Söndagsmiddag! Kyckling, kroketter och kall sås
Kategori: Grönsaker
Som rubriken säger, dagens middag bestod av ett stycke god kyckling, potatiskroketter och en kall creme fraice-sås med lime och timjan. Så gott!
Och eftersom det bara är jag som äter så gjorde jag bara en kycklingfilé och tillräckligt med kroketter till bara mig. Och för att höja nyttighetsgraden lite så skar jag upp lite mumsig paprika att äta vid sidan av. Jag älskar paprika, bortsett från grön paprika. Den smakar skumt, men röd, gul eller, som här, orange paprika slukar jag med god aptit.
Till kycklingen tog jag, som jag sa, bara en filé. Jag stekte den först i stekpanna för att den skulle bli lite brun och fin, kryddade med lite salt och peppar, sen hamnade den i en liten pajform och in i ugnen på 175 grader tills den var klar, ungefär 15-20 minuter.
Ja, jag skyfflade in kroketterna samtidigt. Kruxet är att de behöver högre värme än kycklingen, så när kycklingen var klar så tog jag ut den, höjde värmen i ugnen till 225 grader, och lade ett lock över kycklingen under tiden kroketterna blev klara, ungefär ... minuter, när de var gyllenbruna och krispiga. Och under den tiden så hann kycklilngen "vila", så att det blir jämnare temperatur på köttet och även låta köttsafterna sprida ut sig i hela köttet.
Såsen gjorde jag medan kycklingen låg i stekpannan.
½ burk creme fraice á 200 g
Skal och saft från en halv lime
Timjan
Salt och peppar
Ner med allt i en liten skål, höfta med kryddorna tills det smakar gott, blanda ihop och ställ in i kylen under tiden resten av maten blir klar.
Det här är första första kryddningen. När jag hade smakat av så hade jag i mer av kryddorna, t.ex så dubblade jag mängden timjan. I övrigt är timjanen ekologisk. Det var samma pris som den icke ekologiska, o då var valet enkelt :P när jag väl får jobb igen så kanske jag har råd med mer ekologisk och närproducerad mat, det hoppas jag verkligen!
När kroketterna var klara var det bara att hugga in!
Riktigt god och lite lyxigare middag. Idag köpte jag även ananas på burk, så jag funderar skarpt på att öppna en och äta ananasringarna direkt ur burken som efterrätt ;) bara för att jag kan! Jag bor ändå själv nu, så jag kan ju göra lite vad jag vill.
This must be just like livin' in paradise!
Rockbruden
Och eftersom det bara är jag som äter så gjorde jag bara en kycklingfilé och tillräckligt med kroketter till bara mig. Och för att höja nyttighetsgraden lite så skar jag upp lite mumsig paprika att äta vid sidan av. Jag älskar paprika, bortsett från grön paprika. Den smakar skumt, men röd, gul eller, som här, orange paprika slukar jag med god aptit.
Till kycklingen tog jag, som jag sa, bara en filé. Jag stekte den först i stekpanna för att den skulle bli lite brun och fin, kryddade med lite salt och peppar, sen hamnade den i en liten pajform och in i ugnen på 175 grader tills den var klar, ungefär 15-20 minuter.
Såsen gjorde jag medan kycklingen låg i stekpannan.
½ burk creme fraice á 200 g
Skal och saft från en halv lime
Timjan
Salt och peppar
Ner med allt i en liten skål, höfta med kryddorna tills det smakar gott, blanda ihop och ställ in i kylen under tiden resten av maten blir klar.
När kroketterna var klara var det bara att hugga in!
This must be just like livin' in paradise!
Rockbruden