rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Take away, lazy day

Kategori: Allmänt

Ja, så kan man sammanfatta dagen. Fast lite har jag rört på på mig. Drog ner till stan på ett möte, som sköts upp till fredag. Okay, fine. Skulle ändå ner för att smita in på biblioteket, som har varit stängt ett tag på grund av renovering. Nu har de öppnat igen, och rackarns vad snyggt det är! Men man måste gå i en extra trappa för att komma till alla mat- och bakböcker. *pust*
Men väl där hittade jag lite roliga böcker, däribland "Kärleksmums" av Emma Hamberg och Anette Rosvall, alias Husmorsorna. Jag fick skratta en del när jag gick igenom boken, för tala om att de kvinnorna är väldigt personliga och underhållande i deras sätt att skriva. Roliga namn på en del recept, som "Pink tits" och "Mullig gul parfait". Även beskrivningarna på recepten är personligt och roligt skrivna. På en del sidor finns det roliga citat som fick mig att le.
En bok som jag vill äga. Får helt enkelt skriva den på önskelistan ;)

Innan jag drog hem efter besöket på biblan så köpte jag lite hårfärg. Från rödtott till blond. Igen :)
Vad gäller hårfärg så kan jag aldrig riktigt bestämma mig. När jag gick i åttan tröttnade jag på mitt mörkblonda/ljusbruna hår och tonade det rött. Toningarna byttes snart ut mot permanenta hårfärger, och de röda färgerna blev allt mer intensiva och klara. Jag tror jag brukade ha en snyggt rubinaktig färg. Andra året i gymnasiet började jag klippa det, och det blev bara kortare. Innan dess hade jag haft långt hår hela livet, som längst till midjan. Jag testade mohikan som var så knalligt röd att jag såg ut som ett vandrande stoppljus. Sen klippte jag det 'pojkigt' kort och färgade det mörklila. Sen blev det rött igen, med snaggade sidor och en längre hårrand mitt på. Det har jag haft ganska länge nu. Senast jag färgade håret blev det orangeaktig copparfärg. Nu har färgen mattats av så pass att jag känner att jag vågar bli blond igen. Jag hade ju kunnat gå till frissan och be dom bleka det för länge sen, men det blir så himla dyrt, så jag väntade tills färgen hade mattats av och växt ut en bit. Så snart kommer jag bli blond igen, I hope...

Dagens middag var inget att skryta om, men imorgon, då jävlar ska jag laga mat om det så är det sista jag gör! Vi hämtade kinamat, förutom bröderna som ville ha pizza istället. Så jag och farsan släppte av dom på en pizzeria innan vi drog iväg och tog hem kina mat till oss och morsan. Kinamaten var morsans idé. Hon tyckte det lät gott idag, o jag höll med. Det är ju lite lyx, det är det. Men dyr sådan... Jag käkade friterad kyckling med sötsur sås(I love sötsur sås!) och ris. Morsan käkade 4 små rätter med bland annat friterade räkor. Farsan åt nån oxfilé med mycket lök.
Som många vet blir man sjukt mätt av friterad mat. Jag kände att om jag skulle ha ätit den sista biten med kyckling hade jag spytt, så jag lämnade den. Man vill ju behålla maten man äter!
 
Imorgon kommer jag baka. Det finns jäst som måste bli bakad med, och så tänker jag baka kakor och fylla burken. Sen måste jag hitta ett bra gömställe för kakburken, annars knycker bröderna alla kakor. Hmm, kanske ska baka en sats kakor med mycket peppar i så att de lär sig att hålla sina klåfingrar borta! Hehe :)
 
Så lite fart har det varit på mig, men det känns ändå som en lat dag. Beror det kanske på att jag går i mjukisbyxor idag?
 
 
Det är antingen till Amigo eller Bomhus Pizzeria som vi drar till om det vankas pizza.
 
 
Mmm, kinamat...
 
Please enter my dream, find your natural high
Rockbruden

Allergivänligt gott- Rulltårta med creme fraice-fyllning

Kategori: Bakverk

Morsan går på rehab-gruppmöte 2 dagar i veckan. Sen de andra fick höra att att jag är konditor har morsan fått en och annan blick, lite som att "tur du har som kan mumsa gott hela dagen". Avis? Troligen ;)
Jag bestämde mig för att de skulle inte bli utan fika, så igår bakade jag en rulltårta som morsan fick ta med. Sen är jag en sån som tycker att är man omtänksam nog att bjuda på fika kan man vara lika omtänksam och se till att alla kan äta, även allergiker. Så för säkerhets skull så gjorde jag rulltårtan både nöt- laktos- och glutenfri. Botten är gjord med potatismjöl och fyllningen är laktosfri creme fraice med florsocker.
Dock svor jag när jag skulle rulla ihop den. Den sprack! Som Nalle Puhs bak! Men god blev den, och det är det som är huvudsaken egentligen.
Mamma meddelade att rulltårtan blev väldigt uppskattad. Ingen var allergisk, men de gillade tanken att jag bakade så de flesta kunde äta.
Receptet på botten kommer från vinkocken.se, men creme fraice-fyllningen är mitt eget lilla påhitt.
 
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en liten skål. Vispa ägg och socker pösigt. Ner med mjölblandningen och blanda ordentligt. Häll ut smete. i en långpanna med bakplåtspapper på. Grädda i 250 grader ca 5 minuter, passa noga! Låt svalna lite, så att du inte bränner fingrarna.
Strö ut socker på ett nytt plåtpapper, vält över kakan på det och lossa plåtpapperet det gräddades på. Låt det sen ligga kvar så att ytan inte torkar, och låt svalna.

Fyllning:
2 dl laktosfri creme fraice
1.5 dl florsocker (justera efter egen smak)
0.5 tsk vaniljsocker
 
Det blir nog lite fyllning över, men det är gott att äta till sockerkaka eller toppa muffins med. Ta halva receptet om du inte vill ha fyllning över.
Vispa creme fraice, häll i vaniljsockret och lite florsocker i taget tills du tycker att det smakar bra.
Vispa tills krämen är fluffig och någorlunda fast. Drar man med fingret i smeten ska den helst inte flyta ihop, men om den rör sig lite gör det inget, det funkar det också. Är smeten för lös så rinner den ur rulltårtan, o det vore ju synd ;)

Stryk ut krämen på den svala botten och rulla ihop. Plasta in och förvara i kylen.
 
 
Gott!
 
Ikväll kommer det smälla som satan, så Märta kommer gömma sig och vägra gå ut. Förhoppningsvis kan vi få ut henne imorgon, om nu inte nåt pucko fortsätter smälla!
Om du har en skotträdd hund så försök inte trösta den, då tolkar den det som beröm och fattar att den ska vara rädd för smällare. Låt den istället vara ifred, sätt på radion eller tvn så att något överöstar smällarna. Mer tips finns på morsans blogg ludnatassar.com
 
 
All hail the metalgods!
Rockbruden

Bröd med skållat rågmjöl

Kategori: Bröd

För länge sen fick jag en baktidning av morsan. I tidningen hade hon satt fast post it-lappar på de recept hon vill att jag skulle testa.
Jag hittade den där tidningen härom dagen när jag hade tråkigt och gick igenom några lådor. Då kom jag att tänka på att det enda recept jag hade testat ur den där var ett recept på kladdkaka med baileys(vilket var så jävla gott att jag åt så att magen nästan exploderade), så jag tänkte att jag skulle testa lite fler recept som mamma ville att jag skulle testa.
Med de ingredienser jag hade hemma så fick det bli det här.
3 dl kokande vatten till skållning
1 dl grovt rågmjöl
3 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 L vetemjöl
 
Jag började med att skålla mjölet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet i en metallskål och vispade ihop. Det blir en brun-grå aktig gröt som inte ser så mysig ut. När det var svalt nog(37 grader) så värmde jag resten av vattnet och rörde ut med jästen. Sen ner med salt och rapsolja och råggröten. Ner med mjölet. Det stod nästan allt i receptet, men degen blev så lös så jag använde allt. Ändå fick jag ha i lite mer när jag bakade ut degen.
Jag lät degen gå ett bra tag i maskinen, den skulle arbetas i minst 10 minuter, eller 15 för hand.
Låt jäsa 40 minuter. Dela degen i 2 bitar, forma till runda limpor, skär kryss på uvansidan och jäs på plåt i 30 minuter. Låt ugnen bli 200 grader varm under sista jästiden.
Grädda längst ner i ugnen i 45 minuter. Virra bakduk runt bröden och låt svalna om du vill ha en mjuk skorpa. Låt svalna på galler eller på plåt om du vill ha en knaprig skorpa.
 
 


Ett tips vad gäller gräddningstider: alla ugnar är olika, så när jag sätter på timern så kortar jag alltid gräddningstiden med 5 minuter. Eller 3, om det är kort gräddningstid, som 10 minuter.
Kortar du ner tiden, och därmed har koll de sista minuterna så är det mindre risk att det går åt pipan.
 
Det här brödet var det inte sista gången jag gjorde! Asgott ju med lite smör och ost. Nästa gång tänkte jag ha i lite brödkryddor, så det blir ännu godare!

Imorgon dyker något allergivänligt och mycket lättbakat upp här på bloggen!

Rock the night!
Rockbruden

Ris med värmd älggryta och lite planer

Kategori: Grytor och soppor

Vi sparar mycket. Och älg äter man inte varje dag, så vore ju synd att slänga... Det var nog så pappa tänkte när han slevade över grytan som blev över för ett tag sen.
Grytan innehåller älgskav, purjolök och svamp. Och så kryddor såklart. Men jag vet inte exakt vilka, så det blir inget recept idag heller... Men börjar man med skaven, löken och svampen kan man krydda på lite som man vill, så det är i alla fall ett tips.
Detta äts med ris, mums!
 
Lite senare idag så kommer ni få ett brödrecept.
Och nästa gång jag bakar ett bröd tänkte jag göra en fläta, och sen lägga in en steg-för-steg beskrivning på hur ni kan göra likadant. Det blir fina bröd som imponerar på bordet!
Någon gång tänkte jag även beskriva hur man gör fina knutar av bulldegen.
Jag ska även göra lite rosor i marsipan och ge er 2 olika sorters beskrivningar på hur de kan göras, sen får ni själva bestämma vilken teknik ni tycker känns bäst. Jag har ju marsipan hemma, så det är något jag kan göra nu i veckan.

Snart har jag läst ut Christine av Stephen King, så då tänkte jag skriva lite om vad jag tyckte om boken.

Och nu frågar jag vad ni vill se mer av. Mer mat? Fler steg-för-steg beskrivningar och på vad? Sånt som går fort att göra, både dessert och mat? Ska jag börja skriva lite om musik? Om böckerna jag läser?
Jag vill ju att bloggandet ska vara meningsfullt, och det är det inte om jag kommer med sånt som ni inte vill läsa om, eller hur? Så berätta för mig vad som intresserar er.
 
Take me down to the paradise city
Rockbruden

Test! Fresta chokladmousse med krisp

Kategori: Desserter

Mamma och pappa kom hem efter att ha storhandlat, och då såg jag att de hade köpt pulvermousse. De var nyfikna, och det var faktiskt jag också. Inget går upp mot äkta vara, men det är inte varje dag som man har tid att ställa sig och göra just äkta vara. Så genvägar är bra att ha.
Jag själv använder pulver när jag ska göra vaniljkräm till mina tårtor och tycker inte att det är nåt större fel med det. Rynkar ni på näsan nu? Visste ni att de bagerier och konditorier ni fikar på använder antingen pulver eller köper färdig vaniljsås i en påse? Skulle de göra egen vaniljkräm skulle för det första bakverken kosta mer, plus att det tar längre tid än att vispa ihop pulver och vatten, eller klippa ett hörn på en fylld påse. Tid är pengar, så det ska gå så fort som möjligt. Visst finns det säkert bagerier som gör sin egen sås från grunden, men majoriteten använder pulver eller färdig på påse.

Men tillbaka till ämnet. Genvägar! De kan vara bra att ha. Men de ska smaka bra också! Annars kan man lika gärna skita i det tycker jag. Min erfarenhet av chokladpousse på pulver är inte så bra. På en av mina praktikplatser användes pulvermousse. De med olika fruktsmaker var riktigt goda, jag tror jag var speciellt förtjust i körsbär, men chokladen hade jag lite svårare med, den kändes lite kornig i konsistensen och kunde gärna ha smakat lite mer choklad. Dessutom hade pulvret tendens att klumpa sig när man blandade det med vattnet innan man hade i grädde, skitirriterande! Så jag tyckte det skulle bli spännande att testa Fresta chokladmousse med krisp och se om den var något att hänga i granen eller om det blir tummen ner.
 
Det man skulle göra var att vispa pulvret med mjölk. Bara det. Ja, enkelt och billigare än att vispa med grädde. Det är ett plus. Man skulle alltså vispa ner pulvret i mjölken och vispa i 3 minuter. Jag har nog aldrig gjort en enklare mousse! Pulvret klumpade sig inte som jag först trodde det skulle göra
Sen var det bara att hälla upp i lagom stora portionsglas eller skålar och ställa i kylen 20-30 minuter. Snabba puckar! Mousse brukar man få kyla i flera timmar, så ännu ett plus för att det går snabbt att göra, både tillredningen och kylningen.

Men hur smakar den då?
Den smakade riktigt bra för att vara en pulvermousse. Luftig, inte kornig i konsistensen, bra chokladsmak. Dock tyckte jag att det var lite vilseledande att skriva att det är krisp i moussen då det inte var krisp, utan chokladbitar. Krisp för mig är någon form av kakbitar eller kexbitar. Så enligt mig är det lite fel att lova krisp när man får chokladbitar. Men gott i alla fall var det. En något fastare konsistens hade inte skadat, men bara liiite fastare, man vill ju inte att moussen ska vara mer som en pudding ;)
Medan jag åt moussen så tänkte jag på vad man skulle kunna göra för att piffa upp den. Peta ner bär i den, eller hackade nötter om man gillar det. Servera den med med lite olika tillbehör som är gott till choklad. Vi åt den med vispgrädde, smaskens.

Slutsats: Klart godkänd mousse som jag kan tänka mig använda igen om det behövs. Konsistensen var fluffig, men en smula lös, men inget som man stör sig på i längden. Vilseledande med chokladbitar istället för den utlovade krispen, även om chokladbitar var riktgt gott ändå.
Ska jag sätta betyg i siffror så blir det 4 av 5. Inte illa för lite pulver och mjölk va?



I wish I had your angel tonight
Rockbruden

Trött och hungrig. Pappa fixar!

Kategori: Allmänt

Jag var ut med kompisarna igår, så jag var skapligt trött när jag vaknade i morse. Att jag lät som en kråka gjorde inte saken bättre. Men slapp baksmälla! Jag är riktigt bra på att slippa det eländet.
När jag hade vaknat till drog jag iväg för att köpa de 4 första säsongerna av true blood, begangnade, av en kille. Och bussarna går ju inte så ofta på söndagar, och det var blåsigt, så jag kände inte för att stå och huttra i en halvtimme för att vänta in en sketen buss, så jag fick en rejäl promenad istället. Motion är nyttigt! Men mina ben blev inte så glada...
Men efter att ha slappat i soffan ett par timmar, pimplat i mig vatten(som smakar fan p.g.a kalkhalten, blä!) och sett på tv så blev jag bättre. Sen kom morsan och farsan hem efter att ha hälsat på syrran och farsan började med maten direkt.

Farsan är väldigt bra på matlagning. En del knep har jag lärt mig av honom. Och han kan göra det mesta, för att inte säga allt!
Han är bra på att improvisera och är inte rädd att prova saker. Idag bjöd han på pasta penne och en sås gjord på bacon, purjolök och svamp. Min då tomma mage tog tacksamt emot maten :)
Ibland är det skönt att slippa matlagningen, även om det är roligt. Måste man göra det varje dag är det lätt att man börjar sucka och vill att någon annan gör det. Därför är det bra att laga minst 2 portioner mat och lägga matlåda! Då behöver man inte laga mat om man är trött, har taskigt med tid eller när man helt enkelt inte vill stå vid spisen.

Idag blir det dessert också. En riktigt snabb en, och lite fuskig... Resultatet kommer snart! Så håll utkik!

Run for your life!
Rockbruden

Årets första grillning och sommarlängtan!

Kategori: Kött och fågel

Men vädret sa åt oss att äta inne. Det är klart och soligt, men bara 8 grader. Brrr!
Jag har aldrig petat på grillen. Det är och har alltid varit farsans revir. Även idag.
Pappa har grillat entrecote. En favorit hos mig. Helst ska köttet vara ganska rött inuti, då är det som bäst enligt min mening.
Farsan är en sån som tycker att kött ska smaka kött, så det kryddades med bara svartpeppar och salt. Inte för att det gör något ;) Kött som läggs ofta på grillen kan han krydda roligare, som fläskkotletter t.ex.
Till det blev det potatisklyftor och kall bearnaisesås. Gott gott!

Nu när jag ser hur han donar vid grillen så längtar jag mer än någonsin till sommaren.

Även om sommaren är härlig så kommer den med plågor som mygg och andra äckelkryp, stekheta dagar som kan bli lite för heta och alla skräniga måsar som skiter på ens studentmössa. Det hände mig i somras. Trots att jag tvättade av mössans ovansida med tvättmedel(försiktigt så att ingen text i mössan försvann), så finns det kvar en fläck mitt på mössan som inte går att få bort. Måsjävlar...

Sommaren är min favoritårstid. Marknader, festivaler, födelsedag, glassätning i solen, slappa på altanen, plocka bär... Det är så jävla mysigt. Så nu vill jag att det ska bli varmt så att jag kan lägga undan täckjackan för säsongen!
 
 
Kött och potatis. Gott det!
För de som skulle undra vart mina små citat kommer ifrån, de som jag skriver innan jag hälsar från Rockbruden, de är oftast sångtitlar eller textrader från sånger. Det kan även vara nåt roligt som någon har sagt :)
 
We are building a house of fire, baby
Rockbruden

Rent mjöl i påsen?

Kategori: Allmänt

Hur många olika sorters mjöl finns det egentligen? Många... Men de smakar annorlunda! Det är klart att de smakar annorlunda och heter olika, annars hade det ju varit samma sak.

Vetemjöl känner alla till, det är det vanligaste. Det är finmalet mjöl av vete med mycket gluten i. Vetemjöl används ofta i diverse mjölblandningar. Det är ganska smaklöst, vilket ger neutrala bröd om man bara har vetemjöl

Rågmjöl är såklart av råg. Fullkornsmjöl, så hela kärnan i kornen används. Råg ger en väldigt härlig smak tycker jag. Men användes bara rågmjöl i en deg så blir brödet lätt kompakt, eftersom rågmjöl har sämre bakegenskaper än vetemjöl, så därför används de 2 mjölsorterna tillsammans.
Rågsikt en en blandning av siktat rågmjöl, så att grodd och skal sållas bort, och blandad med vetemjöl, ungefär 50/50 eller 40% rågmjöl och resten vete.

Grahamsmjöl är ett osiktat fullkornmjöl som görs av vete. Man tar hand om hela kärnan, så man kallar grahamsmjöl för en fullkornsprodukt.
Grahamsmjöl har lite dåliga bakegenskaper och degen blir lätt kladdig och jobbig att hålla på med. Men det ger god smak och lite tuggmotstånd.

Majsmjöl görs förstås av majs och är glutenfritt. Jag har aldrig använt det, så jag vet inte hur en deg blir av det eller hur det smakar. Men enligt wikipedia det ska gå att göra tortilla, majsbröd och muffins på det.
 
Durumvetemjöl är inte ett sädesslag som vete och råg, utan det är ett sorts gräs. Det används i pasta och cous cous för det mesta. Det kan även används i deg till ciabatta, baguette och pizzabotten. Men använd det för guds skull inte i kakor! Det blir segt(enligt wikipedia, men jag har inte testat. Men vore väl dumt att testa när någon tydligen har testat och fått sega kakor). Durumvetemjöl har en gul färg, så det blir en spännande färg på det som bakas med det.
 
 
Vetemjöl och rågsikt är det jag mest. Sen kan jag även ha i lite kli om det finns hemma. Just nu finns det lite vetekli hemma som jag kan behöva baka slut på ;)

Fredagslyx!

Kategori: Potatis

Idag är det fredag, och då ska man äta nåt extra gott! Så jag bestämde att vi skulle käka helstekt fläskfilé och en god potatis till det. Bara det att jag har aldrig helstekt filé... Men jag har ju klarat mig i liknande situationer, så varför skulle jag misslyckas nu? :)
Jag bestämde mig tidigt att jag ville proppa in vitlök i filén, för det e mumsigt o lätt att fixa. Potatisen hade jag lite svårare att bestämma vad jag skulle göra, så jag frågade morsan vad hon var sugen på. Pressad potatis blev svaret, och grönpepparsås. Ja, varför inte?

Potatisen började jag med, den tog längst tid. Skala och koka i lättsaltat vatten tills den är klar. Beroende på hur stora de är kan det skilja i tid, men skulle potatisen bli klar innan filén är klar, så tippa av vattnet och lägg på locket med hushållspapper mellan. Då håller sig potatisen fin tills det är pressardags, precis innan jag ropar in familjen till bordet.

Sen putsade jag filén, alltså skar bort alla senor. Sen skar jag ett snitt längs filén och stack in några skalade vitlöksklyftor, sen saltade och vitpepprade jag köttet på utsidan. Sen stekte jag den i gjutjärnsgryta. Först brynde jag den på lite högre värme, sen sänkte jag värmen och stekte vidare med lock på. Då och då vände jag på den så att den inte skulle bli bränd nånstans. När köttet är klart (jag kollade först på köttet efter röda partier. När jag inte såg några så stack jag ett jack i köttet och tittade på det)så lägg upp det på skärbräda för att vila. Lägg gärna något över det så att det inte kallnar, jag hade grytlocket. Skär sen upp i snygga skivor och lägg på ett fint serveringsfat

Och när köttet var brynt så började jag med såsen. En bechamelsås med lite soja i för att få den ljusbrun, och så mortlad grönpeppar. Enkelt och svingott! Man kan börja med den när man har satt på potatisen om man vill. Den kan stå ett tag på lägsta värmen på spisen ett tag. Se bara till att vispa då och då. Och var beredd på att du kan behöva späda den lite, för även vid låg temperatur så försvinner vätska.
Jag älskar morteln! Den är gjort i sten och tung som fan! Men den gör det den ska, och den gör det bra!

Min ena bror är kinkig med pressad potatis, så jag kokade några hela åt homon. Men skala fick han göra själv! I'm a mean girl ;)

Jag lyckades bra med filén. Jag skulle ha skurit ett lite djupare snitt och haft i lite mer vitlök, men stekningen gick kalasbra! Ska bara se till att vara mer noga med bryningen. När jag lade på locket fanns det fortfarande några röda partier på köttet
Men fan vad gott det blev! Nästan rullade iväg till datorn för att skriva om det.
 
 
Gott!!!

Rock on!
Rockbruden

Pour some sugar on me...

Kategori: Allmänt

Jag är stans godisråtta och älskar allt som är sött. Jag skulle inte kunna leva utan socker. Vad skulle man annars söta med om det inte fanns socker?
Men det finns ju många olika sorters socker, och inte bara strösocker. Men vad heter de andra sorterna? Hur smakar de? Vad används de till? Det ska jag berätta!
 
Strösocker är det vanligaste och finns inte bara som strö, utan som sockerbitar också, men det visste ni redan :) Strösocker är ganska finkornigt socker och används till allt möjligt. Bakning, saftning, syltkokning, i inläggningar, i kaffe och te... Listan är lång.
 
Sen har vi florsocker. Finmalt, används som "mjöl" när man kavlar marsipan. Även florsocker kan man göra mycket på. Den kan pudras på kakor, användas som sötningsmedel och blandas till glasyr till mazariner och andra kakor. Det finns smaksatt florsocker, så att man kan göra glasyr med chokladsmak.
 
Pärlsocker används mest som dekoration. Gärna på chokladbollar och kanelbullar.
 
Rörsocker, eller råsocker som det förut hette, är gyllengult i färgen och det är lite grövre korn än strösocker och är även lite mer aromatiskt och har en mjukare sötma än strö. Det ska gå att ersätta strösocker med rörsocker i de flesta bakverk.
Jag tycker det känns lättare att säga råsocker, så då säger jag det. Och råsockerkakan jag gjorde igår är numera helt uppäten. Mina ena bror sa att det var den godaste sockerkaka han ätit. Kul att få höra ;)
 
Farinsocker är det inte bara socker i, utan även rörsockersirap. Så farin är en fuktigt, lite kladdigt socker som ska ha en aromatisk och lite kryddig smak.
Just för att det är ett fuktigt socker så blir det en stenhård klump om det torkar. Jag läste ett tips om att hålla ut sockret i en burk med tätslutande lock och ha i kylen.
 
Cane Syrup, eller rörsockersirap, är en sirap med ton av lakrits. Enligt dansukker.se så ska det runda av smaken på gryor och marinader. Det har inte testats här, men jag vet att något sött i maten rundar av och förhöjer smaker.
 
Gelésocker används, som namnet säger, till att göra gelé. Men även till puddingar, pannacotta och mousse.
 
Fruktsocker kommer såklart från frukter och bär, honung och grönsaker(?). Det påstås vara lättlösligt, så det passar i kalla desserter och drycker och ska ge en frisk smak.
 
Muskovadosocker finns både mörkt och ljust. Skillnaden på dom är att det ljusa har en kolaaktig smak, medan det mörka drar åt lakrits. Precis som farin så är det fuktigt socker, så det vore bäst att förvara det på samma sätt som farinet enligt tipset lite högre upp i inlägget. Jag testade en gång att byta ut ungefär hälften av strösockret i en smuldeg till ljust muskovadosocker. Jag märkte ingen skillnad då, så jag vill gärna testa att byga ut det helt.
 
Syltsocker är en blandning av socker, pektin, citronsyra och kaliumsorbat(enligt dansukker.se) och ska göra det lättare att lyckas med sylt eller marmelad. Jag har aldrig använt syltsocker, så jag vet inte hur resultatet skulle bli. Jag planerar att koka sylt till sommaren, men då tänkte jag göra det med vanligt socker
 
Och sist, men inte minst, Vaniljsocker! Denna fina ingrediens... Vad vore en vanlig sockerkaka utan vaniljsocker? Vad vore bakning över huvud taget utan vaniljsocker?
Visste nu att man kan göra eget vaniljsocker? Det har jag velat testa länge, så jag hoppas jag tar mig i kragen snart och testar(och berättar för er hur det gick förstås).

We rock!
Rockbruden

En vanlig middag: Spaghetti med köttfärssås

Kategori: Pasta

Som rubriken säger, så är köttfärssås med pasta en vanlig middag. Inte så konstigt, det e ju gott! Och man kan variera den så mycket att det är sjukt!
Basen är ofta likadan: köttfärs, lök och vätska. Sen kan man ha i lite vad som helst. Förutom basen så brukar jag ha i tomatpuré, svartpeppar, en skvätt soja, en halv köttbuljongtärning och ibland champinjoner.
Men det är ju inte alltid allt finns hemma. Är tomatpurén slut kan man ha i lite tacosalsa istället. Det ger lite drag i såsen. Är köttbuljongen slut så kan man ha i nån annan buljong, eller skippa den totalt. En del har i morötter, men jag har inte det.
 
Då jag är lite trög vad gäller att hacka lök, så hackar jag den innan jag knäpper på plattan. Och så brukar jag alltid ta fram de saker jag hade tänkt använda. Jag känner att det blir lättare då. Plus att man blir hungrig av att se allting och vet att man ska laga nåt gott.
 
 
Idag blev det såhär
1 hackad gul lök
500(?) köttfärs
1 stor (mat)sked tomatpuré
2-3 msk felix chilisås het (så het är den inte, den är ganska mild, men ger härligt tryck i såsen)
6 dl vatten (justera efter hur mycket "sås" du vill ha)
Soja
Lite salt
Svartpeppar
Paprikapulver
 
Och så gjorde jag såsen i traditionell ordning: Fräs lök, i med köttfärs och bryn. I med puré, chilisås och vatten. Droppa i soja, tänk på att soja är salt. Ha i peppar och paprikapulver. Puttra, smaka av. Ha i mer av det du vill. Jag hade i mer peppar och ett par nypor salt. Sen lade jag på locket, vred ner plattan till de lägre graderna och lät den puttra och gotta ihop sig. I samma veva slängde jag i spaghettin i kastrullen med kokande vatten. När pastan e klar, är maten klar!
 
Skulle nog ha haft i lite mer puré. Skulle även ha haft i lite mer vätska. Kände att den blev lite torr...
 
Och ett tips om du vet att du behöver reda såsen: strö i vetemjöl när köttfärsen är brynd, rör runt och sen i med vatten eller vad du nu använder som vätska i såsen. Då kommer den tjockna när såsen kokar upp. Använd sen redning om den fortfarande är för lös.
 
Sleva upp och mumsa på!
 
 
Och så på med lite ketchup
 
 
Mätt och belåten! Nu tänkte jag planera mer inlägg till er. Jag har ett inlägg i utkastet som jag kan slänga ut när jag känner för det. Alltid bra att ha ett och annat inlägg på lut ifall jag inte har något att skriva om ;)
Musiken jag lyssnade på under matlagningen: Gammal rock a la Girlschool. Härligt!

It's never too late!
Rockbruden

Råsockerkaka med chokladglasyr deluxe

Kategori: Bakverk

Morsan har haft det jobbigt på sistone. Det har märkts, både på hennes beteende och det hon skriver på sin blogg. Men något som alltid piggar upp ett ledset ansikte är en god kaka. Speciellt en med choklad.

Jag blev sugen på att baka, men visste att vi har knappt nåt socker hemma. Men så rotade jag i skafferiet och vad hittar jag? Ett paket råsocker! Bakdags!!
 
Jag utgick från ett vanligt recept på sockerkaka och använde råsocker. Fick vispa längre än om jag hade använt vanligt strösocker. För råsocker är mer grovkornigt. Och för att piffa upp kakan lite så gjorde jag en chokladglasyr enligt ett recept från en chokladbok, plus att jag svätte i lite kallt kaffe.
Satan vad gott det blev!
Kunde nätt och jämt sluta äta! Men måste ju spara en bit till farsan, som jobbar nu och kommer hem till middagen, som idag blir en av de vanligaste vardagsrätterna i Sverige ;) Kan ni gissa vad?

Men nu till kakan igen!
Jag använde en hjärte-form, mycket för att pigga upp morsan, men också för att den är söt. Jag smorde och bröade det. När man bröar formar måste man inte ta ströbröd. Man kan ta vetemjöl. Eller kakao! Det brukar jag använda när jag bakar chokladkaka.
Knäpp på ugnen, 200 grader.
Smält 75g smör och häll i 1 dl mjölk.
Vispa 2 ägg med 2.5 dl råsocker(eller vanligt om du vill det) tills det blir pösigt och luftigt.
Blanda ihop i en skål: 3 dl mjöl, 2 tsk vaniljsocker och 1.5 tsk bakpulver.
Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och rör ihop. Jag brukar skippa att sikta mjölet, men du kan ju göra det om du vill vara på säkra sidan.
Rör ner smörmjölken och blanda till en jämn, god smet.
Ner i formen, grädda i ungefär en halvtimme. Använd sticka för att känna efter om den är torr i mitten.
Vält upp på skärbräda. Vill inte kakan lossna så testa att slå formen i brädan några gånger. Sitter den fortfarande fast, så blöt en handduk och lägg på formen.
 
När kakan hade svalnat så vispade jag ihop en skitgod glasyr, en som inte är sådär florsocker+vatten, utan en godare, men minst lika lätt att göra som florsocker med vatten. Börja med att sikta 3.5 dl florsocker och 3 msk kakao.
Smält 25g smör och blanda ner. Mät upp 0.75 dl mjölk och skvätta i lite i taget tills du tycker att konsistensen är bra. Jag gjorde misstaget att hälla i mjölken innan jag blandade ner det kalla kaffet, så min glasyr blev lite lös, men god i alla fall!
Kaffet är inte med i originalreceptet, men jag gillar att kombinera choklad med lite kaffe. Vill du ha någon form av smaksättning i flytande form, häll i det innan du har i mjölken, annars blir glasyren som min och rinner längs kanten på kakan. Men det kan vara riktigt snyggt ändå :)
 
 
 
 
 
Mamma och bröderna fixade i trädgården, så fick de kaka när de kom in. Skitgott, enligt bröderna. När morsan tog sin första bit så fick hon inte fram något annat än flämtningar, för att det var så gott ;)
 
 
If you play with fire, you're gonna get burned
Rockbruden

Pannkisar och äppelpaj

Kategori: Desserter

Serverade med hallonsylt är bara så mumsigt :P Pannkakor är dessutom bra mat om man vill äta billig mat. Man kan spara en del på att äta någon form av pannkaka en gång i veckan.
Det här receptet räcker till 5-6 personer. Kanske lite mer, beroende på hur mycket var och en äter. Det brukar bli pannkisar över, som farsan kan lägga matlåda på.
 
1.5 l mjölk
8 dl mjöl
5-6 ägg
25g margarin/smör
Salt
 
Börja med att knäcka äggen(börja med 5, men går pannkanan sönder eller fastnar i pannan trots smöret så vispa i ett extra ägg) i en rymlig bunke, häll i lite mjöl och vispa. Varva sen med mjöl och mjölk och vispa så klumpfritt det går. Smält smöret, jag gör det i stekpannan jag ska steka i, och vispa ner det i smeten. Salta lätt.
Stek på medelhög värme, vänd när smeten på ovansidan har stelnat. Stek en stund till och lägg över på ett fat. Fortsätt så tills smeten tar slut. Ät med en god sylt, socker eller sirap. Eller gör crepes.
Här hemma brukar vi , förutom sylt och socker, ställa fram rå falukorv och ost att äta till. Ja, det låter konstigt, men det är gott! Så varför inte prova? Är det inte gott så är det bara att lägga in allt i kylen igen. Inget att klaga på!
 
Är det så här mycket smet så är ett tips att använda 2 stekpannor, eller en stekpanna och ett plättlagg. Sätt på lite bra musik så blir det roligare. För att steka pannkisar blir snabbt tråkigt. Jag gillar att lyssna på äldre tjej-rock när jag steker pannkakor, så som Girlschool och Joan Jett.
 
 
Även om saker och ting står i frysen så håller det inte för evigt. Men det finns vissa fördelar med det... För jag hittade 2 små aluminiumformar med äppelpaj. Så jag ställde in dom i ugnen, varmluft 125 grader, och tinade dom. Varm äppelpaj med kall vaniljsås är så djävulskt gott! Det är en bra sak med hösten, förutom halloween. Ena grannen har ett stort äppelträd på sin tomt, men använder inte så mycket äpplen. Så i höstas fick jag en stor ica-kasse med äpplen. Det blev många goda pajer och kakor och muffins :) Det är hans äpplen som finns i de här pajerna.
Vi har äppelträd på våran lilla tomt också. Och smultron, päron, druvor, hallon, vinbär, blåbär... Vi har säkert mer, men jag minns i så fall inte vad. I höstas så tryckte vi ner vitlöksklyftor i jorden. Få se om vi får någon vitlök i sommar :)

 
Rock on!
Rockbruden

Det är inte samma sak!

Kategori: Allmänt

Vissa ingredienser kan verka lika då de har samma funktion. Men har du aldrig undrat varför vanillin är billigare än vaniljsocker? Eller varför smör är dyrare än margarin? För att även om de verkar lika så är de inte det.
Jag tycker att man ska veta skillnader på olika saker, för kunskap är makt! Sen kan det vara roligt att veta skillnaden bara för att, eller hur?
Så nu tänker jag berätta skillnaden mellan olika ingredienser.
 
Vaniljsocker vs Vanillin
Vaniljsocker är finfördelat socker smaksatt med vanilj, helst ska det vara äkta vaniljstång i. Det ser man på att det är små svarta prickar i sockret, vaniljfrön.
Vanillin är en arom med vaniljsmak som framställs från barrvedslignin, alltså från trä. Jag har läst att det till och med är ruttet trä! Den tanken är inte lockande när man behöver köpa något vaniljsmakade och får synd på det billigaste i affären: vanillin.
 
Smör vs margarin
Smör kärnas från grädde och salt, det är något som människan har tillverkat i flera hundra år. Det är en väldigt naturlig produkt, då grädde såklart kommer från komjölk. Smör har också mycket mer smak än margarin.
Margarin görs vanligt på palmolja eller kokosfett, som importeras från indonesiska regnskogar. Detta, efter en några olika processer, säljer man som ett brunt raffinerat industrifett som säljs till företag som antingen tillverkar margarin, målarfärg eller hudkräm. Mysigt att veta? Inte direkt...
 
Vetemjöl Special vs Vetemjöl
Här är skillnaden enkel: Vetemjöl special är det mer protein och gluten i, vilket gör att brödet eller bullarna man bakar blir högre och luftigare. Den extra halten av protein och gluten förbättrar nämnligen jäsförmågan.
"Vanligt" vetemjöl saknar alltså det lilla extra, men jag har bakat med enbart vanligt vetemjöl med gott resultat.
 
Crème fraice vs Gräddfil
Gräddfil är en syrad grädde med fetthalt på 10-12%. Crème fraiche är också syrad grädde, men innehåller även bakteriekultur som inte gräddfil har. Dessutom är oftast crème fraiche fetare än gräddfil, omkring 34% om det inte är en lätt-produkt. Men i många fall kan man byta crème fraiche mot gräddfil och vice versa med bra resultat.
 
Potatismjöl vs Maizena
Potatismjöl kommer, inte så svårt gissat, från potatis. Det är sjävla stärkelsen i potatisen som är potatismjölet. Maizena är också stärkelse, men kommer från majskorn. Men de används på samma sätt: som redning!
Hur många här använder "Maizena Redning"? Man kan tro att det är maizena i det, men icke! Det är potatismjöl, blandad med lite andra ingredienser, bland annat någon ämne som gör att redningen inte klumpar sig.
 
Lite roligt vetande, och jag lärde mig lite saker själv när jag skrev inlägget.
Nu är det inte så att jag skriver det här för att smutskasta olika saker, utan för att kasta ljus över dom, så att man vet vad det är för något. Jag tycker att man ska veta vad man har i sin kyl och i sitt skafferi, man ska veta vad man får vad man än köper när man traskar runt i affären.

I'm a wild child!
Rockbruden

Steg för steg-Bechamelsås

Kategori: Sås

Eller vitsås, som vi brukar säga. Bechamel är en grundsås som görs av mjöl, smör och mjölk eller grädde. Den kan smaksättas och användas lite hur som helst. Som sås vid sidan av, i lasagne, vid gratinering, som stuvning... Ja, lite vad som helst!
 
Jag gör såsen på antingen 25 gram smör och matlagningsgrädde eller grädde, eller 50 gram smör och mjölk. Anledningen till att jag har mer fett om jag använder mjölk är att mjölk är inte lika fettrikt som grädde eller matgrädde. Används för lite smör om såsen görs på mjölk så tycker jag att såsen smakar tunt, det finns liksom ingen fyllighet i den då. Den blir lam, helt enkelt.
 
1. Smält smöret i en kastrull, gärna tjockbottnad, och ha i ungefär 2 matskedar vetemjöl. Vispa ihop och låt fräsa ett par minuter på medelstark värme. Fräser man inte så smakar såsen mjöl, blä!
2. Vispa i mjölken/grädden, häll i lite i taget och vispa kraftigt. 2.5 dl matgrädde eller så höftar jag med mjölken. Har jag matgrädde i så brukar jag även tillsätta lite mjölk, beroende på hur tjock såsen blir. Jag har i tills jag tycker såsen ser lagom tjock ut, sen skvättar jag i lite till. Såsen kommer tjockna lite till senare.
3. Ha medellåg-låg värme, såsen ska inte stormkoka, bara puttra lite. Nu är det dags att krydda! Tillsätt salt, eller soja om du vill ha en brun sås. Och sen: Vitpeppar! Finmalen vitpeppar har jag i och smakar mig fram tills jag tycker att den är bra.OBS! Tänk på att kryddsmaken kommer fram mer när såsen har fått puttra lite, så var lite försiktig.
4. Nu borde du ha en bra grund som småputtrar fint på spisen.Dags att putsa lite! Är den för tjock? För tunn? Mer salt? Är såsen tunn använder jag ljus redning, är den för tjock spär jag den med mjölk.
Jag brukar ha i en burk skivade champinjoner i såsen, det är skitgott!
Just idag skulle såsen ätas till lunchkorv och kokta potäter, så jag valde att ha den naturell. Smarrigt värre!
 
Metal on!
Rockbruden

Tekakor- Morsans favvo!

Kategori: Bröd

Och min egen favvo också, måste jag säga. För vad är godare än tekakor med smör, skinka och ost? Med ett glas mjölk eller god juice till? Inte mycket, speciellt inte när det är nybakat.
 
Receptet ger 18 tekakor, mjuka och saftiga!
Börja med att smälta 100g margarin och blanda ner 2 dl vatten och 3.5 dl mjölk, låt bli ungefär 37 grader.
Smula 75 g jäst i en bunke, häll i en svätt vätska och rör ut jästen innan du har i resten av vätskan. Ner med 1 dl socker, 1 tsk salt och 900 g vetemjöl. Knåda för hand i ungefär 8 minuter eller i maskin 4 minuter, då är den blank och smidig. Och len som en bebismage!
Låt klumpen jäsa i en halvtimme.
Häll upp på lätt(!) mjölat bord och knåda den lite. Dela den sen i 18 bitar, rulla till fina bollar och kavla ut dom till ungefär en halv cm tjock. Försök få den så rund som möjligt, om du nu inte vill ha fyrkantiga tekakor. Ett tips är att vrida på degbiten ofta, så att man inte kavlar på samma ställe hela tiden, och vänd lite på den. Den fastnar inte i bordet.
Lägg på plåt, 6 bitar på varje, täck med duk och jäs ännu en halvtimme. Under tiden får ugnen värmas till 200-225 grader (står det flera gradantal i recept så ta ALLTID det lägsta först, annars blir brödet bränt på utsidan och degig inuti, blä!) Nagga och skyffla in i ugnen 8-10 minuter. Så fort de kommer ut ur ugnen, pensla med mjölk. Låt svalna under duk.

Världens godaste mellanmål! Jag skulle kunna föräta mig på tekakor!
 
Vet du föresten när degen har arbetats tillräckligt?
Om en deg som inte knådas tillräckligt blir resultatet kompakt och tråkigt. Men knådas till tillräckligt blir det jättemums!
Ett test man kan göra är att ta en bit deg, rulla till en boll och sen sträcka ut den försiktigt, vrid ofta och dra försiktigt mellan vridningarna. Om degen inte spricker o det blir hål, utan att den håller och kan bilda en hinna av deg som är så tunn att man nästan kan se igenom den, då är degen klar! Då är den elastisk och smidig. Ett annat tips är att kolla om degen slägger från bunkens kanter, då är det också ett teckan på att degen är klar.
 
Keep on rockin' in a free world!
Rockbruden

Bokmal!!

Kategori: Allmänt

Eller läslus. Eller bokslukare. Eller helt enkelt bara läsare.
Jag älskar böcker! Det har blivit något av ett beroende, för jag kan inte sova om inte jag har läst en stund innan jag släcker lampan. Tro mig, jag har testat...
 
Vad gäller skönlitteratur så älskar jag skräck, fantasy, deckare och sånt. Och det för att jag gillar spänningen, jag vill att det ska hända saker! Om jag läser en kärleksroman blir jag uttråkad. Men om kärlek är inblandat med annan spännande handling, då funkar det. Även biografier går att läsa, beroende på vad de handlar om.
En av mina favoritförfattare är Magnus Nordin. Han skriver jättespännande deckare om bland annat mordmysterier, kidnappare, spökhus och spännande böcker med övernaturligt tema. Några riktigt bra böcker är Årstamördaren, Huset vid vägens slut(första Magnus Nordin-boken jag läste) och Djävulens märke. Några av böckerna är verklighetstrogna, de 2 första exemplen är det. Djävulens Märke är dock lite mer övernaturlig. Men otroligt spännande.
Jag har fått för mig att börja läsa Stephen King, och är nu långt in i Christine. När jag är klar med den väntar Cujo :) Sen får jag kolla lite mer i farsans bokhylla och se om jag hittar nåt mer spännande och rysligt att läsa.
 
Sen samlar jag på bakböcker. Inte konstigt eftersom jag älskar att baka. Och fler vill jag ha! Jag är inne på att leta efter "husmorsornas" böcker, då de verkar skrivna på ett väldigt personligt sätt. Jag tänkte leta efter dom på biblioteket, och om dom är bra så kan jag tänka mig köpa dom. För biblioteksböcker måste man ju lämna tillbaka, och det e inte alltid så kul...
Sen vill jag ha Söta Dagar-The Hummingbird Bakery. Lånade den på biblan en gång, och ville inte lämna tillbaka den, men gjorde det i alla fall. Jag vill ju inte ha en räkning med en massa förseningsavgifter. Nä, bättre att lämna tillbaka den och köpa den i bokhandeln.
De böcker jag har redan nu är många. Jag har 5 böcker om choklad, 2 med desserter och flera andra med lite olika teman. Totalt har jag 27(!) böcker om bakning av olika slag. Göra mig av med några? Aldrig! De är mina bästa vänner i köket, tillsammans med min Bosch multimaskin(som jag kallar den). Dessutom så är många av böckerna väldigt fina att se på. Så att ställa på dom på en tavelhylla skulle se himla fint ut. Och lätt att variera med olika böcker.
Sen har jag en pärm med recept som jag har klippt ut från tidningar, plus att jag äger en schysst bunt baktidningar...

Ja, där ser ni! Är man bokmal så är man. Och inte skäms jag för det! I fucking love it! Mer böcker åt världen!!!
 
I Love rock'n'roll!
Rockbruden

Snabbmat!

Kategori: Pasta

När jag kom hem idag efter att ha varit på både det ena och det andra stället, så insåg mamma att vi hade glömt att fixa käk, och hon och pappa ska kolla på bilar idag och måste äta något innan de åker. Från början var det tänkt att vi skulle äta pannkakor, men det tar evigheter när det är 5 pers som ska käka, plus att vi inte hade tillräckligt med ägg och mjölk. Istället rotade vi fram lite köttbullar och kokade snabbmakaroner. Inte direkt världens godaste mat, men snabb och godtagbar. Sen beror det ju på vilka köttbullar man har.
Måste erkänna att vi äter köpta köttbullar från scan. Ganska gott enligt mig, men visst kan man göra godare. Pappa gör alltid egna köttbullar till jul, smarrigt!
 
Så idag blir det inte direkt ett recept, just för att det är köpe-bullar och snabbmakaroner. Med ketchup till!
 
Imorgon planerar jag att baka lite bröd! Det är en kategori som behöver fyllas på, tillsammans med maten ;) Troligen blir det pannkakor till middag imorgon, men vad det än blir så dyker det in här! Sen planerar jag att baka en chokladkaka av något slag. Senare i veckan kommer troligen en steg-för-steg beskrivning på hur man gör en bechamelsås visas här.

Men nu ska jag mata hundarna! Märta är allergisk, så hon får färskfoder, vilket ser ut som finmalen köttfärs och luktar apa! Mamma har även börjat blanda i lite färskfoder i Incas mat, då hon märkte att Märtas päls blev finare och mjukare än färskfodret. Som om inte Inca är mjuk och fluffig så att det räcker :D
 
Bang your head!
Rockbruden

Vårcupisar med fräsch citronfrosting

Kategori: Bakverk

Här är cupisarna jag har lovat er! Vanliga vaniljmuffins med en frisk citronfrosting. Mumsigt!
Frostingen färgade jag rosa och spritsade så att det skulle se ut lite grann som rosor, tyckte det skulle se fint ut med fjärilarna och humlorna. Frostingen räckte till 10 cupisar
Jag gjorde frostingen genom att vispa 125 g mjukt smör först enbart smör i några minuter, sen tillsatte jag 3 dl florsocker, 1 dl i taget, och vispade mellan. Sen droppade jag i ungefär en msk citronsaft och 2 msk lemon curd. Sen tyckte jag fortfarande att frostingen var något hård, så jag skvätte i lite mjölk, ungefär 2 msk totalt, och vispade länge. Ner med lite röd karamellfärg, bara några droppar, och vispa ihop.
Sen spritsade jag cupcaksen. För att få till en rosliknande spritsning så börja i mitten och arbeta dig utåt på muffinsen. Se till att ha trycka jämnt när du spritsar.
På med humlor och fjärilar, klart!
 
 
De blev uppskattade! Min kusin nästan hoppade av förväntan och hon var den första att norpa en cupcake när jag sa det magiska ordet Varsågod ;) Något barnsligt beteende för en vuxen kvinna, men vem vill bete sig som en vuxen precis hela tiden? Inte jag i alla fall!
 
 
Farfar passade på att ta lite bilder. Farmor var inte med, så nu kan farfar visa vad hon gick miste om ;) Morsan tog också några bilder, dels för att lägga ut på facebook, men även för att dela på sin egen blogg, http://ludnatassar.com/
 
 
Mumsigt söndagsfika, speciellt farfar och farsan var värda det efter att ha lyckats sätta upp köksfläkten! Nu är det bara kåpan till fläktröret kvar, sen kan vi börja fixa köket igen, så att det blir FÄRDIGT! Tjohoo!
 
Rock on!
Rockbruden

Hundmys och fläktmontering.

Kategori: Allmänt

Köket renoverades för ett tag sen, men nu har det stått still ett tag... Allt för att Elgiganten strulade när vi skulle beställa fläkten! Inte kul att se ett fult fläktrör istället för en snygg kåpa.
Skåpen, kyl, frys, skafferi och bänkskivor är ju klara. Kakla och tapetsera kan vi inte göra förrän fläkten är på plats. Men nu har den kommit och nu är den på väg upp! Fan vad skönt! Äntligen kan vi bli klara med köket nån gång.

Så fort farsan och farfar är klara i köket ska jag förbereda att vispa ihop cupcake-frostingen. Innan dess får jag spåna på nya inlägg och gosa med hundarna. De hundar vi har är blandisen Märta, 5 år som älskar att pussas och gräva matrester i slasken, och så har vi "Jappen" Inca som är 2 år. Inca är foderhund, och mamma hoppas på att få behålla en valp från en av kullarna. Inca är något av en diva. Igår när vi satt i soffan och myste och såg på film så låg min bror intill mamma, den plats som vanligen Inca intar så fort hon får chansen. Hon tittade på mamma och brorsan med surig blick och hängande svans, lite som att hon sa "Ni är elaka mot mig...Jag får inte plats i soffan". Sen vill hon inte blöt och vägrar att gå i vattenpölar. Men hon är mysig. Och söt. Men det är inte alltid så kul när hon blir leksjukt och hämtar fågeln som låter... Man tröttnar på det ljudet ganska fort. Men hon gillar att leka med bollar också!
 
Märta är en blandning av berner sennen, leonberger och tervurens, så hon är inte direkt lika liten som Inca. Men det är annorlunda att gosa med en stor hund än en liten. För att krama en stor hund är bland det mysigaste som finns! Märta är inte lika "fin" som Inca till sättet. Men hon är en uppmärksamhetstjuv! Sitter man och gosar med Inca kommer Märta och vill också gosa, om det så krävs att hon puttar bort Inca. Sen så är hon inte lika kinkig med vatten, men då är hon tycker hon att dammsugaren är ett farligt monster som man måste gömma sig för. Detsamma med raketer och allt som smäller som en champangekork och högre.
Märta har en rolig tendens att få ett ansikteuttryck som får henne att se korkad ut. Det är hennes glada uttryck, men det ser så roligt ut, så jag garvar ju åt henne. Då blir hon ännu gladare och kommer fram och slemmar ner mig med sin stora, plaskblöta tunga. Man ser nästan nyduschad ut efter att Märta har visat hur mycket hon tycker om en... Men en snällare hund får man leta efter!
 
Igår fick jag 3 nya bakformar. Jag vill testa den hjärtformade så snart som möjligt, men det blir inte idag. För idag är cupisar i fokus ;)

I övrigt så längtar jag till sommaren. Värme, min födelsedag, en eventuell flytt... Det som jag hoppas kunna skriva om på bloggen i sommar är hemmakokt saft och sylt, glass och tips om grillad mat med tillbehör. Här hemma är det farsan som är grillbossen. Jag har aldrig petat på grillen...

I wanna rock!
Rockbruden

Släng inte maten!

Kategori: Allmänt

Visst händer det ofta att man får mat över? Nån ensam potatis kvar i kastrullen, några köttbullar som ingen orkar äta upp?
Vad händer med de där små resterna?
Jo, de slängs! Mycket av det slängs.
När den är fullt ätbar, men ingen tycker att det är värt att spara...
 
Börja spara istället! Det finns pengar att spara, plus att maten kommer till nytta istället för att hamna i komposten.
Köttfärssås kan man göra oändligt mycket saker. Förutom att man kan bara värma och äta som köttfärssås med pasta så kan man spä ut den, och kanske ha i lite morotsbitar, så har man en köttfärsgryta att servera med ris. Man kan även koka ner den och ha i en paj. Det, pajdeg, lite paprikabitar och så brer man på creme fraice och strör på lite ost. In i ugnen. Skitgott! Köttfärssås är också gott på pizza. Se bara till att såsen är inte är för blöt, koka ner den, alternativt red den. Du kan ju också vispa ihop en bechamelsås och göra lasagne på köttfärssåsen.
 
Kokt potatis kan man spara i kylen i flera dagar! Gott att steka i bitar. Eller i en klassisk bondomelett. Eller i en pytt. Vi brukar äta stekt potatis med falukorv, bacon och ägg, allt i samma stekpanna! Fast inte samtidigt ;). Något som är gott att krydda stekt potatis är Knorr piffikrydda.
 
Överblivna köttbitar kan skäras i bitar och frysas. När man har tillräckligt med kött så kan man göra pytt på det. Allt från korv och köttbullar till lite finare kött som kotletter och filé går att steka i pytt. Ner i stekpannan bara!
 
Tacoköttfärs kan frysas in och värmas till nästa gång. Eller göra något av det man även kan göra med köttfärssås som jag beskrev lite tidigare i inlägget. Min mamma råkade ta tacoköttfärs när hon gjorde köttfärssås en gång. Hon gillade det inte, men resten av familjen tyckte att det var gott.
 
Överbliven kyckling kan man skära i bitar och göra en pastasås på. Eller en soppa. Eller kanske en röra till bakad potatis?
 
Brödkanter och bröd som har blivit torrt, men inte mögligt, kan ställas framme utan påse så att det torkar. Sen kan man göra ströbröd av det. Bara att köra i matberedaren men antingen den fina rivsidan eller med kniven inmonterad. Enkelt, plus att du slipper köpa ströbröd. Torrt och tråkigt bröd kan även bli fattiga riddare. Eller skäras i skivor och torkas i ugnen till skorpor.
 
Halva salladshuvuden och andra grönsaker som ligger i kylen och blir bortglömde kan man göra mycket med! Blanda en sallad, som man antingen kan äta som den är eller använda den som tillbehör till typ, en matpaj. Många grönsaker kan man ha i grytor, soppor och såser. Paprikor är gott att halvera, kärna ur och fylla med en köttfärssås, på med lite ost och gratinera. Servera med ris.
 
Frukter som ligger i skålen och inte blir uppäten kan man göra mycket roligt med! Banan går att blanda ner i sockerkaka. Det gör kakan saftig och mumsig. Ännu godare blir det om man har i hackad choklad också. Eller kakao i kaksmeten. Äpplen kan bli paj, kaka, muffins, stekta äpplen med vaniljsås eller glass... Päron kan man också göra både paj och kaka på. Man kan även koka dom. På nätet kryllar det av recept på kokta päron med olika smaksättningar. Och inlagda päron ska tydligen vara mumsigt... Apelsiner kan man pressa och får man en god juice! Det går att koka marmelad och saft på dom också.
 
Ser ni nu hur mycket man kan göra av det som normalt kastas?
Har jag missat något? Vad är era bästa tips att ta vara på mat istället för att slänga? Dela med er av era kunskaper, så kör vi på att få Sverige att slänga mindre!

Punk's not dead!
Rockbruden

Bumlor och färilar!

Kategori: Dekoration

Imorgon får vi besök, och då, DÅ, ska jag minsann bjuda på cupcakes om det så är det sista jag gör! Så idag får ni inte se några cupisar, men jag tänkte istället visa några av dekorationerna och berätta hur man gör dom. Till dekorationerna har jag använt så kallad figurmarsipan som finns att köpa i vanliga affärer. De dekorationerna jag har gjort är humlor och fjärilar,

Fjärilarna är lättast. Stansarna till dom finns att köpa på panduro. Där finns även en massa andra roliga baktillbehör.
För att göra fjärilar så färgar du marsipan i en fin färg, kavlar och stansar ut. Böj vingarna lätt och låt torka i en äggkartong eller liknande. Bara det är en fördjupning så att vingarna stannar i den positionen. Busenkelt och sött! Här har jag färgat marsipanen blå och sen torrborstat vingarna med pulverfärg i silver. Den typen av färg finns här: http://www.strosselannat.se/farger/rainbow-dust-misc/
Den färg jag har är Rainbow Dust Metallic Light Silver. Det är dock den enda jag har, men jag hoppas kunna beställa lite fler färger snart. Ett tips är att vara försiktig om du ska torrborsta med pulverfärg. Ta väldigt lite och skaka av penseln varje gång du har doppat den i färgen. Annars finns risken att resultatet inte blir som du vill. Det är bättre att ta lite i början, för då kan du ha på mer färg om du vill. Men man kan inte ta bort färg. Tänk så!
 
 
Sen har jag modellerat humlor (eller bumlor, som jag och mamma kallar dom), vilket var lite svårare än fjärilar, men man slipper kavla! Börja med att färga en klump marsipan gul och en annan klump svart. Se till att ha lite vit marsipan till vingar. Humlorna blir ungefär 3.5-4 cm långa.
Börja med att rulla som kulor, stora som på bilden. Vill du ha större humlor gör du såklart större kulor.
 
 
Forma en gul kula så att den blir kupolformad. Ta sen en svart kula, platta till den lite och tryck försiktigt fast den vid den platta sidan av kupolen. Vill den inte fasta så dutta på lite vatten och fäst.
Platta nu till en gul kula och fäst på den svarta.
Forma en svart kula till en kupol och sätt fast på den gula randen. Nu är själva kroppen klar.

Ta en liten bit vit marsipan, stor som lillfingernageln ungefär, och dela den i 2 bitar. Forma dom till koner och platta till med fingrarna. Fäst på kroppen. Nu har "bumlan" vingar! Det går att avsluta här, men om du vill ha en lite mer detaljrik humla så fortsätt med lite pillgöra!
 
 
Jag valde att ge humlan ett ansikte och ett par känselspröt.
Känselspröten var knepiga att sätta fast på ett snyggt sätt, men använd en tandpetare och gör ett litet hål när sprötet ska sitta. Rulla till sprötet och stick ner en liten bit av ena änden i hålet. Tryck sen med tandpetaren vid (vid! inte i!) hålet så att sprötet fastnar. Sen kan du använda tandpetare och finger för att böja sprötet.
 
Så! nu har du lite söta insekter att dekorera tårtor och cupisar med!

 
Rock on!
Rockbruden

Fläskgryta

Kategori: Grytor och soppor

Mumsig gryta som serverades med kokt potatis i tisdags. Mamma tyckte att den smakade biffstroganoff, vilket var positiv kritik från hennes sida.
Vissa köttdelar måste man koka länge för att det ska bli mört. Skinksteken i den här gryta kokade totalt 1 och en halv timme. Först 1 timme i buljong, sen en halvtimme med grönsaker i.
Vi är dåliga på att märka saker och ting som är i frysen, så jag vet inte säkert hur mycket kött det var i grytan, men jag tror att det var ungefär en halvt kilo, mellan tummen och pekfingret. Sen höftar alltid jag vad gäller alla andra ingredienser, för jag gillar inte att behöva stå med ett mått i handen när jag lagar mat. Lagar man mat ska man ha stekspade eller slev i näven, så det så! Men jag försöker ha lite koll på hur mycket jag har i i alla fall.
 
5-6 portioner
 
Ungefär 1/2 kilo skinkstek
1 gul lök
1 klyfta vitlök (eller mer om du vill ha mer vitlökssmak)
1 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
4-5 dl vatten
ca 1 msk viltfond eller annan buljong (köttbuljongen var slut)
3-4 morötter
Lite soja, mest för färgens skull
Svartpeppar
Paprikapulver
Ev lite salt
 
Skär köttet i lagom stora bitar och bryn i omgångar i en gryta. Bryner man allt på än gång händer det lätt att köttet kokar i sin egen saft. Det måste få stekyta innan det kokas!
När köttet är brynt, ha i allt kött och hackat lök, både gul och vit, och låt fräsa på lite. Tillsätt vattnet, tomatpurén och fonden. Skvätta i soja om du vill att den ska bli lite mörkare, det ser trevligare ut än en grisrosa gryta (tomatpurén är boven i dramat!), smaka av med lite peppar och paprikapulver. Smakar själva buljongen bra? Om inte, krydda tills den är god. Lite mer fond kanske? Någon nypa salt?
När du är nöjd med buljongen, lägg på locket och låt puttra i 1 timme. Rör då och då. Inte stormkoka!
Skala och skär morötterna i slantar. Lägg dom i grytan och slå på matgrädden. Den rundar av smaken. Smaka, ev krydda mer. Låt puttra i en halvtimme. Passa på koka potatis den där sista halvtimmen.

Sleva upp och mumsa på!
 
Nu fick inte jag någon snygg bild, men ni får nöja er med den.
 
Kryddor och grönsaker kan ni göra hur ni vill med. Chili kanske? Selleri? Bladkryddor? Palsternacka? Laga grytan efter erat eget tycke. Se bara till att köttet får koka minst en och en halv timme, så blir det gott.
 
Ni har väl inte missat att "Rockar fett vid spisen" även finns på facebook? Sök och gilla, tack och bock.

Rock the night!
Rockbruden

Ris med kyckling som inte är det minsta torr!

Kategori: Risrätter

Vi bestämde oss för att käka ris och kyckling här hemma idag. Men nån kyckling fanns inte hemma, så jag gick och handlade.
När jag kommer hem och morsan får veta att jag har köpt kycklinglår blir hon skeptisk. "Såna är svår att få till bra."
Men eftersom jag brukar lyckas så trodde hon på att maten skulle bli bra i alla fall. Och det blev den! Saftig och god. Yummie!
 
Jag stekte kycklingen i ugnen på 225 grader. Men först penslade jag dom med olivolja och kryddor. När kycklingen slängts in mitt i den varma ugnen satte jag på riset och sen kunde jag gå därifrån! Maten skötte sig själv, jag var bara tvungen att komma och sänka temperaturen på spisen när vattnet började koka i riskastrullen och för att kolla kycklingen någon enstaka gång.
Enligt ett tips så skulle kycklingen vara klar efter en halvtimme. Det var den inte! Saften var röd när jag skar en skåra för att titta på köttet. Jag hade snarare kycklingen i ugnen ungefär 45 minuter. Så räkna med det, men titta till de små rackarna efter en halvtimme. Min kyckling var fortfarande lite halvfryst när jag ställde den i ugnen, så det kan vara därför det tog sån tid.

Kryddorna jag använde var salt, svartpeppar och lite grillkrydda, men du kan krydda med det du gillar. Men var inte lika feg som mig med kryddorna! Det smakade inte så mycket, mest kyckling. Och lägg kycklingen med skinnsidan neråt och pensla oljan på själva köttet. Det ger inte så mycket smak om man kryddar skinnet som man ändå petar bort.

Servera kycklingen och riset med någon god sås. Vi hade ingen curry hemma att göra currysås på, så vi använde mangoraja! Speciellt morsan älskar mangoraja när vi äter någon form av kyckling med ris.
 
 
Som ni ser så har det blivit lite mer färg här. Min snälla syster har lekt lite och hjälpt till att få bloggen mer personlig. Härligt att se lite färg, för bara svart och vitt blir så jävla tråkigt till slut. Jag tänkte även be min ena farbror lite snällt att rita nåt roligt att klistra fast i headern (Det svarta fältet där det bloggens namn och snabb presentation, det som numera står med röd text)
 
Men nu ska jag smälta den goda maten. Och lyssna på musik. Och äta godis (godisråtta som jag är) ;)
Vad är god fredagsmat enligt er?

All hail the metalgods!
Rockbruden

(Mar)Drömmar

Kategori: Kakor

Mardrömmar var precis vad min morfar kallar de här kakorna! Anledningen var att de är så sköra att de smulades sönder i händerna på honom.
Jag älskar drömmar. Klassiker som aldrig blir omodern. Och långt ifrån nyttiga... Men vem vill vara nyttig när det är fikadags? Dessutom är de perfekta som tröstkakor när man är ledsen. För vem som helst blir glad av socker, och socker är det mycket av i drömmar(och andra kakor såklart).
Det är ett gammalt recept, så de mäts inte i dl, utan kkp(kaffekoppar). Och det är precis det jag använder när jag bakar de här kakorna, en kopp att mäta med! För att spara disk mäter jag först upp socker i en bunke. Sen, i en mindre skål, mäter jag upp mjölet. Sen smöret och sist oljan! Då behöver man inte byta kopp ;)
Jag gjorde de söta små rackarna igår. Jättegoda till tårtan!
För den som vill mäta i dl så tipsar jag om att utgå från att 1 kkp är 1.5 dl
Det är en ganska stor sats. Jag fick nästan 3 plåtar kakor.
 
Blanda i bunke:
1 kkp margarin/smör
1 kkp kronolja (Jag använder rapsolja, funkar lika bra)
3 kkp socker
För att det inte ska bli smörklumpar börjar jag med att blanda socker och smör, sen häller jag i en skvätt olja i taget och rör. Jag e lite latmaskig så jag använder elvisp och degkrokar när jag gör kakdeg.
 

Blanda i skål:
3 kkp vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
 
Tillsätt mjölblandningen i smeten, blanda noga och rulla små bollar och lägg på plåt.
Efter en stund kände jag att det var inte så kul att kladda med kakdeg, när jag tidigare hade kladdat med både bröddeg och sockerkakssmet. Så jag fick en snilleblixt och använde ett matskedsmått som jag använde för att skopa upp deg o sen knacka ut på plåten. Mindre kladd, plus att kakorna blev lika stora och fick fin form! Fan vad praktiskt! Eller ja... lite mer fick jag kladda. Ibland ville degen fastna i måttet, så det var bara att gräva ur, forma till en boll och lägga bland sina kompisar på plåten.
Grädda kakorna 150 grader varmt, mitt i ugnen, ungefär 10-13 minuter. De ska ha fått den läckra spruckna ytan när de är klara
 

Farsan fyller år!!!

Kategori: Bakverk

Och det var det som orsakade det uppskjutna cupcake-baket! Jag gjorde en enkel men jävligt god gräddtårta till pappa och skulle inte ha hunnit göra cupcakes. Så istället för cupisar får ni en gräddbomb med blåbär på ;)

Botten är en helt vanlig sockerkaksbotten. Och så är den fylld med jordgubbssylt och vaniljkräm, täckt med grädde.
Gjorde dock bort mig lite grann. Jag gjorde gräddrosetterna innan jag spritsade kanten på tårtan. Sen fanns det för lite grädde, så jag fick lov att skippa kantdekor och bara stryka grädden slät på sidorna. Så snyggast blev den inte riktigt, men god! Och farsan blev nöjd.

 
Imorgon kommer ett recept på en favoritkaka!

Bröd med en massa rågsikt!

Kategori: Bröd

Började baka bröd nu i förmiddags. Ljummade degvätskan, blandade ut med jästen tar fram rågsikt och vetemjölsburken. Vet att det är väldigt lite mjöl kvar i burken, men är säker på att pappa köpte mjöl i förrgår då vi gav honom en liten inköpslista.
Kollar i skafferiet... Inget vetemjöl! Han måste ha missat det. Crap...
Jaja, det var bara att ersätta vetemjölet med rågsikt, arbeta degen länge så att jag kunde gå och köpa mjöl till kakbaket medan degen jäste.
 
Brödet för övrigt är i grund och botten ett vanligt bondbröd som jag går om efter tycke och smak för tillfället. Ibland har jag i lite brödkryddor, lite sirap, lite rågsikt... Ibland följer jag bara receptet så att jag får ett ljust bröd som är lika gott till soppor och grytor som till frukost med smör och ost.
Just idag blir det ju som sagt ett bröd med mycket rågsikt. Men jag klagar inte. Jag gillar smaken som rågsikten ger. Jag hade även i ungefär en matsked brödsirap. Det är bra att ha i någon form av socker i bröddeg. Varför? För att jästsvamparna äter socker. Lite sirap, honung eller helt enkelt bara några nypor strösocker ger jästen mat så att degen jäser bättre. Ha även i lite salt. Det ska också hjälpa jäsningen, och ger smak.
När jag bakar med det här receptet måttar jag numera inget annat än jästen och vätskan. Saltet måttar jag i handen innan jag har ner det i bunken. Mjölet har jag i lite i taet tills jag tycker att den känns bra. Den ska inte vara "hård" och trög, men den ska heller inte vara för mjuk och kladdig. Är degen hård så jäser den dåligt och då blir brödet kompakt och hårt som betong. Är den för kladdig jäser brödet på bredden istället för på höjden, och då blir brödet platt och blir lätt torrt och tråkigt.
Degen ska vara fast, men ändå kännas fuktig och lättarbetad. Att känna om en deg är bra kan vara knepigt, även för mig ibland. Men ha tålamod, var inte rädd att misslyckas och lita på din fingertoppskänsla, så lär du dig snart hur en deg ska kännas för att resultatet ska bli gott.
 
Nu till receptet! Jag ger er originalreceptet, som jag har läst i en bok ur serien "Livets Goda" som bloggerskan Linnea Seidel har varit med och tagit fram. Beskrivningen är dock något ändrad, men resultatet blir nästan detsamma.

2 limpor
5 dl vatten (eller annan vätska. Testa mjölk, eller vatten blandat med mjölk, det brukar jag göra)
1/2 dl olivolja (jag brukar ta rapsolja, det funkar det också)
25 g jäst
2 tsk salt
16 dl vetemjöl
 
Ljumma vätskan till ungefär 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör tills jästen har löst sig. Slå på resten av vätskan, oljan och saltet. Blanda i mjölet, lite i taget, tills degen känns bra. Troligen behövs inte allt mjöl. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under duk i en timme. Ta ut på lätt mjölat bakbord, dela i 2 och forma limpor. Lätt på plåt, skär skåror och låt jäsa 30 minuter. Sätt på ugnen på 200 grader när du har format limporna. Grädda långt ner i ugnen i ungefär 25 minuter. Ta bort från plåten och låt svalna inslagna i bakduk.

Originalreceptet säger att bröden först ska stå 15 minuter i 275 grader, sen sänks värmen till 225 och grädda 10 minuter till. Gör man detta, och dessutom penslar brödet med vatten innan gräddning så får brödet en knaprig skorpa. Jag gillar bröd med skorpa, men inte min mamma eller mina bröder, så jag har anpassat receptet så att skorpan blir mjuk. Vill du ha hård skorpa på brödet, använd bara vatten i degen och låt svalna utan duk.
Vill du ha mjuk skorpa, ta ungefär 50/50 mjölk och vatten som degvätska och pensla inte med vatten innan du stoppar det i ugnen.

 
Som ni ser så blev det lite platt, men gott blev det! Hade jag haft lite mer vetemjöl i det hade det blivit perfekt.
 
Och jag måste säga att jag arbetar inte degen för hand. För förra julen fick jag en maskin jag hade önskar mig länge. Fast den jag fick har lite mer funktioner än vad jag trodde en enda maskin kunde ha! Den kan knåda deg, vispa smet och röra ihop kakdeg, som en kitchen-aid, men den har även matberedare, juicepress och mixer. Mångsidig pryl från Bosch. Jag tycker det är smidigt med en maskin med flera funktioner, då slipper man ha flera maskiner trängandes i ett skåp :)

Keep on rockin in a free world!
Rockbruden

Mjölkstuvade makaroner och köttbullar

Kategori: Pasta

Enkelt och gott! Men är man inte rädd att mjölken ska koka över? Mitt tips är att mäta upp makaronerna innan mjölken har kokat upp. För så fort mjölken börjar stiga i kastrullen, på med makaronerna, rör runt, sänk värmen. Det är makaronerna som får mjölken att sjunka, så är de redan uppmätta i en tillbringare så är de redo att hällas i mjölken utan att att du får skrubba spisen efteråt.
 
Vi är 5 personer som käkar här hemma, så jag går alltid efter de här måtten när jag mjölkstuvar makaroner:
1,5 L mjölk
8 dl makaroner
Lite salt

Jag kokar upp mjölken med saltet och är hela tiden beredd på att hälla över makaroner. När de är i och jag har rört om, så sänker jag värmen till ungefär siffrorna 4-5(då har jag 9 olika temperaturer på spisen. Har du 12 så blir det 5-6) på spisen. Sen får makaronerna småkoka utan lock tills de är klara. Rör om ibland.
När är de klara då? Smaka på dom! Är de mjuka är själva makaronerna klara, men hur är mjölken? Det är inte gott om mjölken är för blöt, den ska ha kokats ner till en smått trög, lite geggig sås. Då är de som godast! Lite ketchup på det, och så köttbullar :) Mumsegott!
 

Salt och peppar...

Kategori: Allmänt

...är nog de vanligaste kryddor i hela världen. Salt finns vart man än vänder näsan. Det finns i svensk mat, i amerikanskt, i asiatiskt, i allt! Vad vore mat utan salt? Smaklös, det e vad den vore! Så vi ska tacka högre makter (eller nåt sånt) att vi har salt.
Vissa föredrar bara en gnutta salt, för att smakerna ska smaka mer, medan andra vill ha så mycket salt att tungan drar ihop sig.
Jag är lite både och. Vissa saker vill jag ska ha lite mer salt än andra. Salt på pommes frites är helt oslagbart! För att inte tala om att rimmat fläsk är så sjukt gott och salt. Det bästa är ju att man inte behöver tillsätta nåt salt, eftersom rimmat fläsk redan är salt tack vare att rimning innebär att man lägger köttet i saltlag för att konservera det. Det är en gammal metod som har använts väldigt länge.
I bröd och bakverk ska det vara lite salt, bara en "liten skvätt" för att locka fram alla smaker ur sina gömställen. Nästa gång du bakar, så våga tillsätta en nypa salt. Det kan göra skillnad.
 
Och peppar... Jag skulle inte kunna leva utan peppar! Vanlig, hederlig svartpeppar har jag i mycket av min mat. Men även andra sorters peppar, som vitpeppar. Finmalen vitpeppar är mumsegott att krydda fläskkotletter med. Salta och peppra på båda sidor, sen ner i stekpannan!
Så, svartpeppar och vitpeppar använder jag mest. Det går ner i mycket av min mat. Pastasåser, grytor, olika mjölkbaserade såser, på kött av olika slag, i omelettsmet och äggstanning till matpajer. Listan kan göras lång.
Sen ska vi inte glömma grönpeppar och rosépeppar. Vilka höjdare! När det är dags för en god middag bestående av potatis, gott kött (eller fisk om man föredrar det) och sås, så testa att mortla lite korn av antingen grön- eller rosépeppar och vispa ner i såsen. Mmm, det vattnas i munnen bara jag tänker på det.
Rosépeppar är även gott i pastasåser har jag märkt (även om vissa i familjen inte håller med). En helt vanlig ost och skinksås som får skjuts av lite mortlad rosépeppar är jättegott.

Lite roligt vetande om peppar är att både vit-, svart- och grönpeppar är från samma växt! Skillnaden är att vitpeppar görs på pepparfruktens kärnor när de är mogna, svartpeppar görs av omogna kärnor som kokas innan de torkas, och det är därför svartpeppar har mörk färg. Grönpeppar görs också på omogna kärnor, men de konserveras eller frystorkas. De säljs som hela korn i de flesta mataffärer
Rosépeppar kommer från ett träd som inte har med pepparväxten att göra. Även rosépeppar säljs som hela korn, torkade.

Bild: santamariaworld
 

Hur mycket salt och peppar vill du ha i din mat?
Rock on!
Rockbruden

Tja och välkommen!

Kategori: Allmänt

Tänkte börja med att berätta lite om mig själv.
Jag är utbildad konditor och tog studenten sommaren 2012. Första året på gymnasiet fick vi lära oss grunderna i matlagning, och bakning, men vi var mest i köket och lagade mat. Det jag lärde mig  om mat där, plus att jag har lärt mig lite av pappa och egen erfarenhet så har jag blivit riktigt bra på matlagning. 
De andra 2 åren i skolbageriet var roliga, men även kladdiga, tunga och jobbiga. Men jag ångrar inte en minut!

För tillfället bor jag med föräldrar, 2 bröder och 2 hundar. Men jag hoppas på att få en egen lya nu till sommaren. Gärna med ett riktigt kök, och inte en sketen kokvrå. Jag vill ha arbetsyta när jag är i köket!
När jag är i köket och fixar sätter jag gärna på bra musik. Och bra musik enligt mig är många olika geners av rock och metal. När jag bakar tycker jag även att det är roligt att influera rocken i utseendet på kakor, tårtor och cupcakes. På slutprovet i skolan gjorde jag bland annat denna tårta i heavy metal-tema.
 
Förutom att laga mat, baka och lyssna på rock tycker jag även om att läsa, helst skräck, fantasy och liknande. Även vissa biografier funkar. Jag sitter även en del vid datorn, ibland lite för mycket... *fy på mig*
 
Jag är lätt autistisk, vilket orsakar att jag har dåligt minne, att jag har lite svårt att ta kontakt med andra människor och att jag lätt snöar in mig på saker. Men vissa saker kan jag dra nytta av vad gäller autismen, och det är att många (även jag) med autism är kreativa. Jag är även vetgirig och noggrann. När jag är intresserad av något så suger jag åt mig information som en disktrasa suger åt sig vatten. 

Det jag kommer skriva om här på bloggen är, förutom det jag gör i köket, lite smått och gott om vad som händer runt mig, kanske lite om musik och om böckerna jag läser.

Peace!
Rockbruden som rockar fett vid spisen