rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Slut... Vad kan jag ta istället?

Kategori: Allmänt

Hur många gånger har man inte varit med om att en ingrediens har varit slut när man behöver den? Det är alltid lika irriterande och man börjar tänka på vad man ska göra till middag istället för det man hade tänkt från början.
Jag har samlat lite tips om vad man kan ersätta en ingrediens med, så man slipper tänka ut nån annan maträtt som möjligen slutar på närmaste pizzahak eller McDonalds, för att man inte orkar tänka ut en ny middag.

Tomatpuré-krossade/passerade tomater
Om man bara är ute efter tomatsmak så kan man ta något av dessa. Jag har haft passerade tomater i köttfärssåsen när tomatpurén har varit slut.

Gul lök-rödlök
Lite smakskillnad, men det är ändå lök! Och det är ju gott så.

Vitlök- vitlökspulver
Båda smakar vitlök, även om vitlöken smakar mer vitlök än pulvret så är det i alla fall ett alternativ.

Matlagningsgrädde-mjölk+vispgrädde
Det blir precis samma resultat!

Creme fraice-gräddfil
Inte helt och hållet samma sak, men de är väldigt lika och har många liknande egenskaper, så det funkar lika bra.

Ströbröd-mjöl-mannagryn
Japp, man kan bröa formen med mjöl eller mannagryn också. I värsta fall så strunta i att bröa formen, bara du smörjer den ordentligt så lossnar kakan. Men bröar man formen så får kakan finare yta och lossnar lättare, men det är inget måste.

Salt-soja
Båda ger sälta, så det funkar lika bra. Skillnaden är ju att sojan är flytande och ger lite mörkare färg, men smakmässigt blir det ingen större skillnad.

Redning-vetemjöl
Vetemjöl kan man blanda redning av. Effekten blir densamma, bara det att färdig redning är lite latare än en mjölredning. Ha lite mjöl o en kopp, skvätta i lite vatten och rör tills du har en rinnig, klumpfri smet. Häll i såsen. Låt puttra lite. Klart!

Svartpeppar-vitpeppar
Ja, det finns skillnad i smak på de där pepparsorterna. Men båda ger en mer pepprig smak.

Margarin-Flytande margarin
På de flesta flaskor står det en omvandlingstabell, hur mycket flytande margarin som är 50 g vanligt margarin. Passande till pannkakssmet och kaksmet som behöver smält smör. Men deg och smet som behöver fast margarin kan man inte ha flytande margarin i.

Finns det något som ni vill ha ersättningstips på?

Metal on!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: