rockarfettvidspisen.blogg.se

Ung tjej som älskar att laga mat, baka och rocka! Welcome to the hot place I call kitchen!

Kycklingklubbor på gallret

Kategori: Grillat

Idag har vi grillat marinerade kycklingklubbor. Marinaden farsan använde var Santa Maria BBQ Marinade for chicken. För alla 6 klubbor tog han 3 påsar marinad och lät marinera några timmar innan det hamnade på grillgallret. Kycklingen blev så saftig att det verkligen rann saft ur den!


Till detta åt vi potatiskroketter och kall bea. Yummie yummie!

Vad gäller kyckling är jag en sån som föredrar benfria kycklingdelar, som filéer. Men jag vet att om jag inte vill ha maten som serveras får jag antingen gå hungrig eller äta och se glad ut. Det är så jag har uppfostrats, och det är jag glad över. Men så var det inte med den här kycklingen, faktiskt ;) Det var ju bara att äta runt benet.

 
Och så hade jag gjort dessert, för vi hade grädde som behövde användas. Desserten kommer in imorgon. Men god var den, kan jag säga redan nu.

I wanna rock!
Rockbruden

Sen men god lördagsmiddag

Kategori: Allmänt

Det blev en del sill över från midsommar, så vi bestämde oss för att äta upp den idag! 2 olika sorters sill och kokt färskpotatis med smör på. Inte tokigt alls, om jag får säga det själv. Mätt i magen!

 
Sillen ni ser är sillsallad och vitlökssill.

Och nu har Pex fått nytt hem. De nya ägarna var här tidigare idag och hämtade honom. Och åt lite kakor, då vi bjöd på lite fika. Killen sa att när jag hade bakat nya kakor så fick jag skicka några till honom. Mina kakor är populära ;)

I övrigt så blir nog resten av dagen lite som igår. Framför tvn med nåt onyttigt att äta. Jag är sugen på chips, men affären har stängt nu. Göra egna kanske? men vi har bara färskpotatis hemma, och den är tydligen inte så bra att göra chips på i med att det är så mycket stärkelse i dom. Men det kanske går att ordna i alla fall. I så fall kommer det in i ett annat inlägg senare :)

Mycket mer att säga har jag inte. Annat än att jycken som brorsan hundvaktar, Pixie, har kissat på min matta. Inte glad, golvet är ju kallt! Men hon är inte riktigt rumsren ännu, så kan knappast bli arg på henne. Får ta på mig tofflorna så slipper jag frysa.

Jag är lite trött idag, vaknade på fel sida. Så idag har jag varit lite lättretad och inte så sugen på att prata. Lite gladare nu, men är ändå sugen på chips. Ska testa nu och kommer sen tillbaka med resultatet.

Vad gör ni en helt vanlig lördag som den här? :)

Punk's not dead!

Sicken dag!

Kategori: Allmänt

När jag vaknade imorse märkte jag att jag var glad att få jobba. Just nu har vi 4 hundar hemma. Förutom våra 2 egna så är brorsan S hundvakt åt en rottweiler-valp, plus att vi tar hand om en finsk lapphund tills den nya ägaren kan komma och hämta honom. Och lapphunden, som heter Pex, är inte en sån hund som är tyst... Gnäller och skäller hela tiden. Väldigt irriterande, men förhoppningsvis kommer den nya ägaren imorgon och hämtar honom.
Hur som helst, jag var glad att få komma till jobbet och slippa höra Pex pipa. Det var ganska lugnt idag, lite tamt med folk. Fördelen med det är att man har tid att se sig omkring och leta sysslor, som att fylla på med skedar och servetter vid glassdisken, torka av brickor eller fylla på läskkylen. När det väl är gjort så kan man stå och småprata en stund. Har pratat om lite allt möjligt med min arbetskompis M idag. Vi har pratat film, bland annat.

Sen har jag gjort framsteg vad gäller arbetsuppgifter! I med att jag arbetstränar så är det meningen att jag ska lära mig arbetsuppgifter i min egen takt och inte stressa. Idag har jag börjar lära mig både kassan, hur man gör olika sorters kaffe och så mjukglass. Det går framåt, och det känns kalasbra!

Och nu är busstrejken över. Igår fick jag cykla till jobbet, och det är en bit. Det är vid såna här tillfällen då man inser hur viktig bussen egentligen är...

Morsan har även fått sin nya mobil nu. Vattentät och stryktålig ska den vara, och det kan behövas i med att morsan kan ha lite svårt att kontrollera fingrarna ibland. Så jag hoppas att den här håller ett tag.

Vad göra nu då?
Ja, jag funderar på att titta på en film och mumsa godis. Jag ska nog se "Red", actionkomedi om ett gäng pensionerade agenter som ska rentvå en gammal CIA-agents namn, för att han har blivit anklagad för mord. Himla rolig, ett tips för er som gillar actionkomedier!
 
Men nu ska jag dra mig tillbaka för idag. Jag är trött och vill såsa i soffan hela kvällen.

All hail the metalgods!
Rockbruden

Trevlig tisdag

Kategori: Nu i livet

Jag, min familj och min farbror och hans familj hade mysigt i tisdags. Vi badade, åt glass och spelade minigolf.
Vilka roliga golfbanor vi hittade! På en av banorna skulle man slå bollen genom en loop för att komma någonvart, en annan hade en bro som man behövde komma över, en annan var en fyr som man behövde slå riktigt hårt vid, annars kom inte bollen ut på rätt sida. Lite mer komplicerade banor än vad jag är van vid, men himla kul att prova något nytt!
När det gick dåligt för min bror S så skojade vi med honom om han skulle ha en golfklubba i huvet. Anledningen är att för några år sen så gick det väldigt dåligt för S när vi spelade minigolf, så han blev sur. När min andra bror K skulle slå, så råkade han slå S i huvudet med sin klubba. Nästa bana så slog S en hole in one. Därav skämtet om golfklubba i huvet ;) Precis sån humor vi har i den här familjen.
Efter golfen åkte vi hem och grillade middag! Fläskfilé, lite chorizo, potatis i foliepaket, sallad och så lite kall sås till det. Gudagott!


Salladen delade vi upp, så att man fick blanda sin egen variant. I min är det blandad sallad med paprika, toppat med tsatsiki.
Köttet var mumsigt, som alltid när farsan lagar det. Chorizon var spännande att prova. Den var mild men smakrik, riktigt god.
Potatisen är enkel att göra. Lägg typ 5 färskpotatisar på varje bit metallfolie. Salta, ha i lite färska örter, ett par skalade, hela vitlöksklyftor och så lite olivolja. Slå in i små paket och lägg på grillen.
Och om du vill så kan du ha lite mumsigt smör som får smälta på potatisen. Kalasgott!
 
Det har varit kul att ha Farbror & co här. Förutom strand- och golftrippen så har vi pratat om allt mellan himmel och jord, de yngre har spelat nintendo 64 och så har lilla kusin O pullifjuttat farsan flera gånger om dagen ;) det råder ett mindre krig mellan de 2. En liten tös mot en medelåldersgubbe. Vem vinner till slut?
Men nu är de på väg hem. Känns lite tråkigt, men förhoppningsvis kan jag följa med till kungälv nu i juli

De som servar bussarna strejkar, så jag får cykla till jobbet tills det har löst sig. Inte så roligt, men jag är glad att det inte regnar i alla fall.

The fire burns forever
Rockbruden

Solskensbullar

Kategori: Bakverk

Min syster har velat att jag ska baka såna här bullar ett tag nu, och innan hon åkte hem i söndags så bakade jag.
Jag utgick från ett vanligt recept på vetebullar, fast utan kardemumma och fyllde med vaniljkräm. Mums filibabba!

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
0.5 tsk salt
1.3 l mjöl, kanske mer.

Fyllning
2 dl mjölk
5 msk vaniljsåspulver

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tippa i mjölken. Låt den bli fingervarm och rör ut i jästen. I med socker, salt och 10 dl mjöl till en början. Ha i mer om degen är för kladdig. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Med maskin tar det inte mer än 3-4 minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 40 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och låt stå i kyl under tiden degen jäser.
Sätt på ugnen på 250 grader.
Dela degen i 24 bitar, rulla till bullar och lägg på plåt, 8 på varje. Låt jäsa under duk i 20 minuter innan du fyller bullarna. Ta en spritspåse med en slät tyll, stor som grovleken på pekfingret ungefär. Tryck ner tyllen i mitten på varje bulle, så att en grop bildas. Tryck ut vaniljkrämen och dra samtidigt upp påsen. Gör detsamma med alla bullar och låt jäsa 10 minuter till. Grädda i 10-12 minuter. Låt kallna.
Vid servering: Pensla med smält smör och doppa i socker. Gör man detta efter gräddningen och sen förvarar i påse så blir det kondens i påsen vilket gör att sockret smälter. Därav bilden. Jag råkade radera bilderna jag tog samma dag som bullarna bakades. Men de är ruskigt goda även om de ser förjävliga ut efter några dagar i en påse.


Underbart goda och söta bullar som lyser upp i det mulna vädret. För nu ösregnar det verkligen

We will rock you
Rockbruden

Test! Nugatti original

Kategori: Smått och gott

Först och främst: Det här är en choklad- och nötkräm. Ungefär som nutella. Fast nugatti är ett norskt märke och har 6 olika varianter av chokladkräm. Original, Max, Air, Crisp, Krønsjy(chrunchy) och melkesjoko(mjölkchoklad).
På ica hittade jag 3 av dessa varianter, de 3 förstnämnda ovan. Max-krämen har mindre socker än originalet och Air-krämen har de haft små luftbubblor i syfte att göra den mjukare och lättare i konsistensen.
Jag köpte originalet. Det är alltid en bra start. Och jag är en sån som älskar nutella och kan äta det med sked direkt ur burken. Så jag tyckte det skulle bli spännande att testa nugatti.

Det första jag märkte när jag smakade var att nugatti inte var lika silkeslen i konsistensen som nutella. Den känns något grövre. Jag tycker även att nugatti är något mer "kompakt", lite hårdare än nutella.
Smaken var riktigt god. Lik nutella på ett sätt, men ändå inte. Jag tror att det är lite mer hasselnötter i nugatti, för jag tycker det smakar lite mindre choklad och lite mer nöt, lite som sån där nötkräm som säljs som godis i en liten påse(Och ja, jag vet att det finns på ask också). Den är heller inte lika sliskig som nutella är.

Det jag inte gillar med nugatti är att den är lite hårdare än nutellan. Därför är jag nyfiken på nugatti air, just för att den ska vara mjukare. Och sen älskar ju jag konsistensen(och smaken) på nutella, den är silkeslen och smälter i munnen, det gör inte nugattin.

Jag tänker redan hur god frosting jag kan göra med nugatti. Eller i kladdkaka. Olika desserter och annat gott. Kanske använda som fyllning när man lägger ihop 2 kakor.

Men för er som vill ha ett alternativ till nutella kan testa nugatti. Lite grövre och hårdare konsistens, inte lika söt och lite mer nötsmak är sumeringen.

Mycket mer idag får ni tyvärr inte, men imorgon sumerar jag dagens grillmiddag med familjen, ena farbrorn och hans familj. Vi har varit ute och badat och spelat minigolf. Bland mig och mina bröder vann S, sen kom jag och sist K. Jag använder första bokstaven i namnet för att jag har inte frågat om de tycker att det är okej att jag använder deras namn på bloggen. Respekt är viktigt!

Men nu ska jag snart gå och äta och imorgon är det back to work. Men jag hinner blogga lite innan jag drar ;)

Rock the night!
Rockbruden

Steg för steg- Mariabollar petit choux

Kategori: Bakverk

Vet ni vad petit choux(uttalas peti-tjo ungefär) är? En fransk bakelse som kan fyllas med allt möjligt gott. Själva namnet petit choux betyder tydligen litet kålhuvud. Men jag har även läst att det betyder liten älskling. Vad betyder det egentligen?? Upp med google translate och skrev petit chou(choux gav inget resultat) och direkta översättningen blev liten kål, alltså litet kålhuvud betyder det. Även om liten älskling hade passat bättre ;)

Men i alla fall, petit chouxer bakade jag i lördags i form av mariabollar. Det är petit choux-bollar med mördeg på, och fylld med vaniljkräm blandat med grädde. Jättegott!

För att göra det enklare så har jag gjort en steg för steg-guide vad gäller petit choux-smeten. För det är ganska känsligt med just petit choux. Minsta fel man gör med smeten så blir bakelserna platta och inte stora och luftiga som de ska bli. Så jag ger er 2 tips: Förbered innan du börjar, och lita på magkänslan.

Jag börjar med att beskriva hur man gör mördegen, för den vill stå i kylen innan den kavlas ut och läggs på bakelserna.

75 g smör
3 msk socker
2 dl mjöl

Hacka ihop eller rör ihop med en gaffel, alla 3 ingredienserna. Blir degen för smulig och torr så ha i lite vatten. Ställ i kylen under tiden du gör petit choux-smeten

100 g smör
3 dl vatten
2 dl mjöl
3 ägg

Jag börjar med att beskriva förberedelserna. Knäck äggen i ett glas eller liknande, då har du chans att ta bort skalbitar om det skulle komma med, plus att det är mer effektivt att ha de knäckta när man väl ska använda dom. Torka av bänken som du ska kavla mördegen på. Mät upp mjölet. Sätt på ugnen på 175 grader.
Nu till smeten:
Ha smör och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp.

 
Använd en stark och stadig visp, jag tog ballongvisp, och vispa i mjölet, fortfarande med kastrullen på den varma plattan. Vispa smeten kraftigt tills den släpper från kastrullens kanter och botten.
 
Ta då kastrullen av plattan och låt svalna ett par minuter. Ha sen i äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan. Ägget ska blandas in ordentligt i smeten innan nästa ägg kommer. I receptet står det att smeten ska vispas mellan 5 och 10 minuter mellan varje ägg, men det räcker med att bara arbeta in äggen ordentligt. Är du klen i armarna så kan jag tipsa om att be någon om hjälp, för smeten blir otroligt trög och jobbig att vispa.

 
Så, då var smeten klar! Klicka ut 12 bollar på 2 plåtar med papper på. Se till att det är ett bra mellanrum mellan varje boll, för petit chouxer växer.

 
Kalva ut mördegen tunt och stansa ut rundlar, ungefär 6 cm i diameter, och lägg en rundel på varje smetboll.


Grädda på andra falsen uppifrån i ungefär 40 minuter. Låt kallna helt. Under tiden de kallnar kan du göra fyllningen.

Fyllning:
2 dl marsankräm
1.5-2 dl hårt vispad grädde (men inte så att det är smör!)

Marsankrämen gjorde jag enkelt genom att mäta upp 2 dl mjölk och sen ha i marsanpulver, ungefär 5 msk, så att den blir lagom stabbig. Sen fick krämen stå i kylen tills det var dags att fylla bollarna. Då vände jag den vispade grädden i krämen och blandade försiktigt. Mums, vad gott det smakar!

Vid servering: Gör ett litet hål på undersidan av bollarna och fyll genom det. Jag använde en spritspåse med en liten tyll.
Om man fyller bollarna och sen låter stå i kyl blir de soggiga och otäcka, så de ska ätas samma dag som de fylls!

Och sen, som grädden på moset(det låter inte gott!) eller som körsbäret på toppen(det lät bättre!), pudra lite florsocker på bollarna. Sen är det bara att äta och njuta för fulla muggar!
 

Jättegott lördagsfika! Frasiga och med söt, len fyllning. Och värda den långa tiden i ugnen och det tröga vispandet!
 
Vill ni skippa mördegen, hitta på egna fyllningar och göra egna små mästerverk så gräddas petit chouxer utan mördeg i 200-225 grader i 20-25 minuter mitt i ugnen, om det är små bollar. Tänk bara på att inte öppna ugnsluckan under gräddningstiden och se till att de är helt kalla när de fylls. Du kan fylla dom på samma sätt som mariabollarna eller skära dom i 2 och fylla på det viset. Fyll med olika krämer, grädde, bär... Bara fantasin sätter gränser.

Äts inte alla bollar upp direkt så förvara dom i en stor påse i skafferiet. Krämen förvaras i kylen.
 
Ikväll kommer min ena farbror och hans familj på besök från kungälv. Har inte sett dom sen förra sommaren, så det ska bli kul att ha dom här :D

The bitch is back
Rockbruden

Syrrans kycklingpaj

Kategori: Kött och fågel

Kyckling, bacon och svamp i en jättegod paj med ost i äggstanningen. Det blev en jättegod middag i lördags. Jag o syrran hjälptes åt. Men vi hade ingen paprika, så vi tog en gul lök istället.

2 pajer
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g margarin
2-3 msk vatten

Blanda ihop allt, tryck ut i en stor form eller 2 mindre, se bara till att det är hög kant. Förgrädda i 10 minuter, 125 grader.

Fyllning
1 paket bacon
1 kilo kyckling
1-1.5 dl fryst blandsvamp, tinad
1 paprika (vi hade som tidigare sagt gul lök istället, som vi stekte)

5 ägg
2 dl creme fraice (testa gärna smaksatt, välj själv smak)
2 dl mjölk
3 dl ost
Svartpeppar, och snåla inte!
Salt (var lite försiktig, tänk på att baconet är salt)
 
Skär kycklingen i bitar och stek i en stekpanna. Vispa under tiden ihop äggstanningen.  När kycklingen är brynd runt om så häll över i äggsmeten. Skär bacon i bitar, stek och ha ner i äggsmeten. Gör detsamma med svampen, men finhacka den innan du har ner den i smeten. Skär paprikan i bitar och ha i smeten. Häll allting i pajskalen och grädda i 125 grader tills äggstanningen är fast, våra pajer tog ...minuter. Ett tips är att utgå från 30 minuter och hålla lite koll efter det. Det beror ju mycket på ugn och hur tjockt lager med fyllning det är.

 
Och så lite sallad med tsatsiki till. Mums! Även om bilden inte är så fin, men pajen var svår att få ur formen i ett stycke. Men huvudsaken var att det var gott!
 
Äggstanningen och skalen är bara grundrecept. Vi fick öka lite på äggstanningen, för vi tinade lite mycket kyckling och man ska ju inte återfrysa. Pajdegen gjorde vi enligt originalreceptet
Originalreceptet på äggsmeten är:
3 ägg
2 dl creme fraice+ 1 dl mjölk alternativt 2.5-3 dl mjölk
2 dl ost
Svartpeppar
Salt

Med den här äggstanningen och pajdegen kan du göra en massa god paj helt efter eget huvud. Ha i sånt som du tycker är gott, blanda och grädda. Inte svårare än så.

We are the last in line
Rockbruden

Min midsommar

Kategori: Nu i livet

Jag hade mysigt igår! Syrran kom över. Med sig hade hon en omplaceringshund som hon tar hand om tills han har fått ett nytt hem som passar honom. Jycken heter Pluto och är jättecharmig! Älskar människor, att gosa och är galen i pipleksaker. Kruxet är att han inte är van vid små barn och andra hundar, så han får ha munkorg. Det är mest för att alla ska vara lugna eftersom han inte kan attackera då. Men han var ändå riktigt lugn. Enda incidenten var när Inca kom fram och morrade åt honom. Då sade han ifrån och Inca sprang och gömde sig med ett högt tjut. Mot kvällen brydde sig Pluto inte ens om Märta och Inca, inte ens när de bara var någon meter från honom. Vi hoppas att han kan vänja sig vid andra hundar under tiden han och syrran är här.

Men tillbaka till midsommarfirandet.
Jag, syrran och föräldrarna åt sillunch. Potatis, 3 olika sorters sill plus sillsalladen och gräddfil. Jättemysigt.
Sen bakade jag kanelpaj med äpple. Den verkade först bli misslyckad, då den fick stå i ungefär en timme utan att smeten stannade. Plus att den började bli lite mörk på ytan, så jag lade på lite metallfolie. Jag tänkte inte på att det skulle få grädden att koka. Så när jag väl tog ut den så var fyllningen fortfarande rinnig och pajen verkade misslyckad. Jag suckade djupt och tänkte att ja, farsan hade köpt jordgubbar i alla fall. Men jag slängde inte pajen, utan lät den stå på bänken.

Vi åt middag, grillad kalvfilé, grillad rostas, potatis i foliepaket, sallad med tsatsiki, och så lite kall bea.
Kalvfilén var helt underbar! Så mör att den smälte i munnen. Man behövde knappt tugga. Det enda pappa gjorde med den var att pensla med lite grillolja med vitlök och så saltade han. Helt underbart gott! Rostasen var ju också god, men inte lika god som kalvfilén. Men smakar det så kostar det, kalvfilén var svindyr. Men det var midsommar, då kan man unna sig god mat ;)
Potatisen i foliepaket är en höjdare när vi grillar. Och lätt att göra. Man tar lite färskpotatis och lägger typ 5 på varje bit folie(grillfolie/metallfolie), saltar, har på lite färska örter och skalade, hela vitlöksklyftor och så lite olivolja på det. Slå in i fina paket och grilla. Mums!
Salladen var en färdig salladsmix som vi bara tippade upp i en skål och åt med tsatsiki. Bean åt jag till potatisen. Inte ska man förstöra smakupplevelsen på kalvfilén med bea. Någon måtta får det faktiskt vara. För kalven skar jag små bitar av och åt med andakt.


Efter maten gick mina bröder upp och spelade datorspel och tittade på tv. Resten av oss satt ute på altanen, myste och pratade. Tills regnet kom. Det började ösregna på bara en minut. Det var lite som att knäppa med fingrarna. Det regnade så pass att vi fick veva in markisen och sätta oss inomhus. Väl inne så startade vi lite bra musik och fortsatte prata. Först då kom morsan att tänka på pajen och ville ha. Trots att jag sa att den inte hade blivit bra så ville hon smaka. Och ja, den fanns ju kvar, så jag gav henne hela formen, en sked och vaniljsås. Hon smakade en sked av pajen. Jättegod sa hon. Då blev ju jag nyfiken och kände att jag måste ju också prova. Ja, faktiskt! Även om fyllningen inte hade stannat som den skulle så hade den ändå stabbat till sig och blivit som en något lös men krämig tryffel i konsistensen. Så vi tog varsin bit paj och var nöjda. Men nästa gång jag gör kanelpaj med dubbel sats fyllning ska jag nog vispa ner ett ägg i smeten, så att fyllningen stelnar.
Vi var uppe riktigt länge. Det slutade med att syrran och morsan pratade hund medan jag o farsan pratade musik. Vi är båda hårdrockare och älskar att prata musik. Så det gör vi ofta vid såna här tillfällen.

Jag tror jag lade mig vid 2-snåret på natten. Men jag är riktigt nöjd med dagen! Trots regnet, en kanelpaj som kunde ha varit bättre och att Pluto fick ha munkorg större delen av dagen(han fick iaf ta av den på kvällen).

Idag ska vi äta kycklingpaj. Låter gott va? Receptet får ni imorgon, för efter midsommarfirandet och dagens bakning så kommer inte jag ha så mycket ork kvar att skriva ett vettigt inlägg med receptet, hehe. För resten av dagen blir det äta och slappa. Jag är trött, inte bakis, till skillnad från vissa andra i familjen ;)

Hur var eran midsommar? :)

She was a princess of the night
Rockbruden

Steg för steg-Marsipangrisar på 2 sätt

Kategori: Dekoration

Nu har jag lekt med marsipan igen, men det går ju att göra marsipandekorationer i sockerpasta också, om man föredrar det.
Jag börjar med att beskriva hur man gör julgrisar, som jag lärde mig göra i skolan.

Ta en klump marsipan och forma till en päron/glödlampeliknande form. Enklast blir det att rulla till en boll först och sen forma till den. Detta är kroppen på den liggande grisen


Nyp ett lätt tag i den smala delen av kroppen. Gör änden platt och stick 2 hål. Det här är trynet. Se till att inte göra hålen för långt ner, du ska skära en mun också


Skär till en mun med en kniv, men akta fingrarna! Gör även ett par rynkor på trynet.

 

Använd ett rundat föremål, i mitt fall ett så kallat dog bone-verktyg, och gör en liten grop bak på grisen, där ska knorren sättas senare. Gör även en rumpskåra.


Nu är det dags att ge grisen ett ansikte! Gör 2 hål för ögonen, och bakom ögonen gör du 2 hål till. Där ska öronen sitta. Öron gör du genom att platta till en pytteliten marsipan-kon, viker till lite lätt och sen trycker fast. Jag satte örat på en tandpetare och använde den för att trycka fast örat i gropen.


Gör en knorr och sätt fast i gropen på baken. Gör ett rött äpple och sätt i grisens mun. Om du vill kan du sätta fast svarta prickar på ögonen, så att ögonen blir mer markerade. Jag föredrar vanliga "hålögon", men gjorde svarta ögon mest för att visa hur det kan se ut. Nu gjorde jag ögonen för stora, så grisen ser nästan otäck ut ;)
 

Nu är julgrisen klar! Perfekt att ge bort i julklapp till marsipanälskaren. Jag gjorde en gris med extra stor rumpa en gång och gav till farfar i julklapp. Sen skojade jag med honom att den fick mig att tänka på honom. Ja, i den här familjen skojar vi på det viset ;)

Nästa gris är en enligt mig lite sötare nasse. Men jag gjorde klövarna för stora, så ni får göra dom lite mindre om ni tycker det ser bättre ut.

Börja med att rulla till en kropp, ett huvud och 4 kulor som ska bli klövar.


Forma till kroppen så att den blir något mer oval. Gör en liten förgjupning där huvudet ska sitta. Använd en bit spaghetti eller tandpetare och stick ner mitt i fördjupningen. Blöt med lite vatten runt tandpetaren och sätt fast huvudet. Vattnet funkar som ett limm. Sätt någonting under huvudet som stöd tills vattnet har torkat, då sitter huvudet säkert.
 

Platta lätt till kulorna till klövarna. De ska inte bli jättetunna, de ska ju synas. Skär en skåra i varje klöv.


Rulla en liten kula till trynet. sätt fast på huvudet, använd ev. lite vatten om trynet inte vill fastna. Använd något litet och spetsigt, i mitt fall en tandpetare, och gör 2 hål i trynet. Sätt fast klövarna under kroppen.


Nu börjar det likna något! Gör grisen ett par ögon och öron. Öronen gjorde jag detsamma som på julgrisen, och så ett par små, svarta ögon. Du kan ge grisen ett leende med spetsen på en sked eller kanten på en tyll. Och så en liten knorr där bak!

 
 
Klart! Söt va?

Idag är det midsommar, och man kan säga att det märks på vädret. Mulet. Jag får hoppas att det ljusnar lite ;) Grillmiddagen tänkte jag dela med mig av imorgon, men jag kan säga redan nu att det kommer bli jättegott. Och så ska jag göra en ny version av kanelpajen, som troligen kommer någon gång nästa vecka.
Men nu ska jag göra pajen, så GLAD MIDSOMMAR PÅ ER!!

Get ready for som action.
Rockbruden

Farmors kalasgoda sillsallad

Kategori: Smått och gott

Någon gång i vintras, strax efter julen, åkte vi till farmor och farfar, åt god mat och hade det mysigt. Det var tänkt att vi skulle äta lite sill, potatis och lite kex med god ost innan julmaten ställdes fram. Då ställde farmor fram en skål med det godaste med sill jag någonsin ätit! Sillbitar i en god creme fraice-sås med lök och dill. Jag åt så mycket av den att jag knappt fick ner något mer när julskinkan och allt annat gott ställdes fram. Men efter maten-fikat gick ner! Jag brukar påstå att jag har en mage för mat och en mage för sötsaker, sockerråtta som jag är ;)

3 sillfiléer (5 minuterssill)
1 rödlök
1.5 dl creme fraice (Jag tyckte det blev lite för lite sås, så jag tog 2 dl)
En lagom stor klick senap
Torkad dill efter smak
En "dutt" vitpeppar

Hacka löken och skär sillen i små bitar. Sen är det bara att blanda ihop allt och låta stå i kylen ett tag. Gärna över natten. Sen är det bara att äta och må bra, som farmor skrev i receptet ;)
Sen har farmor skrivit i receptet att man kan späda med lite mer creme fraice om den är väl tjock. Exakt vad hon menar med det vet jag inte, men tänkte det kunde vara bra att skriva ner i alla fall ;)
 
 
Jag blandade röran i en plastburk, och det blev väl inte så himla bildskönt, men sillsalladen är "trilla-av-stolen"-god!
 
 
Frossa frossa frossa! Nam nam nam.

Vad gäller fisk och skaldjur är jag kinkig. De skaldjur jag har testat, räkor och kräftor, tycker inte jag är goda. Enda gången då jag har ätit räkor och verkligen tyckt att det har varit gott var på min studentbal, då förrätten var skagenröra på en pluttig skiva bröd.
Jag gillar inte lax och är allmänt skeptisk till fisk. Men visst finns det undantag! Panerad rödspätta är jättegott, detsamma torsk. Vad gäller sill så vill jag ha sill i kladdig sås, inte inlagd i ättikslag. Så till jul och midsommar käkar jag kladdsill. Vitlökssill är en favorit, men även abbas midsommarsill med bland annat dill och gräslök är god. Men farmors sillsallad slår dessa, enligt mig.

Och jag har ju aldrig gjort något med sill tidigare, så jag trodde att sillfiléer var mindre av vad de egentlige är. Så jag tyckte först att 3 filéer var lite och undrade hur mycket det skulle bli över när röran var klar. Döm min förvåning när jag öppnade förpackningen och såg att sillen var nästan 20 cm långa! Jag trodde att sill blev max 10 cm stora. Men vi fick gott om sillsallad i alla fall ;)

Hur vill ni ha eran sill? I sås eller i lag? :)

Glad midsommar på er, alla matälskare!

This is our life, this is our song!
Rockbruden

Cake pops!

Kategori: Kakor

Kaka på pinne är det bästa sättet att beskriva cake pops.
Första gången jag gjorde cake pops var nyår 2011, då jag gjorde ett dessertbord. Förutom 2 olika sorters cake pops så fanns vaniljmousse, kanelpannacotta, ris a la malta med saftsås, kladdkaka med amarettogrädde och praliner och annat julgodis.
Då gjorde jag cake pops med ballerina kladdkaka blandat med philadelphiaost och drömkakor med nutella. Kladdkake-popsen tyckte jag var godast.

Nu har jag en cake pop-form i silikon, så nu kan jag göra enklare varienater på cake pops. Bara att blanda vilken sockerkakssmet som helst, fylla formen och grädda. Tänk på att cake pops inte behöver lika lång tid som en vanlig sockerkaka. Jag tror cake popsen gräddades 10-15 minuter. Kolla med sticka genom hålen.

 
Jag gjorde en liten sats sockerkaka och fyllde delen utan hål ända upp till kanten. Sen satte jag på delen med hål. Jag fick en del smet över, som jag gjorde muffins på.
Cake popsen blev ju runda och fina, men hälften av dom gick sönder när jag skulle ta ur dom ur formen, för att de fastnade. Då hade jag smort den nedre delen av formen. Men att de fastnade kan bero på att formen är ny och inte "inbakad". Lite grann som när man köper ett par nya skor och så får man skavsår av dom för att man inte har gått in dom än. Jag tror att det även kan ha berott på smeten också, att popsen fastnade.
 
I vilket fall så lossade jag de popsen som fortfarande var hela och lade dom i en påse tills jag hade tid att dekorera dom. Idag alltså. Slängde i mig frukosten för att jag ville ha gått om tid att doppa och dekorera.
Jag doppade dom i vit choklad 2 gånger(första lagret blev för tunt, tyckte jag) och lät torka lite innan jag rullade dom i kokos. Om man rullar dom i kokosen(eller strösslet, om man vill ha det istället) så rinner chokladen fortfarande och kan droppa. Dessutom så sjunker kokosen in i chokladen och syns inte.
Ett tips är att ha i en liten liten skvätt smakneutral olja eller kokosfett i chokladen, så lägger sig chokladen jämnare runt kakan. Men ska du göra som mig och rulla hela sötnosen i kokos, strössel eller hackade nötter spelar det nog ingen större roll ;)
 
 
Dom ser lite ut som snöbollar! Inte alltid man har snö mitt i juni.
 

Jag kan tänka mig att man kan göra mer än bara cake pops i de här formarna. Jag kan tänka mig att man kan pensla eller spritsa chokladmönster i dom, så att man får fina chokladkupoler att dekorera med. Om man får ut dom utan att de går sönder är väl en annan femma. Men kan vara värt att testa någon gång, bara för att.
Har man en cake popsmet som man har gjort på krossade kakor och nåt kladdigt så kan man säkert sätta ihop formen och fylla med smet genom hålet. Och så in i frysen. Eller täppa till hålen tillfälligt med något(tips någon?) och fylla med kladdig smet, frysa och sen lossa och sammanfoga med choklad som klister. Sen är det bara att doppa i choklad och dekorera som vanligt.
Jag ska testa mig fram lite grann och se vad man kan göra med formen. Alltid kul att experimentera.
Men i helgen har jag annat än cake pops planerat ;)

I wanna rock!
Rockbruden

Pimpade kakor!

Kategori: Kakor

För ett litet tag sen var jag i stan. Jag skulle ta bussen hem. Den skulle komma om först 20 minuter. Orka stå ute i blåsten! Så jag gick till Åhlens och tittade runt. Och vad hittar jag där, om inte 3 underbara kakstämplar! En med ett hjärta, en med en dödskalle och en som det står Homemade på. Jag blev kär...
Jag försökte trycka mönster på shackrutorna jag bakade för ett tag sen, men då tenderade degen på att falla sönder. Men det berodde på att degen var delad och sen ihopsatt igen utan något som liksom limmade ihop dom igen.
Nu har jag gjort nya kakor, även dom i mördeg, och piffat upp med hjärtan och skallar!

 
1 sats mördeg (se recept HÄR)
Ev. smaksättning, som kakao, vaniljsocker, kanel eller torkad ingefära.
Ev. kantdekoration, som strösocker, antingen färgat eller som det är, pärlsocker, kanelsocker, finhackade nötter, ta det du tycker är gott. Jag använde kanelsocker(blanda socker och kanel tills du tycker det ser bra ut och rulla kakdegen i detta)

Jag gjorde degen igår, rullade korvar av den och lät den ligga inplastad i kylen över natten, god natt!
Det gjorde jag får att spara tid, då jag jobbar idag. Just nu börjar jag 14.00, så jag har lite tid att blogga innan jag drar.
Så på morgonen skar jag skivor av degen, stämplade dom och gräddade. Vill du grädda kakorna så fort degen är klar kan du rulla små bollar och platta till på plåten. Vill du så kan du strö något gott ovanpå, om du inte tänker stämpla kakorna vill säga. Du kan också låta degen vila inplastad och sen kavla ut och ta ut kakor med ett mått. Men ska du stämpla kakor så tänk på att mjöla stämpeln innan du trycker den i degen. Ett tips på vägen :)


Visst blev det piffigt? Homemade-stämpeln var större än de andra två, så jag hade inte möjlighet att testa den. Men jag hoppas att jag snart kan baka kakor som är stora nog för den kakstämpeln, så att ni kan få se den också ;)
Och jag måste säga att det var lite klurigt att få bra bilder där trycket syns, men jag lyckades skapligt tycker jag.
Kakdegar reagerar lite olika när de gräddas. En del flyter ut, andra "står still". Mördegen är en sån deg som står still, och det är just den typen av deg som passar bäst om du ska stämpla kakor. För hur kul är det att mjöla stämpeln hela tiden och trycka dit mönster som ändå försvinner när kakan gräddas, för att den flyter ut. Så att stämpla drömmar och chocolate chip cookies är inte en bra idé.

Nu ska vi se hur länge vi har de här kakorna kvar i burken. För alla drömmar jag bakade för ett litet tag sen är slut och shackrutorna är snart slut de också. Det kryllar av kakmonster i det här huset ;)

We will rock you!
Rockbruden

Test! Arla mjukglass vanilj

Kategori: Desserter

Mjukglass är gott! Synd bara att det bara finns vanilj om man köper ute på fik.
Jag minns en gång när jag var mindre och vi var ute på semester i Järvsö på campingen. Vi åkte till en liten affär och där fanns små plastbehållare med mjukglass som man satte i en apparat tillsammans med en strut. Sen fick man dra försiktigt i en spak. Och så trycktes glassen ur platsbehållaren och ner i struten. Då tyckte jag att det var extremt roligt att dra i den spaken.
Och vilka goda smaker det fanns! Vanilj, choklad, jordgubb och så tror jag det fanns kolasmak. Numera vet jag inget ställe som har något annat än vaniljsmak på mjukglass. Verkligen synd, för jag älskade jordgubbssmaken minns jag.
Så nu är jag nyfiken på jordgubbssmaken på mjukglassmixen som arla har tagit fram. Jag vill testa den snart. Men nu har jag testat vaniljen, för grannen frostade av kylen och fick därmed låna lite plats i vår kyl under tiden och hon hade ett paket av varje smak. Vaniljen, som låg på "frukosthyllan" i kylen fick jag testa. Tackar tackar!

Att följa instruktionerna var inga problem. Bara att tippa upp smeten i en stor bunke och vispa tills den är fluffig. Sen på med lite plast och in i frysen i 3 och en halv timme. Vispa lite till, sleva eller spritsa upp i en skål och ät.
Så stod det i alla fall. Min smet fick stå lite längre, och efter halva tiden kom grannen och tipsade mig om att röra om i glassen då och då. Så jag gjorde det, då när hon sa det och när det var dags att vispa upp till mjukglass. Grannen varnade också för att smeten skulle vara hård när den var fryst, för hennes elvisp var tydligen nära att bränna sönder. Så för att undvika det rörde jag glassen någorlunda mjuk innan jag börjde vispa. Sen fick jag vispa ett tag, för först ville glassen bara bilda klumpar, men sen mjuknade den tack vare att den tinade och vispades. Sen var det bara att skopa upp i glas och ta bilder illa kvickt innan den smälte!

 
Smaken? Ja, den är ju som baken, delad.
Nä, men seriöst, farsan ratade glassen totalt, för att den var för söt. För söt var den, men inte på det goda, vaniljiga viset, utan på det sliskiga "alldeles för mycket socker"-viset. Morsan tyckte inte heller att den var en höjdare, men den gick att äta. Bröderna tyckte dock att den var god, men då äter de nästan allt i glassväg ;)
Konsistensen var ganska bra, mjuk och mysig, men glassen smälte himla fort.
Så summan av kardemumman: Hyffsad konsistens, men kunde ha smakat bättre.
Jag ger arlas mjukglass med vanilj 2 poäng av 5.

Men jag tror inte att barn skulle vara lika kräsna. Tänk om man ska bjuda på dessert som möjligen inte uppskattas av barn så kan det vara en idé att erbjuda mjukglass istället.

Men vill jag ha god mjukglass så går jag till närmaste fik som säljer mjukglass och köper där. Dyrare, men godare.

Punks not dead!
Rockbruden

Dagens kycklinggryta med örter

Kategori: Grytor och soppor

Kyckling är aldrig fel, om den nu inte är rå i mitten. Men annars är det något som alltid funkar. Enkelt, gott och kan tillagas på en massa sätt. Här i en mumsig gryta som farsan slog ihop medan han dammsög. Enkel och god, precis som söndagsmat ska vara!
 
900 g kycklingfilé, skuren i bitar
1 purjolök
1 paket bacon
1 liten burk champinjoner
1 burk milda smaksatta creme fraice, vitlök och örter
2.5 dl matgrädde
35 g(en ask) findus frysta örter provencale, tinat
Salt
Svartpeppar

Bryn kycklingen i omgångar i en traktörpanna och häll över i en skål. Skär bort änden på purjon, skölj löken och skär i bitar. Skär även baconet i bitar. Släng ner lök och bacon i samma panna som kycklingen bryndes i. Stek på tills baconet är genomstekt.
Släng ner kycklingen och rör om. Häll i svampen också, och spadet. Lägg på locket och låt stå en stund, på låg värme.
Häll i matgrädden och creme fraicen Och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och låt puttra på låg värme.
Red såsen och ha i örterna i slutet.
Mumsa på med ris! Sketagott!

 
Det kanske blir matlåda av det här också, om inte morsan äter upp allt ;) Hon har nån sorts träning med Inca idag, så hon får värma sin mat. Men tror inte det blir nåt problem vad gäller matlåda. Det blir alltid mat över.

Dessert blir det också. Men vad det är får ni se imorgon ;)

I'm dancing with myself
Rockbruden

Kanelpaj är mums!

Kategori: Desserter

Morsan skickade mig en länk via facebook för ett par dagar sen. En länk med recept på kanelpaj. Det lät himla gott, så jag bestämde mig för att baka en idag. Och satan i gatan, vad gott!

1 paj

Deg:
100 g smält smör
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl socker

Fyllning:
2 dl grädde, ovispad
2 msk socker
2 tsk kanel
1 msk mjöl

Skruva på ugnen på 175 grader
Blanda ihop allt till degen och tryck ut i en form, ungefär 24 cm i diameter. Min var 26 cm.
För att undvika klumpar i fyllningen så hade jag mjölet i en lite kopp och hällde i lite grädde i taget och blandade noga tills det var en lite rinnig smet.
Vispa sen snabbt ihop allt. Det ska bara blandas ordentligt.
Häll smeten i det ogräddade skalet.
Grädda i 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Låt svalna(pajen ska serveras kall) och servera uppvispad vaniljvisp eller vanlig vaniljsås till. Jag kan tänka mig att det är gott med vaniljglass till också.
 
 
 
Dagens dessert. Så gott!
Kanel är en rikigt god krydda när man bakar. För vad vore äppelpajen utan kanel? Sen blev ju kolakakorna asgoda med lite kanel i degen. För ett par år sen gjorde jag kanelpannacotta till nyår, och den måste jag göra om snart.
 
Vi, det vill säga jag, morsan och kusin C, satt och pratade om hur man skulle kunna förbättra pajen. Morsan kom med idén om att lägga mycket tunna äppelskivor i skalet innan man hade på fyllningen. Jag själv vill ha lite mer smet, men det skulle bli lite väl kraftig kanelsmak då. C sa då att man bara minskar kanelmängden, så man kan ta 2 satser fyllning men med kanel till 1 sats. Visst låter det som en god idé? Lite mer "gucka" och så lite tunna äppelskivor som fräschar upp. Det måste testas snart!

Imorgon tänkte jag baka bullar och modellera lite med marsipan. Och förhoppningsvis laga mat. Dagens middag är inget att skryta om, mjölkstuvade makaroner med falukorv. Recept på mjölkstuvade makaroner hittar du här.

Fight back, don't give in!
Rockbruden

Ännu en novell- Skenet bedrar

Kategori: Berättelser

Ännu en otäcking. Nästa gång jag ger er en novell ska jag ge en som inte är läskig. Men hoppas ni gillar novellen ;)

Det stod om honom överallt, Jack the Ripper den andre. Fyra kroppar hade än så länge hittats och polisen var säker på att det var samma mördare. Anledningen var att kropparna hade behandlats på samma sätt. Ett djupt, dödande snitt genom halsen, sen hade magen skurits upp, samma teknik som Jack the Ripper hade använt när han härjade i London år 1888. Men små skillnader fanns, de här offren var blodiga och saknade endast hjärtat när liken hittades. De som dog 1888 saknade fler inre organ och var inte lika blodiga. Dessutom var snitten på de nya offren ojämna, som om mördaren hade varit otålig när han skar upp magen och bröstet för att komma åt hjärtat. Polisen rådde folk att vara försiktiga och inte gå ut ensamma. Trots det gick 25-åriga Marie till affären strax efter klockan 21 en kylig höstkväll. Hon kände till risken och var uppmärksam. Minsta lilla ljud eller rörelse fick henne att vända sig om för att kontrollera om hon var förföljd. Men det var hon aldrig. När hon hade det hon behövde från affären styrde hon stegen raka vägen hem. Ett leende spred sig i hennes ansikte, hon hade klarat sig från mördaren. Hon passerade en plats där man hade blivit tvungen att byta ut några rör under marken, så de hade borrat sig genom asfalten. Några bunkrar stod på plats, där skräp kastades in för att sen fraktas till återvinningen. Marie skakade på huvet när hon såg röran arbetarna hade lämnat efter sig. Plötsligt stannade hon upp. Hon hörde ett konstigt ljud, som om någon höll på med att stycka kött. Ljudet kom från en av bunkrarna och Marie blev stel av fasa när hon anade vad som hände där inne. Hon tog små steg, närmare bunkern, och tittade försiktigt in genom den halvstängda dörren. Det var väldigt mörkt, men Marie anade ryckiga rörelser längst in i bunkerns ena hörn. Styckljudet hon hörde blandades med ett skättande ljud och tung andhämtning. Ett klingande, sen höjdes en arm som verkade hålla i något som var lite större än en tennisboll. Sen ett nöjt, men ändå lite galet ljud från gestanten. Marie svalde hårt och backade långsamt, ställde sig bakom den andra bunkern. Väl där grävde hon i fickan efter mobilen. Med darrande fingrar slog hon nummret till polisen. Men hon hann inte trycka på 'ring' förrän något stack fram och snabbt slet mobilen ur händerna på Marie. Hon skrek till, vände sig om och sprang. Hon hann bara några meter innan hon snubblade. Någon grep tag i kragen på henne kappa och drog henne på fötter. En blöt (blodig?) hand lades över Maries mun. Men Marie tänkte inte ge sig utan strid. Hon bet hårt i handen och hörde ett stön av smärta. Hon lyckades slita sig loss och sprang. Hon brydde sig inte om vart hon sprang, hon ville bara komma till ett välbebott ställe, där kunde hon känna sig säkrare. Men efter ytterligare några meter fick Marie något hårt, troligen en sten, i bakhuvudet. Hon tappade balansen och föll. Jack the Ripper den andre, Marie var säker på att det var han, grep tag i hennes hår och drog hennes huvud bakåt. En lång, vass kniv trycktes mot Maries strupe. ''Ett enda ljud och du är död'', väste en förvånandsvärt ljus röst. Marie rycktes upp på fötter igen och blev inknuffad i bunkern. Hon trampade i något blött och insåg att det var blod. Hon grimaserade av äckel och tittade på Jack. ''Vem är du?'', viskade Marie. Jack svarade inte, han bara stod framför Marie med sin blodiga kniv i handen. Marie märkte att han var blodig upp till armbågarna. Jack tog ett steg framåt vilket fick Marie att backa. Jack kom sakta närmare medan Marie pressade sig mot bunkerns vägg. Hon var så stel av skräck att hon varken kunde skrika eller röra sig. Hon såg Jack i ögonen, och fick en chock. Marie såg att Jack var en...Mer hann hon inte tänka. Jack rörde sig så snabbt att Marie bara hann se en kort skymt av kniven innan den skar upp hennes hals och gjorde slut på hennes liv. Jack drog ett djupt andetag. "Skenet bedrar.", väste Jack. Och lutade sig över Marie och höjde kniven.

''Alla skyller på män!'', suckade Angela. ''Man till och med utgår från att det är en man som är mördaren.'', lade hon till och tog en klunk ur kaffekoppen. ''Jack the Ripper den andre blir våldsammare.'', stod det i tidningen dagen efter att två kroppar hade hittats i en sopbunker. Ena kroppen var helt sönderhackad och det var blod överallt i bunkern när liken hittades av en vägarbetare på morgonen. Det var en berättelse som kunde ge vem som helst mardrömmar, men Angela var ganska lugn när hon läste om händelsen. Hon läste lugnt ut resten av tidningen. Hon drack upp resten av morgonkaffet och vek ihop tidningen. Sen hämtade hon en säck som stod gömd i en garderob, tände en brasa i öppna spisen och tog upp ett par blodröda handskar. Hon kastade in dom i elden, detsamma med de andra kläderna hon hade haft på sig när hon skar ut offrens hjärtan. Hon såg elden sluka den ena delen av bevisen. Hon skakade på huvet åt namnet Jack the Ripper och log, "Inte så att folk kan tänka sig att det är Jackie the Ripper som har lite roligt." Sen gick hon in i köket och tog fram 6 blodiga klumpar ur frysen. Hon lyckades skära hjärtanen i bitar och lade dom i en stor kastrull. Snart hade hon en gryta som hon tänkte ta med till kvartersfesten. Hennes grannar skulle omedvetet sudda ut spåren som band henne till brotten. Angela, Jackie the Ripper, hade gjort det. ''Utplåna alla spår'', sa hon för sig själv och log stolt. Och hon var inte klar än. Snart skulle hon ut igen, snart skulle hon känna ruset hon fick av att ha liv och död i sina händer, snart.
Nej, Angela var långt ifrån klar.

Som ni säkert märker så har Jack the Ripper inspirerat mig till att skriva den här novellen. Jag kan inspireras av lite allt möjligt. Den andra novellen, Marionetten, är resultatet av att jag ville skriva en otäck berättelse om en docka. En del människor är ju rädda för dockor, däribland en bekant till mig.
En del är rädda för clowner, så jag ska nog skriva en novell om en clown eller något liknande. Men jag ska försöka skriva klart de noveller jag redan har först ;)

Master of disguise
Rockbruden

Slut... Vad kan jag ta istället?

Kategori: Allmänt

Hur många gånger har man inte varit med om att en ingrediens har varit slut när man behöver den? Det är alltid lika irriterande och man börjar tänka på vad man ska göra till middag istället för det man hade tänkt från början.
Jag har samlat lite tips om vad man kan ersätta en ingrediens med, så man slipper tänka ut nån annan maträtt som möjligen slutar på närmaste pizzahak eller McDonalds, för att man inte orkar tänka ut en ny middag.

Tomatpuré-krossade/passerade tomater
Om man bara är ute efter tomatsmak så kan man ta något av dessa. Jag har haft passerade tomater i köttfärssåsen när tomatpurén har varit slut.

Gul lök-rödlök
Lite smakskillnad, men det är ändå lök! Och det är ju gott så.

Vitlök- vitlökspulver
Båda smakar vitlök, även om vitlöken smakar mer vitlök än pulvret så är det i alla fall ett alternativ.

Matlagningsgrädde-mjölk+vispgrädde
Det blir precis samma resultat!

Creme fraice-gräddfil
Inte helt och hållet samma sak, men de är väldigt lika och har många liknande egenskaper, så det funkar lika bra.

Ströbröd-mjöl-mannagryn
Japp, man kan bröa formen med mjöl eller mannagryn också. I värsta fall så strunta i att bröa formen, bara du smörjer den ordentligt så lossnar kakan. Men bröar man formen så får kakan finare yta och lossnar lättare, men det är inget måste.

Salt-soja
Båda ger sälta, så det funkar lika bra. Skillnaden är ju att sojan är flytande och ger lite mörkare färg, men smakmässigt blir det ingen större skillnad.

Redning-vetemjöl
Vetemjöl kan man blanda redning av. Effekten blir densamma, bara det att färdig redning är lite latare än en mjölredning. Ha lite mjöl o en kopp, skvätta i lite vatten och rör tills du har en rinnig, klumpfri smet. Häll i såsen. Låt puttra lite. Klart!

Svartpeppar-vitpeppar
Ja, det finns skillnad i smak på de där pepparsorterna. Men båda ger en mer pepprig smak.

Margarin-Flytande margarin
På de flesta flaskor står det en omvandlingstabell, hur mycket flytande margarin som är 50 g vanligt margarin. Passande till pannkakssmet och kaksmet som behöver smält smör. Men deg och smet som behöver fast margarin kan man inte ha flytande margarin i.

Finns det något som ni vill ha ersättningstips på?

Metal on!
Rockbruden

Hederliga rågsiktskakor

Kategori: Bröd

Alltid lika uppskattade. Till och med mina bröder äter dom. Och då vill de oftast inte ha något annat än vitt bröd.
Sen har jag och farsan gnabbats om det ska vara hål i kakorna eller om de blir lika bra utan hål. Anledningen till att man gör hål i kakorna är att det är tänkt att de ska hänga på en pinne i taket, det var så de gjorde förr i tiden. Men nu behöver vi inte hänga brödet i taket, så då tycker jag att man kan skippa i att göra hål i bröden. Farsan håller inte med. Han påstår att bröden blir luftigare och godare med hål. Haha, han är lite bakåtsträvande ibland ;)

4 kakor (och ev. 1-2 frallor om du gör hål i kakorna. Inte slänga!)

5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
0.5 dl sirap
1.5 tsk salt
3 msk brödkryddor (jag tog en tsk av vardera fänkålsfrö, kummin och anis och stötte till fint pulver)
750g(14 dl) rågsikt

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
Lös upp jästen i mjölken och ha i sirap, salt och kryddor. Klicka i smöret och ha i det mesta av rågsikten. Spara lite till utbaket. Knåda degen ordentligt, 3 minuter med maskin eller 6 minuter för hand. Knådar du för hand så kan du låtsas att du är hulken så blir det roligare.
Låt jäsa 40 minuter.
Baka ut 4 runda kakor, ungefär 15 cm i diameter och lägg på plåt. Gör hål i mitten av kakorna om du vill det. Nagga kakorna och låt jäsa under duk i 30 minuter. Låt ugnen bli 225 grader varm så länge. det stod att brödet skulle gräddas 10 minuter. Bullshit! Det blev ungefär 13-15 minuter. Men det beror helt och hållet på vilken ugn man har. Ha 10 minuter som utgångstid. Knacka på brödets undersida för att kolla om det är klart. Man ska höra ett ihåligt läte och brödet ska inte ge efter. Eller grädda tills innertemperaturen är 96 grader.
Låt svalna under duk. Klart!


Jättegott!

Are we having fun yet?
Rockbruden

Snart iväg en sväng

Kategori: Allmänt

Idag ska jag, syrran och mamma och pappa till hudiksvall och hälsa på morbror med familj. Första gången jag träffar senaste kusinen :)

Så idag blir det nog bara ett kort babbel till inlägg, men imorgon kommer få ett brödrecept! Då jobbar jag, så jag schemalägger det onsdag 14.00 ungefär. Bra att veta sådär i förväg.

Jag vet inte om vi äter middag i huddik, på vägen eller hemma, så vi får se. Äter vi hemma blir det troligen något enkelt, skulle jag gissa. Men är det något ni inte har fått se på bloggen tidigare poppar det troligen upp någon gång under de 3 dagar jag jobbar.

Skulle ni vilja ha en ny novell att läsa? Till på torsdag eller fredag? För i så fall kan jag bläddra bland mina noveller och välja ut en som jag inte har något emot att dela med er. Vissa behåller jag för framtida tävlingar och ev. en novellsamling. Jag hoppas kunna göra en sån när jag har tillräckligt med noveller. Jag har redan börjat spåna på ett namn ;)

Så nu ska jag checka av lite. Nyladdad mobil? Klart! Nyladdad mp3? Klart!
Så, nu har jag det jag behöver till resan!

Nu vet jag inte vad jag ska skriva mer om, och jag tror heller inte att jag har tid att skriva mycket mer, så jag postar, tar väskan och sticker. Praktiskt taget ;)

I'm on a highway to hell

Shackrutor som man inte spelar på

Kategori: Kakor

Mördeg är en bra grund för att experimentera fram en massa goda kakor. Jag har inte experimenterat, men jag har bakat de här enkla, klassiska kakorna med choklad- och vaniljsmak.

 
Finfint, eller hur?
Och busenkelt att göra! Och jättegott.
 
 
Riktigt jättegott ;)

Man tar bara en sats mördeg(recept längre ner) och delar degen på 2. Ena halvan smaksätter man med 1 msk vaniljsocker, den andra med 2 msk kakao. När sockret och kakaon är väl inblandade i degbitarna så dela varje degbit på 2 och rulla ut till fingertjocka korvar. Sen lägger man en mörk och en ljus korv bredvid varandra. Den andra mörka lägger man på den första ljusa, och den andra ljusa läggs på det första mörka. Kläm försiktigt ihop och gör rullen lite kvadratisk. Då bildas ett shackruteliknande mönster. Läckert!

Slå in degen i plast och låt ligga i kylen i minst en halvtimme, helst en timme. Den kan ligga längre, säkert över natten. Vill man förvara längre än så är det nog bäst att dela längden i mindre delar och förvara i frysen.
Skär kakor, mellan en 0.5-1 cm tjock, lägg på plåt och grädda. Busenkelt! Och just för att degen kan frysas så kan man fixa nybakade kakor på en kvart(eller något sånt, i alla fall). Låt kakdegen tina något, skär sen skivor med en vass kniv. Sen är det bäst att låta tina lite snabbt på plåten också, medan ugnen blir varm. Sen är det bara att grädda som vanligt.

Mördeg, grundrecept
 
200 gram smör, gärna rumsvarmt
50 gram florsocker
300 gram vetemjöl
Ev. 1 tsk vatten
 
Rör ihop smör och socker. Ha i mjölet och arbeta snabbt ihop degen. Degen ska inte knådas, för då blir kakorna sega. Är degen torr och faller isär lite för mycket så skvätta i vattnet och arbeta ihop. Nu är grunden klar!
Baka ut kakorna som du vill ha dom(jag kommer lägga ut fler tips så fort jag har testbakat dom) och grädda 5-10 minuter mitt i en ugn som är 200-225 grader varm. Kakorna ska få lite färg.

Jag älskar mördeg och mördegskakor. Smaken är neutral, så man kan krydda, smaksätta och leka hur man vill.
Jag minns mördegen som vi gjorde i skolan. Den gjordes på vanligt strösocker, och därför föll den ofta i bitar, speciellt om man gjorde pajskal av den, grrrr.
Men det recept ni fick nyss är det florsocker i, vilket gör degen lite slätare och, enligt mig, lättare att hantera. Visst faller den sönder, men inte lika mycket som den i skolan. Och alla kakdegar faller sönder nån gång. Om det nu inte är en spritsbar kakdeg, men då kan den bli för kladdig istället så att det till slut ser ut som att en bomb(en kakdegsbomb) har slagit ner i köket efter alla försök att få bukt på eländet.
Med detta menar jag att det finns inget som är perfekt med en kakdeg. Men bara resultatet blir bra så är jag nöjd. Sen är det ju alltid bra om kakdegen också är god.

All hail the metalgods!
Rockbruden

Grillad, rubbad fläskkotlett

Kategori: Grillat

Sval dag, det har pendlat mellan strålande solsken och duggregn. Inte lika härligt som igår, men fullt acceptabelt grillväder. Ja, vi har ju grillat mitt i vintern, även om det bara var marshmallows. Jag tyckte att det var en smula kallt ute när det var matdags, så jag drog på mig mysbyxorna. Alltid mysigt att äta ute :)
 
Farsan hade rub på kotletterna, rub med vitlökssmak. Jag som älskar vitlök så mycket :P nam nam nam! Han grillade lite lax också, men jag gillar ju inte lax, så jag skippade den. Men morsan, farsan och ena brorsan åt med god aptit.

 
Till fläskkotletterna mumsade vi i oss potatiskroketter, sallad med tsatsiki och kall bea. Det var ett par grillmiddagar sen, men nu är bean tillbaka på min tallrik! Det är så gott! Tsatsiki gör salladen lite fräschare, tycker jag.
Salladen är en färdig salladsmix från ICA som mamma har blandat med vitlöksmarinerad tomat och så lite fetaost.
 
Efter maten satt jag, morsan och farsan ute och pratade om allt mellan himmel och jord. Det är mysigt det, tycker jag. Att sitta och småsnacka efter maten. Lika mysigt som att sitta och småprata med kompisarna med något gott att dricka medan kvällsolen värmer lätt. Att så enkla saker kan skapa en sån njutning och ro kan jag inte förstå, och det kommer jag aldrig göra heller. Och varför tänka på det? Sitt och njut och tänk inte på sånt som tar tankarna långt därifrån. Småsnackar man vill man vara närvarande och ha det mysigt med sällskapet. Njut av stunden!

So far, so good, so what?
Rockbruden

Snäckor med sås

Kategori: Pasta

Titeln låter lite lustig va? Men jag pratar om pastasnäckor, gnocchi. Det verkade tråkigt med spaghetti, och vi hade snäckor hemma, så det fick bli det. Såsen är något av en skafferi-sås, eller "man tager vad man haver". Bacon(funkar alltid), lite lök, matgrädde och färskost. Klart!
Dock så skulle jag ha haft i lite mer salt och peppar och hela asken med ost, för såsen blev lite tam. Så det är mina tips på vägen. Men det blir gott i matlådan!

5 portioner

1 paket bacon
1 lök (jag hade gul, men röd funkar lika bra)
2.5 dl matgrädde
1 ask färskost med paprika- och chilismak, 125 g (Cantadou hade jag, men märke spelar ingen roll)
Salt
Peppar
Ev. chilipulver eller paprikapulver. I efterhand kom jag på att jag hade velat ha i lite sånt i såsen för att ge den lite sting.
Redning(eller gör en toppredning med vatten och mjöl)

Hacka löken och skär baconet i bitar. Fräs löken lite snabbt, ha i baconet och låt steka på en liten stund, så att det får lite färg och allt bacon inte sitter ihop i små klumpar.
Ha i matgrädden och osten. Är du ovan vid chili och hetta så börja med halva asken. Du kan alltid ha i mer om du vill ha det under matlagningens gång.
Låt puttra upp, men inte stormkoka. Smaka av med salt och peppar. Ha i ev chili- eller paprikapulver.
Red såsen.
Smaka. Något som saknas? Ha i det i så fall.

Servera med gnocchi(jag kokade 500 g till 5 personer) och njut!
 
 
Härligt att sitta ute på altanen och äta i den tidiga kvällsolen! Därav alla skuggor på tallriken.
 
Vad gäller att reda pastasåser, om det är pasta så som spaghetti eller tagliatelle, så ska man reda såsen mer än om man gör en sås till gnocchi eller till penne. Varför? För att pasta som gnocchi har liksom rum att fylla med sås, eftersom de är formade som snäckor. Penne är ihåliga och kan fyllas med såsen när det blandas ihop. Men spaghetti och tagliatelle är bara strängar, så är såsen för lös så ramlar den bara av pastan, vilket är väldigt irriterande. Så såsen kan vara något lösare till pasta med håligheter, men stabbigare till pasta utan håligheter. Enkelt, enligt mig själv i alla fall.

Jag höll på med maten när farsan kom hem. Och han blev lite paff när jag stod vid spisen, för han hade tänkt grilla, eftersom det är sånt fint väder. Men då får vi väl hålla tummarna för att det är lika fint imorgon då, så kan vi grilla då istället :D

Ikväll tänker jag titta på Iron man 2, och imorgon hoppas jag kunna testa ett par saker jag köpte idag. Vad det är får ni se sen. Japp, jag är elak som håller er på sträckbänken ;) hehe.

Heavy fuckin' metal!
Rockbruden

Farsan grillar flankstek

Kategori: Grillat

Vad tusan är skillnaden på en plankstek och en flankstek? Jo, flankstek är ett stycke kött, plankstek är en maträtt. Jag fick googla för att ta reda på skillnaden. Tänk att något som låter så lika kan vara så olika!

Men hur som helst, farsan köpte en stor naturell flankstek på 960 g, plus att han köpte ett paket vitlöks- och rödvinskorv och kvantum grillskiva, som är grisbog i marinad. Några av de kryddor jag läste på förpackningen är vitlök, cayennepeppar, chili, svartpeppar, äppeljuice och tomat. Spännande att prova!

Till detta åt vi en sallad med ICA provensalsk sallad(en salladsblandning), vitlöksmarinerade gula småtomater(recept längre ner) och fetaost. Och så pommes, grillad majs, tsatsiki och kall bea.
 


Korven och flanksteken



Lite sallad med tsatsiki är gott



Morsan åt mest majs. Majs med smör
 


Grillskivan och korven(igen).

Och vi hade besök av en bra vän till mig och mamma, och hon fick äta med oss. Hon är otroligt snäll och rolig att prata med. Jag älskar att prata med henne! Man blir alltid glad när hon är i närheten, det är som att hon utstrålar smittsam glad energi, så man kan inte vara ledsen när hon är i närheten, i alla fall inte länge.

Vitlöksmainerade tomater gör mamma ofta till sallader när det är grillsäsong, så nu ger jag er en beskrivning på hur man gör dom.

8-10 körsbärstomater. Den här gången blev det gula
1 klyfta vitlök
3 msk olivolja
1 stor nypa flingsalt
Lite färsk oregano

Skär tomaterna i kvartar och lägg i en stor skål(salladsblandningen ska i sen), hacka vitlöken och oreganon. Ha ner det i skålen med tomaterna och tillsätt saltet. Ringla olivoljan över och rör om lite lätt. Låt stå ett tag, 10-20 minuter, och blanda sen ner valfri sallad och annat du gillar i en sallad.
 
Farsan helgrillade flanksteken och gjorde en glaze som han penslade på i slutet av grillningen. Ingredienserna är:
Sweet Baby Ray's bbq-sås, smak Sweet Vidalia Onion
CajP grillolja, vitlökssmak
Havssalt
4-peppar

Vilka proportioner minns han inte, men gott var det! Och har ni ingredienslistan på glazen hoppas jag att ni kan experimentera fram proportionerna, eller få fram en god mix i alla fall. Testa olika grilloljor och såser och kryddor efter eget tycke.

Korven och grillskivan grillade farsan utan att krydda, men de är ju redan kryddade, så det gör inget ;)

Bedömningen efter att ha testat både stek, grillskiva och korv så kan jag säga följande:
Flanksteken var väldigt god! Saftig och smakrik. Ett hett tips!
Grillskivan var också god, men inte lika saftig som flanksteken. För steken droppade det av när man skar i det.
Korven var riktigt god, men rödvin och vitlök? Det kände jag inte så mycket av. Men den var i alla fall god.
 

Allt som allt var det en riktigt god middag. Och nu ska jag lämna datorn och umgås med de andra vuxna ;) Hoppas ni har haft en trevlig nationaldag.

The fire burns forever!
Rockbruden

Handla och ät smart-spara pengar

Kategori: Allmänt

Japp, titeln säger det jag ska tipsa om idag. Mat är ju något som vi måste ha, och det kan bli dyrt. Men man slipper det om man följer de tips jag har samlat ihop här.

Ta bort lappen med Ej Reklam från brevlådan. Du får en massa skräp, ja, men du får även reklam från mataffärer där de tipsar om varor som de har lågt pris på den veckan. 2-för-1 erbjudanden, kortpriser och sådant. Och vill du absolut inte ha annan reklam än den från mataffärerna så brukar reklamblad finnas i affären. Och nya erbjudanden kommer ut varje vecka.

Veckohandla! Gå inte till affären fler gånger i veckan, för då händer det lätt att fler saker slinker ner i korgen än vad man hade tänkt från början. Utan gör en inköpslista för veckan, köp det och försök sen hålla dig borta från affären. Men var inte för tjurskallig. Om du verkligen behöver ett paket mjölk eller en lök eller något annat enkelt, köp det.

Gör en matlista för veckan. Smartast är att göra matlistan utifrån vad du har hemma och de erbjudanden som affärerna erbjuder.

Köp storpack när det är billigt, dela upp och frys in. En del butiker kan ha hyllor med varor med nedsatt pris för att det är nära bäst före-datumet. En del saker går att frysa eller lagra på något vis. En del saker, som diverse torrvaror, brukar ha längre hållbarhet än vad som står.
Det är det att det är lag på att man måste sätta ett bäst före-datum på alla varor. Men så länge varorna förvaras rätt så kan de hålla längre än vad datumet säger. Det brukar även stå på förpackningen hur man bäst förvarar varan.
Hittar du jättebillig pasta? Köp flera paket, så slipper du köpa det på ett tag när priset stiger igen.
Olika säsonger är kalasbra, för då sjunker priset på det som det är säsong för, antingen under säsongen eller efter. Det kan stå i reklamen eller så kan de skylta om det i affären, för att de vill bli av med det. De föredrar att sälja det och tjäna lite på det än att slänga.

Kolla jämförelsepriserna(jämförpriserna)! Det där lilla, oftast gula fältet på lappen på hyllkanten, där ser man hur mycket varan kostar per kilo/liter eller vad de nu räknar med. På det sättet kan man spara pengar genom att man räknar ut vilken vara som är billigast per kilo/liter. Det kan verka ynkligt, men i längden kan det göra en rejäl skillnad. Men tänk på att kvaliteten kan vara sämre hos billigare märken. Förhoppningsvis hittar man bra saker i "mellanklassen".

Ta tipsen med en nypa salt. Det vill säga att om du t.ex inte äter nudlar så ofta och så kommer det ett kanonpris på just nudlar, då är det kanske ingen idé. Satsa på det du verkligen äter och det som går åt.
Och bara för att det finns billigare märken av en vara så måste du inte köpa just det billigaste. Riktigt vaniljsocker med vaniljstång i är dyrare än vanillin, men jag föredrar vaniljsocker. Så var inte dumsnål, om du nu inte vill vara det. Det är helt upp till var och en. Men jag själv anser att om man håller kostnaden nere på en del saker, då kan man unna sig något enstaka som är lite lyxigare.

Och om man handlar smart så kan man ofta äta smart. Det klassiska är ju att lägga matlådor och ta vara på maten så som jag har tipsat om här och här.
Men förutom det råder jag att skippa att köpa snabbmat på McDonalds och närmaste pizzera. Det blir billigare att laga till själv. Det kanske är lite jobbigare, men garanterat billigare!
Men om du köper snabbmat och du vet att du inte äter upp allt på en gång, så ta hem maten och ät, så kan du lägga resterna i kylen och äta sen. Jag äter inte en hel pizza på en gång, men äter jag hemma så ställer jag resterna i kylen och äter nästa dag.

Sen kan man spara genom att inte köpa för mycket rengöringsmedel. Man kommer långt med lite vanlig såpa och vatten i en sprayflaska. Och sen är ett tips att köpa rengöringsmedel i butiker så som rusta, ÖoB och liknande. Oftast har de billigare pris på en massa saker om man jämför med mataffärerna.

Har ni fler tips som ni vill dela med er av?

Metal on!
Rockbruden

Helt slut men himla glad!

Kategori: Allmänt

Jag har nu jobbat 2 dagar. Jag har nu i början hand om disk och plock, så det blir mycket spring mellan diskmaskinen och borden. Sen ska såklart den rena disken till sin rätta plats.
Men det är väldigt jobbigt för benen. Jag har träningsvärk i låren och fötterna är trötta. Men jag klarade mig lindrigare än vad jag hade trott. Trodde att jag skulle ha mer värk och trötthet i kroppen än vad jag egentligen har. Tror att det beror på att jag pysslar så mycket hemma, så jag har haft skaplig kondition trots att jag har gått arbetslös hemma i ett år. Men jag stortrivs! Man har alltid något att göra, även om det blir lite tomt vid 5-tiden och framåt. Arbetskompisarna är snälla och även om vi inte kan sätta oss och luncha tillsammans(vi äter en och en för att det alltid ska vara någon som tar hand om kunder och deras beställningar) så småpratar vi när vi har tid.
Imorgon är sista arbetsdagen för mig den här veckan. Och under tiden jag är ledig tänkte jag passa på att baka mycket och komma på mer bra tips och annat roligt att skriva om. För då kan jag spara och schemalägga en massa roligt så att bloggen alltid är uppdaterad. Det låter bra va?
Så på torsdag och i helgen tänkte jag baka bröd och kakor. Kanske ska göra dessert i helgen? Låter gott med dessert i helgen...
 
Kruxet är att det inte alltid står på facebook-sidan när ett nytt inlägg trillar in. Ibland länkas det tack vare bloglovin, men idag står det inget på facebook om att jag har fixat ett inlägg med tips på hur man bakar bra bröd. Jag har heller inte möjlighet att länka till inlägget via mobilen, eftersom den är inlåst i ett skåp medan jag jobbar(jag tycker inte att mobiler hör hemma på jobbet) och så vet inte jag hur man länkar till bloggen på facebook via mobil.
Men jag är envis och har bestämt mig för att det ska bli minst ett inlägg om dagen ett bra tag framåt, så även om det inte står något på facebook så titta in. De schemalagda inläggen kommer in någon gång mellan 14 och 15, så har ni tid då så kolla :)

Nu ska jag försöka paxa duschen(inte alltid lätt när 5 personer delar på en dusch) och sen sätta mig framför tvn och vila min trötta underkropp, så att jag kan ge 100 procent imorgon innan jag gör tidig helg ;)

Heaven can wait!
Rockbruden

Brödtips och felsökningsschema

Kategori: Bröd

Nu kommer jag dela med mig av lite tips och trix för att få bra bröd. Jag  har även gjort ett felsökningsschema, så att ni vet vad det kan bero på om ni misslyckas. En del tips har jag nämnt tidigare, men det är alltid bra att ha allt på ett och samma ställe så att man slipper leta, eller hur? :)

Först och främst: känn på degen. Den ska vara fast och inte ge efter för mycket om ni klämmer på den, lite motstånd ska det vara. Men den ska inte vara "torr" i konsistensen, för då blir brödet torrt.
Den ska knådas smidig, så smidig och elastisk att man ska kunna ta en bit deg och sträcka ut den så pass mycket att man kan bilda ett nästan genomskinligt fönster av deg utan att det går hål, som på bilden. Då är den tillräckligt elastisk och arbetad så att degen kan få stå på första jäsningen.

Och sen: låt degen jäsa ifred på en dragfri plats, absolut inte över 37 grader. Bäst blir det om den får jäsa i rumstemperatur, ungefär 20-25 grader. Och gå inte fram och lyft bakduken eller fjolla med degen, utan låt den vara tills den är färdigjäst.

När du har bakat ut brödet, så snitta det med en vass kniv. Detta gör man för att brödet inte ska spricka, plus att det är fint. Man kan snitta på olika sätt, jag brukar snitta antingen diagonellt längs limpan, eller så gör jag 3 ränder som jag låter löpa från limpans ena ände till den andra. Du kan också skära så att brödet blir lite rutigt.
Gör du ett runt bröd så kan du snitta ett kryss.
Finast effekt från snittningen får du om du har mjöl på degen innan du snittar. Får mjölet hamnar då inte i skårorna, och då syns det tydligt.

Sen spelar placeringen i ugnen stor roll. Står det inget annat i receptet, så ställ alltid limpor längst ner i ugnen och frallor mitt i.

Vilka mjölsorter du använder spelar stor roll för resultatet, för vissa mjöler har sämre förmåga att dra åt sig vätska och bilda gluten. Vetemjölet är det mjöl med bäst bakegenskaper, så bakar du bröd enligt eget recept, så se till att minst 1 tredjedel är vetemjöl, så blir säkert brödet bra. Om inte så ha i minst 50% vetemjöl i degen. Testa dig fram till det resultat du vill ha på brödet.

Två viktiga ingredienser i en deg, förutom vätska, jäst och mjöl, är salt och något med socker. Salt ger smak och ska göra att degen blir lite lättare att hantera. Sockret ger näring åt jästen och ger, precis som saltet, smak. Om du inte vill ha vanligt strösocker så kan du ta sirap eller honung. Jag brukar ha brödsirap i degen, och det är ju sirap med malt i, vilket ger ett lite mustigare bröd, passande för rågsiktsbröd och de flesta lite mörkare bröd. Vad gäller saltet så kan du ta vanligt, fint salt. Flingsalt kan vara fint att toppa brödet med innan du stoppar det i ugnen.

Något annat viktigt är något fett, antingen någon form av olja eller smör/margarin. Fett gör brödet saftigare, det smular mindre och håller sig fräscht längre. Så uteslut inte fettet! Se bara till att det inte är för varmt när du blanda ner det i degen.

Jäst är en viktig men känslig produkt. Jäst är faktiskt en typ av svamp, och jästsvamparna äter socker och då bildas koldioxid, vilket gör att degen jäser. Men som sagt är jäst känsligt. Jästsvamparna dör nämnligen om det blir för varmt, ungefär 45 grader. När vätskan är kroppsvarm, alltså 37, så mår jästen som bäst. I kylen är jästen inte lika aktiv. Man kan säga att jästen sover då, om den nu inte är iblandad i en deg. Då är den halvt vaken och jobbar långsamt med att äta socker och bilda koldioxid.

På tal om det... Ju längre brödet får jäsa, desto saftigare blir det. Men ska man jäsa ett bröd länge så måste degen jäsa i rätt temperatur. Mitt tips är att göra en deg på kvällen, och när degen är utbakad, alltså formad till limpor, frallor eller vad du nu gör, så ställ plåten, täckt med bakduk, i kylen över natten. På morgonen kan du sen ta fram degen och låta den vakna till lite medan ugnen blir varm. Sen är det bara att pensla och toppa med något gott om du vill det, och så in i ugnen. Nybakat bröd på morgon utan att behöva lyfta många fingrar, inte så tokigt va?
Bröddeg med bakpulver eller bikarbonat går också att göra i förväg och förvara i kyl. Då är det bara att baka ut och grädda på morgonen, eller när man känner för det. Låt den inte stå i kylen för länge bara ;)

 
Nu kommer felsökningsschemat!

Brödet är smuligt- Antingen är det för mycket grovt mjöl eller så är det för lite fett i degen. Degen kan även ha jäst för länge.

Brödet är tungt- Degen kan vara dåligt blandad, för lite arbetad eller fått jäsa för mycket. Det kan också bero på att degen har blivit varm, så att jästen har dött.

Brödet får en degigt inuti- Det vanligaste är för kort gräddningstid eller att ugnen har haft för låg temperatur. Om brödet skärs upp för tidigt kan det få en degrand.

Brödet jäser på bredden- Varm jäsplats! Ställ det svalare. Låt inte en plåt med jäsande bröd stå på spisen. Det kan även bero på att det är för lite mjöl i degen eller att den har arbetats för lite

Brödet spricker- Det har jäst för lite innan det hamnade i ugnen. Eller så är det för mycket mjöl i degen, eller så är den dåligt blandad. Ugnen kan även vara för varm.


Så, nu hoppas jag har givit er den hjälp och de tips ni behöver för att kunna baka fina, goda bröd. Har ni ändå problem med något så är det bara att kommentera, så hoppas jag kunna ge en lösning så snabbt som möjligt.
 
We will rock you
Rockbruden

Päronmilkshake sådär på kvällskvisten

Kategori: Dryck

Jag drack den här igår, efter maten. Det är himla gott med milkshake i kvällsolen, om man bortser från alla myggor. Dags att ta fram mygglyktan?



Smakar himmelskt som de är, men om man vill kan man spetsa sin milkshake med päronkonjak efter smak.

2 glas
Ett halv paket(250 g) GB Glass Päronsplit
3-4 dl mjölk

Låt gärna glassen stå framme en minut eller två, så blir det lättare att mixa. Mixa glassen så att den blir lite mjuk och skvätta i mjölken, lite i taget, tills den har bra konsistens. Sen kan man hälla upp på en gång eller veva runt med stavmixern lite till för att få drycken fluffig och skummig.
Häll upp i fina glas och drick med sugrör. Om du vill göra milkshaksen mer festliga så pynta loss med olika drinkpinnar, små paraplyer, mynta eller citronmeliss eller varför inte skära en päronklyfta och haka fast på glaset?

De här milkshaksen blir det första inlägget i den nya dryckeskategorin. Jag har lite planer om hur jag ska fylla den. Men jag tänker inte avslöja något än. Jag menar, det är ju roligt med överaskningar!

Sen vill jag ge tummen upp för att man kan ställa in när ett inlägg ska postas! För när det här inlägget dök upp på bloggen, så var jag på jobbet! Inlägget skrev jag redan igår kväll och ställde det så att det skulle publiceras idag.

This is our life, this is our song.
Rockbruden

Grillad entrecote-I love it!

Kategori: Grillat

Jag önskade mig grillad entercote till middag när jag fyllde 18. Och det fick jag. Gud vad jag njöt!
Ja, ni hör ju att jag älskar entercote. Jag tycker att det är så gott, speciellt om det tillagas så att det är rosa inuti, gärna lite rött i mitten till och med. Så vill jag ha mitt kött.

Farsan gjorde det enkelt. Han skar köttet i skivor, kryddade med salt och peppar och grillade tills han tyckte det verkade klart. Gud vad saftigt det bled
Morsan gjorde en sallad med smulad fetaost, salladsblandning, lite olivolja och salt. Detta vände hon ihop och ställde på bordet, busenkelt.
Till köttet och sallades blev det pommes. Bara det att salladen tog slut innan jag har smaka. Men jag klagade knappast, för det fanns tsatsiki på bordet. Jag älskar tsatsiki! Kall sås med vitlök och gurka, mums!


Nästa gång tänker mamma göra mer sallad, så att jag också kan få ;)
Efter maten satt jag o föräldrarna och pratade. Jag gjorde även milkshake, som ni får se imorgon

Imorgon kommer jag äntligen ut i arbetslivet. Jag gissar på att jag kommer få träningsvärk i armen, för att jag kommer stå och skopa kulglass. Ju varmare väder det är, desto mer glass säljs. Logiskt, för vem vill inte svalka sig med god glass när solen värmer som mest?
Men vi får se hur det går för mig, förhoppningsvis bra.
Jag ska ställa in ett inlägg i utkastet så att det publiceras imorgon vid lunchtid, så att ni får något att läsa trots att jag inte kommer ha vare sig tid eller ork att skriva imorgon, för jag kommer vara så trött och bara vilja lägga mig, om jag inte somnar i soffan :P

I won't follow the ones that bring me down
Rockbruden

Spaghetti och fria-händersås!

Kategori: Pasta

Pasta lät gott idag. Men ost och baconsås lät lite tråkigt... Jag rotade lite i frysen och berättade för mamma vad vi hade. Det vill säga godingar(eller fulkorv, som man kan säga), falukorv, bacon och rökt skinka(på bit, inte skivor som man har på mackan). Hon föreslog att jag kunde göra något gott av skinkan.
Jag tänkte att det var dags för en mer tomatbaserad sås, för pasta och tomatsås tycker jag är gott, men det kan kännas lite fattigt med bara pasta och en sås med krossade tomater och kryddor, så det blev att slänga i skinkan och lite paprika i bitar. Mycket gott!
Jag hade ganska lite tomatpuré, jag hade velat ha lite mer. Men som tur var fanns det chili- och tomatsås(Felix). Det går säkert att ha i lite ketchup om man vill ha en sötare variant

1 gul lök
250 g rökt skinka, skuren i små tärningar
1 paprika, jag hade gul den här gången
1 msk philadelphiaost (mest för att det bara var en liten bit kvar, lika bra att använda innan den blir dålig)
2 msk tomatpuré (eller använd passerade/krossade tomater och skippa eller minska vattnet)
2 msk chili- och tomatsås
4 dl vatten
0.5 dl mjölk
Svartpeppar
Ev. basilika eller oregano

Hacka löken och skär paprikan i bitar.
Fräs löken och ha i skinkan, ha i en msk mjöl och fräs på en kort stund. I med färskosten, tomatpurén, vattnet och mjölken. Blanda en toppredning(vatten och mjöl) och häll i såsen. Du kommer troligen behöva reda den ytterligare.
Krydda ev. med basilika eller oregano och smaka av med salt och peppar. Tänk på att skinkan är rökt och är salt, så var försiktig. Jag kände att jag inte behövde något extra salt över huvud taget. Däremot så tog jag en halv tsk torkad basilika och smulade ner i såsen. Red såsen tills du är nöjd.
När du är nöjd med kryddningen och pastan nästan är klar, släng ner paprikan i såsen. Vill du att paprikan ska vara kokt så släng ner den med tomatpurén och vattnet. Alla tycker ju olika, och om jag ska ha paprika i såser så vill jag ha den krispig, inte mjuk som de blir när den kokas.


Sleva såsen över kokt spaghetti eller annan god pasta och ät så mycket du orkar! Rätten kanske låter lite skumt, men paprika och rökt skinka i en tomatsmakande sås, men det är jättegott, jag lovar :P

Har packat matlåda på det som blev över. Har knappt fattat att jag äntligen ska få börja jobba! Dock så kommer jag jobba till 18.00, så det kan bli knepigt att skriva till bloggen de dagar jag jobbar. Men nu i början jobbar jag bara 3 dagar i veckan, så det är inte så att jag inte kommer att ha tid med er. Jag får lösa det på något vis ;)

Run if you can!
Rockbruden