rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Hederliga rågsiktskakor

Kategori: Bröd

Alltid lika uppskattade. Till och med mina bröder äter dom. Och då vill de oftast inte ha något annat än vitt bröd.
Sen har jag och farsan gnabbats om det ska vara hål i kakorna eller om de blir lika bra utan hål. Anledningen till att man gör hål i kakorna är att det är tänkt att de ska hänga på en pinne i taket, det var så de gjorde förr i tiden. Men nu behöver vi inte hänga brödet i taket, så då tycker jag att man kan skippa i att göra hål i bröden. Farsan håller inte med. Han påstår att bröden blir luftigare och godare med hål. Haha, han är lite bakåtsträvande ibland ;)

4 kakor (och ev. 1-2 frallor om du gör hål i kakorna. Inte slänga!)

5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
0.5 dl sirap
1.5 tsk salt
3 msk brödkryddor (jag tog en tsk av vardera fänkålsfrö, kummin och anis och stötte till fint pulver)
750g(14 dl) rågsikt

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
Lös upp jästen i mjölken och ha i sirap, salt och kryddor. Klicka i smöret och ha i det mesta av rågsikten. Spara lite till utbaket. Knåda degen ordentligt, 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand. Knådar du för hand så kan du låtsas att du är hulken så blir det roligare.
Låt jäsa 40 minuter.
Baka ut 4 runda kakor, ungefär 15 cm i diameter och lägg på plåt. Gör hål i mitten av kakorna om du vill det. Nagga kakorna och låt jäsa under duk i 30 minuter. Låt ugnen bli 225 grader varm så länge. det stod att brödet skulle gräddas 10 minuter. Bullshit! Det blev ungefär 13-15 minuter. Men det beror helt och hållet på vilken ugn man har. Ha 10 minuter som utgångstid. Knacka på brödets undersida för att kolla om det är klart. Man ska höra ett ihåligt läte och brödet ska inte ge efter. Eller grädda tills innertemperaturen är 96 grader.
Låt svalna under duk. Klart!


Jättegott!

Are we having fun yet?
Rockbruden

Kommentarer

  • Per säger:

    Ska testa det här receptet imorgon. Wish me luck!

    2014-03-11 | 20:06:37

Kommentera inlägget här: