rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Blixtsnabb limpa!

Kategori: Bröd

Brukar ni läsa tidningen Hembakat? Jag gör det, köper varje ex numera. Jag har även "gillat" deras sida på facebook. Och det var just där jag hittade receptet på snabba limpor. Jag tycker jag känner igen bilden, så troligen har den varit med i tidningen förut, men jag har varken tid eller ork att leta upp vilken just nu. Dessutom får ni ju receptet nu ;)
De här bröden tar typ en timme att göra, med gräddningen inräknad. Man bara blandar ihop degen, bakar ut och skjutsar in i en kall ugn. Ingen jäsning, bröden jäser medan ugnen blir varm. Jättebra! Ännu bättre är att man får 2 rejäla limpor, och det är alltid bra, speciellt om man bor 5 pers i huset, och vi äter mycket bröd. Så det här receptet kommer jag använda fler gånger!

2 limpor

50 gram jäst, 1 paket
6 dl fingervarmt vatten
3 msk rapsolja
1 dl mörk sirap, jag tog brödsirap
2 tsk salt, jag tog 1, det lät lite väl mycket med 2.
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Häll i olja, sirap, salt och rågsikten. Blanda sen i vete mjölet, börja med 6 dl och ha sen i lite i taget tills degen är bra.
Knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma limpor. Lägg limporna på plåt, lägg en bit bakplåtspapper mellan så att de inte växer ihop.
Ställ in plåten mitt i en kall ugn och skruva sen upp ugnen på 200 grader. Låt sen brödet stå där i 45-50 minuter. Vill du kontrollera att brödet är klart, så ta ut det och knacka på undersidan. Ger ytan efter för knackningarna, så grädda det längre. Men hör du ett ihåligt ljud så är det klart.
Låt svalna under duk.

 

Riktigt gott, men lite väl sött. Jag tänkte dra ner på sirapen till nästa gång och se om smaken blir bättre. Men om du tycker om ganska sött bröd så används 1 dl sirap. Nästa gång tänkte jag även skåra brödet, så att ytan blir finare och förhoppningsvis inte spricker. Det är de förändringar jag tänkte göra och förhoppningsvis få ett både godare och finare bröd. Men i övrigt gillade jag brödet skarpt. Mjukt och saftigt. Snabbt och busenkelt, perfekt om man har bråttom och behöver mycket bröd.

Heaven can wait
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: