rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Farsans fläskfilegryta den här dagen

Kategori: Grytor och soppor

Farsan gör väldigt sällan samma gryta 2 gånger. Det är alltid någonting han ändrar. Han tar ofta det som finns i kylen och gör något gott av det. Oftast så blir det gott. Men idag gick det inte riktigt som han hade tänkt sig...

1 fläskfilé, putsad och skuren i bitar
1 purjolök, det vita och drygt 1 tredjedel av blasten
250g fryst blandsvamp
2.5 dl matgrädde
En tredjedels burk creme fraice (blev kvar efter fredagens tacogratäng)
1-2 dl mjölk, beroende på hur mycket sås du vill ha
2 buljongtärningar örtagården, basilika & timjan
Blandpeppar (den där 4-pepparmixen i kvarn), eller vilken peppar du föredrar
Salt

Bryn köttet i olja i 2 omgångar, lägg över i en skål. Ställ svampen på förvällning, det kommer ta tid.
Skär purjon i bitar och fräs på i pannan med lite ny olja. När den har fått fin färg, lägg i köttet och stek på en kort stund. Häll i matgrädden och mjölken. Farsan hade i creme fraicen här också, men såsen skar sig(ganska lite, och det märktes inte när grytan väl var redd) och han gissar på att det var creme fraice, eftersom den är syrad. Så ha i den i slutet, innan servering, eller skippa den och ha i lite extra mjölk istället.
Smula i buljongtärningarna och låt puttra upp på svag värme. Smaka av med peppar och salt. Lägg på locket och låt puttra ett tag. Smaka av och ha ev i lite mer peppar och salt. Red grytan tills du tycker att den är lagom tjock. Ha i den förvällda svampen , och ev. creme fraicen, i slutet så att det bara hinner bli varmt.
Ät med ris.
 

Men farsan blev inte nöjd. Såsen var ganska tam och det fanns en del saker han önskar att han hade haft i. Såsen var ju fullt ätbar och smak fick man ju när man tuggade på köttet och svampen, men såsen var tam.
Medan vi käkade mumlade farsan att han önskar att vi hade haft bacon hemma, då hade han kunnat ha i det. Han hade velat tina svampen så att han hade kunnat skära dom i mindre bitar. Han tänkte även att grytan hade smakat mer om han hade haft i lite fond, så att grytan skulle få sig ett lyft.
Men han vet att majoriteten av gångerna han lagar mat så blir det gott! Men alla misslyckas. Även solen har mörka fläckar, som farsan sa och så var det inget mer med det.
Ja, själva såsen var lite tam, men den gick ju att äta sig mätt och glad på. Och desserten får vänta till kaklingen i köket är klart
Renoveringen har stått still ett tag till, men nu kommer vi ta ett steg till. Efter det ska elen fixas, och det ska tapetseras och listas. Men kaklet först! Och jag håller mig undan så att jag inte är i vägen, jag har tendens att vara det om jag prompt vill hjälpa till. Min bricka i spelet blir att gå och köpa kaffe när jag går ut med ena hunden ;)
Så kladdkakan kommer ätas först när kaklingen är klar för idag, så det blir väl mer kvällsfika än dessert. Men spela roll, vi får kaka i vilket fall!


Tråkig bild, jag vet. Men jag ville inte vara i köket och störa när pappa håller på vid skåpen där det finns snygga uppläggningsfat. Men bara att se på bilden och veta att det är en kladdkaka kanske gör det hela lite mer lockande?

Heaven can wait!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: