rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Bröd med en massa rågsikt!

Kategori: Bröd

Började baka bröd nu i förmiddags. Ljummade degvätskan, blandade ut med jästen tar fram rågsikt och vetemjölsburken. Vet att det är väldigt lite mjöl kvar i burken, men är säker på att pappa köpte mjöl i förrgår då vi gav honom en liten inköpslista.
Kollar i skafferiet... Inget vetemjöl! Han måste ha missat det. Crap...
Jaja, det var bara att ersätta vetemjölet med rågsikt, arbeta degen länge så att jag kunde gå och köpa mjöl till kakbaket medan degen jäste.
 
Brödet för övrigt är i grund och botten ett vanligt bondbröd som jag går om efter tycke och smak för tillfället. Ibland har jag i lite brödkryddor, lite sirap, lite rågsikt... Ibland följer jag bara receptet så att jag får ett ljust bröd som är lika gott till soppor och grytor som till frukost med smör och ost.
Just idag blir det ju som sagt ett bröd med mycket rågsikt. Men jag klagar inte. Jag gillar smaken som rågsikten ger. Jag hade även i ungefär en matsked brödsirap. Det är bra att ha i någon form av socker i bröddeg. Varför? För att jästsvamparna äter socker. Lite sirap, honung eller helt enkelt bara några nypor strösocker ger jästen mat så att degen jäser bättre. Ha även i lite salt. Det ska också hjälpa jäsningen, och ger smak.
När jag bakar med det här receptet måttar jag numera inget annat än jästen och vätskan. Saltet måttar jag i handen innan jag har ner det i bunken. Mjölet har jag i lite i taet tills jag tycker att den känns bra. Den ska inte vara "hård" och trög, men den ska heller inte vara för mjuk och kladdig. Är degen hård så jäser den dåligt och då blir brödet kompakt och hårt som betong. Är den för kladdig jäser brödet på bredden istället för på höjden, och då blir brödet platt och blir lätt torrt och tråkigt.
Degen ska vara fast, men ändå kännas fuktig och lättarbetad. Att känna om en deg är bra kan vara knepigt, även för mig ibland. Men ha tålamod, var inte rädd att misslyckas och lita på din fingertoppskänsla, så lär du dig snart hur en deg ska kännas för att resultatet ska bli gott.
 
Nu till receptet! Jag ger er originalreceptet, som jag har läst i en bok ur serien "Livets Goda" som bloggerskan Linnea Seidel har varit med och tagit fram. Beskrivningen är dock något ändrad, men resultatet blir nästan detsamma.

2 limpor
5 dl vatten (eller annan vätska. Testa mjölk, eller vatten blandat med mjölk, det brukar jag göra)
1/2 dl olivolja (jag brukar ta rapsolja, det funkar det också)
25 g jäst
2 tsk salt
16 dl vetemjöl
 
Ljumma vätskan till ungefär 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör tills jästen har löst sig. Slå på resten av vätskan, oljan och saltet. Blanda i mjölet, lite i taget, tills degen känns bra. Troligen behövs inte allt mjöl. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under duk i en timme. Ta ut på lätt mjölat bakbord, dela i 2 och forma limpor. Lätt på plåt, skär skåror och låt jäsa 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader när du har format limporna. Grädda långt ner i ugnen i ungefär 25 minuter. Ta bort från plåten och låt svalna inslagna i bakduk.

Originalreceptet säger att bröden först ska stå 15 minuter i 275 grader, sen sänks värmen till 225 och grädda 10 minuter till. Gör man detta, och dessutom penslar brödet med vatten innan gräddning så får brödet en knaprig skorpa. Jag gillar bröd med skorpa, men inte min mamma eller mina bröder, så jag har anpassat receptet så att skorpan blir mjuk. Vill du ha hård skorpa på brödet, använd bara vatten i degen och låt svalna utan duk.
Vill du ha mjuk skorpa, ta ungefär 50/50 mjölk och vatten som degvätska och pensla inte med vatten innan du stoppar det i ugnen.

 
Som ni ser så blev det lite platt, men gott blev det! Hade jag haft lite mer vetemjöl i det hade det blivit perfekt.
 
Och jag måste säga att jag arbetar inte degen för hand. För förra julen fick jag en maskin jag hade önskar mig länge. Fast den jag fick har lite mer funktioner än vad jag trodde en enda maskin kunde ha! Den kan knåda deg, vispa smet och röra ihop kakdeg, som en kitchen-aid, men den har även matberedare, juicepress och mixer. Mångsidig pryl från Bosch. Jag tycker det är smidigt med en maskin med flera funktioner, då slipper man ha flera maskiner trängandes i ett skåp :)

Keep on rockin in a free world!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: