rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Brödtips och felsökningsschema

Kategori: Bröd

Nu kommer jag dela med mig av lite tips och trix för att få bra bröd. Jag  har även gjort ett felsökningsschema, så att ni vet vad det kan bero på om ni misslyckas. En del tips har jag nämnt tidigare, men det är alltid bra att ha allt på ett och samma ställe så att man slipper leta, eller hur? :)

Först och främst: känn på degen. Den ska vara fast och inte ge efter för mycket om ni klämmer på den, lite motstånd ska det vara. Men den ska inte vara "torr" i konsistensen, för då blir brödet torrt.
Den ska knådas smidig, så smidig och elastisk att man ska kunna ta en bit deg och sträcka ut den så pass mycket att man kan bilda ett nästan genomskinligt fönster av deg utan att det går hål, som på bilden. Då är den tillräckligt elastisk och arbetad så att degen kan få stå på första jäsningen.

Och sen: låt degen jäsa ifred på en dragfri plats, absolut inte över 37 grader. Bäst blir det om den får jäsa i rumstemperatur, ungefär 20-25 grader. Och gå inte fram och lyft bakduken eller fjolla med degen, utan låt den vara tills den är färdigjäst.

När du har bakat ut brödet, så snitta det med en vass kniv. Detta gör man för att brödet inte ska spricka, plus att det är fint. Man kan snitta på olika sätt, jag brukar snitta antingen diagonellt längs limpan, eller så gör jag 3 ränder som jag låter löpa från limpans ena ände till den andra. Du kan också skära så att brödet blir lite rutigt.
Gör du ett runt bröd så kan du snitta ett kryss.
Finast effekt från snittningen får du om du har mjöl på degen innan du snittar. Får mjölet hamnar då inte i skårorna, och då syns det tydligt.

Sen spelar placeringen i ugnen stor roll. Står det inget annat i receptet, så ställ alltid limpor längst ner i ugnen och frallor mitt i.

Vilka mjölsorter du använder spelar stor roll för resultatet, för vissa mjöler har sämre förmåga att dra åt sig vätska och bilda gluten. Vetemjölet är det mjöl med bäst bakegenskaper, så bakar du bröd enligt eget recept, så se till att minst 1 tredjedel är vetemjöl, så blir säkert brödet bra. Om inte så ha i minst 50% vetemjöl i degen. Testa dig fram till det resultat du vill ha på brödet.

Två viktiga ingredienser i en deg, förutom vätska, jäst och mjöl, är salt och något med socker. Salt ger smak och ska göra att degen blir lite lättare att hantera. Sockret ger näring åt jästen och ger, precis som saltet, smak. Om du inte vill ha vanligt strösocker så kan du ta sirap eller honung. Jag brukar ha brödsirap i degen, och det är ju sirap med malt i, vilket ger ett lite mustigare bröd, passande för rågsiktsbröd och de flesta lite mörkare bröd. Vad gäller saltet så kan du ta vanligt, fint salt. Flingsalt kan vara fint att toppa brödet med innan du stoppar det i ugnen.

Något annat viktigt är något fett, antingen någon form av olja eller smör/margarin. Fett gör brödet saftigare, det smular mindre och håller sig fräscht längre. Så uteslut inte fettet! Se bara till att det inte är för varmt när du blanda ner det i degen.

Jäst är en viktig men känslig produkt. Jäst är faktiskt en typ av svamp, och jästsvamparna äter socker och då bildas koldioxid, vilket gör att degen jäser. Men som sagt är jäst känsligt. Jästsvamparna dör nämnligen om det blir för varmt, ungefär 45 grader. När vätskan är kroppsvarm, alltså 37, så mår jästen som bäst. I kylen är jästen inte lika aktiv. Man kan säga att jästen sover då, om den nu inte är iblandad i en deg. Då är den halvt vaken och jobbar långsamt med att äta socker och bilda koldioxid.

På tal om det... Ju längre brödet får jäsa, desto saftigare blir det. Men ska man jäsa ett bröd länge så måste degen jäsa i rätt temperatur. Mitt tips är att göra en deg på kvällen, och när degen är utbakad, alltså formad till limpor, frallor eller vad du nu gör, så ställ plåten, täckt med bakduk, i kylen över natten. På morgonen kan du sen ta fram degen och låta den vakna till lite medan ugnen blir varm. Sen är det bara att pensla och toppa med något gott om du vill det, och så in i ugnen. Nybakat bröd på morgon utan att behöva lyfta många fingrar, inte så tokigt va?
Bröddeg med bakpulver eller bikarbonat går också att göra i förväg och förvara i kyl. Då är det bara att baka ut och grädda på morgonen, eller när man känner för det. Låt den inte stå i kylen för länge bara ;)

 
Nu kommer felsökningsschemat!

Brödet är smuligt- Antingen är det för mycket grovt mjöl eller så är det för lite fett i degen. Degen kan även ha jäst för länge.

Brödet är tungt- Degen kan vara dåligt blandad, för lite arbetad eller fått jäsa för mycket. Det kan också bero på att degen har blivit varm, så att jästen har dött.

Brödet får en degigt inuti- Det vanligaste är för kort gräddningstid eller att ugnen har haft för låg temperatur. Om brödet skärs upp för tidigt kan det få en degrand.

Brödet jäser på bredden- Varm jäsplats! Ställ det svalare. Låt inte en plåt med jäsande bröd stå på spisen. Det kan även bero på att det är för lite mjöl i degen eller att den har arbetats för lite

Brödet spricker- Det har jäst för lite innan det hamnade i ugnen. Eller så är det för mycket mjöl i degen, eller så är den dåligt blandad. Ugnen kan även vara för varm.


Så, nu hoppas jag har givit er den hjälp och de tips ni behöver för att kunna baka fina, goda bröd. Har ni ändå problem med något så är det bara att kommentera, så hoppas jag kunna ge en lösning så snabbt som möjligt.
 
We will rock you
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: