rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Grillfest!

Kategori: Grillat

Idag har vi haft middagsgäster. Syrran kom, och ett par kompisar till mina föräldrar och deras lilla dotter på 1 och ett halvt år. Mysigt!
Farsan började fixa med maten redan imorse. Han hade hittat ett recept på marinad till kyckling som han tyckte verkade spännande och det är en av väldigt få gånger han följer ett recept till punkt och pricka. Antalet gånger jag minns att han har gjort det kan jag räkna på ena handen. Men ruskigt gott blev det! Kycklingspett som marinerats i chili, soja och whisky.
Annat på bordet var flankstek, minichorizo(cocktailchorizo), majskolvar, potatis i foliepaket och sallad.

Kycklingspett, ungefär 4 portioner (enligt receptet)

500 g kycklingfilé, skuren i bitar.
2 citrongräs
1 röd chili
1 klyfta vitlök
0.5 dl japansk soja
2 msk whisky, i receptet står det bourbon, men farsan använde famouse gouse
1 tsk salt

Krossa citrongräset med knivskaftet och skär i bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och pressa vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utom salt och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 4 timmar. Farsan lät kycklingen marinera i ungefär 6 timmar.
Ta upp kycklingen, låt marinaden rinna av och trä på spett(om du använder träspett så låt ligga i blöt i minst en halvtimme innan du trär på kycklingen och grillar). Strö på saltet och grilla tills kycklingen är genomgrillad.

Flanksteken rubbade vi enkelt med grovmortlad 4-pepparmix och lite salt. Det blev en het stek, men attan så god!
Chorizon såg så liten och gullig ut på grillen och på tallriken, men den var riktigt god! Ganska mild, men inte lika mild som den chorizo jag smakade förra tisdagen. Det var lite mer drag i den här.
Receptet på potatisen i foliepaket hittar du här. Bara att bläddra ner lite grann.
I salladen är det vitlöksmarinerade tomater, hemodlad sallad och smulad fetaost.
Till bröderna fanns det pommes och grillspett med korv och köttbullar, men de kom inte på bild. Kamerablyga kanske?
Till detta dukade vi fram 3 olika sorters kalla såser: bea, tsatsiki och en creme fraice-sås med färska, hackade örter.
Nu kommer lite bilder, så se och njut! Förhoppningsvis så inspirerar jag tillräckligt för att ni ska ta med er något till nästa grillning ;)
 


Allt på grillen! Den stora köttbiten är flanksteken, de svart-bruna under foliepaketen är kycklingen. Vad som är korv ser man ju, och det var lite roligt att korven satt ihop. Lika bra det, annars hade de trillat genom gallret och badat i glöden ;)
 
 
Örtsåsen, jättegod till potatisen tycker morsan.
 
 
Fräsch sallad.
 


Ser ni blåsorna på korven? Det var där de var tvinnade, så att man fick små korvar. Skar man i de där blåsorna så flög det saft ur korven. Vi skojade om att korven spottade på oss.
 
 
Det är så mysigt att grilla! Att det är jättefint väder gör inte saken sämre. Sitta ute med lite gott att dricka, en massa gott att äta och småprata med allihop. Så nu tänker jag lämna datorn och fortsätta småprata.

Rock on!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: