rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Tekakor- Morsans favvo!

Kategori: Bröd

Och min egen favvo också, måste jag säga. För vad är godare än tekakor med smör, skinka och ost? Med ett glas mjölk eller god juice till? Inte mycket, speciellt inte när det är nybakat.
 
Receptet ger 18 tekakor, mjuka och saftiga!
Börja med att smälta 100g margarin och blanda ner 2 dl vatten och 3.5 dl mjölk, låt bli ungefär 37 grader.
Smula 75 g jäst i en bunke, häll i en svätt vätska och rör ut jästen innan du har i resten av vätskan. Ner med 1 dl socker, 1 tsk salt och 900 g vetemjöl. Knåda för hand i ungefär 8 minuter eller i maskin 4 minuter, då är den blank och smidig. Och len som en bebismage!
Låt klumpen jäsa i en halvtimme.
Häll upp på lätt(!) mjölat bord och knåda den lite. Dela den sen i 18 bitar, rulla till fina bollar och kavla ut dom till ungefär en halv cm tjock. Försök få den så rund som möjligt, om du nu inte vill ha fyrkantiga tekakor. Ett tips är att vrida på degbiten ofta, så att man inte kavlar på samma ställe hela tiden, och vänd lite på den. Den fastnar inte i bordet.
Lägg på plåt, 6 bitar på varje, täck med duk och jäs ännu en halvtimme. Under tiden får ugnen värmas till 200-225 grader (står det flera gradantal i recept så ta ALLTID det lägsta först, annars blir brödet bränt på utsidan och degig inuti, blä!) Nagga och skyffla in i ugnen 8-10 minuter. Så fort de kommer ut ur ugnen, pensla med mjölk. Låt svalna under duk.

Världens godaste mellanmål! Jag skulle kunna föräta mig på tekakor!
 
Vet du föresten när degen har arbetats tillräckligt?
Om en deg som inte knådas tillräckligt blir resultatet kompakt och tråkigt. Men knådas till tillräckligt blir det jättemums!
Ett test man kan göra är att ta en bit deg, rulla till en boll och sen sträcka ut den försiktigt, vrid ofta och dra försiktigt mellan vridningarna. Om degen inte spricker o det blir hål, utan att den håller och kan bilda en hinna av deg som är så tunn att man nästan kan se igenom den, då är degen klar! Då är den elastisk och smidig. Ett annat tips är att kolla om degen slägger från bunkens kanter, då är det också ett teckan på att degen är klar.
 
Keep on rockin' in a free world!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: