rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Steg för steg- Mariabollar petit choux

Kategori: Bakverk

Vet ni vad petit choux(uttalas peti-tjo ungefär) är? En fransk bakelse som kan fyllas med allt möjligt gott. Själva namnet petit choux betyder tydligen litet kålhuvud. Men jag har även läst att det betyder liten älskling. Vad betyder det egentligen?? Upp med google translate och skrev petit chou(choux gav inget resultat) och direkta översättningen blev liten kål, alltså litet kålhuvud betyder det. Även om liten älskling hade passat bättre ;)

Men i alla fall, petit chouxer bakade jag i lördags i form av mariabollar. Det är petit choux-bollar med mördeg på, och fylld med vaniljkräm blandat med grädde. Jättegott!

För att göra det enklare så har jag gjort en steg för steg-guide vad gäller petit choux-smeten. För det är ganska känsligt med just petit choux. Minsta fel man gör med smeten så blir bakelserna platta och inte stora och luftiga som de ska bli. Så jag ger er 2 tips: Förbered innan du börjar, och lita på magkänslan.

Jag börjar med att beskriva hur man gör mördegen, för den vill stå i kylen innan den kavlas ut och läggs på bakelserna.

75 g smör
3 msk socker
2 dl mjöl

Hacka ihop eller rör ihop med en gaffel, alla 3 ingredienserna. Blir degen för smulig och torr så ha i lite vatten. Ställ i kylen under tiden du gör petit choux-smeten

100 g smör
3 dl vatten
2 dl mjöl
3 ägg

Jag börjar med att beskriva förberedelserna. Knäck äggen i ett glas eller liknande, då har du chans att ta bort skalbitar om det skulle komma med, plus att det är mer effektivt att ha de knäckta när man väl ska använda dom. Torka av bänken som du ska kavla mördegen på. Mät upp mjölet. Sätt på ugnen på 175 grader.
Nu till smeten:
Ha smör och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

 
Använd en stark och stadig visp, jag tog ballongvisp, och vispa i mjölet, fortfarande med kastrullen på den varma plattan. Vispa smeten kraftigt tills den släpper från kastrullens kanter och botten.
 
Ta då kastrullen av plattan och låt svalna ett par minuter. Ha sen i äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan. Ägget ska blandas in ordentligt i smeten innan nästa ägg kommer. I receptet står det att smeten ska vispas mellan 5 och 10 minuter mellan varje ägg, men det räcker med att bara arbeta in äggen ordentligt. Är du klen i armarna så kan jag tipsa om att be någon om hjälp, för smeten blir otroligt trög och jobbig att vispa.

 
Så, då var smeten klar! Klicka ut 12 bollar på 2 plåtar med papper på. Se till att det är ett bra mellanrum mellan varje boll, för petit chouxer växer.

 
Kalva ut mördegen tunt och stansa ut rundlar, ungefär 6 cm i diameter, och lägg en rundel på varje smetboll.


Grädda på andra falsen uppifrån i ungefär 40 minuter. Låt kallna helt. Under tiden de kallnar kan du göra fyllningen.

Fyllning:
2 dl marsankräm
1.5-2 dl hårt vispad grädde (men inte så att det är smör!)

Marsankrämen gjorde jag enkelt genom att mäta upp 2 dl mjölk och sen ha i marsanpulver, ungefär 5 msk, så att den blir lagom stabbig. Sen fick krämen stå i kylen tills det var dags att fylla bollarna. Då vände jag den vispade grädden i krämen och blandade försiktigt. Mums, vad gott det smakar!

Vid servering: Gör ett litet hål på undersidan av bollarna och fyll genom det. Jag använde en spritspåse med en liten tyll.
Om man fyller bollarna och sen låter stå i kyl blir de soggiga och otäcka, så de ska ätas samma dag som de fylls!

Och sen, som grädden på moset(det låter inte gott!) eller som körsbäret på toppen(det lät bättre!), pudra lite florsocker på bollarna. Sen är det bara att äta och njuta för fulla muggar!
 

Jättegott lördagsfika! Frasiga och med söt, len fyllning. Och värda den långa tiden i ugnen och det tröga vispandet!
 
Vill ni skippa mördegen, hitta på egna fyllningar och göra egna små mästerverk så gräddas petit chouxer utan mördeg i 200-225 grader i 20-25 minuter mitt i ugnen, om det är små bollar. Tänk bara på att inte öppna ugnsluckan under gräddningstiden och se till att de är helt kalla när de fylls. Du kan fylla dom på samma sätt som mariabollarna eller skära dom i 2 och fylla på det viset. Fyll med olika krämer, grädde, bär... Bara fantasin sätter gränser.

Äts inte alla bollar upp direkt så förvara dom i en stor påse i skafferiet. Krämen förvaras i kylen.
 
Ikväll kommer min ena farbror och hans familj på besök från kungälv. Har inte sett dom sen förra sommaren, så det ska bli kul att ha dom här :D

The bitch is back
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: