöver inte ta bussen ner till stan, jag kan gå ner dit. Det är nära till bussen och jag kan gå till affären, även om det blir en skaplig promenad om jag ska veckohandla på Ica Kvantum. Lite mindre butiker finns i närheten, ifall jag bara behöver köpa mjölk eller nåt sånt.
Kruxet är att det blir längre till föräldrarna, men inte så farligt. Och så är det lite längre till affären än om jag hade bott i det område jag drömmer om. Men det är inte så blodigt det heller. Det är mest bara små irritationsmoment.

Jag vet inte hur lägenheten ser ut, men den är tydligen ganska stor med ett riktigt kök. Det är något som jag verkligen vill ha, ett riktigt kök! Och jag antar att ni förstår varför ;) Arbetsyta vill man ha en del av om man bakar och älskar att laga mat

En del saker som kan behövas i ett hem har jag redan. En säng att sova i, en byrå att ha mina kläder i, tallrikar att äta maten på...
Men de 2 viktigaste sakerna har jag inte: Kastruller/stekpannor och ett helt knivset. Jag fick farsans gamla knivar när vi städade i kökslådorna, en allround kniv och 2 brödknivar. Det är inte mycket att komma med, men det är i alla fall något.
Så stekpannor och kastruller, plus en lite mindre kniv för grönsaker och andra mindre saker är det jag behöver för att ha en bra grund. Men kastruller finns billigt på Rusta, så det är ingen fara.
 
Sen har jag börjat tänka ut vilka färger jag vill ha i varje rum. Jag har fått för mig att jag vill ha svart, vitt och rött i köket. Jag gillar rött, så varför inte ha det i det rum där jag ska göra det jag älskar att göra, laga mat och baka?
Det kombinerade vardagsrummet och sovrummet hoppas jag kommer ha en alkov, då är det lätt att skärma av säng med ett draperi.
Jag har många funderingar och tankar kring lägenheten, trots att det inte är helt säkert att jag får den ens. Okej att chansen är god, men inte helt 100. Men har man goda chanser så hoppas man ju mycket, och det kan jag inte rå för ;)

 
Bild lånad av retevo.se
 
Ett sånt här knivställ vill jag ha! Det är en rolig detalj i köket, plus att jag har läst att knivarna som medföljer är riktigt bra.
 
Nu ska jag googla runt och klura ut hur jag kan göra för att sätta in fina smileys på bloggen och inte bara tecknen för smileys. Och sen, vad jag tycker är fint kanske ni rynkar på näsan åt, vem vet ;)

P.s. Det jag tänkte laga till middag imorgon blir inte av. Farsan har bestämt att han ska grilla imorgon. Vi ska testa en bbq-sås som vi aldrig ätit förut, så det blir spännande i alla fall. d.s.

If you play with fire, you're gonna get burned!
Rockbruden

En jäkligt bra dag helt enkelt!

Kategori: Allmänt

Jag har en bra dag idag!
Kalasfint väder, 19 grader i skuggan. Jag har varit på en arbetsintervju som gick jättebra, känns underbart. Riktigt trevlig arbetsgivare och mysigt ställe.
Jag promenerade från stan och hem, jättemysigt!
Och när jag kommer hem väntar ett kuvert från farbror, som hade en kompis som skulle intervjua Doro Pesch, en kvinnlig hårdrockare med en riktigt härlig sångröst. Farbrors kompis skakade fram autograf till mig från Doro :) Me happy!
Efter att ha bytt kläder(Ja, jag var ju svettig efter promenaden) så satte jag mig i hammocken med ett glas hallonsaft och sockerdricka(Dagens tips! Riktigt uppfriskande. Ta vanligt kolsyrat vatten om du vill ha en mindre söt variant. Späd med saften tills det smakar lagom). Vad jag njöt!
 
Idag blev det ris och stekt kassler med bea och ananasringar på burk!
Skulle ha bakat tekakor, men det får bli imorgon istället.
Nu till sommaren tänkte jag lägga till en dryck-kategori. Alltid bra att titta i om man är sugen på en god törstsläckare, o inte bara vanligt vatten.

Numera äger vi för övrigt en Peugeot, våran gamla Chrysler går inte längre att lita på, med alla fel den har. Så vi bytte ut Roger Chrysler mot Rock-Olga Pärså, haha! Vi insisterar på att bilen ska ha ett namn, och morsan bestämde att det fick bli en Rock-Olga. Låter roligt det!

Snart tänkte jag lägga upp recept på den bästa tårtan jag vet. Enkel, men så svinaktigt god att man kan föräta sig på den. Dock kommer ni få en gammal bild, om inte jag gör tårtan väldigt snart, vilket jag inte tror jag kommer göra. Men ska jag baka tårta till fikat så brukar det bli den här. Den är ett säkert kort! Håll utkik!

Nu när våren är här på riktigt, eller, det e ju rena rama sommaren redan nu, men nu när det är varmt så grönskar och blommar det för fullt! Morsan sådde vitlök i höstas, och nu har vi små plantor som förhoppningsvis ger god lök senare i sommar. Träden i våran lilla trädgård kommer snart bli gröna och få blommor, och så småning om frukt. Detsamma alla små buskar. Smultron... Mmmm.
Förutom den frukt som kommer finnas i våran trädgård, så har ena grannen ett stort äppelträd, så jag kan troligen få lite av honom om jag erbjuder en äppelpaj som tack. Av mormor och morfar kanske jag kan få körsbär och rabarber om jag ber snällt. I skogen en bit bort växer både hallon och blåbär. Utanför tvättstugan finns det vinbärsbuskar som alla får plocka av.
Så det finns en del att göra när bären mognar ;) Plocka, rensa, baka, safta, sylta... Tur att vi har värsta feting-frysboxen i boden, så vi har gott om plats för allt. Pajer, kakor, hela bär... Förhoppningsvis blir det mycket sådant i sommar.

Imorgon måste vi äta något med potatis, och jag har ett recept som ni kommer gilla ;)
 
När pappa kom hem hade något spännande med sig. Nämnligen salt- och pepparkvarnar. I Pepparkvarnen var det inte bara svartpeppar, utan en blandning av svart-, vit-, grön- och rosépeppar. DET vill jag testa att krydda fläskkotletter med. Eller veva i såsen, så att man får en riktig pepparsås med en massa olika nyanser av peppar. I saltkvarnen var det halvssalt.



Snygga prylar :)

När morsan och farsan har druckit kaffe ska vi iväg och handla lite. Första turen i nya (eller bättre begagnade) bilen :)
 
I got you under my wheels!
Rockbruden

Nalle och skalle- Steg för steg

Kategori: Dekoration

Ja, jag vet att dödskallar inte är blå, men jag ville inte färga marsipan enbart för att modellera och sen knöla ihop igen. Jag modellerade för att ge er beskrivningarna. Men håll med om att det är lite roligt med en blå dödskalle ;) en ufo-skalle!

Jag börjar med skallen, den var lättast och gick fortast att göra. För att göra ögonhålor använde jag marsipanverktyg som jag fått i födelsedagspresent, men har du inget sånt så testa att använda ett knappnålshuvud eller något annat litet och runt.

Utgå från en boll av marsipan. Forma den som en glödlampa och lägg på bordet.

 
Tryck ut ögonhålorna

 
Använd en liten kniv eller något annat vasst för att skära ut näsan.
 
 
Skär en liten skåra till mun. Skär sen små streck genom munskåran. Det ska föreställa tänder.



Klart! Busenkelt, och den ser riktigt rolig ut va? ;)

Nu till nallen! Den tog längre tid och göra och det är mer pillgöra än med skallen. Men den blev söt! Börja med att rulla bollar till de olika kroppsdelarna.
 
 
Forma den stora biten marsipan så att den är lite droppformad. Sätt den stora delen av kroppen mot bordet och tryck till lätt.


Rulla till armar och ben av de 4 minsta kulorna. Platta till i ena änden och forma ev. tassar i andra änden. Sätt fast på kroppen.


Tryck fast huvudet.
Så! Då var stommen klar. Nu är det bara det pilliga kvar! Gör öron, ögon och nos och tryck fast. Använd ev. vatten som lim.



Nu är nallen klar! Om du vill så kan du göra någon rolig detalj till den. En krona på huvudet? Något som den kan ha i famnen? Ett klädesplagg? Jag gjorde en liten blomma, bara för syns skull. Fint va?

We are one, we will unite!
Rockbruden

Nytt brödrecept- hiss eller diss?

Kategori: Bröd

Nu har jag testat det nya brödreceptet! Själva utförandet var väl inte konstigt, bara att lösa upp jästen i fingervarm vätska och röra i resten av ingredienserna.

50 g jäst
5 dl vätska
50 g smält margarin/smör
2 tsk salt
3 msk socker eller sirap
13-15 dl mjöl

Knåda, låt jäsa i 30 minuter. Slå upp 2 limpor och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader, ... minuter.
Låt svalna så att du får det resultat du vill ha, det vill säga mjuk skorpa, låt svalna invirrade i bakduk, hård skorpa, låt svalna på galler utan duk.
 
Om jag kände någon skillnad på den här degen och den förra? Den här degen var mycket smidigare, härligare att jobba med. Den blev elastisk snabbare än degen från förra grundreceptet. Så redan när det arbetades kändes som att brödet skulle bli bra.
För bra blev det! Mjuka, höga och saftiga bröd, så det blev ett gott mellanmål med lite smör och ett glas mjölk till :)
 

Jag valde att göra ett ljust bröd till att börja med, så det blev bara vetemjöl i. Jag ska testa mig fram och se hur mycket jag kan göra med det här receptet. Men jag tror på det här receptet!

Idag ska föräldrarna åka och kolla på en ny bil, så det blir bara jag och bröderna som äter hemma. Och kräsna är dom, så blir det nog som så att jag vispar ihop lite smet och gräddar våfflor till middag. Och då är jag lat och använder våffelmix. Så istället för ett middagsrecept så tänker jag lite senare idag ge er en steg för steg-beskrivning på hur man gör dödskallar och nallebjörnar i marsipan.

A metal heart is hard to tear apart.
Rockbruden

Ben & Jerry's in my heart <3

Kategori: Glass

Jag tänkte skriva några rader om de smaker på B&J jag har ätit. Jag har gillat alla utom en, så jag är ett stort fan av B&J.
Det är perfekt PMS-godis, tröstar när man är ledsen och får en att känna sig som en kung när man sitter uppe sent en kväll, tittar på fåniga filmer och äter glassen direkt ur burken.
Jag gillar att det är stora bitar i glassen, man får något att tugga på. De har spännande kombinationer, roliga namn och så är de fairtrade-märkta, så man kan äta med gott samvete ;)

Baked Alaska- Vaniljglass med marshmallowcreme och små isbjörnar av vit choklad.
Den första jag smakade, och det var länge sen jag åt den. God, men jag kände inte av marshmallowcremen, trist nog. Men den vita chokladen var en höjdare. Klart godkänd!

Strawberry Cheesecake- Jordgubbscheesecake-glass med jordgubbar och krossade kakor.
En besvikelse. Smakade inte så mycket, och kakbitarna var inte bitar, utan smulor. Inte något som jag vill ha igen. Sorry.

Cookie Dough- Vaniljglass med chokladbitar och kakdeg.
Jag fick kämpa för att inte äta upp allt på en gång. Barnsligt god med kakdegen. I love it!

Phish Food- Chokladglass med marshmallows, kolasås och fiskformade chokladbitar.
Mammas favorit, och jag förstår henne. Den har lite av allt. Chokladglass, chokladbitar, sötsliskig sås... Yummie!
 
Caramel Chew Chew- Kolaglass med kolasås och chokladdoppade kolabitar.
Sött sött sött! Inte den godaste, men man blir verkligen inte besviken om man vill ha en sockerkick som heter duga. Hade det inte varit för chokladen hade den nog blivit lite tråkig.

Half Baked- Choklad- och vaniljglass med browniebitar och kakdegsbitar.
Min personliga favorit! Den barnsligt goda kakdegen, plus mjuksega brownies. Det, och den goda glassen som bitarna omges av, är det en skapelse som jag inte kan överleva utan.

Chocolate Fudge Brownie- Chokladglass med browniebitar
God chokladglass, och sjukt goda brownies. Mjuksega, kladdiga och med mycket chokladsmak. Den ultimata glassen för chocoholics(räcker upp handen)!

CORE Blondie Brownie- Vanilj- och chokladglass med bitar av blondies och brownies.
Oj, vad mjuk glassen var närmast kärnan! I alla fall till skillnad från hur hård B&J glass brukar vara. 3 klassiska smaker i en kanon-kombo! Maffig choklad, sliskig kola och len vanilj, o så de mumsiga, kladdiga bitarna. Skitgott!


De smaker jag gärna vill smaka på är:
Raspberry Bohemian- Vaniljglass med browniebitar och hallon (har slutat göras)
Fossil Fuel- Vaniljglass med chokladkaksbitar, chokladdinosarier chokladfudge (har slutat göras)
Mint Chocolate Chunk- Pepparmintglass med chokladkakor (fanns bara på speciella glassbarer, men är nu borta)
Samtliga Core-glassar utom Peanut butter me up (gillar inte nötter), Berry White finns inte på deras hemsida, så jag tror inte den finns kvar. Men det var vaniljglass med vitchoklad, hallonglass med hallon, och så en chokladtryffelkärna.
Clever Cookies- Vaniljglass med chokladkakor och choklad.

De som inte längre finns tänker jag försöka göra själv! Sommaren betyder ju glassäsong, så det är bara att köra på! Jag har, genom en annan blogg, hittat ett grundrecept på glass som jag vill testa. Den verkar enkel att göra, och man behöver ingen glassmaskin. Bara att blanda och frysa, jättebra för dom som inte har lust att stå i köket när man kan sitta ute i solen med en bra bok en en god dricka.
Jag har en glassmaskin, men det är alltid kul med recept som är så enkla så att ett barn skulle kunna följa instruktionerna ;)

Keep on rockin in a free world!
Rockbruden

Pastapappa eller motorsågsfarsa?

Kategori: Allmänt

Det e min farsa det ;)
I dagens pastasås hade han inget salt och inga andra kryddor, men det blev gott i alla fall! Hur då?
2 paket bacon, plus lite buljong. Det blir tillräckligt salt. Sen hade han i en smaksatt creme fraice. Påhittig, me like!

I övrigt så har jag gjort väldigt lite idag. Jag mötte ett par vänner på stan när jag skulle lämna tillbaka lite filmer på hemmakväll. Vi gick runt, pratade och tittade på skor och kläder. Mysigt :)
Innan jag åkte hem så ville jag överaska morsan med hennes favoritglass, B&J Phishfood. Den blev hon väldigt glad åt :)

Farfar har varit här och hjälp till med elen i köket. Renoveringen har stått still ett tag, men nu har vi tagit några steg framåt. Nu har vi ström, så vi slipper den där irriterande skarvsladden från hallen. Och så har vi fått upp belysningen vid köksbänken, under skåpen. Och nu blir jag av med en stor kartong som har stått i mitt rum ett tag. För micron, som låg i kartongen, ska sättas upp i väggen nu. Varje gång farsan startar sågen hoppar jag till xD
Morsan har fixat i skrubben under trappan också. Där har vi lite blandade prylar, det har blivit vårat städskåp. Och nu ser det prydligt ut.

Imorgon tänker jag testa det nya grundreceptet på bröd, och då tänkte jag först baka ett vitt bröd, då jag tänkte laga soppa snart.
Sen kommer jag ha jäst över, så det blir nog en omgång tekakor igen.
Middag imorgon? Hmm, vet inte riktigt. Troligen något med potatis, för pasta åt vi idag och ris igår.

Jag borde baka lite bullar nån gång! Jag har recept på en enkel, men jävligt god bulle som jag älskar. Det dyker gärna upp när det är födelsedagsfika ;)

Nu tror jag morsan tog fram dammsugaren också, så nu springer Märta och gömmer sig, den feglorten :)

Undrar vad jag ska göra ikväll? Det lär knappast bli lugnt på ett tag, just för att farsan sågar så huset skakar xD

Kickstart my heart!
Rockbruden

Enkel lördagslyx

Kategori: Risrätter

Fläskfilé, en burk Uncle Bens Sweet & Sour Ananas och ris.
Det är allt som behövs för att skapa en av mina favoriter, men som farsan inte gillar. Men han äter inte hemma idag, så då pssar jag på att laga mat han inte gillar. Smart va? ;)

Det svårste(eller rättare sagt segaste) momentet i det här är att putsa filén. Sen är det bara att skära köttet i lagom stora bitar, bryna i omgångar och slå på såsen. Låt puttra lite på svag värme, klart!
 
Sen vill jag ge ett tips vad gäller att koka ris.
1 del ris, 2 delar vatten, lite salt. Rör ihop allt i kastrull, låt vattnet koka upp och vrid sen ner plattan till låg värme. Sen kan det stå där och puttra tills det är klart, ungefär 20 minuter för 8 dl vatten och 4 dl ris. Bekvämare sätt att koka ris på får man leta efter!

När jag skulle putsa filén så kom jag inte att tänka på att tidigare den dagen hade jag rivit bort lite löst skinn, så pass att jag hade fått en öm punkt, förstår ni vad jag menar? När den råa köttsaften kom åt "såret" sved det till. Och jag överreagerade lite, sa aj flera gånger och stackars morsan var rädd att jag hade skurit mig.
Jag sköljde av handen och satte på mig en plasthandske och fortsatte. Ett litet sår stoppar inte mig!
 
 
Mumsigt!

Jag har hittat ett nytt recept på bröd som verkar pålitligt, så det tänkte jag testa så snart som möjligt. Och jag måste även modellera en ny nallebjörn i marsipan, eftersom den jag gjorde för några dagar sen såg ut som jag vet inte vad, haha.
 
Men just nu ska jag säcka ihop framför en bra film, äta godis och glass, Ben & Jerrys Core Blondie Brownie. Core-glassarna består av 2 olika sorters glass och en kärna av något gott. I just Blondie Brownie är det chokladglass med browniebitar, vaniljglass med blondiebitar(blondie är som en vit brownie) och så i mitten finns det en kärna av kolasås.
Andra Core-glassar är Dough-ble Whammy(vaniljglass med kakadegsbitar och chokladglass med chokladbitar, chokladfudge-kärna), Karamel Sutra(chokladglass med chokladbitar, kolaglass och kolasås-kärna) och Peanut Butter me up(jordnötsglass med chokladöverdragna bitar jordnötssmör och vaniljglass med hallonsylt-kärna).
Den sistnämnda låter inte så god, men då gillar inte jag jordnötsmör eller jordnötter över huvud taget. Men resten av core-glassarna kan jag tänka mig smaka på. Och de "vanilga" B&J-glassarna också förstås, så längde det inte är nötter i, för nötter är inte min favorit ;) Jag hade velat testa Raspberry Bohemian, men den slutade tillverkas innan jag hann smaka :( Tur att man kan googla fram vad det var i den så att man kan försöka göra sin egen variant! Kanske ska skriva ett inlägg där jag betygsätter de glassarna jag hittills har smakat? Skulle ni vara intresserade av det?
 
Let the hammer fall!
Rockbruden

Swedish chokolate chip kakor

Kategori: Kakor

Jag vill inte kalla de här kakorna för american cookies, för de är större och tjockare än de här, men fan vad goda här kakorna är!
Jag åt troligen deg som räckte till en halv plåt kakor, för degen smakade som kakdegen i Ben & Jerrys cookie dough, min B&J-favorit efter halfbaked. Så någon dag så ska jag göra den här kakdegen utan bakpulver(bakpulver ger frän eftersmak på degen) och blanda den med glassmet. Mycket billigare än B&J, men minst lika gott kan jag tänka mig ;)
Var var jag?
Jo, kakor!
Det är en kaka med stora chokladbitar i. Jag föredrar stora bitar framför små, för jag vill ha något att tugga på och känns smaken av. Ibland så känner man knappt av chokladen för att bitarna är små. Så stora bitar är grejer det!
Jag fick ut 3 plåtar kakor, med ungefär 8 på varje. Den plåten sista fick lite färre kakor, för degen till de sista platserna är i min mage. Man kan räkna med att få ut ungefär 25 kakor.

125g smör
2.5 dl socker
1 ägg
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3.5 dl mjöl
200 g grovhackad mjölkchoklad
 
Bränn på ugnen på 200 grader.
Låt smöret mjukna och vispa det med sockret. Knäck i ägget och blanda, jag använde vispen på lägsta hastigheten. Blanda alla torra ingredienser.
Blanda ner chokladen i den blöta smeten och blanda. I med mjölblandningen och blanda noga. Det är lite segt, men det blir lättare om bunken inte är den minsta du har. Jag blandade ihop med en slickepott.
Rulla små bollar av degen och försök låta bli att äta för mycket deg så du slipper få ont i magen. Lägg bollarna på plåt, platta till lite och in i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten.
Vill du ha ännu mer choklad så smält lite choklad och ringla över. Eller doppa halva kakan i choklad.

 
 
Yummie :)

Och snart är det middagsdags!

Welcome to the jungle!
Rockbruden

Steg för steg-Marsipanrosor på 2 olika sätt

Kategori: Dekoration

Titeln säger allt. Marsianen jag använde var den marsipan som blev över efter att jag gjorde fjärilar, jag bara blandade ihop med lite vit marsipan för att få en större marsipanklump att jobba med.
Jag tänkte börja med den teknik jag lärde mig först. Det var bland det första jag och mina klasskompisar fick lära oss i bageriet när vi började på livsmedelsprogrammet. Hur man gör rosor.
Först vill jag säga att det här kräver övning, det kan ta tid att få till en snygg ros. Hur många rosor tror ni inte jag knölade ihop för att jag blev inte blev nöjd med hur de såg ut?
 
Börja med att kavla ut marsipanen tunnt. Tryck ut rundlar, ungefär som femkronor.
 


Tunna ut marsipanen på rundlarnas ena sida. Använd fingrarna eller baksidan på en sked. Eller ett passande marsipanverktyg om du har besök och vill se proffsig.ut.

 

Rulla en cirkel, med den tunna sidan uppåt, till en liten rulle.

 
Lägg ett kronblad mot rullen, alltid tunna sidan uppåt, och lägg runt. Kronbladets mittersta del ska ligga mot rullens skarv.



Fortsätta lägga på kronblad så att de överlappar varandra. Se till att 'vinkla' bladen utåt så att rosen får volym. Lytar bladen innåt så blir det bara en rosknopp. När du är nöjd med rosens storlek kan du ev. böja lätt på kronbladens toppar så att den ser mer naturlig ut. Sen blir det alltid en stump längst ner, den skärs bort, så att man får enbart rosen

 
Klar!
Och kom ihåg: ha tålamod och öva, så blir rosorna fina.

Nästa teknik är lite latare, beroende på hur man ser på saken. Det är säkrare att få fina rosor med lika stora kronblad. Men man behöver ha de här blomstansarna



Kavla ut marsipanen tunnt och tryck ut en blomma av varje storlek. Tunna ut kanten på bladen.

Gör en liten, spetsig kon och sätt fast den på den minsta blomman. Använd vatten som lim om det behövs.

 
Ta ett kronblad och lägg det om konen.

Gör detsamma med näst-nästa blad, alltså inte bladet bredvid, utan nästa.

 
Bygg på med kronbladen på det sättet, varannan. Skär ev. en bit av rosens underdel, beror på konens storlek. Lägg rosen på den näst största blomman och upprepa. Ett kronblad på, jobba med varannat blad. Gör likadant även med den största blomman.
Skär av den klumpiga stumpen som blir under rosen. Klart!
 
 
Fint va?
 
Låt gärna rosorna torka lite innan du dekorerar med dom. Dekorera cupisar och tårtor, eller piffa upp en bit vanlig sockerkaka eller kärleksmums(eller gokakor, som de kallas här hemma) med dom. Det blir finfint det!
Frågor på det?

Every rose has its thorn
Rockbruden

Bröd som smakar öl?

Kategori: Bröd

För ett tag sen var farsan på en ölbryggningskurs som hölls av Jädraöl, ett litet bryggeri i Jädraås, men kursen hölls i Ockelbo. Jag själv tycker inte om öl, eller rättare sagt, jag har aldrig smakat på en öl som jag har gillat. Men jag gillar Jädraöls slogan: Jädra gott öl helt enkelt. Passande ;)
Men hur som helst, han kom hem och var jättenöjd med vad han hade fått göra den dagen. Han hade med sig en påse med det som silas bort innan ölen lagras, sånt som korn och gud vet vad. Tydligen skulle det gå att baka gott bröd på.
Spännande att prova, så nu har jag bakat ett par limpor efter bondbrödsreceptet som jag alltid använder som grund om jag vill experimentera. Jag var försiktig med mjölet, för jag visste inte hur kornblandningen påverkade degen.
 
 
25g jäst
5 dl degvätska
2 dl kornblandning från öltillverkning
14-15 dl vetemjöl (känn noga på degen)
Några nypor salt
Brödkryddor, färdiga på påse eller hela, stötta med mortel. Jag tog en halv tsk av både anis och kummin och stötte till pulver med saltet.
1 msk sirap. Jag hade brödsirap i hopp om att få ett mustigt bröd.
 
 
Jag blandade degen som vanligt, ljummen vätska med jäst, salt och kryddor. I med kornmixen och så i med vetemjölet lite i taget tills degen känns bra. Lät den gå i maskinen tills den var elastisk och fin, jäsa 1 timme, alltid under duk, slog upp 2 ovala limpor, lät jäsa 30 minuter till och så in i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter.
Snurra en bakduk runt varje bröd och lät det svalna.
 
 
Brödet blev lite platt, men smaken var okej. Det smakade ganska "vanligt", men kornblandningen gav brödet lite attityd, lite att tugga på. Göttan!
Jag har bestämt mig för att leta efter ett nytt grundrecept på bröd. Okej att det jag har använt mig av ett tag har blivit bra ibland, men lika många gånger har det blivit dåligt. Så jag tänker leta upp ett nytt recept och hoppas att de färdiga bröden blir bättre med ett nytt recept. När jag har använt rågsikt eller rågmjöl i det gamla recepten har resultatet blivit lite mer kompakt än om jag hade använt bara vetemjöl. Men det är för att vetemjöl har bäst bakegenskaper, det tar lättare åt sig vätska, bildar gluten och blir lättare elastisk än med rågmjöl. För att åtgärda det tänkte jag se om lite mer jäst i degen kan ordna saken.

Idag har vi ätit pannkakor här hemma, och eftersom jag redan har delat med mig av det receptet så tänker jag slänga in ett inlägg om hur man gör marsipanrosor lite senare idag! Men för tillfället tänker jag mumsa godis(ja, det är ju fredag!) och tänka ut vad jag vill baka i helgen!

Metal on!
Rockbruden

Stan's enklaste pastasås

Kategori: Pasta

Ost- och skinksås äter vi ofta. Det är enkelt och gott. Bara det att det är inte skinka i såsen, utan bacon. Men skinksås känns lättare att säga, även om det är vilseledande.
Busenkel att göra, går att variera efter det man har hemma och kalasgod vardagsmat helt enkelt. Grunden är lök, bacon och matgrädde. Sen kan man hälla i svamp om man vill. Det blir asgott. Jag älskar champinjoner! Även de på burk! Man kan ha i nån grönsak som man gillar. Senast mamma lagade pastasås hade hon i paprika, och tråkigt nog går inte kokt paprika och jag ihop så bra. Den får så knepig konsistens!
En gång skivade jag i lite morot. Lite udda i pastasås kanske, men ganska gott.
Kryddar gör jag vanligen med svartpeppar och salt. Har jag i svamp använder jag spadet i burken för att ge smak, plus att man får mer vätska i såsen. I slutet, precis innan servering, har jag i ett par nävar ost, gärna en som smakar mycket. Men om osten får koka med i såsen så skär sig såsen och blir otäck att äta. Så jag har i osten när jag har ställt pannan på bordet, för säkerhets skull.

Idag blev det såhär:
1 gul lök
1 paket bacon
Ev. lite vetemjöl, för redning
1 burk champinjoner (liten, Ica basic)
2.5 dl matgrädde
Salt och svartpeppar
1 stor näve riven ost
 
Hacka löken och skär baconet i bitar. Fräs löken i olja tills den har fått lite färg. Släng ner baconet och låt steka en liten stund. Rör om och försök "separera" på baconet så att det inte blir stora klumpar bacon i såsen. Rör ner en matsked vetemjöl och låt fräsa på lite. Då slipper du reda såsen så mycket innan servering.
Öppna svampburken. Vill du ha mindre bitar svamp så kör ner en sax i burken och klipp några tag. Det går fortare än att ta upp svampen och skära bitar. Häll ner svamp och spad i pannan (jag använder alltid traktörpanna när jag gör pastasåser) och i med matgrädden. Rör om, låt bubbla upp och smaka av med salt och peppar. Finns det nåt mer du vill ha i såsen? Fixa då! Bara din egen smak sätter gränser.
Red såsen tills du är nöjd med konsistensen. Tänk på att osten gör att såsen tjocknar något.
Ta av pannan från plattan, rör ner osten och servera med pasta! Vi äter alltid spaghetti till den här såsen.
 
Nu glömde jag ta bild, klantigt nog. Men jag lyckades bra med maten. Det blev jävligt gott ;)
Syrran var här en sväng, hon har hjälpt morsan med lite dator grejer. Det behövs. Morsan är inte så teknisk, men det är inte jag heller, så jag ska inte säga något.
 
Imorgon ska jag baka nytt bröd, med mer mjöl den här gången. Kanske bakar jag något sött också :P Har länge velat göra amerikanska cookies...

Punks not dead!
Rockbruden

Helvetes jäv.... GAAAH!

Kategori: Allmänt

Även "proffs" gör bort sig, precis som vilka andra människor som helst.
Jag klantade mig med brödet idag. Jag hade i för lite mjöl, så degen jäste på bredden o blev platt. Sen tog jag ut det för tidigt, så att det var degigt inuti. BLÄ!

Att fixa till nästa gång: Mer mjöl, längre tid i ugnen. Klart!

Det som var mest synd är att ingredienserna gick åt, men i slutet hamnade i soptunnan. En del saker kan man rädda, men ett degigt, platt bröd har man ingen användning av. Jag kastade in det i ugnen en stund till, men det sjöng bara ihop ännu mer, och då insåg jag att det inte skulle gå att rädda. Skit!

Av någon anledning blir jag riktigt sur om jag gör grova missar, sånt som det med dagens bröd. Enligt mig är det en rejäl miss. Jag tror att anledningen är att jag är utbildad, jag ska kunna det här! Förstår ni själva den känslan, om ni klantar er med något som ni är väldigt bra på?
Är det något jag inte gjort förut blir jag såklart surig, men accepterar det. Men det här receptet har jag använt mig av ett tag, och så blir det såhär! Gillar det inte!
 
Men om jag misslyckas såhär mycket med brödet, så betyder ju det att maten idag kommer gå som en dans! Min otur har tagit slut idag, så med maten kommer jag få extra tur! Låter logiskt va? Någorlunda i alla fall ;)

Dagens middag är en pastarätt som äts ofta här hemma, mest för att den är enkel och går fort att göra. Och den är god!

Goda revben?

Kategori: Grillat

Idag grillades det igen. Förutom en fläskfile med flingsalt och peppar på så hade pappa köpt revbensspjäll, Icas baby back ribs med whiskymarinad. Spännande att prova.

 
Till köttet blev det potatiskroketter och kall bea. Den bea-såsen vi äter är Erik Lallerstedts sås. Av de kalla bea-såserna vi har smakat är det Eriks som är godast enligt mig och mina föräldrar. Någon gång nu i sommar tänker jag testa att laga en egen kall bea, mest för att se hur svårt/lätt det kan vara och hur god den blir. Det är inte bara att vispa ihop en vanlig bea och låta den kallna, en riktig kall bea är i grunden en majonäsbaserad sås. De flesta kalla såser är majonäsbaserad.


Revbensspjäll finns det inte så mycket kött på, därför blev det lite fläskfilé också.


Och så lite sås och kroketter till det! Asgott!!

Men hur smakade de färdigkryddade revbenen? Njae, ingen jättehit. Både jag o farsan hade kunnat göra godare revbensspjäll.
 
Nu är jag mätt! När magen har lugnat sig så tänkte jag leka lite med marsipan, testa att modellera lite olika figurer och ta en himla massa bilder! Jag planerar att göra rosor, en nallebjörn och en dödskalle! Jag kanske kommer på nåt annat roligt att forma fram.
Finns det något som ni skulle vilja ha beskrivning på?
 
It's never too late!
Rockbruden

Vem vill göra chokladlöv...

Kategori: Kakor

...när man kan göra chokladstjärnor?!
De här klassiska kakorna brukar vi göra till jul, men jag blev sugen på dom. Att degen är god gör det hela bättre.
Egentligen ska man hälla upp mjölet på bordet och liksom hacka ihop degen med resten av ingredienserna, men det lät så kladdigt, så jag slängde ner allt i en bunke och rörde ihop degen med elvisp med degkrokar. Och istället för hackad mandel så hade jag pärlsocker på dom.
Och ett tips: låt kakorna svalna helt på plåten. Om de fortfarande är lite varma och man lägger över i en burk viker dom sig och blir krokiga och sne.
Hur många kakor du får beror på hur stor stansen är. Jag fick ungefär 40 kakor, och då är min stjärnstans stor. Använder du mått som typ ett litet hjärta, får du fler kakor. Jag hade troligen fått lite fler kakor om jag inte hade ätit så mycket deg ;)
 
200g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl mjöl
1 ägg

Jag började med att köra smöret, de båda sockersorterna och kakaon med degkrokarna, sen hade jag i ägget och mjölet.
Ta en bit i taget av degen och kavla ut och tryck ut figurer med pepparkaksmått. Anledningen till att det är bäst att ta lite deg i taget är att den här degen blir jobbigt att kavla om den är för varm. Det fastnar på kaveln och allt det. Är den jobbig så ställ den i kylen en stund.
Lägg på plåt, pensla med vatten (egentligen lättvispad äggvita, men vatten funkar lika bra tycker jag) och strö på antingen pärlsocker eller hackad mandel. Eller både och, och du tycker det är gott.
In i ugnen på 175 grader i 5 minuter. Låt svalna helt på plåten.
 
 
Twinkle twinkle little star
 

Idag grillar vi! Fint väder i Gävle idag ju!

Video killed the radio star!
Rockbruden