rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Handla och ät smart-spara pengar

Kategori: Allmänt

Japp, titeln säger det jag ska tipsa om idag. Mat är ju något som vi måste ha, och det kan bli dyrt. Men man slipper det om man följer de tips jag har samlat ihop här.

Ta bort lappen med Ej Reklam från brevlådan. Du får en massa skräp, ja, men du får även reklam från mataffärer där de tipsar om varor som de har lågt pris på den veckan. 2-för-1 erbjudanden, kortpriser och sådant. Och vill du absolut inte ha annan reklam än den från mataffärerna så brukar reklamblad finnas i affären. Och nya erbjudanden kommer ut varje vecka.

Veckohandla! Gå inte till affären fler gånger i veckan, för då händer det lätt att fler saker slinker ner i korgen än vad man hade tänkt från början. Utan gör en inköpslista för veckan, köp det och försök sen hålla dig borta från affären. Men var inte för tjurskallig. Om du verkligen behöver ett paket mjölk eller en lök eller något annat enkelt, köp det.

Gör en matlista för veckan. Smartast är att göra matlistan utifrån vad du har hemma och de erbjudanden som affärerna erbjuder.

Köp storpack när det är billigt, dela upp och frys in. En del butiker kan ha hyllor med varor med nedsatt pris för att det är nära bäst före-datumet. En del saker går att frysa eller lagra på något vis. En del saker, som diverse torrvaror, brukar ha längre hållbarhet än vad som står.
Det är det att det är lag på att man måste sätta ett bäst före-datum på alla varor. Men så länge varorna förvaras rätt så kan de hålla längre än vad datumet säger. Det brukar även stå på förpackningen hur man bäst förvarar varan.
Hittar du jättebillig pasta? Köp flera paket, så slipper du köpa det på ett tag när priset stiger igen.
Olika säsonger är kalasbra, för då sjunker priset på det som det är säsong för, antingen under säsongen eller efter. Det kan stå i reklamen eller så kan de skylta om det i affären, för att de vill bli av med det. De föredrar att sälja det och tjäna lite på det än att slänga.

Kolla jämförelsepriserna(jämförpriserna)! Det där lilla, oftast gula fältet på lappen på hyllkanten, där ser man hur mycket varan kostar per kilo/liter eller vad de nu räknar med. På det sättet kan man spara pengar genom att man räknar ut vilken vara som är billigast per kilo/liter. Det kan verka ynkligt, men i längden kan det göra en rejäl skillnad. Men tänk på att kvaliteten kan vara sämre hos billigare märken. Förhoppningsvis hittar man bra saker i "mellanklassen".

Ta tipsen med en nypa salt. Det vill säga att om du t.ex inte äter nudlar så ofta och så kommer det ett kanonpris på just nudlar, då är det kanske ingen idé. Satsa på det du verkligen äter och det som går åt.
Och bara för att det finns billigare märken av en vara så måste du inte köpa just det billigaste. Riktigt vaniljsocker med vaniljstång i är dyrare än vanillin, men jag föredrar vaniljsocker. Så var inte dumsnål, om du nu inte vill vara det. Det är helt upp till var och en. Men jag själv anser att om man håller kostnaden nere på en del saker, då kan man unna sig något enstaka som är lite lyxigare.

Och om man handlar smart så kan man ofta äta smart. Det klassiska är ju att lägga matlådor och ta vara på maten så som jag har tipsat om här och här.
Men förutom det råder jag att skippa att köpa snabbmat på McDonalds och närmaste pizzera. Det blir billigare att laga till själv. Det kanske är lite jobbigare, men garanterat billigare!
Men om du köper snabbmat och du vet att du inte äter upp allt på en gång, så ta hem maten och ät, så kan du lägga resterna i kylen och äta sen. Jag äter inte en hel pizza på en gång, men äter jag hemma så ställer jag resterna i kylen och äter nästa dag.

Sen kan man spara genom att inte köpa för mycket rengöringsmedel. Man kommer långt med lite vanlig såpa och vatten i en sprayflaska. Och sen är ett tips att köpa rengöringsmedel i butiker så som rusta, ÖoB och liknande. Oftast har de billigare pris på en massa saker om man jämför med mataffärerna.

Har ni fler tips som ni vill dela med er av?

Metal on!
Rockbruden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: